Bună ziua, numele meu este Cătălin Opincă și sunt medic specialist chirurgie generală în cadrul centrului medical Anastasios din Bacău.
În acest video vreau să vă prezint una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul populației la nivel mondial, și anume despre hemoroizi, afecțiune cunoscută în termeni medicali, ca boală hemoroidală. Studiile arată că mai mult de 70% din populație s-a confruntat cel puțin o dată de a lungul vieții cu o criză hemoroidală. Hemoroizii apar atunci când la nivelul canalului anal există dilatații anormale ale venelor hemoroidale.
Ce sunt hemoroizii? (Boala hemoroidală)
În majoritatea cazurilor este vorba despre o rezistență scăzută a pereților veninoși cuplată cu scăderea sau chiar sistarea circulației sângelui de la nivel local. Cel mai frecvent simptom în cazul bolii hemoroidale este sângerarea, care apare la sfârșitul defecației, în general în cantitate mică. Alte simptome prezente sunt durerea locală, pruritul sau apariția unor secreții mucopurulente. Nu se cunoaște o cauză exactă a bolii hemoroidale, în schimb sunt mai mulți factori care favorizează apariția acesteia.
Dintre cei mai importanți sunt sedentarismul, sarcina, obezitatea, consumul de condimente și alimente picante, tulburări ale tranzitului intestinal și nu în ultimul rând, cei care au profesii care necesită statul prelungit în șezut. Evitarea obiceiurilor nesănătoase și adoptarea unui stil de viață echilibrat sunt primii pași care trebuie făcuți în procesul de prevenire a hemoroizilor.
Un rol important îl are și terenul genetic, hemoroizi sunt frecvent întâlnit în rândul populației, existând familii, în care aproape toți membrii suferă de această patologie. Aceștia pot fi asociați cu constipația și adesea apar pentru prima dată în cursul sarcinii. De asemenea, factorii iritativi locali, abuzul de alcool și ridicarea frecventă de greutăți mari, se numără printre motivele apariției acestei afecțiuni.
Tipuri de hemoroizi: interni și externi
Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi, interni și externi. Diferența dintre ei este evidentă din denumirea lor, cei interni se află în interiorul canalului anal, localizați la aproximativ 4 cm de la marginea anală spre interior, iar hemoroizi externi sunt localizați în exteriorul canalului anal, în jurul anusului, sub piele.
Diferența dintre cele două tipuri este foarte mare, mai ales când este vorba despre tratament deoarece hemoroizi interni sunt acoperiți de mucoasă, iar acea structură nu prezintă inervațiee deci unele intervenții la nivelul hemoroizilor interni pot fi efectuate fără să necesite anestezie. Hemoroizii externi, în schimb, au ca înveliș pielea, care este o structură foarte bine inervată, iar o intervenție la nivelul hemoroizilor externi va necesita obligatoriu o anestezie locală sau chiar regională.
Cum se pune diagnosticul corect?
Pentru diagnosticul corect al hemoroizilor, medicul realizează pentru început o analiză completă a istoricului medical și a stilului de viață al pacientului cu rolul de a aduce informații importante cu privire la modul apariției hemoroizilor. Urmează apoi examenul clinic, completat de proceduri precum tușeul rectal, anuscopie sau colonoscopie toate acestea fiind necesare pentru a elimina alte patologii ce dau simptome care se regăsesc și în cazul hemoroizilor.
Care este tratamentul pentru hemoroizi?
Tratamentul hemoroizilor se aplică în funcție de tipul de hemoroizi, gradul de stadializare la care au fost descoperiți, de severitatea simptomelor, de patologia pe care pacientul o are și de preferințele acestuia pentru metoda de tratament. hemoroizi interni sunt clasificați în patru stadii în funcție de evoluția lor.
Primul stadiu este atunci când hemoroizi interni sunt destul de mici, nu se văd, nu se palpează, dar se pot manifesta prin semne indirecte și anume disconfort anal, sângerări sau chiar durere. Stadiul 2 este atunci când hemoroizii interni ies afară la efortul de defecație care ulterior se retrag înapoi în interiorul canalului anal. Al treilea stadiu este unul mai avansat în care hemoroizi interni ies în afară fiind necesară introducerea digitală a acestora, iar stadiul 4, cel mai avansat este atunci când hemoroizii interni ies afară, introducerea în interior fiind imposibilă.
Metode de tratament
Depistați în stadiul 1 sau 2, hemoroizii pot fi tratați cu metode de tratament mai puțin agresive și cu rezultate mult mai bune. Una dintre metodele de tratament pentru hemoroizi interni este ligaturarea cu benzi elastice, fiind considerată cea mai eficientă metodă nechirurgicală de tratament a hemoroizilor interni pe termen lung. Această procedură se efectuează în clinica noastră, iar durata intervenției este de doar câteva minute. Prin această metodă hemoroidul este legat la bază cu ajutorul unor inele de cauciuc speciale, fiind astfel întrerupt fluxul de sânge către acesta.
Ulterior hemoroidul se va atrofia, iar în decurs de câteva zile acesta va cădea singur, local formându-se o cicatrice. În primele 24-48 de ore de la ligaturare, există posibilitatea apariției unui disconfort local, pe care îl putem ameliora prin tratament medicamentos, combinat cu băi de șezut. Tratamentul conservator, adică cel fără intervenție, face referire la evitarea sedentarismului, în primul rând schimbarea dietei într-una bogată în fibre, fructe și legume, evitarea alimentelor care produc constipație și diaree și nu în ultimul rând consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Prevenirea hemoroizilor
Este important ca pacientul să înțeleagă că, dacă boala se depistează într-un stadiu mai incipient, tratamentul este mult mai puțin agresiv, iar rezultatele sunt mult mai bune. Pentru stadiile avansate sau complicate ale acestei patologii se realizează intervenții chirurgicale clasice, ce necesită internare și anestezie, de exemplu, pentru hemoroizi interni în stadiul 4 și hemoroizii externi, singurul tratament este intervenția chirurgicală cu anestezie.
Vă recomand să nu lăsați hemoroizii netratați mult timp mai ales că tendința lor este de a evolua, deoarece intervențiile chirurgicale cu anestezie, vin cu anumite riscuri iar durerile postoperatorii sunt considerabile.
Cel mai bun mod de a trata hemoroizii este acela de a preveni iar în cazul apariției acestora vă recomand să veniți la medic pentru a-i trata încă din stadiile incipiente evitând astfel situațiile neplăcute ulterioare
Vă doresc sănătate și vă aștept în cadrul clinicii pentru a vă oferi tratamentul de care aveți nevoie.
Doctor Cătălin Opincă
Medic Specialist Chirurgie Generală
Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Proctologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios