Endometrioza. Diagnostic, tratament și prevenție.

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Victor Radu și sunt medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca. Astăzi vom discuta despre endometrioză. În cele ce urmează am să punctez câteva aspecte despre ce este endometrioza, care sunt cauzele acesteia și factorii de risc, cum se manifestă, stabilirea diagnosticului de endometrioză și ce tratamente există.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune comună a femeilor tinere și este cea mai frecventă cauză a durerii cronice pelvine, afectând aproximativ 30-40% dintre femeile din întreaga lume. Aceasta se întâlnește frecvent între 25 și 35 de ani, dar este deseori diagnosticată și tratată greșit, având ca urmare infertilitatea. Deși endometrioza se situează pe locul 2 în topul afecțiunilor ginecologice în foarte multe țări din Europa, este încă o boală puțin cunoscută.

Una din 10 femei din România suferă de endometrioză, așa numitul cancer care nu ucide. Mucoasa care se află în interiorul uterului se numește endometru și este eliminată la fiecare menstruație. În cadrul endometriozei țesutul endometrial migrează în afara cavității uterine, și anume la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, la nivelul intestinelor, peretelui abdominal sau vezica urinară și rareori poate apărea în plămâni, ficat sau creier.

Care sunt cauzele apariției endometriozei?

Până în prezent nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei. Aceasta este considerată o afecțiune multifactorială. De-a lungul timpului au fost emise mai multe teorii, dar nici una nu explică pe deplin de ce apare endometrioza. Acestea sunt reprezentate de menstruație retrogradă, sângele menstrual care conține celule endometriale se întoarce în trompele uterine și în cavitatea pelvină, în loc să se elimine din corp, unde se dezvoltă și continuă să se îngroașe și să sângereze în timpul fiecărui ciclu menstrual, deficiența sistemului imun, tulburări hormonale, metaplazia celomică adică transformarea celulelor mezoteliale de la nivelul peritoneului, ovarului sau seroasei uterin, în celule endometriale, sub control hormonal sau imun.

Transportul celulelor endometriale, celulă din interiorul uterului, pe cale hematogenă, celule embrionare, celula aflate în prima etapă de dezvoltare influențate de stimul hormonali sunt transformate în implanturi celulare asemănătoare endometrului, implementarea celulelor endometriale după o intervenție chirurgicală, precum histerectomia sau operația cezariană la nivelul inciziei chirurgicale.

Care sunt factorii de risc?

Deși cauzele apariției endometriozei sunt necunoscute, întâlnim tendința de a dezvolta această boală în următoarele cazuri: o predispoziție ereditară, bolile autoimune, prima menstruație la o vârstă fragedă, un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile și o menstră abundentă mai mult de 7 zile menopauza instalată la o vârstă mai avansată, prima sarcină după vârsta de 35 de ani, variația cantității de estrogeni din organism, pacientele cu histerectomie, toxinele din mediu, anomalii ale sistemului reproducător, indice de masă corporală scăzut.

Care sunt simptomele endometriozei?

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, asociată de cele mai multe ori cu perioadele menstruale. Deși multe femei experimentează crampe în perioadele menstruale, pacientele cu endometrioză descriu de obicei durerea menstruală ca fiind mai puternică. Atunci când simptomatologia bolii este un una zgomotoasă este denumită și boala celor 3 D, durere la contact sexual sau dispareunie, menstruație foarte dureroasă sau dismenoree, uneori cu imobilizare la pat și durere intermenstruală cu caracter acut și de scurtă durată.

Prin urmare semnele și simptomele frecvente ale endometriozei includ dismenoreea sau menstruația mai dureroasă, durere la contact sexual sau dispareunie, durere în timpul ovulației, sângerări abundente sau neregulate, dureri pelvine cronice sau intermitente, infertilitate, durere la defecație sau urinare, sângerare rectală sau vezicală, oboseală, probleme gastrointestinale, precum constipație, diaree, balonare sau dureri de spate. Simptomele endometriozei se diminuează în timpul sarcinii, dacă aceasta nu este asociată cu infertilitate și dispare aproape complet după instalarea menopauzei.

Cum se stabilește diagnosticul endometriozei?

Diagnosticul endometriozei poate fi greu de stabilit și este deseori întârziat, deoarece boala are simptome similare cu alte afecțiuni, boala inflamatorie pelvină, aderențe postoperatorii, chist ovarian hemoragic, chist luteinic rupt, sarcină ectopică sau boli inflamatorii digestive. Întârzierea diagnosticului de endometrioză este cauzată și de faptul că deocamdată nu există un test simplu care să poată fi folosit pentru depistarea afecțiunii.

Există câteva investigații pe care medicul ginecolog le poate efectua sau recomanda în vederea stabilirii diagnosticului. Laparoscopia este cel mai des folosită pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. În timpul intervenției este necesar să se descrie localizarea leziunilor endometriozice, aspectul macroscopic și dimensiunea acestora și se pot excita leziunile suspecte, astfel confirmându-se diagnosticul din punct de vedere histologic. Alte investigații care pot fi folosite sunt ecografia transvaginală sau transrectală, examenul RMN de pelvis cu protocol de endometrioză, colonoscopia virtuală hidro-colono-CT, citoscopia sau urografia.

Care este tratamentul endometriozei?

Până în prezent nu există tratament definitiv al bolii. În general, tratamentul urmărește să amelioreze simptomele, astfel încât boala să nu afecteze viața de zi cu zi a femeii. Scopul tratamentului constă în ameliorarea durerii, încetinirea evoluției bolii și îmbunătățirea fertilității. Alegerea tratamentului se face în funcție de vârsta pacientei, de dorința de a avea o sarcină și de severitatea simptomatologiei, în special cea dureroasă.

Tratamentul este medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos constă în administrarea antiinflamatoarelor pentru diminuarea durerii și terapii cu hormoni și au rolul de a reduce estrogenul din organism acționând și asupra durerilor. Se recomandă administrarea lor pe o perioadă limitată de timp și sub atentă supraveghere medicală pentru că pot avea efecte secundare importante. Tratamentul chirurgical poate fi chirurgie conservatoare, de cele mai multe ori se optează pentru laparoscopie, cu îndepărtare a leziunilor endometriozice, excizia endometrioamelor, chisturi ovariene endometriozice, sau rezolvarea aderențelor pelvi-abdominale cu refacerea anatomiei pelvine normale, sau chirurgie radicală, histerectomie totală cu anexectomie bilaterală și excizie a leziunilor endometriozice.

De menționat că în urma tratamentului conservator se întâlnesc frecvent recurență ale leziunilor endometriozice. Statistici arată că peste 30% din femeile cu această afecțiune suferă totodată și de infertilitate, totuși pentru marea majoritate dintre acestea probabilitatea de a obține o sarcină crește după tratament adecvat, însă este în strânsă legătură cu gradul de afectare a aparatului reproductiv.

Prevenția (profilaxia) endometriozei

Endometrioza fiind o afecțiune ale cărei cauze sunt puțin cunoscute nu se știu modalitățile prin care se poate preveni dezvoltarea acesteia, de aceea sunt recomandate controalele periodice anuale îndată ce se manifestă simptomele mai sus menționate dar și următoarele: diareea sau constipația, urinări sau scaun cu sânge, tulburări gastrointestinale.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat, dacă aveți nelămuriri sau întrebări suplimentare le puteți adresa la secțiunea comentarii a videoclipului de mai sus și vă voi răspunde acolo, iar pentru consultații de specialitate, vă aștept în cadrul centrului medical Anastasios Cluj Napoca.

Dr. Victor Radu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai