Care este timpul de vindecare a unei cicatrici după o abdominoplastie?

YouTube player

Ce este o cicatrice de abdominoplastie?

O cicatrice de abdominoplastie se formează în zonele în care pielea se vindecă după operația de abdominoplastie. O operație de abdominoplastie (abdominoplastie) îndepărtează excesul de piele și grăsime de pe abdomen. Cicatricea este, de obicei, subțire. Ea poate fi în relief, adâncită, ușor roz sau mai deschisă la culoare decât pielea din jur.

Există diferite tipuri de cicatrici de abdominoplastie?

Mărimea și localizarea cicatricilor de abdominoplastie variază în funcție de tipul de abdominoplastie pe care o aveți. Chirurgul dvs. va folosi probabil bandaje pe incizie. Aceste pansamente chirurgicale pot reduce cicatricile prin faptul că mențin pielea inciziei lipită și o mențin umedă.

Diferitele tipuri de cicatrici de abdominoplastie pot include:

 • Operația de abdominoplastie completă: Cicatricea pentru o abdominoplastie standard se întinde de obicei pe abdomen, de la un șold la altul, chiar deasupra zonei pubiene. Este posibil să aveți, de asemenea, o cicatrice în jurul buricului.
 • Mini abdominoplastie: O mini abdominoplastie este pentru persoanele care au o cantitate mică de grăsime și țesut în exces sub buric. Cicatricea este mai scurtă decât o cicatrice de abdominoplastie completă. Are aproximativ lungimea unei cicatrici de cezariană (între 15 și 15 cm).
 • Operația de abdominoplastie Fleur-de-lis: Această cicatrice se întinde pe toată suprafața abdomenului. O a doua cicatrice verticală se întinde de la sternul inferior până la osul pubian. O operație de abdominoplastie fleur-de-lis este, de obicei, pentru persoanele cu o cantitate mare de piele în exces din cauza unei pierderi majore în greutate sau a unor sarcini multiple.

Pot preveni o cicatrice de abdominoplastie?

Nu puteți preveni complet o cicatrice de abdominoplastie. Dar puteți lua măsuri pentru a ajuta incizia să se vindece după operație, ceea ce poate reduce aspectul cicatricei:

 • Gestionați bolile cronice: Unele afecțiuni, cum ar fi diabetul, pot complica vindecarea rănilor. Discutați cu medicul plastician înainte de operația de abdominoplastie despre cum să gestionați condițiile de sănătate înainte, în timpul și după procedură.
 • Renunțați la fumat: Renunțarea la fumat cu câteva luni înainte de procedură poate ajuta la vindecarea rănii chirurgicale.
 • Luați vitamina A: Medicul vă poate recomanda suplimente de vitamina A în săptămânile și lunile premergătoare operației. Vitamina A poate ajuta la accelerarea vindecării rănilor. Vă rugăm să vă consultați cu chirurgul dumneavoastră înainte de a începe administrarea de vitamina A, deoarece aceasta poate interfera cu un medicament pe care îl luați în prezent.

Cum pot minimiza cicatricile pe măsură ce inciziile se vindecă?

Operatie de abdominoplastie

Există o varietate de modalități prin care vă puteți ajuta inciziile să se vindece după o operație de abdominoplastie, ceea ce poate reduce aspectul cicatricilor. Urmați cu atenție instrucțiunile medicului dvs. cu privire la îngrijirea și curățarea rănii. Evitați ridicarea de greutăți, exercițiile fizice intense, activitatea sexuală și întinderea până când chirurgul estetican vă spune că este sigur să faceți aceste activități (de obicei, între patru și opt săptămâni după procedură).

Medicul ar putea să vă recomande unele tratamente pe care le aplicați direct pe rană:

 • Unguent antibiotic.
 • Unt de cacao.
 • Vaselină.
 • Cremă pentru cicatrici.
 • Foi de gel de silicon.
 • Vitamina D.
 • Vitamina E.

La aproximativ 2 sau 3 săptămâni după operație, puteți lua în considerare masajul cicatricilor. Masarea delicată a cicatricei și a pielii din jur poate crește fluxul sanguin în zonă și poate ajuta la procesul de vindecare. Masajul poate, de asemenea, să rupă o parte din țesutul cicatricial mai dur. Discutați cu medicul înainte de a încerca masajul cicatricilor.

Este extrem de important să nu vă expuneți la soare pe măsură ce rana se vindecă. Radiațiile ultraviolete vă pot decolora cicatricea sau îi pot schimba textura, făcând-o mai groasă. Timp de 12 până la 18 luni după operația de abdominoplastie, purtați o cremă de protecție solară cu un SPF (factor de protecție solară) de 30 dacă trebuie să stați la soare.

O alimentație adecvată este, de asemenea, o parte importantă a vindecării rănilor. Discutați cu medicul estetician sau cu un dietetician despre cea mai bună modalitate de a obține toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie. Aceștia vă pot recomanda să luați o multivitamine sau alte suplimente pe măsură ce vă vindecați.

Pot injecțiile cu steroizi să trateze o cicatricile?

ce este abdominoplastia

Injecțiile cu steroizi pot ajuta la reducerea aspectului unei cicatrici de abdominoplastie groase, ridicate sau roșii. Majoritatea furnizorilor rezervă aceste injecții pentru cicatrici anormale, dar furnizorii pot face injecții cu steroizi în momentul operației sau la câteva săptămâni după operație pentru a reduce inflamația. Alții pot aștepta câteva săptămâni până când se formează o cicatrice.

Pot tratamentele cu laser să trateze o cicatrice de abdominoplastie?

Refacerea pielii cu laser poate reduce aspectul unei cicatrici. Acesta este un alt tratament rezervat de obicei cicatricilor anormale. Laserele folosesc lumina sau căldura pentru a stimula creșterea de noi celule cutanate. Tratamentele cu laser pot, de asemenea:

 • Să diminueze etanșeitatea cicatricei, astfel încât să aveți mai multă mișcare a pielii.
 • Să prevină apariția unei cicatrici în relief.
 • Să reducă mâncărimea, durerea și iritarea din jurul cicatricei.

Poate operația de revizuire a cicatricilor să trateze o cicatrice de abdominoplastie?

Unele cicatrici de abdominoplastie, cum ar fi cicatricile hipertrofice sau cheloide, pot necesita tratament chirurgical. În timpul revizuirii cicatricilor, un chirurg taie cicatricea din pielea dumneavoastră și apoi închide rana cu copci. Majoritatea persoanelor trebuie să aștepte între 12 și 18 luni după operația de abdominoplastie pentru o intervenție chirurgicală de revizuire a cicatricilor. Acesta este un moment în care cicatricea este cât se poate de bună și pielea a avut ocazia să se relaxeze în continuare și să elimine tensiunea de pe cicatrice.

Care sunt riscurile tratamentului?

Cele mai multe tratamente pentru o cicatrice nu prezintă riscuri semnificative. Refacerea pielii cu laser poate provoca umflături, bășici și înroșirea pielii. Revizuirea chirurgicală a cicatricilor poate provoca infecții, sângerări sau cicatrici suplimentare.

Care sunt beneficiile tratamentului cicatricilor de abdominoplastie?

Tratamentul cicatricilor deabdominoplastie poate:

 • Îmbunătăți elasticitatea pielii din jurul cicatricei.
 • Reduce roșeața sau decolorarea cicatricei.
 • Ajuta la netezirea texturii unei cicatrici.

În cât timp dispar cicatricile?

Cicatricile mici sau fine de abdominoplastie pot dispărea complet după aproximativ un an. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor vor avea în continuare o cicatrice vizibilă.

Surse:

creoclinic.com

richlandmd.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai