Tratamente fisuri anale, moderne, fără durere – Cluj-Napoca

Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Ne ajutăm pacienții în tratarea fisurilor anale și a durerilor asociate diagnosticând problema medicală, stabilind un plan de tratament clar, eficient, și asigurându-ne că în final ei se vor simți bine din nou.

Ce sunt și de ce apar fisurile anale?

Fisura anală este definită ca o ruptură a mucoasei la nivelul canalului anal distal. Afectează ambele sexe în mod egal și este localizată predominant la nivelul comisurii posterioare a canalului anal.

Dacă aveți dureri care apar la sfârșitul eliminării scaunului urmate de perioade de acalmie, și urmate de mici sângerări, atunci probabil aveți o fisură anală.

În cadrul clinicii noastre, diagnosticul și tratamentul fisurilor anale este efectuat cu ajutorul celor mai moderne proceduri folosind echipamente medicale performante de specialitate.

Centrul medical Anastasios din Cluj-Napoca dispune de o echipa medicală specializată în tratamentul fisurilor anale cu o experiență cumulată de peste 50 de ani și mii de pacienți tratați la nivel national.

Echipa medicală

doctor-melania-ioana-craciun-chirurgie-generala

Dr. Melania-Ioana Crăciun

Medic Primar Chirurgie Generală

 • Atestat in Ultrasonografie Generală
 • Doctor în medicină
 • Excelente abilități în dermato-estetică și dermato-cosmetică
doctor-nicoleta-rebrisorean-chirurgie-generala

Dr. Nicoleta Rebrișorean

Medic Primar Chirurgie Generală

 • Atestat în Ultrasonografie Generală
dr.-vitalii-mironescu-medic-chirurgie-generala

Dr. Vitalii Mironescu

Medic Specialist Chirurgie Generală

 • Atestat în Ultrasonografie Generală
 • Atestat în Ecografie Vasculară
doctor-florin-graur-chirurgie-generala

Dr. Florin Graur

Medic Primar Chirurgie Generală

 • Conferențiar Universitar UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca
 • Doctor în medicină
 • Competență în chirurgie laparoscopică
 • Competență în chirurgie oncologică
 • Supraspecializare în chirurgie hepatică și transplant hepatic
 • Competență în Ecografie generală
Dr.-Danila-Dana-Ioana

Dr. Dănilă Dana Ioana

Medic Specialist Chirurgie Generală

Dr.-Rusz-Fogarasi-Tamas

Dr. Rüsz Fogarasi Tamás

Medic Specialist Chirurgie Generală

 • Chirurgie Laparoscopică Avansată
 • Specializat în Proctologie

Metode de tratament:

Sfincterotomia internă a fost acceptată până recent ca o procedură chirurgicală “golden standard” pentru fisura anală cronică. Însă riscul potențial al complicațiilor postoperatorii, inclusiv incontinența gazelor sau a scaunelor, i-a determinat pe chirurgi să se concentreze pe o abordare mai puțin invazivă, cum ar fi sfincterotomia chimică.

Dezavantajele fundamentale ale acestor terapii clasice ca sfincterotomia internă sunt eficacitatea pe termen scurt și frecvent apariția recidivei locale. De aceea, s-a încercat utilizarea unui alt tip de tratament, mai puțin invaziv, cu recuperare rapidă, fără complicații majore și cu rezultate mai bune pe termen lung, și anume, tratamentul cu toxina botulinică tip A.

Tratamentul fisurilor anale cu toxina botulinică tip A

Recent, toxina botulinică a fost folosită cu succes în tratamentul fisurii anale acute sau cronice. Este deja cunoscut că injecția cu toxina botulinica duce la “paralizia” pe termen scurt a musculaturii, în acest caz a sfincterului anal, rezultând o scădere a tonusului, respectiv o sfincterotomie chimică temporară. Această relaxare permite o mai bună irigare cu sânge a zonei afectate, pe o perioadă de aproximativ trei luni, suficient cât să se producă vindecarea fisurii anale.

Injecția cu toxină botulinică reprezintă o modalitate de tratament mai puțin invazivă decât sfincterotomia chirurgicală, cu un timp de recuperare imediat, cu o rată de success mult mai mare și care poate fi repetată fără complicații.

Acest tip de tratament poate fi executat cu succes în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj-Napoca de către Dr. Melania-Ioana Crăciun, medic primar chirurgie generală și doctor în medicină.

Nu lăsați fisurile anale să evolueze într-o problemă de sănătate mai gravă.

Deși unguentele și tratamentele convenționale pot funcționa în anumite cazuri, este recomandat să cereți opinia unui specialist pentru a vă asigura că problema medicală nu poate evolua sau genera alte complicații.

Programați-vă pentru o consultație în clinica noastră și noi vă garantăm că veți fi tratat cu toată discreția și atenția de către echipa noastră medicală specializată în tratamentul fisurilor anale.

Cu toții merităm să ne simțim bine și să ne bucurăm de viață fără dureri și disconfort!

Pentru programări, apelați:

0771 547 033

sau

0364 969 (tarif normal)

sau apăsați butonul de mai jos:

Ce spun pacienții despre clinica Anastasios din Cluj?

Pacienții noștri revin frecvent la noi, iar recenziile pe care ni le oferă cu multă amabilitate ne arată cât de mulțumiți sunt de clinica noastră.

Prețuri:

Nume ServiciuPret (Lei)
Consultație proctologie, fisuri anale250
Control proctologie, fisuri anale150

Prezentare video – Tratamentul fisurilor anale

YouTube player
Întrebări frecvente
Ce înseamnă fisuri anale?

Fisurile anale sunt mici rupturi sau crăpături care se formează în pielea din jurul anusului. Acestea pot cauza disconfort, durere și sângerări în timpul defecației. Fisurilele anale sunt adesea rezultatul trecerii unor scaune tari sau a efortului excesiv în timpul defecației. Ele pot apărea și în cazul unor afecțiuni precum constipația cronică, inflamația sau alte probleme de sănătate.

Simptomele fisurilor anale pot include durere în timpul defecației sau după aceasta, sângerări ușoare la nivelul hârtiei igienice sau pe lenjerie, senzație de arsură sau mâncărime în zona anusului. Dacă suspectezi că ai o fisură anală sau ai simptome asemănătoare, este recomandat să consulți un medic pentru un diagnostic corect și pentru a primi tratamentul potrivit în funcție de situația ta.

Care sunt riscurile operației de fisuri anale?

Operația pentru tratarea fisurilor anale poate fi benefică pentru mulți pacienți, dar există și anumite riscuri asociate. Acestea pot include:

– Infecții: Orice intervenție chirurgicală prezintă un risc de infecție în zona operată. Medicii vor lua măsuri pentru a minimiza acest risc prin utilizarea tehnicilor sterile.

– Sângerare: Operația poate cauza sângerări în timpul sau după intervenție. Cu toate acestea, sângerarea este de obicei ușoară și se oprește de la sine.

– Durere: În timpul perioadei de recuperare, poți simți durere sau disconfort în zona intervenției. Medicii pot prescrie medicamente pentru gestionarea durerii.

– Risc anestezic: Dacă operația necesită anestezie generală sau locală, există întotdeauna riscuri asociate cu administrarea anestezicelor.

– Reacții la medicamente: Poți avea reacții adverse la medicamentele utilizate în timpul intervenției sau în perioada de recuperare.

– Reapariția fisurii: Chirurgia nu garantează că o fisură anală nu se va repeta. Uneori, pot apărea fisuri noi sau pot reveni cele vechi.

-Complicații legate de vindecare: În timpul procesului de vindecare, pot apărea complicații precum formarea de țesut cicatricial excesiv sau probleme cu vindecarea rănii.

– Incontinență anală: În cazuri rare, operația poate afecta controlul asupra scaunelor, determinând incontinență anală sau scăpări de scaun.

Este important să discuți cu chirurgul sau medicul tău pentru a înțelege în detaliu riscurile și beneficiile operației de fisuri anale, astfel încât să poți lua o decizie informată și să fii pregătit pentru perioada de recuperare.

Care este diferența între fisuri anale și hemoroizi?

Fisurile anale și hemoroizii sunt două afecțiuni distincte care afectează zona rectală și anală, însă au cauze și simptome diferite:

Fisurile anale:

– Fisurile anale sunt mici rupturi sau crăpături în pielea din jurul anusului.

– Cauza comună a fisurilor anale este trecerea unor scaune tari sau a efortului excesiv în timpul defecației.

– Simptomele includ durere intensă și înțepături în timpul și după defecație, sângerări ușoare la nivelul hârtiei igienice sau pe lenjerie, senzație de arsură sau mâncărime.

– Tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, creme anestezice sau antiinflamatoare, sau în cazuri mai grave, intervenții chirurgicale.

 Hemoroizii:

– Hemoroizii sunt vene umflate și inflamate situate în zona rectului și a anusului.

– Cauzele pot include presiunea excesivă în zona abdominală, constipația, statul prelungit pe scaun sau în timpul defecației, sarcina.

– Simptomele pot cuprinde senzație de disconfort sau durere în timpul defecației, sângerări roșii în timpul sau după defecație, senzație de umflături sau mărirea unor umflături în zona anală.

– Tratamentul variază în funcție de gravitatea simptomelor și poate include modificări ale stilului de viață, medicamente antiinflamatoare, creme sau unguente pentru reducerea inflamației, proceduri medicale sau intervenții chirurgicale în cazuri severe.

Diferența principală între cele două constă în natura leziunilor. Fisurile anale sunt rupturi în piele, în timp ce hemoroizii sunt vene umflate. Este important să obții un diagnostic corect de la medic pentru a determina dacă ai fisuri anale, hemoroizi sau o altă afecțiune similară. Un specialist poate oferi sfaturi și tratamente adecvate în funcție de situația ta.

Ce pot mânca dacă sufăr de fisuri anale?

Dacă te confrunți cu fisuri anale, o dietă echilibrată și bogată în fibre poate ajuta la prevenirea constipației și la ușurarea procesului de defecație. Iată câteva alimente pe care le poți include în dietă:

– Fibre solubile: Oferă suport pentru scaune moi și regulare. Găsești fibre solubile în ovăz, orz, fasole, linte, mere, pere și citrice.

– Fructe: Fructele precum prunele, piersicile, căpșunile, kiwi și fructele de pădure sunt o sursă bună de fibre și pot ajuta la menținerea unui tranzit intestinal sănătos.

– Legume: Consumă legume precum spanac, broccoli, morcovi, conopidă și varză pentru a obține fibre și nutrienți esențiali.

– Cereale integrale: Optează pentru cereale integrale precum pâine integrală, orez brun, paste din făină integrală pentru a crește aportul de fibre.

– Nuci și semințe: Consumă nuci și semințe (ca de exemplu semințele de in și de chia) pentru a obține fibre și grăsimi sănătoase.

– Apă: Asigură-te că bei suficientă apă pentru a menține hidratarea corectă și pentru a preveni constipația.

– Grăsimi sănătoase: Include surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado și nuci.

Evită alimentele care pot agrava constipația sau pot irita fisurile anale, cum ar fi alimentele prăjite, picante, alimentele bogate în zahăr și lactate neprocesate. De asemenea, poți discuta cu medicul sau un nutriționist pentru a primi recomandări personalizate în funcție de nevoile tale și de gravitatea fisurilor anale.

Ce se poate întâmpla după operația de fisuri anale?

După operația de fisuri anale, există mai multe aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare în perioada de recuperare:

– Durere și disconfort: Este normal să resimți durere și disconfort în zona intervenției chirurgicale. Medicul îți va prescrie medicamente pentru gestionarea durerii.

– Sângerare:  Poți observa sângerări ușoare în primele zile după operație. Acestea ar trebui să se diminueze treptat.

– Activitate fizică:  Evită activitățile fizice intense în primele săptămâni pentru a permite vindecarea corectă a zonei operate.

– Alimentație: Unele alimente pot provoca iritații în perioada de recuperare. Optează pentru o dietă bogată în fibre și ușor de digerat pentru a preveni constipația.

– Igienă:  Menține o igienă riguroasă în zona intervenției pentru a preveni infecțiile. Poți face băi calde pentru a calma disconfortul și pentru a menține curățenia.

– Vizite de control:  Medicul tău va stabili programul de vizite postoperatorii pentru a urmări evoluția vindecării și pentru a asigura că totul evoluează conform planului.

– Revenirea la activitățile normale: Durata de recuperare variază în funcție de tipul de intervenție și de gravitatea fisurii anale. Medicul îți va oferi indicații clare cu privire la când poți reveni la activitățile normale.

– Complicații rare: Deși rare, complicațiile pot include infecții, sângerări severe sau formarea excesivă de țesut cicatricial.

Este important să urmezi instrucțiunile medicului în perioada de recuperare și să discuți cu el despre orice nelămuriri sau simptome neobișnuite pe care le-ai putea avea. Cu îngrijire adecvată și respectarea indicațiilor medicale, majoritatea pacienților se recuperează bine după operația de fisuri anale.

Știm că vă doriți să găsiți cea mai bună cale de rezolvare a problemelor dumneavoastră medicale, de aceea echipa noastră de specialiști este gata să vă ajute. În clinicile Anastasios tratăm fiecare pacient cu profesionalism, discreție și compasiune.

Pentru programări telefonice, apelați:

0771 547 033

Completează formularul de programare:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.