Totul despre embolizarea arterelor uterine (fibromului uterin)

YouTube player

Ce este embolizarea arterelor uterine (EAU)?

Embolizarea arterelor uterine (EAU) este o procedură minim invazivă utilizată cel mai frecvent pentru a trata sângerările vaginale cauzate de fibroamele uterine (tumori necanceroase din interiorul uterului). În plus față de fibroame, EAU poate trata, de asemenea, sângerările abundente în situații de urgență datorate traumatismelor, tumorilor ginecologice maligne (canceroase) sau hemoragiei postpartum.

Termenii de embolizare a arterelor uterine și embolizare a fibromului uterin (UFE) sunt adesea utilizați în mod interschimbabil. Cu toate acestea, ei sunt diferiți. UFE este un anumit tip de EAU care tratează fibroamele uterine. EAU tratează fibroamele uterine, precum și alte câteva afecțiuni care pot provoca sângerări vaginale.

Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii au nevoie de embolizarea arterelor uterine este pentru a trata tumorile fibroase uterine care provoacă simptome precum:

  • Sângerări menstruale abundente.
  • Presiune pelviană.
  • Constipație.
  • Relații sexuale dureroase.
  • Urinare frecventă.

Medicul ginecolog vă poate recomanda EAU pentru alte afecțiuni, cum ar fi sângerarea excesivă după naștere, traumatisme sau tumori canceroase.

Embolizarea arterelor uterine (EAU) nu trebuie efectuată dacă:

  • Aveți fibroame uterine fără simptome.
  • Sunteți însărcinată.
  • Aveți o infecție pelvină.
  • Aveți o boală care vă afectează venele, arterele și vasele de sânge.
  • Aveți o reacție alergică la coloranții de contrast (utilizați pentru EAU).

Care este procesul de embolizare a arterei uterine?

În cadrul emboliei arterelor uterine, se injectează particule minuscule (ca niște boabe de nisip) în vasele de sânge care duc la uter. Aceste particule sunt ghidate în arterele dvs. uterine printr-un tub subțire și flexibil (numit cateter) cu ajutorul fluoroscopiei, o formă de radiografie care captează imagini în mișcare. Atunci când vasele de sânge uterine sunt blocate de aceste particule:

  • Doctorul ginecolog poate controla sângerarea excesivă.
  • Tumorile sau fibroamele se micșorează deoarece le este tăiată alimentarea cu sânge.

Ce se întâmplă înainte de o embolizare a arterelor uterine?

Doctorul vă va recomanda EAU după o anamneză și o evaluare medicală amănunțită. Acesta va efectua teste de diagnosticare pentru a determina sursa simptomelor dumneavoastră.

Unele dintre lucrurile care se pot întâmpla înainte de procedură includ:

  • Specialistul vă va analiza istoricul de sănătate, alergiile, medicamentele și istoricul menstrual. Veți discuta, de asemenea, despre planurile dvs. de sarcină, deoarece EAU ar putea afecta capacitatea dvs. de a rămâne însărcinată.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), histeroscopia sau ecografia uterului dvs. vor ajuta doctorul ginecolog să determine cauza sângerării.
  • Se poate face o biopsie (prelevare de țesut) a mucoasei interioare a uterului pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase.
  • Înainte de EAU, medicul vă va cere să nu mai luați aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și anticoagulante.
  • Nu este permisă mâncarea sau băutura înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul embolizării arterei uterine?

Embolizarea arterelor uterine (EAU) este, de obicei, o procedură ambulatorie care nu necesită o internare în spital. Întreaga procedură durează, de obicei, aproximativ 90 de minute.

EAU se efectuează de obicei în felul următor:

  • Un medic ginecolog efectuează procedura folosind ghidarea imagistică medicală.
  • Vă veți întinde pe o masă de examinare și veți fi conectată la aparate care vă monitorizează semnele vitale, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • Se aplică un anestezic local pe pielea din jurul inghinală pentru a amorți zona.
  • Se face o puncție mică în pielea din apropierea inghinală (în artera femurală) și se introduce un ac subțire înăuntru.
  • Se utilizează o radiografie (fluoroscopie) și coloranți de contrast pentru a ghida un cateter până la arterele uterine. Colorantul strălucește sub raze X pentru a arăta medicului traseul arterelor și modul în care sângele circulă spre uter.
  • Odată plasat, cateterul livrează particule numite agenți embolici (de obicei din gelatină sau plastic) care vor bloca fluxul de sânge din artere către uterul dumneavoastră.
  • Când se termină, cateterul este îndepărtat. Orice sângerare de la locul de puncție este controlată și se aplică un bandaj.

Ce se întâmplă după o embolizare a arterei uterine?

Majoritatea persoanelor pot părăsi spitalul în câteva ore după o embolizare a arterei uterine (EAU). Alte lucruri la care vă puteți aștepta includ:

  • Este posibil să vi se ceară să stați întinsă timp câteva ore după procedură.
  • Ginecologul vă poate prescrie medicamente pentru durere și antibiotice pe care să le luați acasă.
  • Vă puteți aștepta la scurgeri apoase sau asemănătoare mucusului timp de câteva săptămâni.
  • Crampele pelviene moderate sau severe sunt frecvente în primele 24 de ore după EAU.
  • Majoritatea persoanelor își pot relua activitățile normale în decurs de una până la două săptămâni după procedură.
  • Este posibil să nu vă vină ciclul menstrual timp de mai multe cicluri. Atunci când aceasta se reia, cantitatea de sânge poate fi mai mică decât în mod normal. Aceasta va crește treptat în următoarele cicluri până la un nivel care să arate o îmbunătățire față de nivelul de dinaintea procedurii.

În cazul tratamentului pentru fibromi, simptomele ar trebui să înceapă să dispară în aproximativ două-trei săptămâni. Unele persoane trec țesutul fibromatos prin vagin. Majoritatea persoanelor au o ameliorare completă după șase luni.

Cât de dureroasă este embolizarea arterelor uterine?

Nu ar trebui să simțiți durere în timpul procedurii. Odată ce vă întoarceți acasă și medicamentele sedative își pierd efectul, este posibil să simțiți un oarecare disconfort. Doctorul vă poate prescrie medicamente pentru durere.

Care sunt avantajele embolizării arterei uterine?

embolizarea fibromului uterin - arterlor uterine

Aproape 90% dintre persoanele tratate cu EAU pentru fibroame experimentează o ameliorare parțială sau totală a simptomelor. Alte avantaje ale EAU includ:

  • Se poate efectua sub anestezie locală ca procedură ambulatorie.
  • Timp scurt de recuperare, deoarece nu există incizii mari sau cusături.
  • Puțină pierdere de sânge sau sângerare după aceea.
  • Risc mai mic de complicații în comparație cu operațiile invazive.
  • Se evită efectele secundare ale terapiilor hormonale care sunt uneori folosite pentru tratarea fibromilor.
  • Necesită doar o puncție minusculă, deci este mai puțin invazivă decât alte tratamente, cum ar fi miomectomia (îndepărtarea chirurgicală a fibromilor uterini) sau histerectomia (îndepărtarea uterului).

Este o procedură sigură?

Da, embolizarea arterelor uterine este o procedură sigură în majoritatea cazurilor. Doctorul va discuta cu dumneavoastră despre riscurile EAU pe baza istoricului medical.

Nu este sigur încă dacă embolizarea arterelor uterine (EAU) afectează o viitoare sarcină. Unii medici preferă ca fibroamele să fie îndepărtate chirurgical dacă o persoană dorește să aibă copii. Sarcinile după EAU pot avea rate mai mari de avort spontan și sunt mai susceptibile de a avea o cezariană și hemoragie postpartum. Dacă sunteți însărcinată sau doriți să rămâneți însărcinată, discutați cu medicul despre riscurile EAU.

Care este timpul de recuperare pentru embolizarea arterelor uterine (EAU)?

Vă puteți aștepta la dureri pelviene, crampe și disconfort timp de până la două săptămâni, durerile cele mai severe apărând în primele 24 de ore. Unele persoane elimină țesutul fibromatos din vagin în această perioadă. Până la 90% dintre persoane revin la activitățile normale în termen de 10 zile de la embolizarea arterelor uterine (EAU). Poate dura până la trei luni pentru a observa o schimbare notabilă a simptomelor.

Care sunt rezultatele pe termen lung pentru pacienți?

Studiile arată că până la 92% dintre persoanele care au suferit o embolizare a arterelor uterine (EAU) nu au simptome de sângerare vaginală necontrolată 12 luni mai târziu.

Cât de des ar trebui să fac o embolizare a arterelor uterine (EAU)?

Dacă vă supuneți unei embolizări a arterei uterine (EAU) pentru a trata fibroamele, există o șansă ca fibroamele să revină. Studiile arată că 32% dintre persoane au avut simptome de fibrom uterin după cinci ani. Este posibil să fie necesară o a doua rundă de EAU pentru a vă trata simptomele dacă fibroamele dvs. revin.

Pot rămâne însărcinată după embolizarea arterelor uterine (EAU)?

Au existat cazuri de sarcini sănătoase după EAU, dar datele sunt limitate. Deoarece efectele EAU asupra fertilității nu sunt pe deplin cunoscute, EAU este recomandată persoanelor care nu doresc să rămână însărcinate. Asigurați-vă că discutați riscurile EAU cu specialistul ginecolog pentru a înțelege pe deplin modul în care poate avea un impact asupra fertilității dvs.

Surse:

radiologyinfo.org

medlineplus.gov

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai