Chirurgia plastică poate fi o soluție în tratarea arsurilor? 

YouTube player

Partea dificilă a tratamentului arsurilor este tratarea pacientului atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Chiar și arsurile minore pot lăsa în urmă cicatrici care pot perturba mental pacienții. Medicii apelează la chirurgia plastică pentru a reduce cicatricile pentru a restabili aspectul pe cât posibil.

Chirurgia plastică pentru arsuri

În cazul în care arsurile sunt grave și vă limitează mobilitatea sau dacă arsurile vă cauzează o pierdere de sensibilitate, medicul preferă chirurgia plastică pentru a reconstrui zonele afectate. Există diferite tipuri de opțiuni de chirurgie plastică:

 • Debridarea: Debridarea sau curățarea este o procedură de chirurgie plastică pentru arsuri. În cadrul acestei proceduri, zona arsă este curățată prin îndepărtarea celulelor și oaselor moarte și infectate.
 • Grefe de piele: Grefele de piele sunt de două tipuri, grefe de piele temporare și grefe de piele permanente. Grefa de piele temporară sau xenogrefa de piele se face pentru a acoperi temporar rana. Aceasta protejează pielea de alte infecții și dureri.
 • Grefa de piele permanentă se face la pacienții care au răni cu grosime parțială sau cu grosime totală. Grefa de piele permanentă ajută la o vindecare mai rapidă a cicatricilor. Pentru grefa de piele permanentă, pielea este prelevată dintr-o altă parte a corpului pacientului.
 • Dermabraziunea: Dermabraziunea este o tehnică veche de ani de zile pentru a diminua vizibilitatea cicatricilor prin laser.
 • Chirurgie plastică – plastie-Z sau W-Plastie: Z-Plastia sau W-plastia se efectuează la pacienți pentru gestionarea cicatricilor.

Cine se califică pentru chirurgia plastică pentru arsuri?

Chirurgia plastică pentru o arsură se aplică atunci când:

 • Dacă rana este atât de severă încât a limitat mobilitatea pacientului
 • Dacă arsura a provocat o pierdere a sensibilității în zona afectată
 • Dacă arsura necesită o reconstrucție cosmetică

De ce se efectuează chirurgia plastică pentru arsuri?

Scopul principal al chirurgiei plastice pentru arsuri este refacerea pielii și a funcționării unor organe precum urechile, gura sau ochii care ar putea fi deteriorate din cauza arsurilor grave. Chirurgia plastică ar putea necesita o pregătire timp de câteva luni pentru a îmbunătăți țesuturile cicatrizate. Este necesară în special pentru pacienții care suferă de efectele negative pe termen lung ale arsurilor grave, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Beneficiile chirurgiei plastice pentru arsuri

Chirurgia plastică poate îmbunătăți încrederea și stima de sine a pacienților cu arsuri. Arsurile grave pot afecta fața, gura, urechile sau chiar ochii. Acest lucru poate cauza desfigurare și frustrare ulterioară. Ca urmare, atunci când aceste părți sunt refăcute prin chirurgie plastică, aceasta poate crește încrederea de sine a pacientului.

Chirurgia plastică poate oferi un somn mai bun, la pacienții al căror nas sau cavitate nazală a fost deteriorată de arsuri. Ajută la refacerea nasului, ajutând astfel la o mai bună respirație și la un somn mai bun.

Uneori, arsurile grave pot duce la pierderea vederii la pacienți din cauza pleoapelor căzute sau a adunării excesului de piele și mușchi în jurul ochilor. Blefaroplastia este o operație estetică care ajută la restabilirea vederii prin corectarea ochilor.

Riscurile chirurgiei plastice pentru arsuri

Chirurgia plastică pentru arsuri poate include următorii factori de risc:

 • Durerea la locul intervenției chirurgicale ar putea să nu fie ameliorată de analgezice.
 • Infecția la locul intervenției de chirurgie plastică ar putea prezenta simptome precum bășici, roșeață, umflături sau sensibilitate la locul intervenției. De asemenea, ați putea dezvolta temperaturi ridicate în cazul unei infecții.
 • Respingerea grefei de piele de către organism
 • Pierderea senzației la locul operației plastice
 • S-ar putea să existe un drenaj de culoare galbenă din zona chirurgicală care trebuie raportat imediat medicului.

Surse:

uofmhealth.org

webmd.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai