La ce să te aștepți când vii la o consultație pentru hemoroizi? Dr. Ioan Zaharia

YouTube player

Bună ziua, mă numesc Zaharia Ioan și sunt medic specialist chirurgie generală în cadrul centrului medical Anastasios Bacău și de curând m-am alăturat echipei de proctologie.

Proctologia reprezintă o ramură chirurgicală a cărei domeniu de activitate este diagnosticul și tratamentul afecțiunilor anorectale și în continuare vă voi oferi câteva informații introductive legate de boala hemoroidală. Pe parcursul vieții aceasta afectează peste 50% din populație, dar cu toate că este o patologie frecventă care ne afectează calitatea vieții, cunoaștem prea puțin despre cauza apariției ei, tratamentul corect, posibilele complicații și recidive. Din aceste motive este recomandat ca diagnosticul și tratamentul adecvat să fie efectuate de medicul specialist, de preferat într-un stadiu incipient al bolii. Orice posibilă întârziere ducând la metode terapeutice dureroase și complicații greu de manageriat.

Simptomele bolii hemoroidale

Simptomele cele mai des întâlnite și care ar trebui să vă determine să solicitați un consult proctologic sunt: rectoragia sau sângerarea prin orificiul anal. Poate fi cauzată de un pachet hemoroidal friabil, fisură anală, de o boală inflamatorie intestinală sau de formațiuni tumorale ale colonului, durerea anală cu diverse grade de intensitate, de la disconfort și senzație de arsură până la durere intensă și permanentă.

Pruritul anal sau mâncărimea cu frecvență crescută indică de cele mai multe ori o patologie dermatologică, dar poate semnala și prezența hemoroizilor interni. Scurgerea anală sau secreția purulentă temporară sau permanentă poate fi cauzată de o fistulă perianală. Formațiunea papilomatoasă poate indica prezența unui polip, papilă hipertrofică sau a unui condilom. Tulburarea de tranzit, mai frecvent constipația, diareea sau alternanța celor două, necesită investigații suplimentare efectuate de către medicul gastroenterolog în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine. Se realizează în regim ambulator, având o durată de circa 15 minute, manoperele efectuate nu sunt dureroase, respectându-se cu strictețe toate condițiile de igienă sanitară.

Anamneza sau discuția inițială are ca scop colectarea a cât mai multe informații legate de debutul patologiei, evoluția acesteia până la momentul consultului, tratamentele urmate, identificarea simptomelor, a factorilor declanșatori, precum și a celor favorizanți, cum ar fi constipația, dieta precară în fibre, lipsa unui aport hidric adecvat, sedentarismul, obezitatea, sarcina, consumul de alimente picante sau alcool. Examenul clinic local include inspecția țesuturilor perianale, tușeul rectal și examinare anorectală cu un anoscop, aceasta reprezentând vizualizarea video asistată a canalului anal. Totul se desfășoară cu pacientul așezat în poziție comodă și cu menținerea unui dialog pe un ton calm, cu explicarea tuturor pașilor care urmează.

Asociat celor descrise anterior, în funcție de rezultatul consultului, vârstă dar și de antecedentele personale sau familiale, de neoplazii se poate opta pentru efectuarea unei colonoscopii de către medicul gastroenterolog. O dată stabilit diagnosticul, gradul evolutiv al bolii și impactul acesteia asupra calității vieții se poate iniția tratamentul adecvat dar și ziua primului consult după cum urmează: pentru hemoroizi de gradul 1, 2 și 3, doar cazurile bine selectate, se pot aplica metode minim invazive desfășurate în mai multe ședințe cu o frecvență de repetare la minim 14 zile. Procedeul cel mai popular și care reprezintă Golden Standardul în momentul actual este RBL, ligatura cu benzi elastice, la care se poate asocia IRC, infrared coagulation, coagularea cu infraroșu. Pentru hemoroizii grad 4 se recomandă tratamente chirurgicale sub anestezie care vă vor fi detaliate după caz.

Ligatură elastică hemoroidală sau RBL

Aceasta constă în aplicarea unei ligaturi sau benzi elastice, pe unul, maxim două pachete hemoroidale, având drept efect ischemierea hemoroidului. Hemoroidul ischemiat se elimină singur în 5-7 zile, moment perceput ca și o eventuală sângerare minoră la scaun. Durerea, atât în timpul intervenției, cât și ulterior este minimă, fiind percepută ca și o senzație de arsură, un ușor disconfort care poate persista câteva ore postprocedural și cedează glande algice obișnuite, dar care permit reintegrarea imediată în activitatea zilnică, în viața profesională și personală.

Cicatrizarea completă are loc în aproximativ 14 zile, motiv pentru care acesta este intervalul ideal între ședințele de ligatură. După încheierea ședințelor de ligatură, în medie 3-4 se indică un control la aproximativ 3 luni pentru a evalua gradul de cicatrizare și pentru a exclude eventualitatea unui hemoroid restant.

Medicamentele și unguentele în boala hemoroidală

Boala hemoroidală nu se tratează cu medicamente și unguente. Acestea se pot folosi doar în cazul complicațiilor, tromboze, inflamații, având scopul de a ameliora simptomele. Hemoroizii vor dispărea doar dacă se distruge vena dilatată, iar acest lucru se obține prin metode minim invazive, în special ligaturi elastice, chirurgia clasică rămânând soluția pentru hemoroizi grad 4.

În concluzie, în cazul unei sângerări sau dureri anale, este de preferat prezentarea la medicul proctolog. Diagnosticul specializat este cel care face diferența între o boală hemoroidală și un diagnostic grav. Hemoroizii în sine nu ne pun viața în pericol, însă adevăratul risc rezidă din faptul că ignorăm boala sau ne autodiagnosticăm. În spatele unei așa zise bolii hemoroidale pot fi: tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere, patologii, care au alt tratament și alt prognostic.

Dr. Zaharia Ioan

Medic Specialist Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Proctologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Proctologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Proctologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai