Prevenția cancerului colorectal | Patologia anorectală | Dr. Vlad Porumb

YouTube player

Bună ziua, mă numesc Vlad Porumb sunt medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale și cadru didactic la disciplina de chirurgie. Astăzi vreau să vă vorbesc despre prevenție. De ce despre prevenție? Pentru că într-o societate cu un parcurs rapid în care trăim în zile de astăzi, prevenția a început să nu mai fie o prioritate și această această problema s-a observat de-a lungul timpului că va duce spre apariția unor cheltuieli și de timp și de bani care ne vor afecta pe termen mediu și lung.

Patologia anorectală

Voi vorbi despre prezența patologiei anorectale, patologie care implică o zonă să spunem așa, mai popular, rușinoasă, în care pacientul va fugi de așa zisa responsabilitate. Prevenția este ușor de făcut, singurul lucru pe care trebuie să îl facă pacientul este să vină la medic.

Cum apar primele simptome și la ce să fim atenți

Simptomatologia este foarte clară. Cel mai des în populația generală, pacientul va prezenta sângerări la nivelul scaunului sau între scaune, adică sânge prezent la nivelul canalului anal. Bineînțeles că prima dată această sângerare va speria viitorul pacient, o sperietură care se va atenua pe parcursul zilei, pentru că pacientul va observa că își va putea desfășura activitatea zilnică fără nici o problema, nu este afectată calitatea vieții, și atunci va pune pe ultimul plan diagnosticul unei eventuale patologii.

Importanța unui consult după sângerarea anală

Rezumând această prevenție, primul lucru te vei adresa medicului. Cu cât ne adresăm medicului mai repede, cu atât această problemă va fi mai ușor de diagnosticat și mai ușor de tratat. Cu cât această problemă se va croniciza, cu atât vom avea nevoie de mai multe resurse pentru un diagnostic corect și cu atât tratamentul va deveni mai complex. Această sângerare, de fapt rectoragiile, sunt des întâlnite indiferent de vârstă, indiferent în ce mediu trăim și la o populație cu o arie foarte întinsă.

Cauzele sângerării anale

Cauzele sunt diverse, de la cele mai obișnuite și ușor de tratat, până la cele mai complexe. Începând cu cele mai des întâlnite, această sângerare poate avea ca și cauză hemoroizii.

Patologia proctologică, hemoroizii și fisurile anale

Hemoroizii sunt dilatații venoase. În mod normal avem vene la nivelul canalului anal, vene ce în timp vor prezenta la nivelul peretelui slăbiciuni. Peretele va deveni din ce în ce mai fragil și mai slab, iar în momentul respectiv aceste vene vor acumula o cantitate mai mare de sânge și astfel venele se pot fisura și pot sângera, se pot tromboza, adică la acel nivel sângele se va coagula, până la ajunge la formarea unui abces. Cu cât venim mai rapid, cu atât problema se poate rezolva mult mai ușor. O altă cauză ar fi fisurile anale. Fisura anală, bineînțeles că îl va face pacient să vină la medic din cauza durerilor, va veni la medic, va primi un tratament, după care va observa că poate trăi cu această durere și nu va aprofunda tratamentul corespunzător.

Patologia bolilor inflamatorii ale colonului și a rectului

Alte cauze care bineînțeles că nu mai țin de cele 95% din cauze care sunt prezente este patologia bolilor inflamatorii ale colonului și a rectului, boli inflamatorii ca boala rectocolită ulcerohemoragică, boala Crohn, patologie care este ignorată, mai ales că poate apărea la o vârstă fragedă, mă refer 20-30 de ani, pacientul crede că este tânăr și este sănătos și va amâna diagnosticul. O boală inflamatorie diagnosticată din timp poate fi ținută sub control și tratată foarte ușor.

Patologia tumorală

Trecând la alte cauze, acestea sunt deja în patologia tumorală, patologie tumorală benignă și patologie tumorală malignă. Cauza unor sângerări pe anus sunt polipii rectali și polipii colonici. La fel, în afară de această sângerăre, pacientul nu va prezenta altă simptomatologie. Dacă se adresează medicului, diagnosticul va fi foarte fácil. Prezența unui polip un înseamnă prezența unui cancer ci doar înseamnă prezența unui diagnostic care poate fi tratat foarte ușor. Am să folosesc cuvântul foarte ușor de multe ori, ca să subliniez că prevenția ne face să avem un diagnostic și un tratament facil.

Cancerul colorectal

Și nu în ultimul rând, o boală care ne sperie și care prezintă un anumit stigmat în populația generală, cancerul, de rect sau de colon. Nu vreau să mă duc la medic că sângerez, să nu cumva să am cancer. Dimpotrivă, majoritatea pacienților nu au cancer și au o patologie benignă, care se poate trata, dar dacă avem cumva cancer, măcar să îl prindem din timp.

Prezența unui cancer nu înseamnă și nu este egal cu decesul pacientului. Mulți pun acest egale și atunci refuză să se adreseze medicului, crezând că dacă nu vor afla de boală vor trăi mai mult. Este o gândire simplă, care nu ține neapărat de educație și nu ține neapărat de noi românii, aceeași mentalitate o putem găsi și în alte țări ale Uniunii Europene, dar un exemplu ca o populație foarte largă pe un studiu din Italia, nu merg la medic să aibe un diagnostic pentru așa-zisa aluniță, de frică că acea aluniță să nu fie melanom, adică să fie cancer și dacă nu merg să vadă dacă au melanom, atunci nu o să aibă un melanom. Deci aceeași gândire o întâlnim indiferent de zona de pe glob.

Tratamentul și importanța unei diagnosticări timpurii

În privința tratamentului, bineînțeles că orice boală, că vorbim de hemoroizi, că vorbim de o boală inflamatorie a colonului, că vorbim de polipi, că vorbim de cancer, cu cât ne adresăm mai repede medicului, cu atât conduita terapeutică va fi mai facilă și prezența la medic se va micșora. Pacientul ar vrea de fiecare dată să rezolve problemele doar cu o singură prezentare la medic și atunci dacă vrem mai puține prezentări să venim cât mai repede spre spre medici.

Tratamentul hemoroizilor

Să vorbim de hemoroizi, patologie des întâlnită. Cu toții avem hemoroizi, unii hemoroizi necesită doar un tratament medicamentos, sau un tratament medicamentos de întreținere, care este ușor de administrat, este ușor de verificat dacă pacientul răspunde la tratament. Dacă pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, atunci sunt multe variante de rezolvare a acestei patologii.

Important este să nu ajungem în necesitatea unei intervenții chirurgicale. Toți pacienții fug de internarea în spital, fug de o operație în spital de hemoroizi pentru că știu că va fi dificil postoperator și vor să evite durerea. Dacă vreți să evitați durerea atunci adresați-vă de la primele simptome de sângerare. Proceduri au început să fie cât mai multe. În clinica noastră se pot face mai multe proceduri: din cele mai simple sunt bending-ul hemoroidal și hemostaza hemoroidală.

Este un procedeu simplu, fiind vorba de un vas, un vas care are un perete foarte slab, atunci să spun așa bucățica din peretele slăbit, la baza acestui perete putem aplica o mică ligatură. Făcută corect, această procedură durează foarte puțin, câteva minute, fără implicarea unei dureri prezente la nivel local, cel mult a doua zi un anumit disconfort. Această procedură este ușoară și pentru medic dar foarte important este foarte ușoară și ușor tolerată de pacient. Dacă facem această procedură atunci vom scăpa de procedurile ulterioare care presupun internare în spital.

Tratamentul fisurilor anale

Același lucru putem spune și despre fisură anală. Bineînțeles că începem cu proceduri care implică un tratament local, care de multe ori poate aplica pacientul acasă. Va fi învățat în clinică cum să facă această procedură, dar va funcționa bineînțeles pentru pacienții care vor veni din timp în clinică și vor veni pentru un diagnostic rapid. Nu înseamnă că dacă și-au dat seama că au greșit și au stat prea mult cu hemoroizi sau cu fisuri anale acasă, nu înseamnă că nu trebuie să vină în orice moment pentru un consult.

Tratamentul bolilor inflamatorii

Trecând acum spre patologia bolilor inflamatorii, indiferent de vârstă, până acum ne gândeam că o patologie mai greu de suportat, să spunem, pentru pacient, ca să nu spun direct cancer sau alte complicații, o prezintă doar pacienții care au peste vârsta de 65 de ani. Nu este adevărat și bolile inflamatorii și polipii și cancerul un mai iartă anumite categorii de vârstă și atunci pentru că patologia asta se poate asocia, nu putem spune cu siguranță că sângerarea a avut loc din cauza hemoroizilor. Pot exista hemoroizi dar în același timp pacientul să aibă și o patologie inflamatorie, un polip sau chiar un cancer.

Importanța efectuării unei colonoscopii în anumite cazuri de sângerări anale

Și atunci înainte să ne apucăm de tratamentul hemoroizilor, trebuie să facem o colonoscopie pacientului, să excludem o altă patologie mai grea pentru pacient. E mai ușor să excludem decât să tratăm. În privința bolilor inflamatorii, o boală inflamatorie de colon diagnosticată precoce, presupune un tratament facil pentru pacient, iar pacientul respectiv nu va ajunge la complicațiile bolilor inflamatorii, care aceste complicații presupun intervenții chirurgicale și presupun luarea pacientului practic din viața de zi cu zi.

Tratamentul polipilor colonici și al cancerului colorectal

Ajungând la polipi, bineînțeles că un polip în 5-10-15 ani se poate transforma în cancer. E mai ușor de scos un polip colonoscopic decât de tratat un cancer care poate apărea. Nu înseamnă că pacientul dacă prezintă un cancer este egal deces. Experiența mea de 14 ani în domeniul oncologiei rectale, am văzut că, chiar dacă este un drum lung în tratamentul acestei patologii, la sfârșitul acestei probleme pacientul îți va putea strânge mâna.

Importanța prevenției terțiale

Acum, ca să vorbesc și de prevenția terțiară, nu înseamnă că aici s-a terminat prevenția, am pus diagnosticul și începem tratamentul. Prevenția ține și de un tratament corect pus patologiei canceroase. Un presupune că toate cancerele trebuie operate, trebuie discutat într-o comisie oncologică și de observat dacă pacientul nu beneficiază întâi de chimioterapie, radioterapie și ulterior va ajunge pe mână chirurgului.

Prevenția complicațiilor, recidivelor și metastazelor

Bineînțeles, ultima prevenție este prevenția complicațiilor, recidivelor și metastazelor la distanță. Cu cât ne adresăm medicului la controale mai des, cu atât putem preveni și apariția complicațiilor.

Ca și o concluzie puteți spune nu am timp, nu am timp de prevenție, nu am timp pentru sănătatea mea, dar cu siguranță vă veți face timp pentru boala dumneavoastră. Mulțumesc!

Dr. Vlad Porumb – Medic Specialist Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Chirurgie Generală, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Bacău

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai