Durerea de spate: cauze și manifestări

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul clinicii Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vă voi vorbi despre un simptom pe care numeroși pacienți îl acuză, și anume durerea de spate, în special cea de cauză renală. Vom vorbi despre cauzele acestor dureri, despre ce putem face pentru a le trata și mai ales pentru a le preveni. Sunt multe întrebări pe care pacienții le au în legătură cu durerea de spate, mai ales datorită faptului că în funcție de ceea ce o provoacă, ea are caractere diferite.

Durerea de spate: cauze și manifestări

Durerea este o senzație neplăcută, care poate limita capacitățile și abilitățile unei persoane de a îndeplini rutina zilnică. De multe ori funcționează ca un semnal de avertizare timpurie, pentru a ne avertiza că ceva nu este în ordine cu corpul nostru.

Durerea de spate este un simptom foarte frecvent. Există multe cauze ale durerii de spate, inclusiv ridicarea repetată de greutăți, petrecerea unei perioade îndelungate de timp la birou, într-o postură incorectă sau afecțiuni mai grave, cum ar fi un disc intervertebral rupt. Când apare, durerea de spate poate fi debilitantă și poate cauza disfuncții în viața cotidiană. Durerea de rinichi este resimțită în spate, imediat sub coaste, de o parte sau de alta a coloanei vertebrale, în timp ce durerea de spate apare în zona inferioară a spatelui, în zona mijlocului. Uneori, aceasta din urmă poate fi resimțită de-a lungul coloanei vertebrale.

Cum se manifestă durerea de rinichi?

Durerea de rinichi cunoaște caractere diferite, în funcție de ceea ce o provoacă, astfel, ea poate fi cauzată de o infecție, de o inflamație, de vătămarea rinichilor sau de cauze care blochează fluxul de urină, dinspre rinichi spre vezica urinară. Pielonefrita, infecția la rinichi și pietre la rinichi, adică litiaza renală, sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de rinichi. Pietrele la rinichi pot provoca de asemenea urina sangvinolentă, febra, greața și vărsăturile, însă durerea tinde să vină și să plece în valuri. Astfel, voi enumera mai multe afecțiuni și cum se manifestă durerea în acestea.

Durerea cauzată de pietrele la rinichi (litiaza renală)

În cazul pietrelor la rinichi, durerea se regăsește în tabloul colicii renale. Aceasta este reprezentată de o durere intensă, cu debut brusc la nivelul zonei lombare, adică porțiunea inferioară a spatelui, în părțile laterale ale trunchiului, în flancuri, cu iradiere înspre anterior și inferior, spre organele genitale și coapsa internă, care nu se ameliorează la schimbarea poziției corpului, putând fi însoțită de disurie și polachiurie, adică usturime la urinare, urinări dese și în cantitate mică, uneori și hematurie sau sângele în urină.

De asemenea, pacienții pot prezenta greață și chiar vărsături, inapetență, adică pierderea apetitului, febră, transpirații abundente, tulburări de tranzit, cum ar fi diareea sau constipația și oboseală.

Durerea cauzată de infecțiile tractului urinar

Infecția urinară poate apărea atât la nivelul rinichilor, cât și la nivelul uretrei, al ureterelor, ori la nivelul vezicii urinare. Majoritatea infecțiilor apar la nivelul părții inferioare al tractului urinar, adică în vezica urinară sau la nivelul uretrei. Infecțiile urinare de la nivelul rinichilor, adică infecțiile urinare înalte sunt foarte periculoase. De regulă, medicii tratează aceste infecții cu tratament pe bază de antibiotice. Pilonefrita este adesea însoțită de alte simptome de infecții ale tractului urinar, cum ar fi senzația de arsură la urinare, nevoia frecventă sau urgentă de a urina, urina cu sânge, febră, greața și vărsăturile. În cadrul acestei afecțiuni apare o durere de spate în zona lombară și în lateral.

Durerea cauzată de tromboza renală

Tromboza renală este afecțiunea care presupune formarea unuia sau mai multor cheaguri de sânge la nivelul venei renale. Această afecțiune apare adesea în cazul copiilor foarte mici cu afecțiuni ale coagulării sângelui sau adulților cu simptom nefrotic.

Durerea cauzată de sângerări ale rinichiului (hematuria)

Sângele în urină, adică hematuria, apare adesea din cauza pietrelor la rinichi, care în timpul eliminării fac răni de-a lungul sistemului renal, sau din alte cauze, provocând formarea de cheaguri, care pot obstrua căile urinare și cauza colica renală.

Durerea cauzată de boala polichistică renală

Boala polichistică renală este o afecțiune ereditară, care cauzează formarea chisturilor la nivelul rinichilor. Pe măsură ce apar tot mai multe chisturi, dimensiunile rinichilor se modifică, fapt care afectează funcționarea acestora. Aceste chisturi sunt formațiuni necanceroase care conțin fluid. Boala rinichilor polichistici poate determina apariția chisturilor și la nivelul ficatului sau în alte zone ale corpului. De cele mai multe ori, această boală poate fi asociată cu episoade de infecție urinară și hematurie și într-o mare proporție cauzează pierderea progresivă a funcției renale, putând conduce în timp către necesitatea substituției funcției renale prin dializă sau transplant de rinichi.

Durerea cauată de cancerul la rinichi

Cancerul la rinichi, denumit și cancer renal, este afecțiunea care apare atunci când celulele de la nivelul rinichilor devin maligne și scapă de sub control, formând tumori. Din fericire, de cele mai multe ori, cancerul la rinichi este depistat înainte de a se răspândi și la alte organe.

Totuși, trebuie menționat că de obicei, triada din cancerul renal, și anume durere, formațiunea prezentă, palpabil în lombă și hematurie, apare în stadii tardive, astfel încât apariția acestor simptome ar trebui să grăbească prezența la un medic urolog. Alteori, prezența altor cancere din organism pot provoca obstrucția evacuării de urină și cauza simptome de durere la nivelul rinichiului, precum o tumoră la nivelul ureterelor sau la nivelului colului uterin sau ovarelor.

Durerea cauzată de malformațiile congenitale la nivelul rinichilor

Malformațiile congenitale ale tractului urinar sunt des întâlnite în rândul copiilor, dar pot fi descoperite și mai târziu, ca adult. Pe lângă anomaliile de număr, cum ar fi rinichiul unic sau rinichiul supranumerar, și de poziție, rinichiul lectopic, adică poziționarea atipică acestuia în cadrul cavității abdominale, există și alte anormalități, precum ptoza renală, adică existența unui rinichi mobil, care se deplasează la schimbarea poziției corpului și uneori provoacă simptome precum durerea renală.

Alteori, refluxul vezico-ureteral, adică inversarea fluxului de urină dinspre vezică spre rinichi, poate fi diagnosticat în cadrul nou-născuților sau copiilor mici și netratat poate cauza leziuni de parenchim renal și pierderea funcției renale.

Durerea cauzată de medicamente care afectează rinichiul

O serie de medicamente pot afecta serios rinichii, cauzând chiar insuficiență renală acută, precum antibioticele, unele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, medicamentele administrate pentru tratarea cancerului, pentru tratarea HIV-ului, medicamentele antiinflamatoare și cele pentru tratarea ulcerului. Drogurile precum metamfetamina și heroina afectează de asemenea rinichii. De exemplu, ele pot provoca necroza de papilă renală, care poate fi cauza de sângerare și acumulare de cheaguri, fie eliminarea papilei, cu blocarea acesteia la nivelul aparatului excretor, provocând  simptome de colică renală și obstrucție urinară.

Durerea cauzată de sarcină

În timpul celor 9 luni de sarcină, femeile sunt mai predispuse infecțiilor urinare. Schimbările hormonale, care se petrec în organismul femeii, precum și transformările de natură fizică, mărirea în volum a uterului, predispun viitoarea mămică la infecții urinare. Din fericire, acestea pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul unor antibiotice special concepute pentru femeile însărcinate. În același timp, uterul crescut în dimensiuni poate cauza dilatarea rinichiului, iar dacă simptomatologia o impune se va practica drenajul urinar până la ducerea la capăt a sarcinii.

Durerea cauzată de lovituri la nivelul rinichilor

Loviturile la nivelul rinichilor nu sunt numai dureroase, ci pot fi și foarte periculoase. În cazul loviturilor grave, este recomandat consultul medical de urgență.

Ce alte afecțiuni pot cauza durerile de spate?

Trebuie subliniat că nu toate durerile de la nivelul spatelui sunt de origine renală, astfel trebuie făcut diagnosticul diferențial cu o hernie de disc, o nevralgie intercostală, un lumbago, o colică biliară sau pancreatita acută, precum și afecțiuni cardiace, de exemplu un infact miocardic. Astfel, medicul urolog, în urma investigațiilor efectuate va decide dacă suferința este de cauză urologică și o va trata în consecință sau va îndruma pacientul către medicul specialist cel mai potrivit pentru a-i trata boala de care suferă.

Cum este diagnosticată durerea de rinichi?

Durerea de rinichi indică de cele mai multe ori, faptul că există o problemă la acest nivel, de aceea este necesar un consult medical, pentru a identifica posibila cauză. Pentru diagnosticarea durerii de rinichi, medicul poate recomanda următoarele investigații: istoricul medical sau anamneza și examinarea fizică, examinarea ecografică, pentru a observa dimensiunea și structura rinichilor și dacă sunt necesare, testele imagistice pot include radiografia renală, urografia, tomografia computerizată CT și Uro-CT sau examenul RMN. De asemenea, putem cere un sumar de urină și urocultură, precum și analize din sânge.

Ce putem face pentru prevenirea durerilor de rinichi?

Pentru prevenirea pe cât posibilă a durerilor de rinichi vă recomand evitarea infecțiilor aparatului urinar, printr-o igienă adecvată, hidratarea corectă a organismului, protejarea de frig și de umezeală, controlul tensiunii arteriale, controlul glicemiei pentru evitarea diabetului, renunțarea la fumat și scăderea în greutate și de asemenea, consumul moderat de sare, care ajută la menținerea sănătății rinichilor.

Sper că această postare și-a îndeplinit scopul, acela de a vă oferi o scurtă informare despre un subiect des întâlnit în populația generală. Vă urez multă sănătate.

Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Urologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Urologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai