Sindromul de tunel carpian și tratamentul prin intervenție minim-invazivă

YouTube player

Bună ziua, mă numesc Yusef Sallum și sunt medic specialist de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din cadrul clinicii Anastasios din Cluj Napoca.

Ce este și cum se manifestă sindromul de tunel carpian?

Astăzi vreau să vorbesc despre sindromul de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este cea mai frecventă problemă la nivelul mâinii, la nivelul articulației radiocarpiene. Sunt foarte importante simptomele pe care le avem că dacă înțelegem ce fel de simptome avem, este ușor să punem diagnosticul.

Amorțelile la nivelul primelor trei degete la nivelul mâinii sunt primul simptom care apare pe sindromul de tunel carpian, după care este durerea care apare cel mai frecvent nocturnă și amorțeli la nivelul mâinii, care ne trezesc din somn. Când aveți astfel de simptome, este indicat să vedeți un medic specialist de chirurgie plastică sau un medic neurolog dar la medicul neurolog trebuie efectuată o testare, se numește EMG, sau electromiografie.

Operația este simplă în ziua de azi, eu la rândul meu, am făcut un studiu pe tema respectivă timp de trei ani cu aproximativ 50 de pacienți operați, care a avut un rezultat foarte bun, iar pacientul cu un control la o lună, la trei luni și la 6 luni a avut parte de o reducere a durerii și rezolvarea problemei.

Cel mai bun tratament, intervenția minim-invazivă

Din păcate în ziua de azi, încă mai există tratamente alternative, ca exemplu orteză sau injectări cu steroizi sau imobilizarea timp de 36 luni, ceea ce nu este indicat, din punctul meu de vedere. Singura rezolvare, singurul tratament la astfel de probleme este chirurgicală, adică o tăietură mică la nivelul încheieturii mâinii în porțiunea volară, pentru a elibera nervul median din tunelul carpian. Este foarte simplă, eu o fac în cadrul clinicii Anastasios cu o anestezie locală cu xilină și adrenalină, fără pacientul să fie adormit sau fără să fie o anestezie de tot membru superior.

Durata intervenției este între 5 și 10 minute, după care pacientul pleacă acasă fără nicio problemă, dar trebuie să fie conștient că nervul este ștrangulat în tunelul carpian și dacă este deja de mult timp, recuperarea va dura puțin mai mult, pentru că nervului nu prea îi place să fie atins sau ștrangulat de orice altă structură, dar eliberând nervul, acesta începe să se facă bine din nou și să dea un semnal mult mai bun, fără dureri și fără amorțeli la nivelul mâinii.

În cazuri extreme, mai există și varianta de atrofie musculară, mai ales la nivelul eminenței tenare și musculatură de eminențe tenare, ceea ce este deja grav și pacientul chiar necesită o consultație cât mai rapidă, pentru că din momentul ce musculatura mâinii deja este atrofiată, din păcate nu mai avem ce rezolva. Până la etapa de atrofie musculară, noi deja zicem că suntem încă pe partea de siguranță și atunci operația ar fi ideal să fie făcută cât mai rapid, cât mai înainte de simptomele grave, când rezultatul este în măsură să fie și este mult mai bun.

Tratamentul post-operatoriu al sindromului de tunel carpian

După operație, pacientul va avea un pansament compresiv, 1-2 zile, fără orteză, fără imobilizare, la 7 zile un control și la două săptămâni suprimarea firelor, după care prescriu pacientului o cremă pe bază de silicon, care se aplică la nivelul încheieturii, unde este tăiatura, pentru o taietură cât mai finuță. Mulți pacienți mă întreabă cât este de mare tăietură. Există tăieturi foarte mici între 3 și 4 cm, în cazuri diferite poate să fie 5cm, dar nu o să fie vizibilă aproape deloc.

Cum ne asigurăm că diagnosticul este corect?

Încă o întrebare foarte frecventă este dacă există o problemă în tunelul carpian, o întrebare foarte bună, pentru că în timpul consultației sunt niște teste, pe care eu le fac pacientului și după care îmi dau seama dacă chiar este o problemă din tunelul carpian sau este o problemă centrală, adică să fie la nivelul cervical și acolo atunci necesită mai multe investigații și chiar RMN sau CT și un consult de neurochirurgie, să vedem dacă chiar e problemă de un nivel și dacă este cazul, atunci eu la rândul meu adresez pacientul mai departe să vedem ce putem ajuta sau pe partea de kinetoterapie și fizioterapie sau pe partea chirurgicală, la nivelul cervical. Asta nu putem afla decât clinic și cu un consult în cabinetul nostru.

Dacă o să aveți întrebări, le puteți adresa în secțiunea de comentarii a videoclipului de mai sus, iar dacă aveți simptomele precizate, nu ezitați să sunați la clinica noastră pentru o programare. Mulțumesc frumos și vă doresc o zi frumoasă.

Dr. Yusef Sallum – Medic Specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă

Pentru programări în cadrul departamentului de Chirurgie Plastică și Estetică, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Chirurgie Plastică și Estetică Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Chirurgie Plastică și Estetică Centrul Medical Anastasios Bacău

Chirurgie Plastică și Estetică Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai