Disfuncția Erectilă – Întrebări frecvente cu Dr. Nucu Marica

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca. Astăzi vom vorbi despre un subiect des accesat în căutările pe internet, dar rareori abordat de către pacienți, atât în relația cu medicul, cât și în propria intimitate, și anume disfuncție erectilă.

Această patologie este una care poate afecta bărbații de orice vârstă, de la începutul vieții sexuale și până în momentele mai târzii ale vieții. Bineînțeles, prevalența crește o dată cu vârsta și cu apariția altor comorbidități, totuși de multe ori disfuncția erectilă poate apărea la bărbații tineri, ceea ce generează pe lângă scăderea încrederii și a stimei de sine, probleme în cuplu, care se alatură unei anxietăți deja existente pe acest subiect.

Ce este disfuncția erectilă?

Disfuncția erectilă se încadrează într-un spectru mai larg al tulburărilor de dinamică sexuală, care mai cuprind ejaculare prematură, ejaculareîntârziată sau lipsa ejaculării și a orgasmului. Practic, se definește ca inabilitatea persistentă de a obține și a menține o erecție, suficientă pentru a permite o performanță sexuală satisfăcătoare.  Iată deci că existența unui prim eveniment nefericit în experiența sexuală a unui bărbat nu trebuie neapărat să cauzeze îngrijorare, în schimb încercările repetate, fără succes, ale unui cuplu, nu trebuie ascunse sub preș, evitate, și la constatarea probleme bărbații se pot adresa singuri sau în cuplu medicului specialist.

Care sunt factorii de risc?

De multe ori, disfuncția erectilă poate fi un prim semn al apariției bolilor cardiovasculare, există numeroși factori de risc, unii care nu pot fi modificați de către persoana afectată, precum vârsta asocierea cu boli cardiace, diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral, dar și cu factori de risc modificabili, precum obezitatea, lipsa exercițiului fizic sau fumatul.

Disfuncția erectilă poate fi dată de modificările vaselor de sânge de la nivelul penisului, de cauză neurologică, fie la sistemul nervos central, fie la sistemul nervos periferic. Alteori ea este de cauză hormonală, precum sindromul metabolic, hipogonadismul sau testosteronul scăzut. Unele medicamente, de exemplu anumite antihipertensive sau antidepresive pot contribui în accentuarea disfuncției erectile. Totodată una din cauze, des întâlnite la tineri și nu numai, este consumul de droguri recreaționale precum cocaină sau marijuana sau consumul de hormoni anabolizanți sau excesul de alcoolul.

Vreau să subliniez de asemenea și cauzele psihologice ale disfuncții erectile care pot fi atât din prisma unei lipse de excitație sau unei probleme de intimitate în general sau, în mod special legată de o anumită parteneră sau prin ceea ce se numește anxietatea de performanță, adică crearea unor așteptări, a unui target, care trebuie atins ca un act sexual să fie mulțumitor, ceea ce va crește nivelul de anxietate și bineînțeles, se va termina deseori cu dezamăgiri.

Cum se pune diagnosticul de disfuncție erectilă?

Medicul urolog este de obicei primul specialist în sănătate căruia pacienții de sex masculin i se adresează pentru probleme de natură sexuală. De aici intervine rolul său primordial în a sprijini pacientul, a-i oferi înțelegere, intimitate, deschidere și confidențialitate față de pacient sau față de cuplu, de multe ori în cabinet se prezintă amândoi partenerii. Urmează un interviu detaliat referitor la istoricul sexual al pacientului, acel emoțional, la întrebări referitoare la alte boli, alte informații medicale, precum și la relația de cuplu.

Medicul urolog folosește chestionare standardizate pentru clasificarea severității simptomelor și pentru a înțelege așteptările pacientului, va urma examinarea medicală pentru identificarea de boli care pot influența apariția disfuncției erectile, iar apoi va recomanda anumite analize, precum profilul glicemic, profilul lipidic, nivelul de testosteron sau în funcție de situație al altor hormoni sau alte analize.

Astfel, în funcție de starea de sănătate a pacientului și de rezultatele examenului fizic și al analizelor medicale, vom încerca să identificăm, dacă există alte boli sau comorbidități, care contribuie la aceste probleme de natură sexuală, iar dacă va fi cazul, vom colabora cu alți medici specialiști, precum medicul cardiolog, endocrinolog, diabetolog, nutriționist, psihoterapeut pentru a le trata.

Care este tratamentul disfuncției erectile?

De multe ori simpla identificare a factorilor de risc modificabili și ulterior schimbarea stilului de viață, a dietei, managementul anxietății, pot fi suficiente pentru depășirea unei disfuncții erectile ușoare, precum și reglarea unui diabet nou identificat sau tratamentul unei depresii, alteori, când cauza este una vasculogenică vom recurge la tratament medicamentos. Nu există pastila minune, aceea pe care să o achiziționăm de pe internet care să funcționeze cu rezultate spectaculoase și cu efecte secundare minime. Alegerea medicației potrivite vine după discuții cu pacientul referitoare la durata efectului, la posibilele efecte secundare, după evaluarea riscului cardiovascular.

Uneori pacienții optează pentru pastile, iar alții pentru geluri, care se introduc intrauretral sau injecții intracavernoase. Alții vor alege pompe de vacuum și unii dintre ei vor opta pentru operații reconstructive sau proteza peniană. Aceste alegeri trebuie să fie informate, iar noi vom avea grijă să prezentăm avantajele, dezavantajele, contraindicațiile tuturor acestor proceduri, încât să ne asigurăm că tratamentul disfuncției erectile se realizează în condiții de siguranță maximă pentru pacient.

Mesajul pe care vreau să îl transmit urmăritorilor noștri de acasă este următorul: problemele de natură sexuală ale bărbaților trebuie să înceteze să fie un taboo, un subiect evitat, cu surse de informare cel puțin discutabile, precum diverse publicații pseudo-medicale, cu remedii nedocumentate științific. Până la urmă, aceste probleme ne influențează nu doar viața de cuplu, cât și calitatea vieții în general.

Ele merită astfel o aplecare din partea celor afectați și a partenerilor, al căror sprijin contează enorm în depășirea situațiilor dificile. Încurajez toți bărbații care se află la vârsta activă sexual și nu numai, să ducă un stil de viață sănătos, activ din punct de vedere fizic, cu o alimentație diversificată și sănătoasă, să își mențină nivelul de stres la cote acceptabile și bineînțeles să renunțe la fumat. Medicul urolog este la nevoie, cel care va putea ajuta pacientul să navigheze printre aceste probleme de sănătate, să identifice sursa sau sursele problemei și să recomande tratamentul potrivit.

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi până la capăt și vă încurajez să ne trimiteți întrebările dumneavoastră pe acest subiect în secțiunea de comentarii a videoclipului de mai sus. Vă doresc multă sănătate!

Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Urologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Urologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai