Sindromul de colon iritabil este o afecțiune frecventă a intestinului subțire și gros. Nu există un tratament pentru acesta, astfel încât scopul tratamentului este de a controla simptomele. În multe cazuri, acest lucru poate fi realizat prin gestionarea dietei, a stilului de viață și a stresului.
Este o afecțiune relativ frecventă, însă din cauza dificultății de diagnosticare a acestei tulburări și a faptului că puține persoane merg la medicul gastroenterolog din cauza simptomelor, nu se cunoaște frecvența acesteia.
Sindromul nu este o boală, ci reprezintă un grup de simptome care apar împreună și care necesită o gestionare pe termen lung. Este neplăcut și deranjant, dar nu duce la afectarea de durată a țesuturilor intestinale și nici nu crește riscul de cancer intestinal. Cu toate acestea, este important să se obțină un diagnostic corect, astfel încât să se poată exclude boli mai grave (cum ar fi cancerul intestinal sau bolile inflamatorii intestinale) care provoacă simptome similare.
Afecțiunea tinde să apară mai degrabă în tinerețe sau la vârsta mijlocie (înainte de 45 de ani), decât mai târziu în viață, și afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.
Factori de risc
Este mai probabil să ai acest sindrom dacă:
- Ești tânăr. Afecțiunea apare mai frecvent la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.
- Ești de sex feminin. Acest sindrom este mai frecvent în rândul femeilor. Terapia cu estrogeni înainte sau după menopauză este, de asemenea, un factor de risc.
- Există cazuri în familia ta.
- Ai anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală. Un istoric de abuz sexual, fizic sau emoțional ar putea fi, de asemenea, un factor de risc.
Care sunt cauzele apariției?
Nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care apare. Se știe însă că această afecțiune implică o perturbare a mișcării normale a mușchilor din peretele exterior al intestinului.
În mod normal, mușchii peretelui intestinal se relaxează și se contractă (se strâng) în mod automat pentru a împinge alimentele și deșeurile prin intestin, astfel încât apa și nutrienții să poată fi absorbiți de organism.
În cazul SCI, mușchii se pot relaxa și contracta mai rapid decât în mod normal, astfel încât mai puțină apă este absorbită, ceea ce duce la scaune moi și apoase, adică diaree. Mușchii se pot contracta și relaxa mai lent decât în mod normal, astfel încât se absoarbe prea multă apă, ceea ce duce la scaune tari, adică la constipație. Mușchii se pot contracta, de asemenea, brusc și puternic, provocând spasme, crampe abdominale dureroase și gaze care rămân blocate în intestin, care provoacă balonare.
Nu se știe ce determină ca mușchii intestinali să nu mai funcționeze corect în cazul SCI. O sugestie este că semnalele de comunicare dintre creier și intestin sunt perturbate și acest lucru duce la o funcționare anormală a mușchilor intestinali.
Cauzele potențiale ale sindromului de colon iritabil includ:
- Contracții musculare la nivelul intestinului. Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se contractă în timp ce deplasează alimentele prin tractul digestiv. Contracțiile care sunt mai puternice și durează mai mult decât de obicei pot provoca gaze, balonare și diaree. Contracțiile slabe pot încetini trecerea alimentelor și pot duce la scaune tari și uscate.
- Sistemul nervos. Nervii din sistemul digestiv pot provoca disconfort atunci când abdomenul se întinde din cauza gazelor sau a scaunelor. Semnalele prost coordonate între creier și intestine pot face ca organismul să reacționeze exagerat la schimbările care apar de obicei în procesul digestiv. Acest lucru poate duce la durere, diaree sau constipație.
- Infecție severă. SCI poate apărea după o criză severă de diaree cauzată de bacterii sau de un virus. Acest lucru se numește gastroenterită. Ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine.
- Stresul. Persoanele expuse la evenimente stresante, în special în copilărie, tind să aibă mai multe simptome de colon iritabil.
- Alimentația: multe persoane care suferă de această afecțiune raportează că anumite alimente și băuturi pot provoca simptome specifice
Care sunt simptomele sindromului de colon iritabil?
- Dureri abdominale sau crampe, de obicei în jumătatea inferioară a abdomenului.
- Balonare.
- Mișcări intestinale care sunt mai dure sau mai lejere decât de obicei.
- Scaun moale, constipație sau alternanță între cele două.
- Exces de gaze.
SCI afectează oamenii în moduri diferite, dar durerea și disconfortul sunt simptome care apar la toate persoanele cu această afecțiune. Balonarea este, de asemenea, un simptom comun. Unele persoane pot avea scaun moale, dar nu și constipație, sau invers, iar alte persoane pot avea crize de ambele.
Simptomele care nu au legătură cu intestinul, cum ar fi menstruația dureroasă, durerile de spate, durerile de cap și oboseala generală pot fi, de asemenea, prezente la persoanele care suferă de acest sindrom.
Cum este diagnosticat?
Dacă aveți simptome gastrointestinale neplăcute, consultația la un medic specialist gastroenterolog este necesară. Primul pas în diagnosticare este prezentarea istoricului medical și examenul fizic. Medicul te va întreba despre simptomele pe care le întâmpini, iar acesta va decide câte teste sunt necesare în funcție de vârstă și simptome.
În funcție de simptome, există posibilitatea de a recurge la alte teste, pentru a pune un diagnostic corect. Testele de sânge, probele de scaun și radiografiile pot ajuta la excluderea altor boli care imită sindromul. Medicul specialist face teste de laborator și teste imagistice pentru a se asigura că nu ai alte boli. Aceste teste pot include:
- Teste de sânge. Acestea se fac pentru a vedea dacă lipsesc globulele roșii sănătoase (anemie), dacă ai o infecție sau dacă ai o boală cauzată de inflamație sau iritație.
- Sumar de urină. Ea ajută la excluderea unei infecții în orice parte a sistemului urinar (infecție a tractului urinar).
- Prelevarea de scaun. Se verifică dacă există bacterii sau paraziți anormali în tractul digestiv care pot provoca scaun moale și alte probleme. Pentru a face acest lucru, se ia o mică mostră de scaun și se trimite la un laborator.
- Endoscopie superioară. Acest test examinează interiorul conductei alimentare (esofag), a stomacului și a părții superioare a intestinului subțire (duodenum). Astfel se analizează interiorul acestor organe. De asemenea, medicul poate lua o mică mostră de țesut (biopsie), dacă este necesar.
- Radiografii abdominale
- Ecografie abdominală. Dacă simptomele par să provină din zona ficatului sau a vezicii biliare, o ecografie este necesară.
- Colonoscopie. Acest test examinează întreaga lungime a intestinului dumneavoastră gros. Acesta poate ajuta la verificarea oricărei creșteri anormale, a țesutului roșu sau umflat (inflamație), a rănilor (ulcere) sau a sângerărilor.
Cum se tratează sindromul de colon iritabil?
Nu există un tratament pentru această afecțiune, iar medicamentele sunt folosite pentru a ajuta la controlul simptomelor, dar sunt recomandate doar dacă sunt necesare. Există lucruri pe care persoanele cu acest sindrom le pot face singure și care pot ajuta. Modificările în alimentație pot fi, de asemenea, benefice pentru controlul simptomelor.
- Medicamente. În funcție de nevoi, un medic de la o clinică de gastroenterologie poate prescrie o serie de medicamente care ajută la ținerea sub control a afecțiunii. Printre ele se pot număra medicamentele antispastice, antidiareice, suplimente alimentare, laxative și probioticele.
- Dieta. Modificările în dietă pot ajuta, iar mâncatul la aceeași oră în fiecare zi ar trebui ajută la reglarea funcției intestinale. Alimentele care agravează de obicei simptomele ar trebui limitate sau evitate. Alcoolul, ciocolata, băuturile cu cofeină sunt potențiali vinovați, la fel ca și anumite tipuri de carbohidrați. Ținerea unui jurnal alimentar poate ajuta la determinarea efectelor pe care le au diferite alimente asupra ta.
- Gestionarea stresului. Hipnoza, acupunctura, terapia cognitiv-comportamentală, yoga, exercițiile fizice regulate, relaxarea și alte activități de conștientizare pot ajuta o parte din persoanele care suferă de acest sindrom.
Dacă suferi de sindromul de colon iritabil, putem recomanda următoarele:
În ceea ce privește regimul alimentar:
- Crește cantitatea de fibre din dietă – mănâncă mai multe fructe, legume, cereale și nuci.
- Adăugă suplimente alimentare
- Bea multă apă – opt pahare de apă pe zi.
- Evită cofeina (din cafea, ciocolată, ceaiuri și sucuri).
- Limiteaza brânza și laptele. Intoleranța la lactoză este mai frecventă la persoanele cu sindrom de colon iritabil. Asigură-te că obții calciu din alte surse, cum ar fi broccoli, spanac, somon sau suplimente.
Modificări ale activității fizice:
- Fă exerciții fizice în mod regulat.
- Nu fuma.
- Încearcă tehnici de relaxare.
- Mănâncă mese mai mici și mai des.
- Înregistrează alimentele pe care le consumi, astfel încât să îți poți da seama ce alimente declanșează crizele. Factorii declanșatori sunt, de obicei, ardeii roșii, ceapa verde, vinul roșu, grâul și laptele de vacă.