Ce este hematuria? (prezența sângelui în urină)

Bună ziua, numele meu este Dr. Nucu Alexandru Marica, și sunt Medic Specialist Urolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre una dintre cele mai răspândite cauze pentru care pacienții vin la un consult urologic de specialitate, și anume hematuria, sau prezența sângelui în urină.

În fiecare zi consult pacienți care prezintă această simptomatologie, și observ că informația pe care ei o au despre prezența sângelui în urină este deseori greșită sau incompletă.

Aș vrea să clarific unele aspecte legate de hematurie, și anume ce poate să semnifice aceasta, cum se depistează cauza, care sunt metodele prin care putem stabili corect un diagnostic și ulterior un tratament corespunzător.

Ce este hematuria sau prezența sângelui în urină, cum, când și de ce apare ea?

În hematurie, rinichii – sau alte părți ale tractului urinar – permit celulelor sanguine să se scurgă în urină. Această scurgere poate avea diferite cauze, cele mai frecvente fiind infecția tractului urinar, infecția la rinichi, prezența unei pietre la rinichi sau în vezică, o prostată mărită, cancerul, sau alte boli ale aparatului urinar.

Hematuria brută produce urină roz, roșie sau de culoarea roșu închis (cum este băutura Cola) datorită prezenței globulelor roșii. Este nevoie de puțin sânge pentru a produce urină roșie, iar sângerarea de obicei nu este dureroasă. Cu toate acestea, trecerea cheagurilor de sânge în urină poate fi dureroasă și apare adesea fără alte semne sau simptome.

Unele medicamente și anumite alimente, inclusiv sfecla, rubarba și fructele de pădure, pot face că urina să devină roșie dar acest lucru se întâmplă rar și nu trebuie să fie un motiv sau o scuză pentru care să nu facem investigații de specialitate.

Urina sângeroasă arată diferit, dar este posibil să nu puteți face diferența. Cel mai bine este să vă consultați medicul oricând vedeți urină roșie. 

Este hematuria un semn de cancer?

Adesea, cauza hematuriei este inofensivă, însă în același timp, poate indica o problemă de sănătate gravă și anume o patologie neoplazică, un cancer.

Sângerările urinare vizibile pot fi un semn al cancerului de vezică, o tumoră locală avansată de rinichi, sau de prostată.

Din păcate, este posibil să nu aveți alte semne sau simptome în stadiile incipiente, când aceste tipuri de cancer sunt mai ușor de tratat.

Dacă observați sânge în urină, este indicat totuși să vă faceți un control de specialitate cât mai repede.

Cum depistăm cauza hematuriei?

Inițial, pacientul se prezintă la un doctor specialist urolog pentru un consult, care include o discuție despre istoricul dumneavoastră medical și examinarea fizică efectivă.

Prima examinare cea mai accesibilă este ultrasonografia care ne va orienta către un anumit segment sau organ al aparatului urinar prin obiectivarea unei cauze sau a unor semne indirecte.

Ulterior, medicul specialist vă va sugera un set de analize de urină.

Chiar dacă sângerarea dumneavoastră a fost descoperită prin testarea urinei (analiză urinei), este probabil să faceți un alt test pentru a vedea dacă urină dumneavoastră încă conține celule roșii din sânge.

O analiză a urinei poate verifica, de asemenea, dacă există o infecție a tractului urinar sau prezența mineralelor care provoacă pietre la rinichi.

Adesea, este necesar un test imagistic pentru a găsi cauza hematuriei. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o scanare CT, RMN, doar că aceste metode pot să rateze prezența unor leziuni, polipi sau tumori de până la 1 cm, chiar și atunci când analizele de laborator sunt normale.

Cea mai indicată metodă de diagnosticare este cistoscopia. Medicul urolog introduce un tub flexibilîngust prevăzut cu o cameră mică în vezica urinară, după o anestezie adecvată, pentru a examina vezica și uretra pentru semne de boală.

Uneori, cauza sângerării urinare nu poate fi găsită. În acest caz, medicul poate recomanda teste regulate de urmărire, mai ales dacă aveți factori de risc pentru cancerul vezicii urinare, sunteți fumător, prezentați istoric de expunere la toxine dintr-un mediu specific sau aveți  antecedente de radioterapie.

Cum tratăm cele mai frecvente cauze ale hematuriei (sângele în urină)?

În funcție de afecțiunea care vă provoacă hematuria, tratamentul poate presupune administrarea de antibiotice pentru a elimina o infecție a tractului urinar, inițierea unui tratament medicamentos pe bază de rețetă pentru a micșora o prostată mărită sau un tratament pentru o piatră la nivelul aparatului urinar. Acestea sunt situațiile fericite.

În unele cazuri, din păcate, când cauza este o tumoră care ține de aparatul urinar atunci se impune un tratament chirurgical complex sau oncologic multidisciplinar.

Cum pot ajuta doctorul în diagnosticarea cauzei hematuriei?

Faceți o listă cu simptomele dumneavoastră, inclusiv cele care pot părea fără legătură cu motivul pentru care mergeți la doctor și asigurați-vă că țineți evidența apariției acestora. Cronologia este foarte importantă.

Dacă aveți alte afecțiuni pentru care sunteți tratat sau dacă bolile vezicii urinare sau ale rinichilor apar în familia dumneavoastră, acestea pot fi informații medicale cheie pentru a ajuta doctorul în diagnosticarea corectă a cauzei hematuriei.

De asemenea este indicat să faceți o lista și cu medicamentele, vitaminele sau alte suplimente pe care le luați, inclusiv dozele lor.

Multă sănătate!

Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urolog


Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.

Urologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Urologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Urologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai