Este iarnă, anotimpul ideal pentru tratamentul varicelor!

Lunile friguroase sunt cele mai indicate pentru realizarea procedurilor de tratare a varicelor, deoarece în urma intervențiilor este recomandată evitarea expunerii la soare pentru cel puțin o lună, ca să nu mai vorbim de necesitatea purtării ciorapilor compresivi după procedură.

tratamentul varicelor

1. Ce sunt varicele si de câte tipuri sunt ele?

Boala venoasă cronică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale întâlnite în practica clinică. Cu toate acestea, ea este insuficient recunoscută și, prin urmare, insuficient tratată. Recunoașterea inițială și diagnosticul începe la medicul specialist.

Definițiile variază de la orice venă superficială proeminentă de la nivelul membrelor inferioare până la o venă care și-a pierdut permanent eficiența valvulară și, ca urmare a dilatării continue sub presiune, în timp devine alungită, torsionată, cu pungi și îngroșată.

Mai simplu spus, varicele sunt vase de sânge umflate care apar chiar sub suprafața pielii în partea inferioară a corpului. Atunci când pereții venelor sunt slabi și valvele nu funcționează corect, sângele refulează în venă. Acest lucru cauzează umflăturile albastre și mov pe care le vedeți pe picioare, picioare sau glezne.

etape vene varicoase

Există mai multe tipuri de varice (vene varicoase):

  • Vene tip pânză de păianjen sau “spider-veins”

Aceste tipuri de vene arată ca o pânză de păianjen sau ramuri de copac și sunt de obicei doar o problemă cosmetică. Cu toate acestea, cu cât aveți vene de păianjen mai mult timp, cu atât mai mult riscați să aveți complicații mai grave, inclusiv ulcere cutanate, dermatită și dureri cronice. Vestea bună este că venele de păianjen pot fi tratate ușor și eficient prin purtarea de ciorapi de compresie, prin modificări ale stilului de viață sau prin scleroterapie.

  • Vene reticulare (Forma Moderată)

Varicele de intensitate moderată sunt umflături mari și vizibile sub piele. Acestea nu mai sunt capabile să permită circulația sângelui; sângele se acumulează în vene în loc să călătorească spre inimă. Din cauza culorii lor albăstrui-violet, varicele moderate sunt considerate la început o problemă cosmetică, dar, dacă nu sunt tratate, pot duce la probleme de sănătate mai grave. Acest tip de varice pot fi tratate prin tratament cu laser endovenos (EVLT) sau scleroterapie ghidată cu ultrasunete (UGS) pentru a restabili circulația corectă.

  • Vene varicoase (Forma Severă)

Atunci când varicele sunt lăsate netratate, acestea devin și mai desfigurate și pregătesc terenul pentru o varietate de probleme grave de sănătate. Una dintre acestea este boala venoasă cronică, care poate duce la îngroșarea pielii și a țesuturilor, ulcere cutanate, decolorarea pielii și umflături severe. În cazul varicelor severe sunt necesare sesiuni repetate de tratament.

  •  Ulcerul varicos
ulcer varicos

Atunci când sângele se acumulează în venele din partea inferioară a piciorului, lichidul și celulele sanguine se scurg în piele și în alte țesuturi. Acest lucru poate provoca mâncărimi, piele subțire și poate duce la modificări cutanate numite dermatite de stază, semn timpuriu al insuficienței venoase.

Ulcerele varicoase (răni deschise) pot apărea atunci când sângele refulează în vene, acumulând presiune, iar această presiune și excesul de lichid din zona afectată determină formarea unei răni deschise. 

Majoritatea ulcerelor venoase apar pe picior, deasupra gleznei și se vindecă în 3 până la 4 luni dacă sunt tratate de către un specialist din domeniul vascular,  instruit în terapia de compresie pentru ulcerele varicoase.

Adresați-vă medicului specialist dacă există următoarele simptome:

  • Roșeață, căldură crescută sau umflături în jurul rănii
  • Pielea din jurul rănii este lucioasă, întinsă, caldă sau fierbinte și decolorată
  • Durere la nivelul piciorului
  • Plagă puțin adâncă cu o bază roșie, uneori acoperită de țesut galben cu drenaj gălbui sau tulbure, chiar și sângerare
  • Febră sau frisoane
  • Varice “de sarcină”
varice la sarcina

Atunci când ești însărcinată, produci sânge în plus, ceea ce poate exercita o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge și poate duce la apariția varicelor la nivelul picioarelor, în zona pelviană și vulvară. Femeile care au avut sarcini multiple sunt mai predispuse la sindromul de congestie pelvină (PCS), care determină apariția unor varice moderate până la severe în picioare și în zona pelviană, care sunt mult mai dureroase decât cele obișnuite. Varicele legate de sarcină pot fi tratate eficient cu ajutorul scleroterapiei ghidate cu ultrasunete (UGS).

2.  Cauzele apariției varicelor și factori de risc

cauzele varicelor

Aproximativ 1/3 din toți adulții au varice. Boala varicoasă este mai frecventă în rândul persoanelor de sex feminin decât al celor de sex masculin, deoarece sexul feminin suferă schimbări hormonale frecvente, atât în timpul perioadelor menstruale și ale sarcinii, cât si odata cu apariția menopauzei.

  • Cauzele apariției varicelor includ creșterea presiunii venoase și capilare, creșterea permeabilității capilare, edemul cronic, inflamația repetată și staza.
  • Vârsta: Din cauza procesului de îmbătrânire, pereții și supapele venelor nu mai funcționează la fel de bine ca odinioară. Venele își pierd elasticitatea și devin rigide.
  • Sexul: Hormonii feminini cresc elasticitatea pereților venoși. Femeile însărcinate, cele care folosesc contraceptive orale sau menopauza cresc riscul instalării varicelor, tocmai din cauza modificărilor nivelului hormonal.
  • Ereditatea: Această afecțiune poate fi moștenită (se transmite în familie).
  • Stilul de viață: Statul în picioare sau așezat pentru perioade lungi de timp incetinește circulația sângelui venos. Purtarea de îmbrăcăminte foarte strâmtă sau “constrictivă”, poate scădea fluxul sanguin.
  • Sănătate generală: Anumite condiții de sănătate, cum ar fi constipația severă, obezitatea, hipertensiunea arterială sau anumite tumori cresc presiunea în vene.
  • Consumul de tutun crește predispoziția de instalare a varicelor
  • Greutatea: Excesul de greutate exercită presiune asupra vaselor de sânge.

3. Simptomele varicelor 

simptome varice

Venele tip pânză de păianjen, de obicei, nu sunt dureroase. Ele pot apărea oriunde pe corp, cel mai adesea în spatele genunchiului, pe picioare sau pe față. Venele tip pânză de păianjen sunt mai mici și mai subțiri decât varicele propriu-zise. Așa cum le spune și numele, ele arată ca niște pânze de păianjen roșii și sunt aproape de suprafața pielii.

Simptomele varicelor includ:

  • Senzație de durere sau greutate în picioare
  • Arsuri, pulsații, crampe musculare și umflături în partea inferioară a picioarelor
  • Înrăutățirea durerii după ce stați jos sau în picioare pentru o perioadă lungă de timp
  • Mâncărimi în jurul uneia sau mai multor vene
  • Modificări ale culorii pielii în jurul unei varice

4. Tratamente convenționale

Tratamentul standard pentru varice constă în:

  • Terapia de compresie mecanică
  • Flebectomia în regim ambulatoriu
  • Ligatura și îndepărtarea varicelor (Intervenția chirurgicală clasică)
  • Tratarea ulcerului varicos

Terapia de compresie 

terapia de compresie varice

Se realizează cu ciorapi ușori pentru varice mici, ușor simptomatice. Cazurile avansate necesită un ciorap de susținere elastic mai puternic, cu grad de compresie între 18-21 mmHg. 

Compresia mecanică este incomodă, inconfortabilă și are complianță redusă din partea pacientului. În plus, pacienții pot aplica bandajul elastic prea strâns, producând un efect de garou. Chiar și atunci când sunt aplicate corect, bandajele se pot slăbi rapid și pot deveni ineficiente.

Flebectomia în ambulatoriu  

tratament varice

Este o soluție pentru varicele umflate, care sunt aproape de suprafața pielii. Vena este îndepărtată în întregime din corp în timpul procedurii, ceea ce înseamnă că durerea, precum și alte simptome asociate dispar imediat după tratament.

Deși flebectomia în ambulatoriu este o procedură chirurgicală, aceasta este, de asemenea, minim invazivă, deoarece necesită efectuarea unor incizii mici și se utilizează un anestezic local. 

flebectomie

Flebectomia în ambulatoriu durează adesea în jur de o oră. Odată ce zona respectivă este amorțită, se fac incizii mici lângă venă. Cu ajutorul acestor incizii, vena varicoasă va fi îndepărtată. Ulterior, inciziile sunt închise, iar pe picior se aplică un ciorap de compresie sau un bandaj.

Tratamentul este efectuat în regim ambulatoriu la clinici medicale de specialitate și nu este nevoie de anestezie generală sau de o ședere peste noapte la spital după intervenție.

Intervenția chirurgicală clasică

interventie chirurgicala

Dacă varicele sunt mari, este posibil să fie necesară îndepărtarea lor. Această intervenție presupune două incizii: una în apropierea zonei inghinale a pacientului, în partea superioară a venei țintă, iar cealaltă mai jos pe picior, fie la gleznă, fie la genunchi. Partea superioară a venei este legată și sigilată. Un fir subțire și flexibil este trecut prin partea de jos a venei și apoi este tras afară, luând vena cu el.

Ligatura și îndepărtarea varicelor se poate realiza cu anestezie locală, epidurală sau sub anestezie generală. În majoritatea cazurilor, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. Cu toate acestea, dacă este necesară o intervenție chirurgicală la ambele picioare, este posibil să fie necesară spitalizarea pentru o noapte.

Tratarea ulcerului varicos

Ulcerul varicos are nevoie de îngrijire și tratament adecvat pentru a preveni infecțiile și pentru a se vindeca. Este important ca orice ulcer varicos să fie verificat imediat de către medicul specialist.

Tratamentul necesită concentrarea asupra problemelor circulatorii sau venoase care cauzează ulcerele și îndepărtarea unor țesuturi din jurul rănii. In completare, este necesar să:

  • Să curățați rana în mod regulat
  • Să aplicați un pansament pe ulcer
  • Să evitați produsele care provoacă sensibilitate cutanată
  • Să purtați ciorapi de compresie pentru a preveni acumularea de sânge în picioare și pentru a accelera vindecarea
  • Să aplicați unguentul antibacterian recomandat de medicul specialist pentru a preveni sau trata infecția

După caz, specialistul vă poate recomanda și administrarea de antibiotice pe cale orală pentru tratarea sau prevenirea infecției.

Purtarea unui bandaj compresiv pentru a menține sângele să circule înapoi spre inimă poate ajuta de asemenea ulcerele să se vindece mai repede. În unele cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală sau o grefă de piele pentru a închide rana provocată de ulcer.

5. Tratamente de ultimă generație 

Tratamentele minim invazive, cum sunt cele de tipul scleroterapiei, ablația laser sau cu radiofrecvență sunt cele mai utilizate în ultimul timp. 

tratament varice

Scleroterapia cu soluție

Scleroterapia

Cum spuneam mai devreme, întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare se realizează cu ajutorul sistemului venos superficial și a sistemul venos profund.

Sistemul venos superficial este cel implicat, în special, în patologia venoasă, iar legătura cu sistemul venos profund se face prin intermediul așa numitelor “vene perforante”.

Scleroterapia sau injectarea varicelor cu soluție este o procedură concepută nu numai pentru a îmbunătăți aspectul estetic, ci mai ales pentru a tratarea acestora. Varicele sunt injectate cu o soluție numită sclerozant care deteriorează mucoasa internă a venei, forțând sangele să se redistribuie către venele sănătoase.

După scleroterapie, vena varicoasă se transformă pe termen lung într-un “șir” de țesut de legătură, într-un proces cunoscut sub numele de scleroză 

Obiectivele scleroterapiei sunt:

  • Ablația varicelor
  • Prevenirea și tratamentul complicațiilor bolii cronice a venelor
  • Îmbunătățirea și/sau eliminarea simptomelor venoase, îmbunătățirea calității vieții
  • Îmbunătățirea funcției venoase
  • Îmbunătățirea aspectului estetic.

Scleroterapia este indicată pentru persoanele cu vene de tip păianjen (“spider veins”), dar și pentru varicele formă moderată (venele reticulare). Înainte de procedură este necesar să consultați un specialist vascular, care va decide dacă procedura de scleroterapie este potrivită stadiului bolii varicoase.

Contraindicații absolute ale scleroterapiei cu soluție

  1. Alergie cunoscută la soluția sclerozantă.
  2. Tromboembolism venos acut.
  3. Infecție locală în regiunea scleroterapiei sau infecție generalizată severă.
  4. Caz de intervenție prin scleroterapia cu spumă.

Contraindicații relative ale scleroterapiei  – evaluarea individuală a raportului “risc-beneficiu” este obligatorie în caz de:

  1. Sarcină și Alăptare (dacă indicația este urgentă, întrerupeți alăptarea timp de 2-3 zile).
  2. Boală ocluzivă arterială periferică severă.
  3. Stare generală de sănătate precară.
  4. Risc ridicat de tromboembolism (de exemplu, antecedente cunoscute de evenimente tromboembolice, trombofilie severă cunoscută, cancer activ).
  5. Imobilitate pe termen lung sau pacient imobilizat la pat.

Scleroterapia cu spumă sub ghidaj ecografic (UGFS)

rezultate tratament varice

Scleroterapia cu spumă este un tratament revoluționar utilizat pentru a elimina venele tip pânză de paianjen sau venele mai mari care nu pot fi tratate cu laser (EVLT) la pacienții cu insuficiență venoasă în stadii avansate. 

Scleroterapia cu spumă presupune transformarea unor volume mici de soluție în spumă prin amestecare și agitare rapidă cu un volum mic de aer. Aceasta poate fi apoi utilizată pentru a trata unele dintre varicele mai mari, care în mod normal nu ar fi tratate cu scleroterapie convențională.

Atunci când spuma este injectată într-o venă, aerul împinge sângele în afara venei, astfel încât acesta să nu coaguleze. Partea activă a sclerozantului chimic se leagă de mucoasa interioară a venei provocând sigilarea și cicatrizarea.

Spuma provoacă un spasm intens al venei și se poate injecta un volum mai mare fără a folosi prea multă soluție. De obicei, vena va dispărea în decurs de șase săptămâni. Un al doilea tratament poate fi necesar dacă vena nu se închide după primul tratament. 

Scleroterapia cu spumă se face sub ghidaj ecografic (UGFS), ceea ce permite tratarea venelor simptomatice care nu pot fi văzute. 

Rezultatele inițiale ale scleroterapiei cu spumă sunt foarte promițătoare și această metodă de tratament oferă o posibilă alternativă la intervenția chirurgicală și este indicată în cazul varicelor care implică vene izolate în picior sau care implică vena safenă lungă sau vena safenă scurtă.

Scleroterapia cu spumă are mai multe avantaje față de scleroterapia su soluție, deoarece, odată ce este injectat un lichid, acesta se amestecă cu sângele din venă și diluează concentrația de sclerozant. Spuma, pe de altă parte, deplasează sângele permițând contactul direct al sclerozantului cu endoteliul vascular. Ca urmare, eficacitatea sclerozantului este crescută și, prin urmare, se poate administra o concentrație mai mică pentru tratarea varicelor. În plus, un anumit volum de lichid poate fi folosit pentru a produce de patru sau cinci ori volumul său în spumă, în funcție de metoda de spumare. Acest lucru permite utilizarea unei doze totale mai mici de sclerozant pentru a obține efectul dorit.

Dezavantajele tehnicii UGFS ar fi limitate la intervenții pe vene cu diametru de maxim 8 mm și o posibila recidiva în timp, aproximativ la 5 ani după intervenție. Metoda se poate repeta de câte ori este nevoie.

Scleroterapia cu sclerozante lichide sau cu spumă sunt proceduri sigure și eficiente pentru tratarea venelor de tip păianjen, a varicelor reticulare și a varicelor subcutanate.

Dacă aveți varice foarte extinse și foarte mari, atunci s-ar putea să vă fie mai bine cu o intervenție chirurgicală decât cu scleroterapia. Dacă aveți o tendință subiacentă de coagulare a sângelui, este posibil să nu fie recomandabil să faceți scleroterapie. Toți acești factori trebuie comunicati medicului specialist curant pentru a lua cea mai buna decizie de tratament pentru dumneavoastra.

Ablația cu laser endovenos (EVLT de la Endovenous laser treatment)

laser pentru varice

Ablația cu laser endovenos (EVLT) este o procedură de ultimă generație, minim invazivă, practicată cu succes în ambulatoriu pentru tratarea insuficienței venoase, procedură efectuată cu anestezie locală.

Este esențial să se efectueze o consultație și o ecografie Doppler venos pentru a decide dacă EVLT este cea mai bună opțiune. Scanerul confirmă cu precizie poziția exactă a zonei unde valva este distrusă și apare refluxul sângelui, verifică diametrul venei, conținutul venei, distanța față de piele și, prezența nervilor în vecinătate

Procedura constă în introducerea unui cateter în vena care este tratată, cu ajutorul unei ghidări cu ultrasunete. O cantitate mare de soluție de anestezic local este apoi injectată pe întreaga lungime a venei, în mai multe puncte din coapsă. Acest lucru anulează în mod fiabil durerea, absoarbe căldura generată de laser și asigură, de asemenea, un efect termic maxim, deoarece pereții venei vor fi comprimați și lipiți de fibra laser.

Fibra laser este trecută prin cateter, astfel încât vârful său să se afle în punctul cel mai înalt care urmează să fie încălzit (de obicei, pliul inghinal). Laserul creează căldură în interiorul vasului, prin scurtele impulsuri de energie, determinând închiderea acestuia pe parcursul traseului de extragere a fibrei laser. Acest proces duce la sigilarea venei, sângele trecând apoi în  venele din apropiere.

La ce să vă așteptați

Intervenția LASER  durează maxim 1 oră. Implică un disconfort minim și are o perioadă de recuperare rapidă. Terapia de compresie este utilizată imediat după procedură, iar pacienții trebuie să poarte ciorapii de compresie timp de 3 zile și nopți consecutive și apoi timp de încă o lună, numai în timpul zilei. Pot exista unele leziuni ale nervilor, care sunt de obicei de scurtă durată.

După intervenția LASER este de așteptat o oarecare întărire a coapsei. Pot apărea, de asemenea, vânătăi trecătoare. Aceste evenimente sunt rareori supărătoare și se vor rezolva rapid. De obicei, după aproximativ 48 de ore apare o senzație de strângere în zona tratată, care răspunde bine la medicamentele antiinflamatoare prescrise în mod obișnuit. Este adesea posibil ca pacientul să se întoarcă la locul de muncă în ziua următoare. Interventia LASER este o procedură foarte sigură, iar complicațiile sunt rare.

În urma acesteia, majoritatea pacienților vor observa o îmbunătățire masivă a stării bolii varicoase. Cu toate acestea, la o mică proporție de pacienți, unele vene pot persista în ciuda tratamentului cauzei principale. 

În completare, venele reziduale pot fi ajustate, fie prin simpla îndepărtare sub anestezie locală, fie prin scleroterapie

Avantajele tratamentului cu laser endovenos

  • Reducerea durerii postoperatorii și a vânătăilor 
  • Revenirea mai rapidă la activitățile cotidiene
  • Evitarea trombozei prin golirea sângelui din interiorul venei
  • Eficiență mai mare comparativ cu ablația chirurgicală în tratarea venei safene, cauza principală a varicelor
  • Se face sub anestezie locală
  • Fără incizie inghinală, infecție a plăgii sau necesitatea de a sta peste noapte
  • Procedură cu eficiență de durată

Intervenția LASER nu este adecvată pentru o venă safenă care este încovoiată sau torsionată sau de calibru mic, deoarece este posibil să nu fie posibilă poziționarea corectă a fibrei laser. De asemenea, este de preferat să fie evitată dacă vena a fost afectată de tromboflebită.

Ablația prin radiofrecvență

ablatie

Ablația prin radiofrecvență este un tratament minim invaziv pentru varice.

Tehnica utilizează energia de radiofrecvență (în loc de energia laser) pentru a încălzi și deteriora peretele din interiorul unei vene. 

Medicul face o mică incizie fie deasupra, fie sub genunchi, cu ajutorul unei ecografii, apoi infileteaza un  cateter, în venă.

In cateter se introduce apoi o sonda, care emite energie de radiofrecvență. Energia de radiofrecvență încălzește vena, determinând prăbușirea pereților acesteia, închizând-o și sigilând-o efectiv. Această formă de tratament poate fi utilizată pentru venele mari de la nivelul picioarelor și se efectuează în cabinet. Se folosește un anestezic local pentru a ajuta la amorțirea zonei în care se face incizia destinată introducerii cateterului. 

Veți putea merge imediat după tratament, iar recuperarea este de obicei scurtă.

După tratament, veți purta ciorapi de compresie timp de o lună. 

6. Zece metode de prevenție și tratament pentru varice

preventie varice

Dacă o persoană are varice, poate încerca următoarele remedii pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii și la îmbunătățirea simptomelor:

1. Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate încurajează o mai bună circulație a sângelui în picioare, ceea ce ajută la împingerea sângelui care s-a adunat în vene. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale a unei persoane, care este un alt factor ce contribuie la apariția varicelor.

Exercițiile cu impact redus ajută la punerea în funcțiune a mușchilor gambei, fără o solicitare excesivă. Exercițiile eficiente, cu impact redus, includ: înotul, mersul pe jos, ciclismul, yoga.

2. Utilizați ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi sunt disponibili în majoritatea farmaciilor sau în magazinele online și pot ajuta prin aplicarea unei presiuni asupra picioarelor. Acest lucru ajută mușchii și venele să deplaseze sângele spre inimă.

3. Consumați mai puțină sare

Alimentele sărate sau bogate în sodiu pot determina organismul să rețină apă, astfel încât reducerea alimentelor sărate poate reduce la minimum retenția de apă. Alimentele bogate în potasiu pot ajuta la reducerea retenției de apă.

Alimentele care sunt bogate în potasiu includ: migdalele și fisticul, lintea și fasolea albă, cartofii, legumele cu frunze, unii pești, cum ar fi somonul și tonul.

Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la apariția varicelor, prin urmare, eliminarea kilogramelor în exces poate reduce presiunea asupra venelor și poate atenua umflarea și disconfortul.

4. Consumați mai multe flavonoide

Introducerea în dietă a alimentelor care conțin flavonoide poate ajuta, de asemenea, o persoană să își prevină agravarea sau creșterea in volum a varicelor.

Flavonoidele îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce va menține sângele să circule și îl va face mai puțin probabil să se adune în vene. De asemenea, acestea ajută la reducerea tensiunii arteriale în artere și pot relaxa vasele de sânge putând reduce varicele.

Alimentele care conțin flavonoide includ: legume (inclusiv ceapă, ardei gras, spanac și broccoli), citricele și strugurii, cireșele, merele și afinele, cacao și usturoi.

5. Remedii naturiste de prevenție

remedii naturiste varice

Administrarea pe cale orală a extractului de semințe de struguri (Vitis vinifera), poate ajuta la reducerea umflăturilor din partea inferioară a picioarelor și a altor simptome ale insuficienței venoase cronice, deși în prezent există dovezi limitate privind eficacitatea sa.

O persoană căreia i s-a prescris un medicament pentru subțierea sângelui ar trebui să evite să ia extract din semințe de struguri, ca supliment alimentar, deoarece poate interacționa cu medicamentul și poate crește riscul de sângerare, motiv pentru care orice tip de tratament, chiar și tratamentul naturist, alternativ sau asociat trebuie să fie avizat de catre medicul specialist.

O cantitate de 100 mg de coenzima Q10 ajută la circulația și oxigenarea țesuturilor, uleiurile Omega 3 (1.000 mg pe zi) ajută la elasticitatea vaselor de sânge și, de asemenea, foarte promovate pentru prevenirea varicelor și întreținerea integrității vaselor de sânge după intervențiile de tratare a acestora sunt ginkgo biloba și vitamina K din preparatele vegetale, însă și acestea, mai ales vitamina K, trebuie avizate de către medicul specialist.

S-a demonstrat că mai multe extracte botanice îmbunătățesc microcirculația, fluxul capilar și tonusul vascular și întăresc țesuturile conjunctive ale substratului amorf perivascular. Iată câteva exemple: Centella Asiatica (Gotu Kola), Bioflavonoide precum Diosmina, Hesperidina și complexele oligomerice de proantocianidine (OPCs), Aesculus Hippocastanum (castan de India), Ruscus Aculeatus (mătase de măcelar), Hamamelis Virginiana, (Hamamelis sau hamei).

6. Alegeți îmbrăcăminte care nu vă limitează

Purtarea de haine strâmte poate restricționa fluxul sanguin. O persoană poate constata că circulația sa este îmbunătățită dacă poartă haine largi, care nu restricționează alimentarea cu sânge a părții inferioare a corpului.

Purtarea de pantofi fără tocuri înalte poate ajuta, de asemenea, în cazul varicelor.

7. Păstrați picioarele ridicate

Menținerea picioarelor ridicate, în mod ideal la aceeași înălțime cu inima sau deasupra ei, de câte ori aveți ocazia, va ajuta la îmbunătățirea circulației. Acest lucru reduce presiunea de la nivelul membrelor inferioare, și va ajuta sângele să curgă fără probleme înapoi la inimă.

Persoanele care au profesii ce implică ortostatismul prelungit, cele care practică sporturi de performanță ce determină creșterea presiunii abdominale, cât și obezitatea sau sarcina toate trebuie sa își impună ca obiectiv menținerea picioarele ridicate pentru minim 30 de minute pe zi și in timpul somnului.

8. Masajul

Masarea ușoară a zonelor afectate poate ajuta la menținerea circulației sângelui prin vene. O persoană poate folosi uleiuri de masaj blând sau o cremă hidratantă pentru efecte optime.

Cu toate acestea, este esențial să se evite apăsarea directă pe vene, deoarece acest lucru poate deteriora țesuturile fragile.

9. Evitați sedentarismul

Dacă o persoană trebuie să stea mult timp așezată prin prisma profesiei, ar trebui să urmărească să se ridice și să se miște sau să schimbe frecvent poziția pentru a menține sângele să circule fără probleme.

Evitați să stați cu picioarele încrucișate, deoarece acest lucru poate restrânge și mai mult fluxul de sânge către picioare și picioare, ceea ce se poate adăuga la problemele de circulație.

10. Consultați medicul flebolog din cadrul unei clinici medicale de specialitate

Luați în considerare posibilitatea de a vă trata varicele!

Tratamentele precum Intervenția LASER, Scleroterapia cu soluție, sau scleroterapia cu spumă (UGFS) pot face, în unele cazuri, o mare diferență în ceea ce privește aspectul și senzația picioarelor dumneavoastră.

7. De ținut minte

La fel ca în cazul tuturor bolilor, principalul tratament al varicelor este prevenția. Pacienții cu factori de risc pentru apariția acestor afecțiuni trebuie identificați prin anamneză și examen fizic înainte de a fi necesară o intervenție agresivă. Deși varicele și venele de tip păianjen nu pot fi prevenite, este posibil să se oprească agravarea celor deja existente și să se întârzie formarea altora noi. Stilul de viață poate juca un rol important, iar anumite schimbări pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

Cu toate acestea, atunci când varicele sunt supărătoare sau inestetice, poate fi momentul să consultați un specialist în flebologie. Tratarea varicelor poate ameliora simptomele, poate îmbunătăți aspectul acestora și poate preveni complicațiile.

8. De ce să alegi sa te tratezi de varice la Anastasios

anastasios tratament varice
  1. Metodele inovatoare de tratament utilizate în clinicile noastre din Cluj, Zalău și Bacău permit venelor deranjante și inestetice să dispară fără a necesita intervenții chirurgicale.
  2. Avem experiență vastă, medicii din echipa Anastasios au împreună peste 40 de ani de experiență și mii de pacienți tratați de varice.
  3. Facem operații minim invazive, fără durere, de o singură zi (vii dimineața în clinica, te operezi, și apoi pleci acasă) – conceptul se cheamă One-Day Surgery, si este standardul de aur în țări precum Statele Unite ale Americii, Anglia, Franța sau Germania.
  4. Toate sedările care se fac în timpul intervențiilor medicale din clinica noastră sunt efectuate de către un medic de ATI, care va supraveghea pacientul pe toată durata intervenției pentru a se asigura de succesul ei.
Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai