Durerile menstruale (dismenoreea) | Dr. Teodora Radu

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Teodora Radu și sunt medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.

Astăzi vom discuta despre dismenoree sau durerea menstruală. Voi prezenta în cele ce urmează ce este dismenoreea, cauzele dismenoreei și simptomele acesteia, principalele mijloace de diagnostic și cum se tratează aceasta.

Ce este dismenoreea?

Durerile menstruale pot fi foarte greu de suportat. Pentru unele dintre femei, aceste dureri menstruale puternice nu pot fi atenuate cu pastile sau ceaiuri, intensitatea lor fiind foarte ridicată. În marea majoritate a cazurilor crampele menstruale sunt normale, uneori însă pot ascunde diferite afecțiuni, de aceea este foarte important un consult de specialitate.

Dismenoreea este un simptom care afectează multe dintre femeile aflate la vârstă reproductivă, cel mai frecvent între 15 și 30 de ani și este definită ca durerea localizată în regiunea inferioară a abdomenului sau uneori în regiunea inferioară spatelui, resimțită în timpul menstruației, care poate fi atât de severă, încât să împiedice buna desfășurare a activităților de zi cu zi. Ea poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi cefaleea, tahicardia, greața, vărsăturile, tremurăturile, amețeala, durere la nivelul sânilor sau diaree. Toate acestea apărând cu puțin timp înainte sau în timpul menstruației.

Există însă și femei, care nu se confruntă cu aceste probleme sau întâmpină o durere ușoară, de scurtă durată. Dismenoreea poate fi de două tipuri: primară, atunci când debutează în adolescență și nu este însoțită de condiții patologice sau secundară, începe în perioada vieții de adult și se declanșează din cauza unor boli ale aparatului genital.

Cauzele și simptomele dismenoreei primare

Dismenoreea primară reprezintă durerile menstruale recurente, care nu sunt legate de afecțiuni ale tractului genital. Este des întâlnită, debutând la adolescență, se ameliorează cu înaintarea în vârstă și chiar poate să dispară după prima naștere. Durerea apare de obicei cu o zi, două înainte de menstră, durează între 12 și 72 de ore și poate fi asociată cu greață, vomă, stări de oboseală și chiar diaree. Cauza apariției durerilor menstruale este de natură hormonală și este legată de o substanță numită prostaglandină. Aceasta este secretată în timpul ciclului menstrual și declanșează contracțiile fibrelor musculare uterine, contracții care duc la eliminarea mucoasei endometriale. Contracțiile uterine duc la scăderea cantității de sânge și implicit scăderea oxigenului către fibra musculară, aceasta fiind un alt motiv de apariție a durerilor menstruale.

Cauzele și simptomele dismenoreei secundare

Dismenoreea secundară este durerea cauzată de afecțiuni ale tractului genital sau infecții cornice. Aceasta apare la femeile adulte iar durerile menstruale apar odată cu sângerarea menstruală. Există o serie de afecțiuni asociate cu dismenoreea secundară, acestea sunt endometrioza, o afecțiune destul de frecventă a tractului genital, dismenoree cauzată de endometrioză, apare progresiv și se agravează odată cu vârsta, adenomioza, fibroamele uterine și polipii uterine, boala inflamatorie pelvină, utilizarea unui dispozitiv intrauterin în special în primele luni după montare, tulburări hormonale, o anomalie de formă sau de poziție a uterului, stenoza cervicală care constă în îngustarea canalului cervical.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc pentru dismenoree sunt vârsta mai mică de 30 de ani, ciclu menstrual precoce, înainte de 11 ani, menstruații abundente și cicluri menstruale neregulate, stresul și anxietatea cu privire la ciclul menstrual, lipsa sarcinilor, poziție deficitară a uterului, factorul genetic, fumatul, sedentarismul, obezitatea, dietele drastice și sănătatea generală precară.

Cum diagnosticăm dismenoreea?

Consultul ginecologic este primul pas pentru a afla care este cauza durerilor menstruale și dacă există vreo afecțiune asociată cu acestea sau nu. Medicul va investiga antecedentele medicale, va adresa câteva întrebări cheie, care este momentul în care apar durerile, ce intensitate au, cât durează durerile menstruale la nivel de zile, sunt asociate cu greață, vărsături, diaree sau stări de oboseală și evident va efectua un examen general și unul local, apreciind mărimea forma și poziția organelor genitale, a vaginului, colului, uterului și ovarelor.

Pe lângă consultația ginecologică obișnuită, în funcție de vârsta pacientei și simptomele prezente, medicul poate să recomande efectuarea următoarelor investigații: ecografia pelvină, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei pelvine, RMN-ul de pelvis, cu protocol special pentru afecțiunile ginecologice, laparoscopia, procedură chirurgicală, în cadrul căreia se examinează organele abdominale sau cele genitale interne, histeroscopia, metodă minim invazivă ce permit explorarea și operarea cavității uterine, a colului, a vaginului și a orificiilor tubare.

Cum se tratează dismenoreea?

Dismenoreea primară nu poate fi tratată definitive, însă există câteva metode prin care pacientele pot ameliora simptomele. Este important ca femeile care se confruntă cu aceste afecțiuni să aibă un stil de viață echilibrat, să se odihnească sufficient, să facă regulate xerciții fizice, să mănânce cât mai sănătos. Un stil de viață dezorganizat poate duce la agravarea dismenoreei. Printre măsurile pe care le pot lua pacientele pentru a reduce disconfortul se numără compresele calde, aplicații locale, băile calde, administrarea regulată de calciu și reducerea consumului de cafeină.

Durerea poate fi ameliorată prin utilizare de antiinflamatoare nesteroidiene, precum Ibuprofenul, Paracetamolul sau Ketoprofenul. În cazul durerii severe, medicul poate recomanda administrarea contraceptivelor orale, pentru întreruperea procesului de ovulație, pentru a reduce secreția de prostaglandine, care au ca efect ameliorarea crampelor. În cazul dismenoreei secundare se încearcă tratarea cauzei la recomandarea medicului specialist.

Sigur te-ai confruntat și tu măcar o dată cu o durere în partea de jos a abdomenului, resimțită în timpul menstruației. Fie că vorbim despre o senzație inconfortabilă care trece de la sine sau este o durere acută care te deranjează câteva zile, trebuie să știi că dismenoreea nu poate fi tratată definitive, însă există câteva modalități prin care poți atenua simptomele.

Dacă te confrunți cu o durere greu de suportat sau ai și alte simptome, precum stări de greață, cefalee sau constipație îți recomand să vii la un consult în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca, pentru a primi un diagnostic precis și un tratament eficient. Vă doresc multă sănătate.

Dr. Teodora Radu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai