Urgențele în cazul hemoroizilor

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Cătălin Opincă, sunt medic specialist chirurgie generală și de peste 10 ani tratez pacienți ce suferă de hemoroizi sau alte patologii hemoroidale.

Urgențele în boala hemoroidală

Vreau să vă vorbesc despre urgențele în boala hemoroidală, și anume sângerare hemoroidală și tromboza hemoroidală și ce putem face pentru a le trata. Înainte să continuăm este important de înțeles și de specificat, când aceste cazuri este imperativ ca pacientul să se prezinte la un medic specialist proctolog de urgență.

Tromboza hemoroidală

Să începem cu tromboza hemoroidală deoarece hemoroizii sunt structuri predominant vasculare ce conțin sânge, uneori poate să apară coagularea sângelui, dezvoltând tromboze și inflamația hemoroizilor. Tromboza apare cel mai frecventă la nivelul hemoroizilor externi, dar poate să afecteze și hemoroizii interni. Desigur tromboza hemoroidală este o urgență chirurgicală care în majoritatea cazurilor se poate rezolva chirurgical, dar sunt situații când se inițiază un tratament medicamentos agresiv, de exemplu în fața edematoasă a trombozei, unde se administrează tratament antiinflamator și venotonic oral, asociat cu unguente locale ce conțin anticoagulante, iar astfel se poate stopa evoluția trombozei.

Sângerarea hemoroidală

Sângerarea hemoroidală este o urgență chirurgicală care poate pune în pericol viața pacientului, mai ales dacă sângerare este de origine arterială. De obicei aceste sângerări pot să apară după unele metode de tratament intervențional la nivelul hemoroizilor. Sângerarea de origine venoasă se întâlnește cel mai frecvent în patologia hemoroidală, fiind sângerări în cantități mici dar repetitive, care pot duce la anemie, determinând unele complicații la nivel general.

Conform principiilor chirurgicale, o sângerare de origine arterială sau venoasă trebuie oprită. Se poate face hemostază prin sutură chirurgicală, cauterizarea vaselor sau uneori în sângerările difuze se poate folosi scleroterapia. Rezultatele bune ale acestor intervenții depind foarte mult în primul rând de indicația corectă, de experiența medicului și arsenalul de metode pe care îl are la dispoziție, de patologia asociată a  bolnavului,  și nu în ultimul rând de respectarea indicațiilor și colaborarea între medic și pacient.

Sper că informațiile transmise v-au fost de folos și că am transmis cât este de important ca în aceste cazuri de urgență, în boala hemoroidală ca pacientul să se prezinte la un medic specialist proctolog de urgență. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate

Dr. Cătălin Opincă

Medic Specialist Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Proctologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Proctologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Proctologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai