Bună ziua, mă numesc Mocan Tudor și sunt medic specialist gastroenterologie în cadrul clinicii Anastasios.
Colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară). De ce și când este importantă ea?
Îmi doresc să avem o scurtă discuție despre când este practic necesară o colonoscopie. De ce această dorință? Pentru că în ultimii ani în practica clinică, fie că vorbim la stat sau la privat, am observat tot mai mulți pacienți tineri cu cancer colorectal și prin pacienți tineri, mă refer la pacienți de 45-50 de ani, un aspect care în urmă cu 5-6 ani era mai puțin întâlnit sau mai rar întâlnit în practica clinică curentă.
Pentru că vorbim de colonoscopie nu putem să nu ne gândim la cancerul colorectal pentru că acesta este practic scopul colonoscopiei, de a depista acest tip de cancer și este un scop profilactic, deci practic pacienți care nu au nici o simptomatologie care pur și simplu trebuie să facă investigația respectivă fără să aștepte până la apariția simptomatologiei, pentru că atunci s-ar putea să fie prea târziu.
Avem trei categorii de pacienți: pacienți la risc jos, la risc intermediar și la risc înalt și o să vorbim ceva despre pacienții la risc intermediar și mă refer aici la toți pacienții de sex masculin sau feminin care au împlinit vârsta de 50 de ani. Din 2018 se discută și despre vârsta de 45 de ani, dar o să o să lăsăm deocamdată discuția doar despre pacienții care au împlinit deja 50 de ani. Nu trebuie să prezinte nici o simptomatologie, toți care au 50 de ani ar trebui practic să facă un screening pentru cancerul colorectal. Aici în categoria de screening intră mai multe proceduri: se poate face o rectosigmoidoscopie, se poate face un test de sângerări oculte, se poate face inclusiv colonoscopie virtuală, la modă în zilele noastre, dar poate că cea mai benefică și cea mai bună pe termen lung ar fi efectuarea unui colonoscopii.
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia este o procedură endoscopică care ține de specialitate de gastroenterologie, este un colonoscop, un tub flexibil, care în vârful lui are un senzor de lumină și o cameră de filmat. Practic se vede pe o transmisie, pe un monitor, se vede tot ce înseamnă interiorul rectului și a colonului și acesta este scopul practic, de a efectua o colonoscopie, nu neapărat să depistăm cancerul colorectal, ci și cu scopul de a depista leziuni premioplazice, și aici mă refer la polipii colonici.
Un polip colonic se poate maligniza undeva în 5-10-15 ani. Între 10 și 15 ani un polip dacă nu este depistat la timp și îndepărtat endoscopic sau colonoscopic, acesta se poate maligniza. S-a constatat despre cancerul colorectal, spre deosebire de multe alte entități sau patologii neoplazice din sfera umană poate fi prevenit în proporție de 60% și putem preveni acest lucru prin efectuarea unei colonoscopii.
Prevenția cancerului colorectal prin colonoscopie
O dată putem preveni apariția cancerului prin îndepărtarea polipilor dacă sunt identificați sau dacă se face o colonoscopie la timp și situația este mai tristă putem depista un cancer colorectal, dar este important dacă acesta este depistat de regulă în stadii incipiente, din care nu a ajuns să desemneze la distanță, în abdomen sau un ficat și practic supraviețuirea acestor pacienți este foarte mare, undeva la 90% din aceștia trăiesc la cinci ani, ceea ce este o rată de supraviețuire fantastică.
Importanța efectuării unei colonoscopii începând cu vârsta de 50 ani
Deci pe scurt încă o dată, toți pacienții care au 50 de ani și care au împlinit vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu au nici o simptomatologie, trebuie să facă o colonoscopie, cu scop profilactic, cu scop de screening și sigur că mai avem și alte alte categorii de pacienți, în special pacienții care sunt cu risc scăzut de cancer colorectal, sunt pacienții care nu au împlinit 45-50 de ani și sunt pacienții care pot prezenta diferite simptome și ce simptome ar trebui să ne atragă atenția sau să ne pună cu gândul că poate o colonoscopie ar trebui efectuată.
Simptomele la care trebuie să fim atenți
Vorbesc în principal de modificarea tranzitului scaunului la pacienții care prezintă diaree sau constipație, care durează mai mult de câteva zile, care durează 2-3 săptămâni sau care a fost investigată în alte părți și nu cedează la tratamentul simptomatic uzual. Vorbim de pacienții care prezintă scaun cu sânge sau prezența de sânge în scaun sau pacienții care prezintă o modificare a dimensiunii scaunului, așa numitul scaun sub forma unui creion și sigur vorbim de pacienții care prezintă scădere ponderală și cu dureri abdominale neexplicate pentru alte patologii. Acești pacienți chiar dacă nu au împlinit vârsta de 50 de ani ar trebui sigur să vină la un specialist și mai mult ca sigur sunt șanse de a efectua ulterior o colonoscopie.
Pe de altă parte avem și pacienții la risc înalt de cancer colorectal, care ar trebui neapărat să facă o colonoscopie și vorbim indiferent că au împlinit sau nu, vârsta de 50 de ani și aici ne referim la toți pacienții care au istoric familial, au un părinte care a avut cancer colorectal, automat ei trebuie să facă o colonoscopie. De obicei se începe screeningul la 40 de ani și se continuă din 5 în 5 ani sau pacienții care au mai mult de o rudă de gradul întâi sau 2-3 de gradul 2 care au cancer colorectal ar trebui să se adreseze la un medic gastroenterolog și să efectueze o colonoscopie, tot cu scop de screening deoarece este foarte important să putem face screening, să prevenim lucrurile și nu neapărat să tratăm lucrurile o dată ce au apărut.
Insist pe acest screening pentru că foarte mulți apropiați ai mei, foarte mulți dintre pacienții pe care îi am, nu neapărat care se prezintă în cabinet cu acest scop, nu știu despre importanța acestui screening, nu știu că acesta este obligatoriu în multe țări europene unde dacă nu faci colonoscopie la vârsta de 50 de ani se pierde asigurarea privată și mai mult de atât s-a făcut așa un model statistic care estimează ce s-ar întâmpla dacă toți pacienții cu vârsta de 50 de ani ar efectua o colonoscopie și s-a constatat că practic 90% din cancerele colorectale nu ar mai exista, s-ar scădea incidența acestui tip de cancer cu 90%, ceea ce este un lucru fantastic.
Cam asta a fost tot ce am vrut să vorbesc despre când facem colonoscopie, am vrut să sensibilizez puțin oamenii despre importanța screeningului, nu e important să avem simptome, important este să prevenim apariția cancerului colorectal prin depistarea precoce a acestuia sau prin îndepărtarea diverșilor polipi care o dată îndepărtați, ei nu se mai pot transforma sau maligniza.
Colonoscopia virtuală
Colonoscopia virtuală este o tehnică cu sensibilitate mai mică decât cea a colonoscopiei. Este o tehnică CT care iradiază, este o tehnică care chiar dacă este noninvazivă sau este mai bine tolerată de către pacient, este o tehnică la care există șanse de fals pozitivitate, adică vede leziuni care nu există practic, mai mult de atât nu vede polipii mici și în plus dacă vede o leziune, oricum trebuie făcută colonoscopia.
Vă mulțumesc și sper să rămâneți cu aceste informații, zic eu destul de importante, 50 de ani indiferent de sex este nevoie efectuarea unei colonoscopii, luați legătura cu medicul familiei sau adresați-vă unui medic specialist pentru a vă explică cum trebuie să faceți asta și de ce este nevoie să efectuați această procedură.
Dr. Mocanu Tudor
Medic Specialist Gastroenterologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Bacău
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Zalău
Pentru mai multe informații despre colonoscopie puteți citi și următoarele articole:
Cum se face corect pregătirea pentru colonoscopie?
Cancerul Colorectal și Prevenția Prin Colonoscopie
Colonoscopia | Este dureroasă? Cât durează procedura? De ce și când trebuie făcută procedura?