Cancerul Colorectal și Prevenția Prin Colonoscopie

YouTube player

Bună ziua! Numele meu este Gabriel Sălbaticu și sunt medic specialist gastroenterolog în cadrul centrului medical Anastasios Bacău. Doresc să vă prezint câteva informații legate de cancerul de colon și de prevenția lui.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele canceroase, adică maligne, se formează în intestinul gros sau în ultima parte a tractului digestiv, numită rect. Poate unele persoane s-au documentat deja despre acest subiect, fie prin intermediul internetului, fie prin vigilența medicului de familie sau în cel mai nefericit caz, având o rudă sau un apropiat care se luptă cu această boală.

Sunt câteva aspecte importante când vorbim despre cancerul colorectal, este o boală foarte frecventă, o boală potențial letală, dar cel mai important aspect, poate fi prevenită. Cancerul colorectal, ca și frecvență, se situează pe locul 3 la bărbați și locul 2 la femei. Riscul ca o persoană să fie diagnosticată cu cancer colon rectal depinde de mai mulți factori, dintre care cel mai important este vârsta.

Observăm o creștere abruptă a acestei boli după vârsta de 40 de ani. O persoană care are o rudă de grad întâi, frate, soră, părinte sau copil diagnosticat cu cancer colon rectal, prezintă un risc de două, sau chiar de trei ori mai mare de a dezvolta această boală.

Din nefericire, cancerul colon rectal, are o lungă perioadă de creștere silențioasă, până încep să apară primele simptome, cum ar fi, sângerările, scaunele cu sânge, oboseala, scăderea involuntară în greutate, dureri abdominale, sau, foarte frecvent, tulburări ale tranzitului intestinal, fie constipație recent instalată, fie alternanța între constipație și diaree. Prezența acestor simptome în momentul diagnosticului implică de obicei o boală mai avansată și un prognostic nefavorabil.

Stadiile cancerului colorectal

După diagnostic, supraviețuirea la 5 ani prezintă diferențe enorme, în funcție de stadiul în care a fost depistată boala, astfel că pentru stadiul precoce localizat, supraviețuirea este de 90%, iar pentru pacienții diagnosticați cu boală metastatică, avansată, din păcate, supraviețuirea este de doar 14%. De aici, este de înțeles de ce este important să încercăm să prevenim apariția cancerului colorectal. Pentru a îndeplini această misiune, avem din fericire o armă foarte eficientă, și anume screeningul.

Screeningul pentru depistarea cancerului colorectal

Î: Ce înseamnă screening?

R: El presupune investigarea pacientului complet asimptomatic.

Î: Ce urmărim prin screening?

R: Scopul lui este de a depista leziunile precanceroase, polipii, sau a tumorilor în stadiul cât mai precoce.

Colonoscopia și polipectomia

Metoda care și-a demonstrat eficiența, superioritatea și este recomandată la nivel mondial, este colonoscopia, fiind singura care permite polipectomia, adică excizia polipilor. Polipii colonici sunt, în cei mai simpli termeni, mici crescături în interiorul colonului, complet lipsiți de simptome. Tocmai acest lucru le permite să crească în timp, fără ca pacientul să aibă vreo acuză, însă pe măsură ce polipii își măresc dimensiunile, crește și riscul apariției la nivelul lor, a celulelor tumorale.

Este un proces lent, ce se desfășoară pe o perioadă de 5-10 ani. Tocmai acest aspect ne oferă o fereastră extraordinară de timp în care să intervenim. Majoritatea polipilor sunt tratabili prin colonoscopie, iar scoaterea lor, polipectomia, oprește o potențială evoluție a unui polip către cancer. După cum vă spuneam mai devreme, din păcate, nici polipii și nici măcar tumorile în stadiile inițiale nu dau simptome, astfel că de multe ori depistăm boala în stadii avansate.

Necesitatea colonoscopiei

Una dintre sarcinile medicului gastroenterolog este de a convinge o persoană, care a trecut de vârsta de 45 de ani, care nu are rude să fi suferit de cancer colorectal, fără să aibă nici cea mai mică acuză în sfera digestivă, că ea necesită evaluare prin colonoscopie, acesta fiind primul pas în lupta cu cancerul colorectal, și anume, informarea corectă.

Majoritatea pacienților consideră că un buletin de analize cu valori normale, sau absența simptomelor, sunt suficiente pentru a nu face colonoscopia, însă există ghiduri care ne spun clar, vârsta, la care se efectuează prima colonoscopie, precum și intervalele de timp, la care ea trebuie repetată. Un aspect important, când diagnosticăm un pacient cu cancer de colon, întreaga atenție, efort, grijă, atât din partea familiei, cât și din partea medicilor este dirijată asupra lui, însă avem obligația să-i protejăm și pe ceilalți membri ai familiei, informându-i asupra necesității efectuării colonoscopiei.

Programul de supraveghere

După intervenția chirurgicală și tratamentul oncologic adecvat, majoritatea pacienților intră în ceea ce se numește program de supraveghere, din care face parte și colonoscopia, efectuată la un an și uneori chiar la 6 luni post-operator. Această supraveghere colonoscopică se adresează majorității pacienților, chiar și acelora care în urma actului chirurgical s-a impus colostoma.

Ținând cont de vârsta la care este recomandată prima colonoscopie, și anume 45-50 de ani, vedem că aici se regăsesc persoanele active, poate conștiente de necesitatea colonoscopiei, dar care nu își găsesc prin prisma serviciului timpul necesar pentru sănătatea lor. Procedura necesită o zi, o dată la 5 ani, sau chiar la 10 ani, o zi în care se face pregătirea colonului și doar 20-30 de minute pentru explorarea adecvată a intestinului.

În cadrul centrului medical Anastasios Bacău, dispunem de aparatură de ultimă generație, atât endoscopică, cât și de monitorizare a funcțiilor vitale pentru pacienții care optează pentru sedare sau anestezie. Echipa pe care o formez cu asistenta din cadrul cabinetului de gastroenterologie s-a format printr-o colaborare de 6 ani, ajutând împreună mii de pacienți să treacă cât mai ușor și în condiții de maximă siguranță peste o examinare endoscopică.

În concluzie, îmi doresc să rețineți câteva aspecte, cancerul de colon este o boală frecventă, o boală potențial letală, o boală care își pune amprenta atât pe pacient, cât și pe apropiații lui, însă este o boală care poate fi prevenită, iar colonoscopia efectuată la timp vă poate salva viața.

Vă doresc multă sănătate și gânduri bune!

Dr. Gabriel Sălbaticu

Medic Specialist Gastroenterolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Gastroenterologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Pentru mai multe inform ații, puteți citi de asemenea și articolele următoare:

Cum se face corect pregătirea pentru colonoscopie?

De ce și când este necesară colonoscopia? | Dr. Tudor Mocan

Polipii colonici și riscul de cancer colorectal

Colonoscopia | Este dureroasă? Cât durează procedura? De ce și când trebuie făcută procedura?

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai