Durerile abdominale – De ce apar și cum se manifestă?

Bună ziua, numele meu este Rodica Goța, sunt medic specialist gastroenterolog în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj-Napoca. Astăzi am ales să vă prezint câteva informații utile despre durerea abdominală.

Durerea abdominală este un simptom neplăcut cu impact emoțional, care este resimțit de fiecare dintre noi, cel puțin o dată în viață. În funcție de localizare, intensitate și alte simptome care o asociază, ne putem da seama de cauzele ei.

Cele mai comune dureri abdominale

Cavitatea abdominală găzduiește o mare parte din organele tractului digestiv (stomac, intestin, ficat, pancreas), de asemeni aici sunt localizate organele tractului urinar, genital și marele vase sangvine. Durerea poate porni de la oricare dintre aceste structuri, având anumite caracteristici în funcție de organul de la care provine.

Însă la fel de bine durerea resimțită în abdomen, poate avea o cauză cu localizare toracică cum ar fi infarctul miocardic, sau poate iradia de la nivelul coloanei vertebrale fiind cauzată de o discopatie, sau aceasta poate apăre în contextul unei afecțiuni sistemice cum ar fi porfiria acută, diabetul zaharat sau bolile de colagen. De asemeni o hernie situată la nivelul peretelui abdominal poate provoca dureri cu intensitate variabilă.

Ocazional durerea abdominală apare în indigestie, supunerea la stres, deshidratare sau efort fizic intens. Durerile abdominale cronice pot fi de cauză funcțională, inflamatorie, infecțioasă, ischemică sau metabolică și de aceea ele necesită o atenție deosebită și adresarea la medicul de familie în timp util.

În cadrul unei consultații veți primi o serie de întrebări, pentru a clarifica diversele aspecte legate de durere, cum ar fi localizare, intensitate, durată, alte simptome care o asociază, precum și factori ce o agravează sau o ameliorează. Toate aceste detalii îl ajută pe medic să se orienteze spre o anumită cauză, astfel în cât acesta vă va recomanda o serie de analize și investigații, care au ca și scop stabilirea diagnosticului.

Durerea insuportabilă, cu debut acut, anunță instalarea unei urgențe medico-chirurgicale și necesită prezentarea în serviciul de urgență.

În cele ce urmează vă voi prezenta, pe scurt 3 cele mai frecvente cauze de durere abdominală, de natură digestivă, în funcție de organul de la care provine.

Durerea de stomac

Durerea de stomac poate apărea pe nemâncate, așa zisa foame dureroasă, ea este resimțită ca o roadere sau o senzație de gol în stomac. Sau din contra, poate să apară la scurt timp după masă fiind însoțită de o senzație de arsură, care urcă pe piept, balonare, gust acru sau amar, grețuri și uneori vărsături care o pot ameliora.

Astfel de dureri, de obicei se accentuează după consumul de medicamente antiinflamatoare care se iau pentru dureri de cap, dureri menstruale, sau articulare și se ameliorează după medicamente antiacide și antisecretorii.

Este important de știut că aceste trăsături ale durerii pot semnala prezența unei gastrite, a unui ulcer gastric sau duodenal, iar atunci când se asociază lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, vărsăturile cu sânge proaspăt sau scaunele de culoare neagră, este posibilă existența unui cancer gastric.

Durere abdominală de cauza biliară sau colica biliară

Durerea abdominală de cauză biliară sau colica biliară apare la scurt timp după o masă copioasă, bogată în grăsimi, mai ales atunci când sunt combinate grăsimile vegetale și animale. În mod normal în timpul mesei sau imediat după aceea se produce contracția și golirea colecistului în intestin.

În cazul în care mâncați lacom, făcând exces de grăsimi se produce practic o contracție brutală a colecistului, motiv pentru care apare durerea. De obicei ea este localizată în capul pieptului sau în partea dreapta sub coaste și este asociată de grețuri și vărsături, dureri de cap și scaune diareice.

Toate aceste manifestări pot avea o intensitate variată. Unii oameni pot prezenta toate simptomele, în timp ce alții pot avea doar unul singur. Pentru a preveni astfel de experiențe neplăcute, este foarte important să nu faceți exces de grăsimi și să mâncați mai cumpătat, mai ales dacă vă știți cu calculi la colecist.

Durerea abdominală de cauza intestinală

Durerea abdominală de cauză intestinală poate avea o anumită localizare sau poate fi difuză, poate apărea în legătură cu masa, sau se poate ameliora după scaun.

Intensitatea variază de la disconfort, la durere intermitentă sau persistentă, de cele mai multe ori așa dureri apar în contextul sindromului de intestin iritabil și se pot asocia cu balonări și tulburările de tranzit cu ar fi constipație sau diaree.

Însă este important de știut, că durerile cu aceleași caracteristici pot avea și alte cauze cum ar fi: parazitoze intestinale, disbioze, enterocolite, diverticulite, boli inflamatorii intestinale, sau chiar cancerul de colon, atunci când apare sângele în scaun și scăderea în greutate.

De aceea este foarte important să vă prezentați la un consult de specialitate, medicul vă va recomanda o serie de investigații menite să diferențieze toate aceste cauze.

Acestea au fost informații pe care am vrut să vi le prezint astăzi în legătură cu acest subiect, sper că vă vor fi de folos.

Până dată viitoare numai bine!

Doctor Rodica Goța – Medic Specialist Gastroenterolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Gastroenterologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Zalău | Centrul Medical Anastasios