Cele 4 cauze ale durerii abdominale (“de burtă”)

Bună ziua, numele meu este Rodica Gota și sunt medic specialist gastroenterolog în cadrul Clinicii Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vreau să vă vorbesc, pe scurt, despre durerea abdominală sau cum i se mai spune durerea de burtă, acesta fiind un simptom neplăcut, frecvent resimțit de-a lungul vieții.

Durerea apare în diverse situații cu intensitate variată, însă atunci când este ocazională, mai probabil este vorba de o indigestie, supunerea la un stres acut, un episod de  deshidratare sau chiar o contracție musculară de la nivelul peretelui abdominal.

Durerea resimțită la nivelul abdomenului poate fi de natură funcțională, inflamatorie, infecțioasă, metabolică, ischemică sau  altele. Ea poate avea diverse trăsături, localizare și intensitate, în funcție de organul de la care pornește (stomac, intestin, rinichi sau chiar inimă), toate acestea ne duc cu gândul la o anumită cauză. 

În cele ce urmează vă voi prezenta, pe scurt, 4 cele mai frecvente cauze de durere abdominală, de natură digestivă,  în funcție de organul de la care aceasta provine.

Cauza 1: Durerea abdominală de stomac.

Durerea de stomac poate apărea pe nemâncate, așa zisă foame dureroasă, ea este resimțită ca o roadere sau o senzație de gol în stomac. Durerea poate fi atât de puternică încât poate trezi omul noaptea din somn, și de obicei este însoțită de greață. Ea se ameliorează însă după masă. 

Există cazuri când durerea poate să apară la scurt timp după masă fiind însoțită de senzație de arsură, care urcă pe piept, gust acru/amar, grețuri și uneori vărsături care o pot ameliora.

Astfel de dureri, de obicei se accentuează după consumul de medicamente antiinflamatoare care se iau pentru dureri de cap / menstruale / articulare:  Aspirina, Ibuprofen, Diclofenac și se ameliorează după medicamente antiacide/ antisecretorii  Gaviscon, Dicarbocalm, Nexium Controloc, pe care le gasiți la orice farmacie. 

Este important de știut că aceste trăsături ale durerii  pot semnala prezența unei gastrite, a unui ulcer gastric sau duodenal. Iar atunci când se asociază cu lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, vărsăturile cu sânge proaspăt sau scaunele de culoare neagră, este posibilă existența unui cancer gastric. 

Cauza 2: Durere abdominală de cauza biliară, sau colica biliară.

Durerea abdominală de cauza biliară, sau colica biliară apare la scurt timp după o masă copioasă, bogată în grăsimi, mai ales atunci când sunt combinate grăsimile vegetale și animale. Aceste alimente sunt considerate colecistokinetice, adică determină în mod normal contracția și golirea colecistului în intestin.

În cazul în care mâncați lacom, făcând exces de grăsimi, se produce practic o contracție brutală a colecistului, motiv pentru care apare durerea.

De obicei ea este localizată în epigastru (adică la gura stomacului) sau hipocondru drept (adică în partea dreaptă sub coaste) și este asociată de grețuri și vărsături, dureri de cap și scaune diareice.

Toate aceste manifestări pot avea o intensitate variată. Unii oameni pot prezentat toate  simptomele, în timp ce alții pot prezenta doar unul singur.

Pentru a preveni astfel de experiențe neplăcute, este foarte important să aveți o alimentație echilibrată, care să conțină în proporții adecvate toate principiile alimentare: proteine, grăsimi, glucide, vitamine și minerale, mai ales dacă vă știți cu probleme de colecist cum ar fi litiază biliară (calculii de la colecist) sau disfuncțiile biliare (situație în care colecistul se golește greu). 

Cauza 3: Durerea abdominală de cauză intestinală.

Durerea abdominală de cauză intestinală poate avea o anumită localizare sau poate fi difuză, poate apărea în legătură cu masa, sau se poate ameliora după scaun.

Intensitatea variază de la disconfort, la durere intermitentă sau persistentă, de cele mai multe ori durerile apar în contextul sindromului de intestin iritabil și se pot asocia cu balonări și tulburări de tranzit cum ar fi constipație și diaree.

Însă este important să înțelegeți că durerile cu aceleași caracteristici pot avea și alte cauze cum ar fi: diverticulita, parazitoze intestinale, disbioze, enterocolite, boli inflamatorii intestinale, sau chiar  cancerul de colon (atunci când se asociază cu scăderea în greutate și apare sângele în scaun). 

De aceea este foarte important să va prezentați la un consult de specialitate, mai ales dacă simptomele persistă de ceva timp, medicul în schimb va va recomandă o serie de investigații menite să diferențieze toate aceste cauze.

Cauza 4: Durerea abdominală de cauza hepatică.

Durerea abdominală de cauză hepatică este oarecum impropriu spus, pentru că ficatul în general nu doare. Însă afecțiunile care duc la creșterea în volum a ficatului se manifestă prin senzație de tensiune sau jenă dureroasă la nivelul hipocondrului/ flancului drept (adică în partea dreaptă sub coaste). 

De cele mai multe ori aceste afecțiuni sunt asociate de disfuncții ale tractului biliar, ceea ce explică de fapt apariția acestor senzații neplăcute din partea dreaptă a abdomenului, iar după caz mai pot apărea  oboseală, lipsa poftei de mâncare, balonările, greață și disconfortul abdominal generalizat.

Cea mai frecventă cauză de creștere în volum a ficatului este steatoza hepatică, și ea apare datorită unui consum excesiv de alcool, dar poate avea și alte cauze. Dacă consumul este zilnic și continuu, în timp aceasta poate duce la apariția cirozei hepatice.

Pentru mai multe informații puteți citi și articolul despre steatoza hepatică.

Cantitatea de alcool, care determină dezvoltarea cirozei hepatice depinde de factori genetici, factori nutriționali, sex și boli asociate. În general se consideră că un consum de 40g/zi la bărbați și 20g/zi la femei, de alcool pur, în decurs de aproximativ 10-12 ani va duce la dezvoltarea cirozei hepatice.

Ce trebuie să știm când mergem la medic? 

În momentul în care ajungeți la o consultație, medicul de familie sau medicul specialist vă va pune o serie de întrebări pentru a încerca să afle cât mai multe detalii despre starea dumneavoastră de sănătate. 

Este bine să prezentați informațiile pe cât posibil într-o ordine cronologică și să prezentați detalii legate de localizare, intensitate, iradiere, precum și condițiile la care durerea se ameliorează, sau poate din contră, se accentuează.

În funcție de toate acestea, medicul vă va recomanda o serie de investigații, care îl va ajuta să stabilească un diagnostic și să inițieze un tratament. Ulterior este bine să reveniți la un control, pentru a putea fi apreciate rezultatele pe care le-ați obținut în urma tratamentului.

Pentru întrebări vizavi de acest subiect, vă rog să folosiți canelele de Youtube și Facebook, unde va voi răspunde în limita timpului disponibil.

Vă mulțumesc!

Dr. Rodica Goța – Medic specialist gastroenterolog


Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.

Gastroenterologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Zalău | Centrul Medical Anastasios