Vezica hiperactivă | Dr. Nucu Alexandru Marica

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul clinicii Anastasios din Cluj Napoca.

Cum se manifestă vezica hiperactivă?

Astăzi vreau să abordez o afecțiune des întâlnită în cabinetul medicului urolog, și anume vezica hiperactivă. Este cazul cel mai des al femeilor care se prezintă pentru o consultație acuzând urinări dese, atât în timpul zilei, cât și noaptea, imperioase, simptome care în cele mai dese situații au fost considerate drept fiind infecții urinare repetate și pentru care sau prescris nenumărate cure de tratament antibiotic care fie nu și-au făcut efectul, fie simptomele au revenit imediat înapoi. Aproximativ 13% dintre femei suferă într-o mai mică sau mai mare măsură de această afecțiune. De asemenea, până la 11% la sută dintre bărbați pot suferi de vezică hiperactivă, afecțiune care poate surveni singură sau în contextul unui adenom de prostată simptomatic.

Care sunt simptomele vezicii hiperactive?

Cele mai frecvente acuze relatate de către pacienți sunt reprezentate de nevoia urgentă de a urina, fiind câteodată necesară întreruperea oricărei activități, fie ea muncă sau ieșire la un suc și chiar mersul la un spectacol, ceea ce afectează viața profesională și socială. Urinările nocturne, în număr de 2-3, chiar și 6 urinări într-o noapte, într-o cantitate mică, întrerup somnul, influențează negativ starea de oboseală.

Uneori senzația de nevoie de a urina este atât de puternică încât pacienții nu reușesc să ajungă la toaletă, astfel apărând incontinența urinară prin imperiozitate, adică pierdere de urină care survine după apariția senzației de urinare. Toate aceste simptome afectează profund viața persoanelor, în sensul limitării somnului, al odihnei, al faptului că pacienții se retrag din activități de socializare, cum ar fi vizitare altui oraș sau mersul la biserică, fiind de asemenea cauze pentru creșterea nivelurilor de depresie și anxietate al celor afectați.

Cum se pune diagnosticul de vezică hiperactivă?

Diagnosticul vezicii urinare este unul clinic, bazat pe simptome și pe descrierea afecțiunii de către pacienți. Totuși, medicul urolog va fi cel care va lua în considerare pe rând și va exclude alte patologii, care se pot exprima prin simptome asemănătoare, folosindu-se de examenul clinic, de evaluare ecografică a aparatului urinar, de alte analize, precum examenul de urină pentru excluderea unei infecții urinare concomitente.

Pacienților li se poate solicita efectuarea la domiciliu de calendare micționale, adică înregistrarea pe parcursul a trei zile consecutiv a tuturor micțiunilor, notând ora urinării și cantitatea urinată. Alteori pot fi necesare investigații minim invazive, precum cistoscopia flexibilă, adică evaluarea vezicii urinare pe interior, pentru a exclude o tumoră vezicală care poate mima o simptomatologie de tip iritativ sau o afecțiune a colului vezical la bărbați sau a unei prostate mărite ori a unei litiaze vezicale, adică pietre în vezica urinară.

Care este tratamentul vezicii hiperactive?

În urma stabilirii diagnosticului de vezică hiperactivă vom stratifica tratamentul pe trepte, începând de la tratamentul conservator, adică fără medicamente sau proceduri invazive. Se pot considera reducerea consumului de cafeină, se pot lua în considerare reducerea cantității de lichide consumate, precum și momentul din zi, reducerea obezității sau renunțarea la fumat.

În ceea ce privește terapia medicamentoasă este foarte important și vreau să subliniez că nu antibioticele sunt cele care rezolvă o astfel de problemă și spun acest lucru din prisma obișnuinței pacienților de a consuma antibiotice, de multe ori obținute fără prescripție medicală și a așteptărilor ca medicul să ofere antibiotice mai puternice, poate chiar injectabile. Nu încurajez consumul de antibiotice fără motive temeinice, cu documentare în urma analizelor medicale, mai ales în acest caz unde pacienții au primit nenumărate cure de antibiotic pentru o presupusă infecție urinară recidivată, cistita, care este o patologie des întâlnită, mai ales la femeie, dar cu manifestări diferite și care este explicată prin apariția bacteriilor în urină la examenul de urină și urocultură.

Vom folosi medicamente, care să relaxeze vezica urinară și să inhibe senzația imperioasă de a urina, practic lărgind intervalul între urinări. Găsirea medicamentului potrivit pentru fiecare pacient poate dura timp, de multe ori punând în balanță anumite efecte secundare sau contraindicații. Cu răbdare și încredere pacienții își vor indentifica medicamentul potrivit lor, precum și doza necesară.

În cazul pacienților la care niciuna din terapiile medicamentoase nu funcționează se poate oferi injectarea botox a peretelui vezicii urinare, precum și implantarea unui dispozitiv de neuromodulare sacrală, care să controleze impulsurile de urinare către vezica urinară. Aceste tehnici se pretează pentru cazuri atent selecționate, putând fi necesare alte teste specifice până la atingerea acestei trepte de tratament.

În concluzie, vezica hiperactivă este o afecțiune care influențează cu adevărat calitatea vieții, fiind de multe ori incomplet diagnosticată și astfel incomplet tratată, dar pentru care există tratamente.

Dacă subiectele vi sau părut interesante sau vreți să aflați detalii despre alte patologii din sfera mea de specialitate, vă invit să ne scrieți pe YouTube, Instagram Facebook.

Până atunci, vă urez multă sănătate.

Dr. Nucu Alexandru Marica Medic Specialist Urolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Urologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai