Gastroscopia sau Endoscopia Digestivă Superioară


Bună ziua, numele meu este Rodica Goța, sunt medic specialist gastroenterolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vă voi oferi câteva informații utile, de care aveți nevoie atunci când vi se recomandă să efectuați o gastroscopie. Pe scurt, vă voi explica în ce constă această investigație, care sunt motivele pentru care vi s-a recomandat și cum vă pregătiți pentru ea.

Ce este gastroscopia (endoscopia digestivă superioară)?

Endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia, este o investigație care permite examinarea minuțioasă a mucoasei esofagului, stomacului și a unei porțiuni scurte din intestinul subțire, numit duoden.

Procedura se realizează cu ajutorul unui tub flexibil numit gastroscop, prevăzut la capăt cu camera video și sursă de lumină. Prin intermediul ei se pot diagnostica esofagitele, gastritele, ulcerul gastric sau duodenal, polipiii și tumorile cu localizare la nivelul tubului digestiv superior.

De asemeni, în timpul procedurii se prelevează biopsii din mucoasa gastrică pentru a diagnostica infecția cu Helicobacter Pylori, dar și de la nivelul ulcerelor și a tumorilor gastrice, pentru a definitiva diagnosticul.

Investigația mai permite realizarea unor tratamente cum ar fi: montarea unor proteze endoscopice, tratamente hemostatice a leziunilor sângerânde și rezecții endoscopice a polipilor sau a tumorilor surprinse într-un stadiu incipient.

În timpul consultatiei medicul vă va explica în ce constă procedura, cum trebuie să vă pregătiri și care sunt motivele pentru care trebuie să o efectuați. De asemeni el trebuie să știe de ce afecțiuni cronice suferiți, ce medicamente luați și la ce sunteți alergic. Anunțați medicul dacă sunteți în tretement cu medicamente antiagregante plachetare sau anticuagulante.

Cui i se recomandă gastroscopia?

Gastroscopia se recomandă  în următoarele situații:

  • Atunci când sunt prezente unul sau câteva din următoarele simptome, mai ales dacă acestea persistă în ciuda unui tratament care va fost recomandat anterior: dureri în partea superioară a abdomenului, pirozis, regurgitări, dificultăți la înghițire, grețuri, vărsături sau balonare excesivă
  • Prezența semnelor de alarmă cum ar fi: lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, anemie și scaun de culoare neagră
  • În situație de urgență atunci când pacientul are hemoragie digestivă superioară și prezintă vărsături cu sânge roșu sau cu sânge negru digerat, sau are scaune de culoare neagră.
  • Investigația de control se recomandă pacienților diagnosticați cu ulcer gastric pentru a aprecia vindecarea acestuia, după realizarea unor tratamente endoscopice, sau după diverse intervenții

Cum se pregătește pacientul pentru gastroscopie?

Gastroscopia se efectuează în cursul dimineții, pe stomacul gol, după cel puțin 8 ore de post. Cu 3 ore înainte de aceasta nu se mai bea nici apă, pentru că în urma reflexului de vărsătură se poate produce aspirarea conținutului gastric în căile respiratorii. Medicamentele pe care le luați în cursul dimineții vor fi omise, sau administrarea lor va fi amânată, până după procedură. Reluarea tratamentului anticuagulant se face peste 1-2 zile de la investigație.

Alte informații despre gastroscopie

Procedura nu este dureroasă, însă este neplăcută, senzațiile de greață, vomă și eructații sunt prezente pe tot parcursul investigației. Acestea nu pot fi controlate în mod voluntar, însă pot fi dimunuate dacă pacientul se concentrează pe respirație.

În plus, pentru a spori confortul din timpul procedurii, se administrează anestezie locală, sub forma unui spray care se pulverizează în gât. Totuși unii pacienți chiar și așa tolerează greu investigația, pentru aceștea există obțiunea efectuării anesteziei generale.

În timpul procedurii pacientul este poziționat pe partea stângă a corpului cu bărbia în piept și colonoa cât mai relaxată. În gură i se fixează o piesă bucală, necesară pentru protejarea danturii și a tubului. Este important să stați cât mai comod și relaxat și să vă concentrați pe respirație, astfel trecerea tubului în esofag va fi mai ușoară.

Durata investigației este 5-10 minute, însă ea se poate prelungi dacă se realizează tratamente endoscopice. După procedură vă puteți relua alimentația în decurs de 20-30 de minute, după ce trece amorțeala sau senzațiile neplăcute din gât.

Acestea sunt informațiile pe care am vrut să vi le prezint astăzi, sper să vă fie de folos.

Până dată viitoare, numai bine !

Doctor Rodica Goța – Medic Specialist Gastroenterolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Gastroenterologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai