Tromboza hemoroidală sau criza hemoroidală | Dr. Nicoleta Rebrișorean

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nicoleta Rebrișorean și sunt medic primar chirurg în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca. Astăzi aș dori să vă povestesc despre tromboza hemoroidală, cunoscută mai ales sub denumirea de criză hemoroidală.

Ce este tromboza hemoroidală?

Ea reprezintă apariția de Trombi, cheaguri la nivelul plexului venos hemoroidal însoțiți de un proces inflamator. Tromboza hemoroidală este una din cele mai grave complicații și motivul cel mai frecvent, pe lângă sângerare, care determină prezentarea la medic datorită durerii accentuate aproape insuportabile. Afecțiunea poate debuta brusc la orice persoană, chiar nepurtătoare de hemoroizi în urma unui efort fizic intens de tuse, de defecație după mai multe scaune diareice.

Se produc modificări ale circulației locale cu apariție de stază, care duce la trombozarea rețelei venoase. Apare la început o senzație de tensiune anală apoi se asociază o durere bruscă, se observă prin palpare apariția sau mai multe ori tumorete sau umflături dureroase datorită distensiei bruște a tegumentelor bogat inervate și au culoarea albastru-violacee.

De foarte multe ori tromboza hemoroidală externă se asociază cu un edem important numită și tromboză edematoasă. Această formațiune evoluează spontan sau sub tratament medicamentos spre resorbție în 7-14 zile cu persistența unui pliu tegumentar numit marișcă hemoroidală. Uneori această afecțiune este însoțită de sângerări abundente, mai ales dacă mucoasa de deasupra hemoroizilor trombozați se erodează prin folosirea intempestivă și excesivă de creme.

Cauzele apariției trombozei hemoroidale

Cauza exactă a tromboză hemoroidală nu este binecunoscută. Factorii declanșatori care se pot suprapune sau nu pe o boala hemoroidală sunt constipația acută, diareea, sarcina și nașterea, mai ales pe cale naturală, statul în șezut timp îndelungat, deshidratarea, ridicatul brusc de greutăți, consumul abuziv de alcool și mâncarea picantă. Se disting următoarele tipuri de tromboze: tromboza internă, în care cheagurile de sânge pot fi localizate în mai mulți hemoroizi simultan și tromboza externă. În acest caz, cheagurile de sânge sunt cel mai adesea situate într-unul din noduli, prin urmare tabloul clinic al bolii nu va fi atât de viu și tromboza combinată.

Simptomatologia trombozei hemoroidale

Severitatea simptomelor depinde de stadiul procesului patologic. O anamneză corect efectuată de către un medic cu experiență poate diagnostica boala în majoritatea cazurilor, însă este obligatoriu să se efectueze un examen clinic, care se va completa cu o anuscopie în vederea excluderii unor leziuni anorectale benigne sau mai ales maligne. Uneori se poate confunda tromboza hemoroidală cu un abces perianal dacă se efectuează doar anamneză, ceea ce poate deveni grav și periculos abcesul fiind o urgență chirurgicală care nu poate fi amânată, iar un tratament întârziat poate duce la complicații grave.

Cum evoluează tromboza hemoroidală?

Evoluția trombozei poate fi spre: transformare fibroasă cronică, spre resorbție, cele de dimensiuni mici, spre sclerozarea și transformare într-o morișcă hemoroidală, uneori se poate ulcera cu eliminare spontană de cheaguri, iar rar, tromboza hemoroidală se poate infecta cu apariția unui abces.

Care este tratamentul trombozei hemoroidale?

Tratamentul diferă în funcție de faza de evoluție a bolii, în fază incipientă edematoasă, se poate aplica doar un tratament medicamentos, ca având drept scop stoparea evoluției. În faza de tromboză, când cheagul este deja format se indică tratamentul chirugical. Intervenția se efectuează în anestezie locală, în ambulator, se practică o mică incizie și se extrage cheagul de sânge. Această intervenție durează doar câteva minute, dar beneficiul este major. Durerea ei se reduce semnificativ, chiar dispare în primele zile post-operator.

Dacă intervenția nu este efectuată uneori se pot produce complicații cum este necroza tegumentară cu hemoragie sau mai rar infecția. În faza de remisie când deja durerea s-a redus în intensitate, iar nodulul hemoroidal abia se mai palpează, se poate recurge la tratament medicamentos și urmărire. La aproximativ 10-14 zile după tromboza hemoroidală se va efectua obligatoriu un control proctologic în vederea stabilirii existenței unei boli hemoroidale și a conduitei de tratament în această situație.

Cum putem preveni formarea trombozei hemoroidale?

Tromboza hemoroidală se poate preveni prin măsuri generale, cum ar fi evitarea exceselor alimentare, a consumului de alcool și a sedentarismului, evitarea consumului de condimente, cu scopul de a obține un scaun normal, fără efort de defecație, fără șezut prelungit pe vasul de toaletă, evitarea constipației prin hidratare corespunzătoare, prin alimentație bogată în fibre, fructe și legume, prin evitarea fast-food-ului, prin consumul de alimente semipreparate și aditivate, combaterea diareei a scaunelor explozive, prin măsuri igieno-dietetice corespunzătoare reducând din regimul alimentar legumele și fructele bogate în celuloză, în general care produc fermentație și/sau accelerează peristaltica intestinală, reducerea consumului de laxative, adeseori auto-administrate, fără aviz medical și prin investiții gastroenterologice de specialitate.

Măsurile specifice de educare a actului de defecație, în sensul formării reflexului de defecație în condiții optime de confort, cel mai indicat fiind în mediul casnic, unde se pot aplica măsuri de igienă locală adecvate după scaun. Evitarea efortului fizic intens, intempestiv, fără o pregătire prealabilă a organismului poate duce la creșterea fluxului sangvin periferic într-un pavascular venos nepregătit ducând la stază și la apariția trombozelor hemoroidale.

Simptomele care ar trebui să ne trimită la doctor

În primul rând, durerea anoperianală apărută brusc, însoțită sau nu de tumefacție dureroasă, însoțită sau nu de sângerare în vasul de toaletă sau pe hârtie, ar trebui să aducă pacientul de urgență la cabinetul proctologic pentru un diagnostic precoce și un tratament specific.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă încurajez să apelați cu încredere la specialiștii clinicii Anastasios și împreună vom obține rezultate bune în tratamentul afecțiunilor.

Dr. Nicoleta Rebrișorean – Medic Primar Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Chirurgie Generală, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Bacău

Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Zalău