Bună ziua! Mă numesc Nicoleta Rebrișorean, sunt medic primar chirurg în cadrul clinicii Anastasios și aș vrea să vă informez despre scleroterapia în boala venoasă cronică. Boala venoasă cronică este o afecțiune predominantă care tinde să se agraveze odată cu vârsta. În prezent, 45% din populația generală suferă de varice hidrostatice la nivelul membrelor inferioare, iar prevalența vaselor reticulare teleangiectaziilor se apropie de 60%.
Cum se manifestă boala venoasă cronică (varicele)?
Frecvența bolii varicoase este destul de mare la ambele sexe, dar predomină la femei. Venele sunt conducte prin care sângele se întoarce la inimă, însă rolul lor este cu mult mai larg decât simple vase de retur. Ele participă la reglarea volumului de sânge, a frecvenței cardiace și a debitului cardiac. Venele sunt astfel construite încât permit curgerea sângelui întru-un singur sens, spre inimă, contrar gravitației.
Acest lucru se datorează prezenței a numeroase valve în interiorul venelor care asigură circulația unilaterală contracției mușchilor, contracție peretelui venos și aspirație toracice din timpul inspirării. Întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare are două componente principale: sistemul venos superficial și sistemul venos profund.
Sistemul venos superficial implicat, în special, în patologia venoasă, cel care dezvoltă varice, drenează aproximativ 10% din sângele membrului inferior, iar restul de 90% este drenat de sistemul venos profund. Între cele două sisteme există comunicări importante, așa numitele ,,venele perforante”, care au rol important în apariția bolii varicoase și în boala posttrombotică. Insuficiența venoasă, cauză a varicelor, înseamnă o întoarcere venoasă deficitară.
Cauzele apariției varicelor
Ea poate apărea în următoarele condiții: în caz de incompetență al valvelor care duc la suprasolicitări a pereților veninoși, care ulterior se dilată în tromboză venoasă profundă, sindrom posttrombotic ,lipsa prelungită a activității musculare sau ortostatismul prelungit, adică statul în picioare și fistulele arteriovenoase.
Factorii care predispun la apariția varicelor
Ereditatea. Varicele apar în condițiile existenței unui țesut de colagen de o calitate mai slabă, acest factor fiind unul ereditar. Stilul de viață, persoanele care petrec foarte mult timp în picioare sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei boli. Anumite profesii care implică ortostatismul prelungit favorizând staza. Unele sporturi de performanță care determină creșterea presiunii abdominale, un stil de viață sedentar, cât și obezitatea sunt și ele o cauză frecventă apariției varicelor și sarcina.
Multe femei se confruntă cu apariția varicelor în perioada de sarcina. Cauzele putând fi schimbările hormonale care determină relaxarea pereților venelor, creșterea volumului sangvin, cât și creșterea în greutate și a presiunii intraabdominale. Atenție! Varicele apărute în timpul sarcinii nu dispar după naștere, ele trebuiesc tratate după sistarea alăptării.
Care sunt simptomele și semnele clinice ale bolii varicoase?
Simptomele și semnele clinice ale bolii varicoase sunt senzația de greutate în picioare, durerea care devine tot mai puternică după o perioadă îndelungată de stat în picioare, crampele musculare, edemele, așa numitele ,,umflături ale picioarelor”, pruritul, adică mâncărimile din jurul venelor afectate, lipodermatoscleroza, adică modificări de culoare și îngroșare a pielii, ulcerele cutanate care au o vindecare lentă și dificilă. Însă, în multe cazuri, singurul disconfort al varicelor este de ordine estetic, iar tratamentul în acest caz este cosmetic.
Varicele pot deveni foarte dureroase în cazurile în care un cheag de sânge se formează în interiorul lor, patologie denumită ,,tromboflebită varicoasă”. Toate aceste semne și simptome impun prezentarea la medicul specialist în vederea începerii unui tratament adecvat.
Cum se pune diagnosticul bolii varicoase?
Diagnosticul bolii varicoase se bazează în primul rând pe examenul clinic. Starea venelor superficiale profunde și comunicante a valvelor și prezența refluxului venos pot fi evaluate cu o simplă ecografie Doppler, care pe lângă că aduce multe informații despre venele piciorului, este neinvazivă, nedureroasă și decisivă în alegerea celui mai bun plan de tratament.
Cum se tratează boala varicoasă?
Obiectivul tratamentului boli varicoase este reducerea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor de genul tromboflebite, hemoragii ,ulcere varicoase. Pentru unii pacienți, scopul poate fi acela de a îmbunătăți aspectul piciorului. În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi conservator, medicamentos, minim invaziv, de chirurgie plastică și mixt. Tratamentul conservator profilactic urmărește evitarea sedentarismului, a ortostatismului prelungit și a factorilor care predispun la apariția boli (obezitatea, fumatul, traumatismele locale).
Băile fierbinți, sauna, utilizarea ciorapilor medicinali ca mijloace de contenție externă permanentă sunt recomandate tuturor pacienților cu boala varicoasă, având rezultate favorabile. Tratamentul medicamentos cuprinde preparate flebotonice, care să susțină și să îmbunătățească funcția venoasă valvulară, cu reducerea edemului local.
Tratamentele minim invazive, cum sunt cele de tipul scleroterapiei, terapia cu abur, ablație laser sau cu radiofrecvență, sunt cele mai utilizate în ultimul timp. Tratamentul chirugical clasic de îndepărtare a vasului dilatat, este reprezentat de flebectomii și stripping vascular. Scopul acestui material este de a vă informa și familiariza cu tratamentul varicelor prin scleroterapie.
Scleroterapia în tratamentul boli varicoase (varice)
Scleroterapia este o procedură minim invazivă care și-a dovedit eficacitatea încă din anii 1930. Este rapidă, nedureroasă, cu rezultate bune și vizibile imediat. Se efectuează de către un medic chirurg cu experiență în tratamentul varicelor. În general și în particular în utilizarea scleroterapiei, în cabinet fără spitalizare, fără anestezie și implică injectarea unei substanțes clerozante direct în interiorul venei.
Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie, care va închide vasul. În timp, vena se va scleroza și se va resolbi, obținându-se aspectul cosmetic mult dorit. Scleroterapia este folosită pentru a elimina venele superficiale, vizibile, venele în pânză de păianjen Spiderman sau telangiectaziile, venele reticulare. Scleroterapia poate fi recomandată în cazuri selecționate și pentru anumite tipuri de varice. Varicele denumite și ,,vene varicoase”, sunt vene mari, puțin ramificate, voluminoase, care proemină deasupra pielii, de culoare albastru închis sau violet. Scleroterapia poate fi o modalitate de tratament pentru varice izolate, varice recurente, și varice tronculare de până la un diametru de 8 mm,cu spumă sub ghidaj ecografic, așa numită ,,UGFS”.
Care sunt contraindicațiile scleroterapiei?
Contraindicațiile scleroterapiei sunt bolile sistemice severe, cum este cancerul, leucemia, coagulopatiile, alergiile la substanța sclerozantă, infecțiile locale sau sistemice, tromboza venoasă superficială, tromboflebita sau flebita, trombofiliile cu antecedente de tromboză venoasă profundă și boala ocluziv arterială, arteritele în stadii avansate, sarcină și alăptare. Înainte de procedură, medicul va efectua un examen fizic pentru a verifica dacă este asociată și afectarea venelor profunde. Va efectua ecografie Doppler, scopul fiind identificare anatomiei venoase a membrului inferior, a valvelor insuficiente putând astfel ghida eficient tratamentul adecvat.
Pentru a evita posibilele complicații, din postura de pacient, este important să îl informezi pe medic despre istoricul tău medical. Adică dacă fumezi sau folosești anticoncepționale orale, care pot crește riscul de a forma un cheag de sânge, dacă ai alergii, în special istoric de alergii severe, cum este șocul anafilactic, dacă iei anumite medicamente și în special aspirină, antiinflamatorii sau anticoagulante și acestea se opresc cu câteva zile înainte de intervenție, dacă ai avut recent o boală sau dacă ai avut o afecțiune cronică, cum ar fi o boală cardiovasculară sau dacă ai mai făcut anterior tratament de scleroterapie.
Cu o zi înainte de procedură este indicat să nu te lași și să nu aplici loțiuni, creme, pe zona care urmează să fie tratată, pentru a reduce iritația ulterioară și este recomandat ca în ziua intervenției să porți haine largi și confortabile care să permită aplicarea bandajului post-injectare.
Procedura pentru o ședință de scleroterapie
O ședință de scleroterapie durează aproximativ 15-30 de minute, iar rezultatul va fi vizibil imediat. Numărul de tratamente necesare este în funcție de mărimea venei sau a venelor tratate, cantitatea de substanță fiind limitată pe o anumită zonă și pe o sesiune de tratament. Pentru telangiectazie este preferată scleroterapia cu soluție lichidă, sub vizualizare directă, cu ochiul liber sau, mai indicat, cu ajutorul dispozitivului Veinlite, care are rolul de a vizualiza vena prin transiluminare.
Pentru venele reticulare și varicele de dimensiuni medii este indicată scleroterapia cu spumă. Spuma se obține prin combinarea substanței sclerozante cu gaz, în acest caz, cu aerul, după treceri repetate ale substanței dintr-o seringă în alta. Spre deosebire de soluția lichidă de sclerozare, spuma crește suprafața de contact între substanță și peretele venos, folosindu-se cantități mai mici de agent sclerozant. Pentru procedură veți sta în decubit dorsal, adică culcat pe spate. Se vor dezinfecta zonele vizate și apoi se vor efectua injectări cu un acfoarte fin, prin care se introduce substanța chimică sclerozantă în vena afectată.
În câteva minute, vena se va colora în alb, substanța sclerozantă va edita peretele intern al vasului, va determina un spasm, forțând astfel sângele să se redistribuie către venele sănătoase. Odată ce acul este retras se va face compresie și se va masa zona tratată pentru a menține sângele în afara vasului injectat și pentru a dispersa soluția. La locul injectării se poate aplica un pansament compresiv atâta timp cât se trece la următoarea venă. Numărul de injectări depinde de numărul și mărimea venelor tratate, cantitatea de substanță fiind limitată pe ședință.
La nivelul venelor tratate se aplică un pansament și bandaj compresiv pentru 72 de ore, după care se va recomanda purtarea unui ciorap compresiv pentru încă 3-4 săptămâni. Este recomandată mobilizarea precoce și mersul pe jos, în scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge și pentru a crește eficiența tratamentului. Totuși, nu se recomandă să faci niciun tip de efort fizic intens, alergat, ridicat de greutăți, în timp de o săptămână. Îți poți relua însă, în aceeași zi, activitățile obișnuite zilnice.
Este interzis totodată expunerea la soare sau recomandat să eviți expunerea la soare timp de o lună, o lună jumate, deoarece ar putea să apară hiperpigmentarea pielii. De aceea, lunile friguroase sunt cele mai indicate pentru realizarea acestei proceduri.
Care sunt complicațiile scleroterapiei?
Complicațiile posibile sunt mai puțin frecvente, dar pot fi tratate. Acestea includ inflamația, care este ,de obicei, ușoară și poate fi tratată prin administrarea unui antialgic și a unui antiinflamator, cu rezultate rapide. Tromboflebita și reacția alergică, care este destul de rară dacă, în prealabil, ați avertizat medicul de o posibilă alergie. La aproximativ o săptămână și apoi la o lună după procedură veți fi chemat pentru efectuarea unui control de verificare a succesului procedurii și se va decide dacă sunt necesare și alte sesiuni.
Intervalul în care se recomandă efectuarea următoarei sesiuni de tratament este de aproximativ 4-6 săptămâni. Fiecare ședință de scleroterapie are, în mod obișnuit, efectul de a elimina între 50% și 80% din venectaziile injectate. Venele varicoase ma imici și venele Spider răspund cel mai bine la scleroterapie. Venele tratate răspund în marea majoritate imediat. Dar, îngeneral, rezultatele pot să apară în trei până la șase săptămâni. Vasele mai mari pot necesita trei până la patru luni pentru a dispărea.
Cu toate acestea, pot fi necesare mai multe tratamente pentru a se obține rezultatele optime. Venele care răspund la tratament nu reapar, dar pot apărea unele noi în alte zone, deoarece persoanele cu antecedente de telangiectazii au tendința să dezvolte altele noi, care vor necesita același tip de tratament. Se recomandă reexaminări periodice, astfel încât orice vene noi care se dezvoltă varicos să poată fi injectate înainte de a fi prea mari sau prea numeroase. Scleroterapia este tratamentul de primă intenție în cazul venelor mici cu aspect cosmetic nedorit de la nivelul membrelor inferioare.
Care sunt avantajele scleroterapiei?
Ea are multiple avantaje. Este o procedură non-chirurgicală, minim invazivă, fără internare, se efectuează în ambulatoriu sau în cabinete, fără anestezie, fără durere, rapidă, cu rezultate bune, vizibile imediat și,care persistă în timp. Îmbunătățește atât aspectul cosmetic, precum și simptomele asociate, mâncărimea, senzația de arsură, durerea picioarele grele, umflate, crampele musculare. Pacientul își va relua în aceeași zi activitățile zilnice obișnuite. Pentru a evita apariția complicațiilor nu ezitați să apelați la un consult și o evaluare ecografică Doppler vasculară, pentru a beneficia de cel mai adecvat tratament pentru afecțiunea dumneavoastră. Ai varice și nu știi cum poți scăpa de ele? Vino la un consult la clinica Anastasios și vei afla.
Dr. Nicoleta Rebrișorean – Medic Primar Chirurg
Pentru programări în cadrul departamentului de Chirurgie Generală, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca