Cele 7 moduri de a trata hemoroizii fără intervenție chirurgicală

tratament hemoroizi doctor

Aveți hemoroizi? Mulți oameni au și, deși hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni, nu este ușor să vorbești despre ei, așa că majoritatea oamenilor evită subiectul. 

Acest lucru este regretabil, deoarece hemoroizii nesupravegheați pot provoca durere, umflături, mâncărimi și scurgeri (murdărie). De-a lungul anilor, simptomele tind să se intensifice, iar hemoroizii pot chiar să coboare din rect – motiv pentru care tratamentul precoce este atât de important.

1. Perspectiva istorică asupra hemoroizilor

ce inseamna hemoroizi

Cuvântul “hemoroid” este derivat din grecescul “haema” = sânge și “rhoos” = curgere, și a fost folosit inițial de Hipocrate pentru a descrie curgerea sângelui din venele anusului. Hemoroizii sunt menționați în scrierile medicale antice din toate culturile, inclusiv babiloniene, hinduse, grecești, egiptene și iudaice.  

Înainte de anii 1800, hemoroizii erau tratați pur și simplu prin comprese, repaus la pat sau, în cazuri dificile, prin aplicarea unui vătrai roșu aprins. O metodă mai simplă era rugăciunea către Sfântul Fiacre, un preot irlandez care a trăit în secolul al șaptelea, patronul bolnavilor de hemoroizi. Terapia prin injectare a fost inițiată în 1869 de Morgan din Dublin, care folosea persulfat de fier, și a reprezentat o ușurare pentru mulți dintre cei care sufereau de tratamentele medicale ale vremii. 

Până în 1888, singurul tratament recomandat (în afară de cele menționate mai sus) era abstinența de alcool, statul pe scaune de trestie și o jumătate de litru de apă rece de izvor injectată în rect după un post de dimineață.

2. Când trebuie să consultați un medic de specialitate?

cand consultam un specialist hemoroizi

Atunci când un pacient prezintă disconfort rectal, umflături, durere, secreții și sângerări în momentul defecației este prudent să nu presupună că este vorba de hemoroizi; este indicată o evaluare completă, inclusiv un examen rectal, un consult proctologic și, în unele cazuri, o colonoscopie. 

Există mai multe afecțiuni care produc simptome similare hemoroizilor și care trebuie luate în considerare pentru a exclude cauzele grave de sângerare ano-rectală, cum ar fi carcinomul anal sau rectal. Alte tipuri de patologie ano-rectală care trebuie excluse includ fisurile anale, care pot provoca durere la defecație și pot fi asociate cu sângerarea rectală. 

Durerea va fi descrisă ca fiind de arsură sau sfâșiere, spre deosebire de durerea sau senzația de plenitudine după defecație descrisă de pacienții cu hemoroizi. Abcesele perirectale sunt mai puțin frecvente în populația generală, dar ar trebui luate în considerare la pacienții cu diabet sau alte afecțiuni, atunci cand sistemul imunitar este compromis.

Dacă aveți sângerări în timpul scaunelor sau dacă aveți hemoroizi care nu se ameliorează după o săptămână de îngrijire la domiciliu, adresați-vă unui medic proctolog.

Nu presupuneți că sângerarea rectală se datorează hemoroizilor, mai ales dacă aveți schimbări în obiceiurile intestinale sau dacă scaunele dvs. își schimbă culoarea sau consistența.

3. Clasificarea si simptomele hemoroizilor

ce sunt hemoroizii

Semnele și simptomele hemoroizilor depind, de obicei, de tipul de hemoroid. Clasificarea hemoroizilor se face, în general, pe baza localizării lor. 

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni se află în interiorul rectului, localizați deasupra liniei pelvine. Hemoroizii interni sunt acoperiți cu celule identice cu cele care căptușesc restul intestinelor. Hemoroizii interni nu pot fi de obicei văzuți sau simțiți. Doar utilizarea unor dispozitive speciale, de exemplu anoscopia, proctoscopia și sigmoidoscopia, permit specialiștilor să examineze mucoasa interioară a rectului.

In cazul hemoroizilor interni, pacientul poate observa sânge roșu aprins pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.

Hemoroizii interni sunt clasificați, în continuare în funcție de aspectul și gradul de prolaps. Atunci când un hemoroid intern se umflă și se alungește, mai ales din cauza efortului, acesta poate chiar să coboare din anus, adică să prolabeze.

  • Gradul I:  hemoroizi neprolabați (neieșiții in exterior). Pacientul se plânge de o umflătură evidentă, dar aceasta dispare de la sine.
  • Gradul II: hemoroizi care  prolabează (coboară in exterior), dar se retrag spontan. Acești hemoroizi pot prolapsa numai atunci când se pune presiune pe zona anală sau rectală, adică prin încordare în timpul defecației.
  • Gradul III: hemoroizi care prolabează și care necesită reducere manuală (adica trebuie împinși manual înapoi în rect). În boala hemoroidală cronică, prolapsul persistent produce dilatarea sfincterului anal, iar hemoroizii ies în afară cu un efort minim și necesită de obicei repoziționare manuală.
  •  Gradul IV: hemoroizi prolabați care nu se reduc, nu se pot împinge manual înapoi  și care pot include și hemoroizi acuți trombozați. Aceștia sunt de obicei descriși ca hemoroizi externi deoarece există o componentă externă variabilă constând în piele perianală redundantă și permanentă și sunt proeminenți tot timpul. Pentru a preveni durerea și complicațiile ulterioare, mergeți cât mai repede la medicul proctolog.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt hemoroizi care afectează venele din afara anusului. Hemoroizii externi apar sub linia pelviană și sunt acoperiți cu celule care seamănă cu pielea, care sunt de obicei puțin mai puțin roz decât pielea din jur. Umflăturile externe pot fi văzute și atinse în jurul zonei anale. Simptomele pot include mâncărimi sau iritații în regiunea anală, durere sau disconfort, umflături în jurul anusului și sângerări rectale. 

Dacă sângele se acumulează într-un hemoroid și formează un cheag asociat cu durere severă, umflături, inflamație vorbim despre tromboza hemoroidală. Aceasta apare cel mai frecventă la nivelul hemoroizilor externi, dar poate să afecteze și hemoroizii interni. 

Hemoroizi de sarcină

hemoroizii si sarcina

Oricine poate dezvolta hemoroizi, dar femeile însărcinate au un risc crescut, deoarece presiunea tot mai mare din partea uterului în creștere poate provoca, de asemenea, o distensie a hemoroizilor. Cele mai frecvente momente în care apar hemoroizii în timpul sarcinii sunt în al treilea trimestru și în timpul și imediat după naștere. 

Simptomele includ, de obicei, mâncărimi, sângerări rectale și umflături dureroase.

Tratamentul implică, de obicei, gestionarea simptomelor la domiciliu cu comprese reci, băi calde sau creme și unguente fără prescripție medicală. 

În timpul sarcinii, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament, inclusiv cele pe care le aplicați pe piele (topice). Acest lucru va asigura că tratamentele nu prezintă un risc pentru copilul dumneavoastră.

Tratamentele topice fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală pot ajuta hemoroizii. Aceste medicamente includ adesea ingrediente analgezice sau antiinflamatoare.

De asemenea, medicul poate fi în măsură să vă recomande un laxativ sigur sau un supozitor pentru a ameliora constipația.

După sarcină, hemoroizii ar trebui să înceapă să se rezolve de la sine. Dacă nu se rezolvă sau se înrăutățesc ar trebui să discutați cu un medic proctolog despre opțiunile de tratament suplimentare.

4. Hemoroizii – Cum să te ocupi de ei? 

Recomandări dietetice și remedii naturiste

tratament hemoroizi

Terapia dietetică este o modalitate larg acceptată în gestionarea hemoroizilor. Mulți medici consideră că prima linie de terapie este o dietă bogată în fibre, cu suplimente de fibre din comerț și suficiente lichide orale pentru a produce scaune moi, dar bine formate și regulate. 

O dietă săracă în fibre poate avea ca rezultat scaune mici și tari, care pot determina pacienții să facă eforturi în timpul scaunelor. Acest efort crește presiunea intraabdominală, crescând ulterior presiunea asupra venelor de la nivelul picioarelor și a cusăturilor hemoroidale. În timp, acest lucru poate deteriora integritatea vasculară. O dietă bogată în fibre este o componentă importantă în prevenirea și tratamentul atât al hemoroizilor, cât și al venelor varicoase. Acest lucru, alături de hidroterapie, de o igienă anală adecvată și de evitarea activităților care necesită ca pacientul să facă eforturi, reprezintă baza abordării multor medici de familie pentru aceste afecțiuni.

În cazul hemoroizilor ușori, băile calde, la o temperatură a apei de 37-38 grade Celsius pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Statul în apă caldă (baie de șezut) timp de 10 până la 15 minute va avea un efect relaxant. Înmuierea scaunelor cu preparate eliberate fără prescripție medicală poate ușura constipația și reduce încordarea. Cremele cu hidrocortizon pot fi folosite pentru durere și umflături. Pentru mâncărimi, încercați să aplicați creme pe bază de hamamelis (hamei) pe tampoane de bumbac pe zona cu mâncărimi și purtați doar lenjerie de corp din bumbac. Evitați să vă scărpinați.

Pentru hemoroizii mai mari sau pentru hemoroizii care nu răspund la remediile de acasă, poate fi necesară o procedură medicală. Procedurile minim invazive pot implica legarea bazei unui hemoroid pentru a-l face să se ofilească și să cadă (ligatură) sau injectarea unei soluții în nodul pentru a-l face să se micșoreze (scleroterapie). Terapia de coagulare cu ajutorul luminii infraroșii sau a laserului este, de asemenea, utilizată pentru a usca și a micșora un hemoroid intern.

În ceea ce priveste tratamentul naturist putem vorbi despre Coenzima Q10, care ajută la circulația și oxigenarea țesuturilor, uleiurile Omega 3 (1.000 mg pe zi) ajută la elasticitatea vaselor de sânge și foarte promovate in tratamentul și prevenția hemoroizilor sunt preparatele pe bază de hesperidina, ginkgo biloba și diosmină. 


Recomandări de îngrijire

tratament hemoroizi

Dacă vă confruntați cu simptomele hemoroizilor, există câteva recomandări pentru a ușura durerea:

  • în loc să folosiți hârtie igienică uscată, spălați-vă cu un șervețel umed sau cu apă
  • pentru a calma durerea, aplicați comprese cu gheață sau comprese reci
  • evitați să purtați haine prea strâmte sau care au materiale dure
  • luați paracetamol sau ibuprofen la nevoie pentru a ușura disconfortul
  • înmuiați-vă într-o cadă cu apă caldă
  • spray-urile, deodorantele și dușurile vaginale nu trebuie folosite în zona inghinală
  • mențineți o igienă adecvată și păstrați zona mereu curată
  • evitați să folosiți șervețele parfumate sau pe bază de alcool
  • evitați exercițiile fizice intense și alte activități care induc fricțiune
  • folosiți creme anestezice
  • în loc să stați în poziție verticală, relaxați-vă într-un scaun înclinat sau balansoar
  • așezați-vă pe o pernă de tip colac (gogoașă) sau pe o pernă pufoasă
  • încercați medicamente topice pe bază de hidrocortizon, cum ar fi cremele, unguentele, spray-urile și supozitoarele.

5. Tratamentul hemoroizilor. Cele 7 Tehnici de tratament fără intervenție chirurgicală

Tratamentul hemoroizilor se bazează pe diagnosticarea tipului de hemoroizi și pe gravitatea problemei.

Medicul proctolog poate propune o procedură medicală pentru tratamentul hemoroizilor în anumite circumstanțe, pentru a evita probleme mai grave – cheagurile de sânge, inflamația și infecția sunt toate complicații posibile.

Hemoroizii pot fi tratați cu o varietate de proceduri nonchirurgicale. Acestea sunt:

I. Scleroterapia

scleroterapie pentru hemoroizi

În termeni simpli, scleroterapia constă în injectarea unei soluții chimice în zona din jurul hemoroizilor, ceea ce are ca rezultat o reacție cicatrizantă care face ca hemoroizii să se micșoreze treptat în timp. De obicei, este rezervată pentru hemoroizii interni de gradul 1 și 2.

În timpul injecțiilor hemoroidale, o soluție chimică numită sclerozant este injectată în submucoasa pasajului posterior (zona de țesut aflată chiar sub mucoasa interioară a intestinului), și nu direct în vasele de sânge .

Procedura este efectuată de către un medic proctolog în regim de ambulatoriu. Nu este necesară nicio pregătire și nu se utilizează anestezia.

După ce se introduce un proctoscop in rectul pacientului, medicul va putea vedea și accesa hemoroizii. Anuscopul este un dispozitiv care se introduce in anus pentru a deschide canalul anal și a vedea hemoroizii care urmează să fie tratați. Cu ajutorul unui ac și al unei seringi, se injectează o soluție chimică în jurul zonei în care se află hemoroizii. Procesul de scleroterapie întărește treptat țesutul din jurul hemoroidului, cu dezvoltarea de țesut cicatricial, numit și scleroză. După 4-6 săptămâni, hemoroizii ar trebui să se micșoreze. Denumirea de scleroterapie provine de la efectul sclerozant/ cicatrizant al tratamentului sau terapiei; scleroterapie înseamnă literalmente tratament cicatrizant.

Tratamentul durează de obicei 5-10 minute și pot fi tratați 2-3 hemoroizi pe ședință.

  • Care sunt riscurile scleroterapiei?

Este posibil să resimțiți o durere de nivel scăzut pentru o vreme, dar nimic care să nu poată fi gestionat cu analgezice ce se găsesc la farmacie fără prescripție medicală. De asemenea, este posibil să aveți o mică sângerare, dar acest lucru este perfect normal. 

Efectele secundare cele mai frecvente în urma tratamentului, în afară de durerile ușoare, sunt ulcerele care afectează mucoasa anală, care se vindecă de obicei fără niciun tratament specific. Complicațiile mai grave, dar rare, includ alergia severă la substanța sclerozantă, perforația rectală (trecerea prin peretele intestinal), fistula rectouretrală (o conexiune între rect și tractul de evacuare al vezicii urinare sau uretrei) sau afectări hepatice.

Scleroterapia este recomandată, în mod obișnuit, atunci când persoanele nu răspund la tratamentele pentru hemoroizi sau când hemoroizii nu pot fi tratați prin ligatura elastică. Pentru ligatura elastica sau banding, hemoroizii trebuie să fie suficient de mari pentru a fi legați cu banda elastică, iar atunci când hemoroizii sunt prea mici pentru acest lucru, se folosește de obicei scleroterapia sau interventia cu laser

Pacienții pot experimenta o ușoară durere sau disconfort, care pot fi tratate cu medicamente analgezice simple.

După injecție, ar trebui să evitați exercițiile fizice intense pentru restul zilei și ar trebui să vă puteți întoarce la serviciu imediat in a doua zi. Este posibil să resimțiți o durere minoră pentru o vreme și să sângerați puțin.

  • După procedură

Este posibil să resimțiți un oarecare disconfort sau o senzație de plenitudine la nivelul anusului timp de o zi sau două după injecția de scleroterapie. Acest lucru este destul de normal. Ar trebui să luați analgezice obișnuite, dacă este necesar. Puteți face baie sau duș după cum doriți și vă puteți întoarce la activitățile normale imediat ce vă simțiți confortabil.

Este posibil să vedeți câteva pete minore de sânge pe scaune sau pe hârtie când vă ștergeți după ce ați deschis intestinele. Acest lucru se va rezolva cu timpul.

Complicațiile în urma injecției de hemoroizi sunt foarte rare. Ocazional, scleroterapia poate cauza probleme bărbaților, la nivelul sistemului urinar. Dacă aveți dureri mai puternice sau o temperatură ridicată în urma injecției, trebuie să mergeți la cel mai apropiat spital.

II. Termofotocoagularea cu inflaroșu (I.R.C.)

terapie cu coagulare hemoroizi

Fotocoagularea cu infraroșu (denumită și terapie de coagulare) este o procedură medicală utilizată pentru tratarea hemoroizilor de dimensiuni mici și medii. Acest tratament se aplică numai pentru hemoroizii interni. În timpul procedurii, medicul folosește un dispozitiv care creează un fascicul intens de lumină infraroșie. Căldura creată de lumina infraroșie provoacă țesut cicatricial, care întrerupe alimentarea cu sânge a hemoroizilor. Hemoroidul moare, iar pe peretele canalului anal se formează o cicatrice. Țesutul cicatricial ține venele din apropiere la locul lor, astfel încât acestea să nu se umfle în canalul anal.

Procedura IRC durează de obicei 10 minute. În timpul procedurii, o sondă este plasată deasupra hemoroizilor. Se aplică rafale de lumină, care provoacă coagularea vaselor și, în cele din urmă, micșorarea hemoroizilor. Este posibil să simțiți căldură în zona rectală atunci când se aplică lumina infraroșie. Ar trebui să resimțiți doar un disconfort minim pe toată durata procedurii.

După procedură, senzația de căldură ar trebui să înceapă să dispară. Este posibil să continuați să resimțiți un oarecare disconfort în zona rectală timp de până la 10 zile după procedură. Unele simptome pot include sângerări sau pete de sânge. Vă puteți întoarce la activitățile obișnuite, dar evitați să ridicați greutăți timp de câteva zile după procedură. Deoarece sedarea nu este necesară pentru această procedură, veți putea conduce un vehicul imediat dupa intervenția IRC.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de mai mult de o procedură IRC pentru a vă micșora hemoroizii.

Doar un singur hemoroid poate fi tratat la un moment dat. Alți hemoroizi pot fi tratați la intervale de 10 până la 14 zile.

Fotocoagularea cu infraroșu se face exclusiv într-o clinică de specialitate. Este posibil să simțiți căldură și o oarecare durere în timpul procedurii. După aceea, este posibil să aveți o senzație de plenitudine în partea inferioară a abdomenului sau este posibil să simțiți că aveți nevoie să mergeți la toaletă.

Această procedură medicală poate fi efectuată și cu alte dispozitive, cum ar fi un laser, care, de asemenea, taie alimentarea cu sânge a unui hemoroid.

III. Ligatura elastică a hemoroizilor interni (R.B.L.)

tratament hemoroizi cu ligatura de banda elastica

Ligatura elastica este unul dintre cele mai importante, rentabile și frecvent utilizate tratamente pentru hemoroizii interni indicată în tratamentul pentru hemoroizi interni de stadiile 2 și 3. Au fost dezvoltate diferite abordări tehnice, în principal pentru a îmbunătăți eficacitatea și siguranța. Tehnica poate fi utilizată cu ajutorul unui endoscop cu vedere înainte sau retroflexie sau fără endoscop, folosind un ligator cu bandă elastică de aspirație sau un ligator cu forceps. Se pot efectua ligaturi unice sau multiple într-o singură ședință. Anestezicul local după ligatură poate fi, de asemenea, utilizat pentru a reduce durerea post-procedură. 

Sângerările ușoare, durerea, alunecarea benzilor, dificultatea la urinare, fisura anală și ulcerele longitudinale cronice sunt considerate în mod normal complicații minore, mai frecvent întâlnite.

Sângerările masive, hemoroizii trombozați, durerea severă, retenția urinară care necesită cateterizare sunt complicații majore mai puțin frecvente.

Durerea ușoară după ligatura cu bandă elastică este cel mai frecvent efect secundar, cu o frecvență ridicată în unele studii. Sângerarea secundară apare în mod normal la 10-14 zile după bandaj, iar pacienții care iau medicamente antiplachetare și/sau anticoagulante prezintă un risc mai mare. Recunoașterea timpurie și tratamentul imediat al complicațiilor sunt fundamentale pentru un prognostic favorabil.

În comparație cu alte metode nonchirurgicale, cum ar fi scleroterapia și coagularea cu infraroșu, RBL are o eficacitate mai bună pe termen lung, necesitând mai puține ședințe de tratament, deși cu o rată mai mare de durere dupa tratament. RBL ar trebui să fie luată în considerare ca terapie de primă linie pentru hemoroizii interni de gradul întâi până la al treilea, frecvent indicată pentru sângerare și/sau prolaps. Terapia chirurgicală poate fi luată în considerare în prezența unei componente externe importante, a trombozei sau a recidivei după bandaj repetat.

Rata de succes a RBL variază între 69% și 97%. Un număr mai mare de recidive a fost descris în cazul unor perioade de urmărire mai lungi, dar recidivele pot fi tratate cu ședințe repetate și timpul până la recidivă poate fi scurtat cu tratamentele ulterioare. Ratele de recurență sunt variabile, între 6,6% și 18% dintre pacienții supuși RBL necesitând ședințe de tratament suplimentare din cauza simptomelor recurente.

IV. Coagularea cu radiofrecvență

Recent, coagularea prin radiofrecvență, o tehnică nouă, a fost utilizată pe scară largă pentru tratarea hemoroizilor. Inițial, coagularea prin radiofrecvență a fost utilizată pentru a trata pacienții diagnosticați cu cancer la ficat. Această intervenție necesită anestezie locală sau regională urmată de o terapie a durerii postoperatorie. 

În cazul ablației prin radiofrecvență, masa de hemoroid este coagulată direct prin intermediul unei forme speciale de energie, facilitând dispariția imediată a hemoroizilor. 

Coagularea prin radiofrecvență ajută, de asemenea, la legarea mucoasei de peretele rectal. În plus, coagularea prin radiofrecvență poate să întărească mușchiul sfincterului, ducând la îmbunătățirea rezultatelor la pacienții cu incontinență fecală. Procedura are avantajul că nu produce necroze extinse a țesuturilor în timpul intervenției, iar hemostaza este foarte bună. 

V. Tehnica HeLP – Hemorrhoidal Laser Procedure

tratament laser hemoroizi

Boala hemoroidală este asociată cu teoria hiperfluxului de sânge arterial care provoacă umflături în hemoroizi și, în consecință, hiperplazie și congestie venoasă.

Procedura cu laser pentru hemoroizi este o nouă procedură pentru tratamentul ambulatoriu al hemoroizilor, în care fluxul arterial hemoroidal care alimentează plexul hemoroidal este oprit prin intermediul coagulării cu laser ghidate prin Doppler. 

Fără a fi nevoie de anestezie, arteriolele terminale ale arterei rectale superioare sunt identificate cu ajutorul unui transductor Doppler (sondă de 20 MHz de 3 mm) plasat pe un proctoscop special conceput. După identificare, se aplică iluminarea laser la nivel arteriolar, provocând întreruperea fluxului hemoroidal. Această procedură se repetă circumferențial, urmând pozițiile în sensul acelor de ceasornic.

Procedura LASER hemoroidală este o tehnică ambulatorie nedureroasă, care nu necesită anestezie, pe lângă faptul că este sigură și ușor de realizat. Este eficientă în reducerea simptomelor și complicațiilor bolii hemoroidale de gradele I și II, cu rate de satisfacție ridicate.

VI. Hemoroidoplastie cu laser (LHP)

tratament laser hemoroizi

Hemoroidoplastia cu laser este o procedură relativ nouă pentru tratamentul hemoroizilor, în care fluxul sanguin hemoroidal este coagulat cu ajutorul laserului. Această metodă se poate efectua în ambulatoriu cu anestezie regională combinată cu intravenoasă disociativă, sau în anestezie generală, depinde de preferințele pacientului. Intervenția durează aproximativ o ora, timp în care se tratează toți hemoroizii într-o singură ședință. 

Datorită unei cantități intense de căldură, fasciculul laser cauterizează și sigilează vasele de sânge, prin urmare hemoroizii se vor micșora pur și simplu, reducând în același timp riscul de sângerare excesivă în timpul și după procedură. Deoarece hemoroidoplastia cu laser este o procedură precisă, aceasta nu lasă niciun efect asupra țesuturilor înconjurătoare și nici asupra sfincterului anal.

Avantajele tehnicii LHP sunt:

  • Mai puține riscuri și complicații potențiale
  • Mai puțină durere
  • Recuperare rapidă și revenire la rutina zilnică

Hemoroidoplastia cu laser este considerată o procedură minim invazivă pentru tratamentul hemoroizilor. Procedura permite pacientului să obțină cele mai bune rezultate posibile cu un disconfort minim, cu o recuperare rapidă. Pacientul se va întoarce mai repede la rutina zilnică cu o bună calitate a vieții.

VII. Procedura de ligaturare a arterei hemoroidale și de reparare a arterei rectale anale

Procedura HAL-RAR este procedura ideală pentru tratamentul hemoroizilor simptomatici care nu au răspuns la tratamentul conservator, și anume optimizarea unei diete bogate în fibre și a unui obicei intestinal regulat. Principiul operației este de a reduce afluxul de sânge în plexul hemoroidal prin identificarea arterelor hemoroidale individuale cu ajutorul unei sonde speciale cu ultrasunete Doppler și ligaturarea acestora cu o sutură. Toate arterele hemoroidale sunt localizate pe rând și ligaturate. 

A doua parte a procedurii constă în corectarea prolapsului aferent sectorului hemoroidal relevant, iar acest lucru se realizează din nou cu ajutorul unui fir de sutură care, în procesul de strângere, reduce mucoasa și submucoasa prolabate în poziția lor inițială. În timp ce procesul de vindecare este destul de rapid, rezultatul pe termen lung nu este obținut decât după aproximativ 12 săptămâni de la operație.

Orice medicamente care se iau în mod obișnuit trebuie luate în ziua intervenției cu o înghițitură de apă, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice terapie anticoagulantă trebuie întreruptă în conformitate cu instrucțiunile emise din nou la momentul programării procedurii.

Cele mai multe proceduri sunt efectuate în cursul zilei, cu excepția cazului în care există o cerință specială pentru o ședere peste noapte sau dacă aceasta este preferința pacientului.

Procedura se efectuează sub anestezie generală.

6. Menționăm și Abordările chirurgicale

interventie chirurgicala hemoroizi

În cazul în care procedurile non-chirurgicale au eșuat sau pacienții au hemoroizi mari care nu pot fi împinși la locul lor, intervenția chirurgicală este recomandată. Tipurile de intervenție chirurgicală sunt determinate de dimensiunile și tipurile de hemoroizi, precum și de localizări. Opțiunile chirurgicale sunt: 

Hemoroidectomia deschisă: O hemoroidectomie deschisă este o intervenție chirurgicală pentru a elimina hemoroizii interni asociați cu hemoroizi externi mari și extinși.

Hemoroidectomia clasică excizională are ca dezavantaj necesitatea anesteziei generale a pacientului și durerea semnificativă postoperator.

Hemoroidectomia cu staplerul sau agrafe metalice: Hemoroidectomia cu staplerul este folosită mai ales la pacienții cu hemoroizi extinși. În timpul hemoroidectomiei cu capse, se utilizează un dispozitiv de capsare circular pentru a extirpa un inel circumferențial de țesut hemoroidal în exces, ridicând astfel hemoroizii în poziția lor normală în canalul anal. De asemenea, capsarea întrerupe alimentarea cu sânge a hemoroizilor. Studiile au sugerat că hemoroidectomia prin capsare are ca rezultat o durere postoperatorie mai mică și o recuperare mai scurtă în comparație cu chirurgia convențională.

7. De ce să alegi sa te tratezi de hemoroizi la Anastasios

  1. Suntem singurii care facem operații cu LASER pentru hemoroizi în Cluj Napoca si Bacău.
  2. În pachetele de tratamente/intervenții hemoroizi oferim o colonoscopie gratuită. Colonoscopia este importantă mai ales pentru persoanele de peste 40 de ani care pot dezvolta polipi colonici și ulterior cancer de colon. Anastasios Medical oferă  această componentă de prevenție a cancerului de colon, gratuit în cadrul oricărui plan de tratament al hemoroizilor.
  3. Avem experiență vastă, medicii din echipa Anastasios au împreună peste 40 de ani de experiență și mii de pacienți tratați de hemoroizi și alte patologii proctologice.
  4. Facem operații minim invazive, fără durere, de o singură zi (vii dimineața in clinica, te operezi, și apoi pleci acasă) – conceptul se cheamă One-Day Surgery, si este standardul de aur in tari precum Statele Unite ale Americii, Anglia, Franța sau Germania.
  5. Toate sedările care se fac în timpul intervențiilor medicale din clinica noastră sunt efectuate de către un medic de ATI, care va supraveghea pacientul pe toată durata intervenției pentru a se asigura de succesul ei.
Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai