Ce boli ne așteaptă atunci când balonarea persistă?

YouTube player

Balonarea este în primul rând o senzație de apăsare, presiune sau plenitudine în burtă. Aceasta poate fi sau nu însoțită de un abdomen vizibil dilatat (umflat). Senzația poate varia de la ușor inconfortabil la intens dureros. De obicei, dispare după un timp, dar pentru unele persoane este o problemă recurentă. Problemele digestive și fluctuațiile hormonale pot provoca balonarea ciclică. Dacă stomacul umflat nu dispare, ar trebui să apelați la un medic gastroenterolog pentru a determina cauza.

De ce mă simt balonat/ă?

Cea mai frecventă cauză a durerii de stomac și a balonării este excesul de gaze intestinale. Dacă aveți stomacul balonat după ce mâncați, poate fi vorba de o problemă digestivă. Cauza poate fi consumul excesiv și rapid de alimente, o intoleranță alimentară sau altă afecțiune care provoacă acumularea de gaze și conținut digestiv. Ciclul menstrual este o altă cauză comună a balonării temporare. Dar, uneori, un stomac balonat poate indica o afecțiune medicală mai gravă.

Cât de frecventă este balonarea?

Între 10% și 25% dintre persoanele sănătoase se plâng de balonare abdominală ocazională. Până la 75% își descriu simptomele ca fiind moderate sau severe. Aproximativ 10% spun că o experimentează în mod regulat. În rândul celor diagnosticați cu sindromul colonului iritabil (SII), procentul poate fi de până la 90%. Până la 75% dintre femei se confruntă cu balonarea înainte și în timpul menstruației. Doar 50% dintre persoanele care se confruntă cu balonarea raportează, de asemenea, un abdomen dilatat.

Care sunt cauzele balonării stomacului?

Gaze

Gazele sunt un produs secundar natural al digestiei, dar prea multe gaze intestinale înseamnă că digestia nu funcționează corect. În timp ce puteți ingera gaze prin înghițirea de aer sau prin consumul de băuturi carbogazoase, aceste gaze scapă de cele mai multe ori prin eructații înainte de a ajunge în intestine. Gazele din intestine sunt produse în cea mai mare parte de bacteriile intestinale care digeră carbohidrații, într-un proces numit fermentare.

Dacă există prea multă fermentație, se datorează faptului că prea mulți carbohidrați nu au fost absorbiți în mod natural mai devreme în procesul digestiv, înainte de a ajunge la acele bacterii intestinale. Acest lucru ar putea fi din unul din motivele enumerate mai sus.

Malabsorbția carbohidraților. Mulți oameni au dificultăți în digerarea anumitor carbohidrați (zaharuri). Unii vinovați obișnuiți includ lactoza, fructoza și carbohidrații din grâu și fasole. Este posibil să aveți o intoleranță sau să aveți doar dificultăți generale care fac ca organismul dumneavoastră să se lupte mai mult cu carbohidrații mai grei. Un nutriționist sau un doctor gastroenterolog vă poate ajuta să vă izolați sensibilitățile alimentare.

Excesul de creștere bacteriană a intestinului subțire. Aceasta apare atunci când bacteriile intestinale din colon se revarsă în intestinul subțire. Creșterea excesivă a acestor bacterii poate copleși și alte bacterii care au rolul de a le echilibra. Unele bacterii absorb de fapt gazele produse de altele, dar prea multe dintr-un anumit tip și prea puține din alt tip pot dezechilibra acest mecanism.

Tulburări digestive funcționale. SII și dispepsia funcțională sunt diagnosticate atunci când organismul se luptă mai mult cu digestia din motive inexplicabile. Simptomele includ adesea gaze și balonare după ce masă. Fiți atenți la simptomele clasice de alarmă, cum ar fi diareea sau constipația, greața, vărsăturile, febra, sângerările, anemia și pierderea neintenționată în greutate.

Hipersensibilitate viscerală. Unii oameni au senzația că au gaze și sunt balonați chiar și atunci când volumul de gaze este normal. Această afecțiune se corelează adesea cu SII și alte tulburări care implică căile neuronale intestin-encefalice. Unii oameni dezvoltă chiar o hiperreacție musculară pentru a face mai mult loc în cavitatea abdominală pentru gaze (dissinergia abdominofrenică). Mușchii lor abdominali se relaxează și ies în afară în prezența gazelor, chiar și atunci când volumul real este normal.

Conținutul digestiv

Acesta poate include solide, lichide și gaze. Conținutul digestiv se poate acumula în sistemul digestiv atunci când există un backup sau o restricție în tractul digestiv sau când mușchii care deplasează conținutul digestiv sunt cumva afectați. Orice acumulare de conținut digestiv de-a lungul tractului digestiv va lăsa mai puțin loc pentru procesarea cantităților normale de gaze. De asemenea, lasă mai puțin spațiu pentru alte lucruri din abdomen, inclusiv fluidele circulatorii și grăsimea, ceea ce face ca totul să se simtă mai strâns. Cauzele acumulării pot include:

Constipație. Este posibil să aveți constipație ocazională din cauza regimului alimentar sau a factorilor legați de stilul de viață sau să aveți constipație cronică din cauza unei afecțiuni subiacente.

Obstrucții intestinale. Atât intestinul gros, cât și cel subțire pot fi blocate de tumori, țesut cicatricial, stricturi, stenoză sau hernii. Bolile inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și diverticuloza, pot deteriora părți ale intestinului subțire, creând stricturi care îngustează trecerea conținutului digestiv.

Tulburările de motilitate pot provoca constipație sau pot pur și simplu face ca totul să se deplaseze mai încet prin tractul digestiv. Acestea sunt, de obicei, tulburări ale mușchilor și nervilor care simt conținutul digestiv în tractul digestiv. Printre exemple se numără pseudoobstrucția intestinală, o afecțiune care imită efectele unei obstrucții atunci când nu există, gastropareza, paralizia parțială a mușchilor stomacului și disfuncția podelei pelvine.

Creșterea recentă în greutate tinde să se ducă mai întâi în burtă. Creșterea în greutate cu cinci kilograme sau mai mult are un impact asupra volumului abdominal. Acest lucru înseamnă mai puțin spațiu pentru procesele digestive normale, astfel încât chiar și o masă normală vă poate face să vă simțiți anormal de balonat/ă în timpul digestiei. Uneori, creșterea în greutate implică, de asemenea, retenția de apă, ceea ce poate sa intensifice senzația de balonare

Hormoni

Poate că ați observat că balonarea stomacului dvs. urmează un ciclu diferit – nu atât ciclul digestiv, cât ciclul menstrual. Nu mai puțin de 3 din 4 femei spun că se confruntă cu balonarea abdominală înainte și în timpul perioadelor menstruale. Balonarea este, de asemenea, o problemă frecventă în timpul fluctuațiilor hormonale ale perimenopauzei. Hormonii feminini merită o mențiune specială atunci când vine vorba de balonarea stomacului, deoarece pot afecta balonarea din mai multe unghiuri – fluide, gaze, refulare digestivă – și, de asemenea, sensibilitatea la aceste lucruri.

În primul rând, estrogenul provoacă retenția de apă. Când estrogenul crește și progesteronul scade, apare balonarea din cauza fluidelor. Acest lucru, în plus față de volumul crescut al uterului chiar înainte de menstruație, poate da senzația de balonare. Dar hormonii interacționează și cu sistemul digestiv. Estrogenul și progesteronul pot provoca fiecare gaze intestinale, fie prin încetinirea, fie prin accelerarea motilității. Receptorii de estrogen din tractul gastrointestinal afectează, de asemenea, sensibilitatea viscerală – ceea ce vă face să vă simțiți balonată.

Alte cauze

Balonarea care apare și dispare este, de obicei, digestivă, hormonală sau ambele. Aceste cauze vă pot face, de asemenea, să vă simțiți în general bolnavă și obosită. Atâta timp cât simptomele dispar în cele din urmă, probabil că nu sunt grave. Dar dacă stomacul balonat nu dispare sau se înrăutățește, sau dacă aveți alte simptome de boală gravă, cum ar fi febră sau vărsături, ar trebui să consultați un specialist gastroenterolog pentru a exclude alte cauze medicale. Acestea pot include:

  • Ascita. Aceasta este o acumulare treptată de lichid în cavitatea abdominală. Este cauzată de obicei de o boală hepatică și, uneori, de insuficiența renală sau de insuficiența cardiacă.
  • Insuficiență pancreatică. Acesta este un tip de disfuncție pancreatică în care pancreasul dumneavoastră nu mai poate produce suficiente enzime digestive pentru a-și îndeplini funcția în procesul digestiv.
  • Inflamație a stomacului (gastrită) sau a intestinelor (enterită). Aceasta este cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană (de obicei, infecția cu H. pylori) sau de consumul excesiv de alcool. De asemenea, poate fi legată de ulcerul peptic.
  • Cancer (ovarian, uterin, de colon, pancreatic, de stomac sau mezenteric). Controalele anuale la medicul de familie sunt importante pentru depistarea cancerului.

Cât timp durează balonarea?

Cum scap de balonare

Dacă balonarea se datorează a ceva ce ați mâncat/băut sau fluctuațiilor hormonale, ar trebui să înceapă să se atenueze în câteva ore sau zile. Apa, exercițiile fizice și ceaiurile din plante pot ajuta la încurajarea tuturor acestor lucruri de-a lungul timpului. Dacă nu dispare sau se înrăutățește, solicitați asistență medicală.

Ce ameliorează balonarea?

Ceea ce ajută pe termen lung va depinde de cauza balonării. S-ar putea să aveți nevoie de un diagnostic profesional pentru a ajunge la baza problemei. Dar dacă sunteți în căutarea unor remedii temporare pentru a evita balonarea, există câteva lucruri pe care le puteți încerca.

  • Ceaiurile din plante, inclusiv menta, mușețelul, ghimbirul, turmericul și feniculul, pot ajuta digestia și pot ajuta la procesarea gazelor. Ceaiul de păpădie poate ajuta la ameliorarea retenției de apă.
  • Capsulele de ulei de mentă sunt un antispastic natural. Asta înseamnă că ajută mușchii intestinali să se relaxeze.
  • S-a demonstrat că antiacidele ameliorează inflamația din tractul digestiv și ajută la eliminarea mai ușoară a gazelor. Antiacidele includ adesea ingredientul activ simeticona, care acționează pentru a trece gazele prin gruparea bulelor de gaz mai mici. Simeticona este, de asemenea, disponibilă separat.
  • Suplimentele de magneziu ajută la neutralizarea acidului gastric și la relaxarea mușchilor intestinali. Magneziul are un efect laxativ natural, care poate fi de ajutor.
  • Probioticele pot ajuta la suplimentarea sau la reechilibrarea bacteriilor intestinale. Unele vă vor ajuta să digerați mai bine alimentele în primul rând, iar altele pot ajuta de fapt la absorbția excesului de gaze. Este posibil să trebuiască să le luați în mod constant timp de câteva zile sau săptămâni pentru a observa cu adevărat o diferență.
  • Cojile de psyllium sunt un supliment popular de fibre care vă poate ajuta să faceți caca mai regulat. Introduceți întotdeauna suplimentele de fibre treptat și cu multă apă. Laxativele fără prescripție medicală pot fi, de asemenea, folosite la nevoie.
  • Exercițiile fizice regulate, cu accent pe întărirea corpului central, pot ajuta la combaterea balonării abdominale.

Cum pot preveni balonarea stomacului?

Dacă balonarea este cauzată de dietă sau de alcool, puteți ajuta la prevenirea acesteia prin efectuarea unor schimbări în stilul de viață.

  • Mâncați suficiente fibre. Dacă nu consumați de obicei multe fibre în dieta dumneavoastră, ar trebui să începeți treptat, astfel încât să nu vă copleșiți sistemul. Fibrele vor provoca mai multe gaze la început, dar odată ce încep să curețe sistemul digestiv, vor ajuta la curățarea materiei fecale în fermentație care este blocată. De asemenea, fibrele îi spun corpului să bea mai multă apă și oferă senzația de sațietate. În cele din urmă, fibrele sunt un prebiotic care ajută la hrănirea și promovarea bacteriilor bune din intestine.
  • Beți suficientă apă. Acest lucru va încuraja motilitatea de-a lungul întregului tract digestiv și va împiedica alimentele pe care le digerați să devină prea tari și compacte pentru a trece prin ele. De asemenea, apa vă ajută să vă simțiți sătul/ă între mese.
  • Faceți mișcare. Exercițiile fizice ajută la prevenirea retenției de apă și vă mențin intestinele în mișcare. De asemenea, poate ajuta la prevenirea creșterii rapide în greutate, care de multe ori se duce direct în abdomen. Dacă aveți o slujbă de birou, exercițiile fizice regulate pot părea mai descurajante, dar nu este nevoie de prea mult – amintiți-vă doar să vă ridicați și să vă plimbați din când în când.
  • Evitați alimentele procesate. Alimentele procesate sunt sărace în fibre și bogate în sare și grăsimi. Sarea provoacă retenție de apă, iar grăsimile încetinesc procesul digestiv, deoarece durează mai mult timp pentru a fi digerate. Toate aceste lucruri pot duce la constipație și balonare. Alimentele procesate sunt, de asemenea, sărace în nutriție, așa că vă vor lăsa o senzație de foame chiar și după ce ați consumat o mulțime de calorii. Acest lucru duce la a mânca mai mult și la agravarea problemei.
  • Practicați mâncatul conștient. Nu vă grăbiți să mestecați bine și opriți-vă înainte de a fi sătul. Senzația de sațietate este o reacție întârziată, deoarece durează ceva timp până când alimentele pe care le mâncați ajung efectiv în stomac. Majoritatea oamenilor mănâncă suficient pentru a fi sătui înainte de a simți că sunt de fapt sătui.

Surse:

health.com

healthdirect.gov.au

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai