Consultul proctologic, sângerările anale, medicamentele și unguentele

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nicoleta Rebrișorean și sunt medic primar chirurgie generală în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca. Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre consultul proctologic.

În ultimii ani s-a vorbit destul de mult și deschis despre boala hemoroidală. În medicină există o specialitate aparte care tratează problemele hemoroidale și care se numește proctologia. Conform statisticilor peste 50% din oameni prezintă cel puțin un episod de hemoroizi simptomatici în timpul vieții, dar cu toate că fac parte din viața noastră și ne afectează considerabil calitatea vieții, încă știm prea puține lucruri despre ei, de ce apar, cei favorizează, la ce complicații pot duce, care este tratamentul corect și cum putem preveni reapariția lor.

Din păcate prezentarea într-un serviciu specializat se face destul de târziu, când metodele de tratament minim invazive devin imposibile sau la limită, cauzele principale fiind mentalitatea și pudoarea. Scopul acestei prezentări este de a oferi un minim de informații care să ne ghideze în atitudinea de urmat în cazul confruntării cu așa numita criză hemoroidală.

Când trebuie să venim la un consult proctologic?

Principalele simptome care ar trebui să ne determine solicitarea unei consult proctologic sunt sângerările anale, așa numitele rectoragii, care pot fi cauzate de un hemoroid rupt, de o fisură anală, diverticuli, boli inflamatorii de colon sau tumori anorectale. Sângerarea este cel mai de temut simptom și cel mai frecvent care determină prezentarea la medic. Alt simptom important sunt durerile anale cu grade diferite de intensitate, de la disconfort, senzație de arsură până la durere intensă permanentă, care ne incapacitează și ne scoate din activitatea zilnică.

Pruritul anal, așa numita mâncărime, este relativ frecventă, putând fi semnul unor boli dermatologice, dar poate semnala și prezența unor hemoroizi, scurgerile anale secrețiilor purulente episodice sau permanente pot fi semnul prezenței unei fistule perianale. Prezența unor formațiuni papilomatoase pot indica prezența unor polipi, papile hipertrofice sau a condiloamelor date în cadrul infecției cu virusul HPV.

Tulburările de tranzit, mai frecvent constipația, dar și diareea sau alternanța diaree constipație, necesită investigații suplimentare în colaborare cu medici gastroenterologi, efectuarea unei colonoscopii, pentru a exclude în primul rând o tumoră și ulterior stabilirea unei diete corespunzătoare. Aceste simptome nefiind specifice unei anumite afecțiuni, prezentarea la un consult proctologic și nu automedicația poate face diferența în evoluția și prognosticul afecțiunii. Un diagnostic corect și mai ales precoce, permite instituirea unui tratament adecvat care să asigure rezultate bune pe termen lung.

Cum se efectuează consultul proctologic?

Consultul proctologic se efectuează în regim ambulator, durează aproximativ 15-20 de minute, nu este dureros și se desfășoară în condiții de siguranță și în această perioadă de pandemie. Începe cu o discuție care are drept scop identificarea simptomelor, a severității și duratei lor, a eventualelor cauze și factori favorizanți și declanșatori, cum ar fi constipația, o dietă săracă în fibre, lipsa unei hidratări corespunzătoare, sedentarismul, consumul de alimente picante și alcool, ridicatul de greutăți și sarcina.

Cum se desfășoară examinarea clinică?

Următorul pas este examenul propriu-zis și care include inspecția țesuturilor perianale, examinarea digitală, așa numitul tușeu rectal, cu urmărirea tonusului și a identifica leziunile anale existente, a examina mucoasa anorectală care trebuie făcută cu un anuscop, adică se vizualizează asistat video canalul anal. Totul se desfășoară în poziție laterală stângă, comodă și mai puțin jenantă, deoarece sângerarea rectală poate fi semnul multor boli inclusiv a cancerului colorectal.

Pacienții cu sângerare au indicația unei colonoscopii, indicație pe care o stabilește medicul proctolog la primul consult. Colonoscopia ar trebui să fie obligatorie la pacienții vârstnici și atunci când există antecedente personale și/sau familiale de neoplasme colorectale. Odată stabilit diagnosticul, severitatea și impactul acesteia asupra calității vieții, se poate începe tratamentul precoce și adecvat, începând inclusiv în ziua consultului.

În cazul hemoroizilor de gradul 1 și 2 și a cazurilor selectată de gradul 3 se pot aplica tratamente minim invazive desfășurate în mai multe ședințe care durează aproximativ 10-15 minute și se vor repeta la două săptămâni. Ligatura cu benzi elastice este cea mai populară procedură minim invazivă și reprezintă la această oră indicația standard, așa numitul gold standard în tratamentul hemoroizilor. Uneori este necesară și asocierea cu alte metode cum ar fi infraroșu coagularea sau scleroterapia.

În ce constă tratamentul cu ligatura elastică?

Tratamentul constă în aplicarea unei ligaturi sau benzi elastice pe unul, maxim două pachete hemoroidale, având drept efect ischemia hemoroidului, hemoroidul o dată ischemiat se elimină singur în următoarele 5-7 zile, moment perceput ca și o eventuală sângerare minoră la scaun. Durerea atât în timpul intervenției, cât și ulterior este minimă, fiind percepută ca și o senzație de arsură sau ușor disconfort care pot persista câteva ore și cedează la antialgice obișnuite, dar care permit reintegrarea imediată în activitatea zilnică, în viața profesională și personală.

După eliminarea hemoroidului ischemiat, rămâne o cicatrice, cicatrizarea completă are loc în aproximativ 10-14 zile, motiv pentru care acesta este intervalul ideal între ședințele de ligatură. La încheierea ședințelor de ligatură, care în medie sunt 3-4 se indică un control la aproximativ 3 luni, pentru a evalua cicatrizarea completă și pentru a exclude eventualitatea unui hemoroid restant, care va beneficia de același tratament cu ligaturi elastice.

Medicamentele și unguentele în boala hemoroidală

Boala hemoroidală nu se tratează cu medicamente și unguente, acestea se pot folosi doar în tratamentul complicațiilor trombozei, inflamații și cu scopul de a ameliora simptomele. Hemoroizii vor dispărea doar dacă se distruge vena dilatată, iar acest lucru se obține prin metode minim invazive, în special ligaturile elastice, chirurgia clasică rămânând apanajul stadiului 4 de hemoroizi.

De ce este important un consult proctologic?

În concluzie, în cazul unei sângerări sau dureri anale este obligatorie prezentarea la un medic proctolog. Diagnosticul specializat este cel care face diferența între o boală hemoroidală și un diagnostic mai grav. Hemoroizii în sine nu ne pun viața în pericol, însă adevăratul risc rezidă din faptul că ignorăm boala sau ne autodiagnosticăm și o tratăm din auzite sau de pe internet, iar în spatele unor așa ziși hemoroizi pot fi tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere, patologii care au un alt tratament și un alt prognostic. Un cancer diagnosticat tardiv poate deveni inoperabil sau poate progresa spre metastaze.

Acestea sunt informațiile minime pe care am vrut să vi le prezint astăzi și care sper să vă ajute pe viitor în decizia de a vă prezenta la un medic proctolog, iar până data viitoare, sper să rămânem sănătoși. La revedere.

Dr. Nicoleta Rebrișorean – Medic Primar Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Proctologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Proctologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Proctologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai