Bună ziua, numele meu este Petruța Moș și sunt medic dermatolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca. Astăzi doresc să vă vorbesc despre importanța fotoprotecției și despre cancerele de piele.
Cum ne afectează radiațiile solare pielea?
Cu toții știm că viața fără soare pe Pământ nu ar exista. Soarele emite către Pământ radiații diverse, dar majoritatea sunt filtrate de căre straturile atmosferei. Pe Pământ ajung radiații de tip UVA în proporție de 95% și UVB cam 5%. Nivelul radiațiilor variază în funcție de condițiile atmosferice, anotimp și de regiunea geografică. În ultimii ani, din cauza subțierii stratului de ozon, nivelul de ultraviolete este în creștere la nivel global. O mare parte din teritoriul României se află la un nivel de radiații UV cuprins între 8-10, un indice considerat foarte mare, scara indicelor fiind de la 0 la 11. Să nu uităm faptul că tot mai mult români își petrec vacanța cu familia în țări foarte însorite.
Razele UVB pătrund până la nivelul epidermului, unde produc arsură solară, iar razele UVA ajung până la nivelul dermului, acolo sunt implicate în modificarea ADN-ului celular, producând îmbătrânirea pielii.
Ce este pielea și care este rolul ei?
Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru. Ea are funcția de protecție mecanică, de fotoprotecție, de protecție termică și antiinfecțioasă, așa că trebuie să avem grijă de ea. Bronzul este o reacție a pielii de apărare împotriva radiațiilor ultaviolete. Expuse la aceste radiații, melanocitele, adică celulele pielii responsabile cu producerea de pigment, transferă mai multă melanină cheratinocitelor din jur. Astfel, întreg epidermul se închide la culoare, însă nu ca o reacție normală a pielii, ci ca o măsură de protecție împotriva arsurilor solare. Cu toate acestea, persoanele cu fototip cutanat deschis, adică acelea care au pielea albă, ochi și păr deschis la culoare, au tendința să se înroșească, în loc să se bronzeze. Bronzul este deci un traumatism pentru piele și ar trebui evitat.
De ce să evităm saloanele de bronzat?
Radiațiile de tip UVA, folosite de saloanele de bronzare sunt responsabile de fotoîmbătrânirea pielii, de producerea petelor pigmentare și a cancerului de piele. Radiațiile UVB au lungime de undă mai mică și nu ajung până în straturile profunde ale pielii, însă pot cauza arsuri solare.
Ce creme putem folosi pentru protecție?
Cremele cu factori de protecție sunt de 2 tipuri, minerale și chimice. Cremele cu minerale reflectă radiațiile ultraviolete, iar cele cu mecanism de protecție chimic absorb radiația. Cercetarea continuă în acest domeniu a dus la obținerea unor produse de protecție solară de o calitate net superioară față de acum câțiva ani, cu filtre combinate, textură plăcută, noniritante și noncomedogene.
Se cumulează factorul protector când se folosesc mai multe creme?
O întrebare frecventă este dacă se folosesc mai multe produse cu factori de protecție se cumulează factorul? Răspunsul este NU. Este echivalent cu cel mai mare factor de protecție în cel mai bun caz și necesită reaplicare la 2 ore.
Riscurile expunerii la soare
Expunerea prelungită la soare poate duce la apariția unui melanom, care este cel mai grav cancer cutanat, dar și la alte afecțiuni cutanate de care ar trebui să vă feriți.
Riscurile pe termen scurt
Avem și niște riscuri pe termen scurt, arsurile solare de la simpla înroșire a pielii până la arsuri de gradul 2, care pot merge cu bășici cu apă. Melasma, în timpul sarcinii, modificarea echilibrului hormonal crește sensibilitatea pielii, iar expunerea la soare, chiar și ocazională poate induce apariția unor pete pigmentare pe față, cunoscute sub numele de masca de sarcină. Avem fotodermatoze, cea mai frecventă este alergia la soare, care merge cu mâncărime, erupție pe piele, roșeață și este declanșată de ultravioletele de tip A. Fotosensibilizările, anumite medicamente, parfumurile și anumite plante pot induce reacții ale pielii, declanșate în 75% din cazuri de expunerea la UVA. Acestea sunt caracterizate de roșeață, mâncărime și uneori vezicule.
Riscurile pe termen lung
Expunerea repetată și neprotejată la soare accelerează și accentuează semnele îmbătrânirii pielii, apar riduri profunde, se pierde densitatea și elasticitatea pielii, apar pete pigmentare. Sunt cunoscute pe internet cazurile unor persoane, care apar cu jumătate de față îmbătrânită și ridată, din cauza faptului că au avut biroul lângă geam de exemplu sau că au condus un tir, pe o perioadă îndelungată.
Expunerea neprotejată la razele UV poate declanșa și alterări la nivelul celulelor, modificându-le ADN-ul. Dacă aceste degradări invizibile sunt repetate, ele pot duce pe termen lung la apariția de cancere cutanate, carcinoame bazocelulare și spinocelulare, dar și melanomul. Astăzi, riscul de a dezvolta cancer de piele este de 1 la 1000. Vacanțele mai lungi, escapadele în destinații însorite, activitățile în aer liber și bronzul artificial ajută la explicarea creșterii numărului de cancer de piele.
Care sunt riscurile asociate cu apariția melanomului (cancerul de piele)?
Oricine poate face un melanom. Riscul este mai mare dacă îndepliniți una sau mai multe din condițiile următoare: fototip sensibil la soare, adică piele, ochi și păr deschise la culoare, factori genetici, factori genetici predispozanți, adică prezența a numeroase alunițe sau antecedente personale sau în familie, de tumori cutanate. Arsuri solare severe și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, deoarece mecanismele de apărare ale pielii sunt încă imature, obiceiul de a vă bronza artificial la solar, cantitate mare de UVA.
Cum procedăm când apar alunițe noi?
8 din 10 melanoame apar independent de alunițele existente, prin urmare noile leziuni pigmentare trebuie reperate imediat. Modificarea unei alunițe existente, melanomul poate evolua dintr-o aluniță, aceasta se modifică rapid, schimbându-și mărimea, forma și culoarea. Razele UV artificiale sunt o modalitate de bronzare nesănătoasă. Cum am mai spus bronzul natural este un mecanism de apărare împotriva razelor ultraviolete de tip B, cu toate acestea, solarele folosesc rade de tip UVA, care sunt nedureroase și înșelătoare.
Razele UVA, care produc bronz artificial sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii și cresc totodată riscul de dezvoltare a unui cancer de piele. Vreau să aduc în discuție și lămpile cu ultraviolete pentru manichiură sau pedichiură, mai ales pentru că sunt frecvent utilizate, multe femei avându-le acasă. Chiar dacă au o cantitate mică de radiații, se recomandă aplicarea de creme cu factor de protecție înalt, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii.
Se mai sintetizează Vitamina D dacă nu mă bronzez?
O altă întrebare pe care o primesc frecvent, dacă nu mă bronzez se mai sintetizează Vitamina D? Da, studiile au arătat că este suficientă o expunere de 10-15 minute a feței, dosului mâinii, decolteului sau picioarelor, pentru a stimula sinteza vitaminei D.
Recomandări pentru expunerea la soare
Vă sugerez să evitați expunerea la soare pe timpul zilei, în perioadele în care soarele este foarte puternic, intervalul 11-16. Produsele de protecție solară vă ajută să preveniți aceste riscuri ale expunerii la soare, însă acestea nu absorb decât parțial razele solare și nu putem exclude alte metode suplimentare de protecție. Dacă este necesar purtați pălărie, ochelari de soare cu protecție UV și protecție vestimentară.
Există haine speciale din poliester, care asigură protecție împotriva ultravioletelor de 5 ori mai mare, decât hainele subțiri de bumbac. Ca să vă faceți o idee, un tricou alb de bumbac este echivalent cu o cremă SPF 5. Atenție la arsura pielii de pe cap în timp ce stăm în apă, mai ales persoanelor cu părul rar și scurt. Nu expuneți nou-născuții și copiii direct la razele solare. Atenție specială la starea de insolație, dacă apar vărsături, febră și dureri de cap poate fi o urgență medicală.
Alegeți un indice de protecție adaptat tipului dumneavoastră de piele. Majoritatea tinerilor au probleme legate de acnee, iar tratamentele antiacneice fac pielea mai sensibilă la soare. Există numeroase produse cu protecție solară pe piață, adaptate tenului gras. Vă reamintesc faptul că vă puteți arde pielea și iarna, zăpada reflectă radiațiile UV în proporție de 85%. Ne putem arde pielea și în drumețiile la munte. Cu fiecare 1000 de metri în altitudine, indicele UV crește cu 10%. Chiar dacă este înnorat, radiațiile UVA pot trece și prin nori.
Cum se aplică corect cremele de protecție?
Aplicați produsul înainte de expunere cu 20 de minute și repetați aplicarea frecvent, la fiecare 2 ore, mai ales la ieșirea din apă. De asemenea, este indicat să aplicați produsul responsabil pe toată pielea expusă și să nu uităm de urechi. Ținem cont și de radiațiile ultraviolete reflectate de suprafețele strălucitoare, chiar dacă suntem sub umbrelă, lângă piscină sau la mare, pe nisip, în apă, trebuie să ne protejăm, pentru că apa reflectă până la 100% dintre radiații.
Din fericire, avem o gamă largă de produse fotoprotectoare, dar de multe ori alegerea este dificilă. Preferăm produsele dermato-cosmetice din farmacie, hipoalergenice, fără parfum, adaptate nevoilor personale. Atenție specială produselor pentru copii. Există game începând de la 6 luni, bazate de filtre minerale de protecție. Pentru a oferi protecția scrisă pe ambalaj, produsul trebuie să fie ținut în condiții corespunzătoare, nu direct în soare și este indicat să nu folosim același produs de vara trecută. Verificați-vă alunițele și învățați să vă autoexaminați. Fiecare persoană ar trebui să aibă un control al pielii la dermatolog anual.
De ce este importantă verificarea alunițelor anual la medic?
Vă încurajez ca înainte de a merge în concediu la mare să faceți o verificare a alunițelor în cabinetul medicului, se face clinic și dermatoscopic. În cadrul consultațiilor legate de altă patologie, întreb de fiecare dată și de verificarea alunițelor și am avut surprize, am avut cazuri în care am descoperit cancer de piele. Protejați-vă pielea dumneavoastră și a celor dragi și țineți minte că cea mai bună cremă antirid este crema fotoprotectoare.
Acordați atenție și pielii decolteului și dosului mâinii. Bucurați-vă de vacanță și expuneți-vă la soare responsabil.
Dr. Petruța Moș
Medic Specialist Dermatovenerologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Dermatovenerologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Dermatovenerologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca