Ce sunt hemoroizii? Diagnostic si tratamente

Bună ziua, numele meu este Vitalii Mironescu. Sunt medic specialist chirurgie generală, iar de aproximativ 20 de ani tratez pacienții cu patologie proctologică, respectiv boala hemoroidală.

Astăzi vom discuta despre una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel mondial, respectiv boala hemoroidală.

Statistic, se consideră că aproximativ 80% din populația globului a avut cel puțin o criză hemoroidală. Voi încerca să vă explic, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă hemoroizii, în ce context apare această boală, care este clasificarea hemoroizilor, care sunt opțiunile de tratament la ora actuală pentru hemoroizi, și cum am putea preveni apariția acestora.

Hemoroizii sunt structuri vasculare dilatate, localizate la nivelul canalului anal având asupra lor mai multe elemente anatomice: țesut conjunctiv, fibre musculare, nervi, vase și mucoasă. O cauză exactă a bolii hemoroidale nu se cunoaște. Sunt mai mulți factori care pot produce dilatații și care pot opri sau încetini circulația sângelui la nivel local. Astfel, în timp, apărând hemoroizii.

Un rol important îl are terenul genetic. Dacă în familie sunt rude de gradul I cu hemoroizi, șansele sunt mari ca ceilalți membri ai familiei să dezvolte această boală. Aici intervin și factori externi care sunt mult mai importanți și țin strict de stilul de viață al pacientului, de anumite obiceiuri și mai ales de alimentație.

De exemplu o persoană care lucrează mult la birou, stă ore întregi pe scaun fără să se ridice, dezvoltă o hiperpresiune venoasă locală datorită poziției.

Pacienții cu probleme de constipație care stau mult pe WC, care se forțează în timpul mersului la toaletă, în timp vor dezvolta sigur hemoroizi. Consumul excesiv de condimente și alcool vor produce o inflamație și o congestie continue, iar acea inflamație va produce o dilatație a venelor hemoroidale, respectiv hemoroizi în timp.

Persoanele care lucrează în construcții, culturiștii care ridică greutăți, mai sunt și situații fiziologice cum este sarcina la femei ce poate produce dilatație venoasă hemoroidală prin compresiune, mai ales în trimestrul II și III. În toate aceste cazuri este favorizată apariția hemoroizilor.

Anatomic, hemoroizii sunt de două tipuri. Sunt hemoroizi interni și hemoroizi externi.

Hemoroizii interni sunt localizați la aproximativ 4 cm de la marginea anală spre interior, iar hemoroizii externi sunt în jurul anusului sub piele. Diferența dintre ei este foarte mare, mai ales când este vorba despre tratament. Din ce cauză? Deoarece hemoroizii interni sunt acoperiți de mucoasă, iar acea structură nu prezintă inervații, astfel unele intervenții la nivelul hemoroizilor interni pot fi efectuate fără să necesite anestezie. Hemoroizii externi în schimb au ca înveliș extern pielea, care este o structură foarte bine inervată, iar o intervenție la nivelul hemoroizilor externi va necesita obligatoriu o anestezie locală sau regională.

Din punct de vedere al evoluției, hemoroizii interni sunt clasificați în 4 stadii.

Stadiul 1. Atunci când hemoroizii interni sunt destul de mici, nu se văd, nu se palpează, dar se pot manifesta prin semne indirecte, și anume: disconfort anal, sângerări sau durere.

Stadiul 2. Atunci când hemoroizii interni ies afară. La un efort de defecație, pacientul observă apariția lor la exterior care după defecație se retrage înapoi în interior.

Stadiul 3. Este un stadiu mai avansat în care hemoroizii interni ies puțin afară și înapoi se reduc digital.

Stadiul 4. Este cel mai avansat stadiu al hemoroizilor interni. Este atunci când hemoroidul intern iese afară și înapoi nu mai intră. Există un prolaps permanent, iar singurul tratament în stadiul 4 este intervenția chirurgicală cu anestezie totală.

Este important ca pacientul să înțeleagă că dacă boala se depistează într-un stadiu mai incipient, tratamentul este mult mai puțin agresiv, iar rezultatele sunt mult mai bune. De aceea este recomandat consultul la primele semne de apariție a hemoroizilor.

Cum se face diagnosticarea hemoroizilor?

Anamneza (istoricul medical) este foarte importantă în patologia hemoroidală, iar dacă se face corect ne ajută să stabilim diagnosticul în proporție de 90% dintre cazuri. Ne interesează: vechimea bolii, simptomele dominante, frecvența simptomelor, alimentația și tranzitul intestinal, stilul de viață al pacientului, terenul familial. În cazul femeilor, ne intereseză dacă au avut sarcini multiple și dacă au avut sarcini dificile. Este foarte importantă patologia asociată a bolnavului. Și bineînțeles, tratamentul medicamentos actual este important de luat în considerare. Imediat după efectuarea unei anamneze corecte ne putem orienta lcătre un diagnostic, putem apela la investigații suplimentare dacă ele sunt necesare, sau la un tratament specific. Bineînțeles, diagnosticul corect și complet se va stabili după efectuarea unui examen proctologic complet în cursul unei vizite la medicul specialist proctolog. După anamneză urmează examenul clinic.

Examenul clinic ne poate orienta la o serie de modificări legate de tegumentele perianale. La examinarea clinică obiectivă se pot observa următoarele: inflamație, congestie, ulcerații, prezență a mariscei hemoroidale sau chiar hemoroizi externi sau fisuri anale. La examinarea clinică vom putea să depistăm și alte probleme medicale care sunt adesea asociate cu prezența hemoroizilor.

O altă variantă este tușeul rectal. Practic medicul proctolog, prin palparea digitală a regiunii anorectale, va putea să depisteze tumori, abcese intersfincteriene sau polipi endoanali. Alt aspect important după palparea digitală îl reprezintă urmele de secreții pe mănușa de examinare a medicului proctolog, unde se pot evidenția urme de sânge sau puroi.

O altă variantă este anuscopia, care este examinarea obligatorie într-o boală hemoroidală și constă practic în vizualizarea directă sau video a porțiunii terminale a colonului, respectiv canalul anal. Anuscopia ne ajută să vizualizăm aspectul macroscopic al mucoasei rectale, să depistăm leziuni inflamatorii de tip anorectită, rectocolită hemoragică, boala Crohn, neoplasme rectale inferioare. De asemenea, la retragerea anuscopului, se poate examina canalul anal, gradul de avansare al hemoroizilor interni, sângerări active hemoroidale, leziuni traumatice, corpi străini blocați în canalul anal, fisuri sau ulcerații ale canalului anal. La fel se pot vizualiza papile hipertrofiate, prezența unor condiloame endoanale sau alte structurații.

O altă variantă importantă de examinare este colonoscopia. Este o examinare importantă în patologia hemoroidală și a colonului deoarece ne ajută să diferențiem o sângerare de cauză intestinală cum poate fi cancerul de colon, de patologii mai puțin grave. Avantajele colonoscopiei sunt că ne poate ajuta la explorarea în timp real a intestinului gros, ne oferă posibilitatea efectuării unor biopsii, poate fi folosită ca și în scop de tratament intervențional de extirpare sau de biopsiere a unor polipi, și chiar și a unor tumori incipiente. Și nu în ultimul rând colonoscopia ne poate ajuta în situația în care ar exista o problemă hemoragică, să facem hemostază (oprirea sângerării), în caz de sângerare din intestinul gros.

Tratamentul trebuie aplicat în funcție de tipul de hemoroizi. Este foarte important de făcut diferența între hemoroizii interni și cei externi. De altfel, tratamentul depinde și de severitatea și de frecvența simptomelor, de patologia asociată și, bineînțeles, de preferințele pacientului.

Tratamentul hemoroizilor interni de gradul 1.

Dacă sunt asimptomatici, de obicei nu se efectuează niciun tratament. În cazul în care apar simptome se impune inițial un tratament conservator, ceea ce înseamnă schimbarea stilului de viață, un regim alimentar corect și echilibrat, tratament medicamentos venotonic (cresc tonicitatea pereților venoși) asociat cu topice locale. Acest tratament ne va ajuta la circulația sângelui în venele hemoroidale, dar nu va rezolva problema. Sau va rezolva doar o parte din simptome pe parcursul tratamentului. Dacă problema persistă, se poate aplica un tratament intervențional minim invaziv. Aici avem mai multe variante. Dar nu voi intra în detaliu pe fiecare variantă de tratament deoarece sunt foarte multe informații și probabil va fi nevoie să fac un articol/material video pentru fiecare. Să revenim. În cazul hemoroizilor interni de gradul 1 putem efectua tehnici de tratament minim invaziv ca:

  • termofotocoagulare cu infraroșu
  • scleroterapie
  • ligatura elastică
  • procedura hemoroidală cu laser denumită tehnica HeLP
  • cauterizare cu pensa bipolară
  • crioterapia

Toate aceste metode minim-invazive se practică în ambulator în clinicile Anastasios, fără anestezie și fără internare.

Tratamentul hemoroizilor interni de gradul 2.

În acest stadiu pacientul deja se alarmează deoarece observă apariția hemoroizilor interni la exteriorul canalului anal, după un efort de defecație. După o perioadă scurtă de timp acești hemoroizi interni se retrag spontan. Ca și tratament, standardul de aur ar fi ligatura elastică. Tratamentul hemoroizilor cu ligatura elastică reduce foarte mult volumul hemoroizilor, iar eficiența este destul de ridicată, având un procentaj de 80% dintre cazuri rezolvate, cu un grad de complicație sub 2%. Alte metode de tratament care se pot aplica pentru hemoroizi de gradul 2 ar fi: LHP sau laser hemoroidoplastia, procedura hemoroidală cu laser sau tehnica HeLP, ligatura arterei hemoroidale, procedura HAL, termofotocoagularea cu infraroșu în combinație cu ligatura elastică hemoroidală.

Toate aceste metode minim-invazive se practică în ambulator în clinicile Anastasios, fără anestezie și fără internare.

Tratamentul hemoroizilor interni de grad 3.

Este situația în care hemoroizii interni prolabează la defecație și necesită ajutor digital ( trebuie reintroduși/împinși înapoi în canalul anul cu degetul) pentru a fi reduși. Este deja un stadiu destul de avansat, iar ca și tratament disponibil,se va folosi o tehnică care este la limita dintre metodele minim invazive și intervenția chirurgicală clasică. Nu este o tehnică specifică, iar medicul proctolog adaptează tratamentul în funcție de anumite situații, dar în general se optează pentru metode mai puțin agresive, chirurgia clasică fiind indicată când există și hemoroizi externi. Rezultate bune se pot obține prin laser hemoroidoplastie, fiind o metodă mai puțin agresivă, cu o rată de complicații de doar 8%. Aici se mai poate folosi și hemotomia cu stapler, sau tehnica Longo, dar această tehnică uneori are complicații mai mari. Uneori, în situații mai speciale, unde sunt boli asociate ce nu permit efectuarea unei anestezii, se poate folosi ligatura elastică asociată cu termofotocoagulare cu infraroșu.

Toate aceste metode minim-invazive se practică în ambulator în clinicile Anastasios, fără anestezie și fără internare.

Tratamentul hemoroizilor interni de grad 4.

Acesta este practic stadiul cel mai avansat în care hemoroizii nu mai pot fi reduși. Există un prolaps permanent cu reacții locale destul de neplăcute pentru pacient. Prezența secrețiilor continue din cauza mucoasei va produce leziuni ale pielii perianale și pacientul este nevoit să poarte un pansament local care trebuie schimbat la un interval de timp. De obicei acest stadiu se întâlnește din ce în ce mai rar în practica medicală datorită metodelor de tratament care se aplică în stadiile incipiente, și mai ales datorită faptului că pacienții conștientizează, din fericire, din ce în ce mai repede problema pe care o au.

Singura metodă de tratament este chirurgia clasică, unde acești hemoroizi prolabați sunt excizați, adică îndepărtați chirurgical în anestezie generală.

Dezavantajul chirurgiei clasice este recuperarea postoperatorie de lungă durată, complicațiile care pot apărea atât din cauza intervenției chirurgicale în sine cât și din cauza anesteziei generale, și mai ales durerea pe care pacientul o va resimți.

În situația în care există la exterior doar un singur hemoroid intern prolabat, atunci se poate combina tratamentul, adică se poate face ori excizie chirurgicală a pedicolului prolabat, iar restul hemoroizilor se pot trata prin tratamentul laser sau ligatura elastică.

Indicațiile de tratament se impun cel mai frecvent în faza acută, adică în tromboza hemoroidală. Ce este tromboza hemoroidală?Tromboza hemoroidală este o afecțiune dureroasă care apare atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul sau în jurul hemoroizilor, care sunt vase de sânge mici situate în zona rectală. Această condiție poate fi însoțită de umflături, roșeață și disconfort intens în zona anală.

Datorită inflamației, datorită distensiei locale, apare uneori o durere insuportabilă. Simpla incizie tegumentară, anestezie locală cu evacuarea cheagurilor de sânge calmează în doar câteva minute situația și pacientul este foarte mulțumit că a scăpat de durere.

Când există hemoroizi interni de gradul 3 asociați cu hemoroizi externi, care creează probleme locale, atunci se apelează la intervenție chirurgicală clasică. Rezultatele bune ale acestei intervenții depind foarte mult în primul rând de indicația corectă, de experiența medicului și a arsenalului de metode pe care le are la dispoziție. Depinde de patologia asociată a bolnavului, și nu în ultimul rând de respectarea indicațiilor și colaborarea bună dintre medic și pacient.

De multe ori le spun pacienților mei că este mult mai ușor să previi o boală, decât să o tratezi. De aceea este foarte important ca după un tratament pentru hemoroizi să ne ferim de acești factori care pot duce la reapariția bolii. Indiferent că v-ați tratat de hemorozi sau nu, este bine să încercați, pe cât posibil, să evitați sedentarismul, să fiți mai activi, să vă plimbați, să aveți o alimentație corectă ( bogată în fibre alimentare) și echilibrată, fără excese sau fără abuzuri în consumul de alcool sau condimente. În același timp vreau să subliniez că boala hemoroidală este o boală cronică care trebuie urmărită prin controale periodice, mai ales la pacienții care sunt predispuși la recidive.

Sper că am reușit prin acest material să vă răspund la cele mai frecvente întrebări legate de hemoroizi și tratamentul lor. Iar dacă aveți alte întrebări legate de diagnosticul si tratamentul hemoroizilor, am să vă rog să le lăsați în comentarii și voi încerca să vă răspund pe cât posibil.

Vă doresc numai bine și multă sănătate!

Dr. Vitalii Mironescu – Medic specialist chirurgie generală


Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.

Proctologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Proctologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Proctologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Pentru a descoperi mai multe metode de tratament ale hemoroizilor, vă invităm să citiți și Cele 10 metode de tratament ale hemoroizilor, articol scris de Dr. Vitalii Mironescu.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai