Infecția cu HPV și prevenția cancerului de col uterin | Dr. Gabriela Olaru

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Olaru Gabriela și sunt medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Bacău. Astăzi voi vorbi despre infecția cu HPV, metode de prevenție a cancerului de col uterin și depistarea timpurie afecțiunilor precanceroase prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau.

Ce este colul uterin?

Colul uterin are formă cilindrică, iar inserția vaginului îl împarte între o porțiune supra vaginală și una vaginală. Colul are două orificii, un orificiu intern prin care comunică cu cavitatea uterină și un orificiu extern care se deschide în vagin. Partea vaginală a colului are aproximativ 3 cm lungime și 2,5 cm lățime. Canalul cervical realizează legătura dintre cavitatea uterină și canalul vaginal, fiind o zonă de tranziție unde se localizează cel mai frecvent leziunile displazice și cancerul.

Ce este infecția cu HPV și care sunt cauzele apariției ei?

Infecția cu HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Virusul Papiloma Uman poate duce la cancer de col uterin, vulvă, vagin și anus la femei, iar la bărbați poate duce la cancer de anus și penis. Au fost identificate aproximativ 130 de tipuri distincte genetic de HPV dintre care aproximativ 30-40 infectează tractul anogenital inferior.

Tipurile de HPV sunt clasificate în cele cu risc crescut care determină leziuni precanceroase și care nedepistate precoce pot duce la cancer de col uterin și HPV cu risc scăzut care provoacă apariția condiloamelor genitale. Transmiterea virusului se face prin contact sexual astfel riscul de apariție a infecției cu HPV crește o dată cu numărul partenerilor sexuali. Altă cale de transmitere poate fi prin contact direct piele-piele, transmitere perinatală adică nou născutul se poate infecta de la mamă în momentul nașterii.

Alți factori de risc pentru progresia leziunilor sunt vârsta mică de începere a vieții sexuale, imunitate scăzută, fumatul, folosirea contraceptivelor orale. Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani sau poate fi eliminat natural de către organism, astfel prezența virusului HPV în organism nu înseamnă întotdeauna că persoana respectivă va dezvolta cancer de col uterin.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin reprezintă a doua formă ca frecvență în rândul cancerului care afectează femeile. Anual, în lume apare aproximativ 500 de mii de cazuri noi. România în momentul de față se află pe locul întâi în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancerul colului uterin. Controlul ginecologic, împreună cu testul Babeș-Papanicolau constituie o metodă eficientă de depistare precoce a leziunilor cauzate de HPV.

Ce este testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau alături de testul pentru depistarea infecției cu HPV este foarte important în screening-ul cancerului de col uterin. Testul Babeș Papanicolau este considerat cel mai eficient test din punct de vedere cost-beneficiu. Acesta identifică celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase, utilizarea testului reducând numărul de decese cauzate de cancer de col cu peste 75%.

Cine trebuie să facă testul Babeș-Papanicolau?

Toate femeile care și-au început viața sexuală trebuie să efectueze periodic acest test, împreună cu un control ginecologic. Studiile arată că testul Papanicolau efectuat anual crește sensibilitatea de detectare a leziunilor. Primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la trei ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani. Pentru femeile cu vârste între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani, iar pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani testul este recomandat anual. Pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani nu este necesar să mai facă regulat testul dacă au avut cel puțin trei teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale sau nu a avut rezultate anormale în ultimii 10 ani. Testul Papanicolau este recomandat chiar dacă ai fost vaccinată împotriva HPV.

Cum se face testul Babeș-Papanicolau?

În cadrul prezentării la medicul ginecolog se va efectua un examen în care cu ajutorul unui specul de unică folosință și o periuță fină se vor recolta celule de la nivelul colului uterin. Această analiză nu este dureroasă pentru examinare mai rapid și mai puțin inconfortabilă este recomandat să fiți cât mai relaxată. În momentul în care specialistul are o imagine bună a colului va preleva prin periere celulele de la nivelul mucoasei colului.

Cum ne pregătim pentru acest test?

Este recomandat pacientei ca înainte de testare să fi evitat contactul sexual, igiena vaginală și medicația vaginală cu 48 de ore înaintea prelevării. În cazul pacientelor aflate la menopauză recoltarea se poate face oricând cu respectarea regulilor de mai sus. În cazul pacienților care au născut, prelevarea se face la 3 luni postpartum. Postrecoltare poate exista o sângerare minimă, determinată de periuța de recoltare.

Cum se interpretează rezultatele testului?

Rezultatul testului Papanicolau este gata de regulă în două săptămâni de la recoltare și poate arăta astfel: normal atunci când nu există celule anormale, inflamație care indică existența unor celule ușor anormale, care se pot datora unei inflamații sau infecții, anomalii care indică existența unor celule anormale, care pot însemna modificări precanceroase.

Dacă țesutul găsește modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste suplimentare acestea pot include: genotipare HPV, metoda de recoltare fiind aceeași ca pentru testul Babeș-Papanicolau, colposcopia în care medicul îl folosește un instrument numit colposcop, pentru obținerea unei imagini mărite a colului uterin și aplicarea succesivă a trei soluții, depistând probleme care nu pot fi văzute cu ochiul liber sau chiuretajul endocervical și biopsia de col.

Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat. Apariția vaccinului HPV ne pune la îndemână un mijloc puternic de prevenție primară a cancerului cervical. Categoriile vizate sunt preadolescenții, înainte de debutul vieții sexuale, dar poate fi administrat cu succes și la vârste mai înaintate. Testul Babeș Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste de screening. Cu ajutorul acestui test se pot depista timpuriu leziuni precanceroase și astfel conduita poate fi una conservatoare.

Dr. Olaru Gabriela

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Pentru mai multe informații, puteți citi și despre Infecția cu HPV și Testul PAP

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai