Ce este infecția cu Helicobacter Pylori? Poate provoca cancer la stomac?

Bună ziua, numele meu este Rodica Goța, și sunt Medic Specialist Gastroenterolog în cadrul Clinicii Anastasios din Cluj Napoca.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre una dintre cele mai răspândite infecții din lume, care este întâlnită la aproximativ jumătate din populația globului, și anume infecția cu Helicobacter Pylori.

Pe această cale aș vrea să lămuresc unele aspecte legate de infecția cu Helicobacter Pylori, și anume ce reprezintă aceasta, cum se depistează și schemele cele mai frecvente de tratament.

Ce este infecția cu Helicobacter Pylori, cum, când și de ce apare ea?

Infecția apare atunci când bacteria nimerește în stomac.

Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul copilăriei, atunci când deprinderile de igienă personală încă nu sunt formate. Sursa de infecție o reprezintă omul bolnav sau purtătorul sănătos. Iar factorii care duc la răspândirea infecției sunt:

  • condițiile improprii de viață
  • igiena personală precară sau lipsa de conectare la o sursă de apă potabilă
  • locuirea cu o persoană purtătoare a bacteriei

Bacteria se poate transmite prin salivă și secreții, prin consumul de alimente și apă contaminată, și nu în ultimul rând prin mâini nespălate. De aceea este foarte important să menținem o igienă personală adecvată, dar și a locuinței în care trăim, în special în bucătărie, acolo unde păstrăm și pregătim mâncarea.

Majoritatea persoanelor ce poartă bacteria nu vor avea niciodată simptome. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca unele persoane să se nască cu mai multă rezistență la efectele nocive ale infecției Helicobacter Pylori.

Cel mai frecvent simptom al acestei infecții este durerea cu caracter de arsură, apărută pe stomacul gol și balonarea. Alte simptome care mai pot apărea sunt grețurile, vărsăturile, durerile de gât, gustul acru sau amar, și chiar tuse seacă apărută în special când pacientul este la orizontală, iar în cazul refluxului acid îndelungat poate apărea răgușeala.

Provoacă cancer la stomac infecția cu Helicobacter Pylori?

După cum spuneam la majoritatea oamenilor, această infecție nu le va cauza probleme de sănătate. Însă la unele persoane ea provoacă o inflamație a mucoasei, care poate duce în timp la apariția ulcerului gastric (dacă aciditatea este mare în stomac) sau a gastritei cronice atrofice cu metaplazie (atunci când se asociază aclorhidria). Aceste două leziuni sunt considerate preneoplazice, adică din ele se poate dezvolta cancerul gastric.

Factorii de risc care sunt implicați în apariția cancerului gastric sunt consumul de alcool, fumatul și alimentația nesănătoasă, în special bogată în nitrați.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu acestă bacterie și doar foarte puțini, între 1 și 3 din 100, vor dezvolta cancer gastric.

Durerea care este cel mai observat simptom de către pacient, de multe ori este absentă, astfel tumora poate ajunge să crească în dimensiuni, iar momentul oportun pentru efectuarea unui tratament curativ este pierdut.

Lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, vărsături cu sânge proaspăt sau scaune de culoare neagră sunt alte simptome care apar și se instalează treptat, și necesită urgentarea unui consult la un medic specialist.

Cum depistăm această infecție cu Helicobacter Pylori?

Diagnosticarea bacteriei se poate face prin metode neinvazive sau invazive.

Din cele neinvazive, avem la dispoziție determinarea din sânge a anticorpilor anti HP, care este tot mai rar folosită în ultimul timp, datorită acurateții scăzute. A doua variantă este determinarea antigenului bacterian din scaun și o a treia metodă este detectarea bacteriei prin intermediul unui test respirator.

Ultimile două metode au o acuratețe foarte bună de aproximativ 90%. Pe lângă faptul că nu sunt invazive, au avantajul unui cost mai scăzut, față de metodele invazive. Însă dezavantajul acestora este că nu pot diagnostica consecințele infecției cu HP, respectiv ulcerul și cancerul gastric.

Cele mai relevante metode pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori sunt cele invazive (cu o acuratețe de până la 97%), și anume examenul histopatologic și testul rapid la urează. Ambele se pot realiza doar în urmă unei gastroscopii, ocazie cu care se recoltează biopsia de la nivelul mucoasei gastrice.

Gastroscopia este o investigație care permite examinarea esofagului stomacului și o porțiune mică din intestinul subțire numită duoden, cu alte cuvinte circuitul mâncării de la gură până la stomac, prin intermediul ei se pot observa consecințele infecției cu Helicobacter Pylori.

Ea este preferată la pacienții în vârstă sau la cei care prezintă semne de alarmă (lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, vărsături cu sânge proaspăt sau scaun de culoare neagră-fapt ce denotă o sângerare de la nivelul stomacului). De asemeni gastroscopia este indicată pacienților care au avut teste neinvazive negative inițial și care au urmat un tratament cu inhibitori de pompă de protoni fără ca simptomele să se amelioreze.

Cum tratăm această infecție cu Helicobacter Pylori?

Obiectivul tratamentului este eradicarea sau eliminarea infecției.

Au fost elaborate mai multe scheme de tratament pentru infecția cu Helicobacter Pylori, însă nici una dintre acestea nu sunt considerate “standardul de aur”.

La ora actuală există 4 regimuri terapeutice care pot fi utilizate ca terapie de linie I.

Acestea sunt:

1)    triplă terapie cu Inhibitori Pompă de Protoni-Claritromicina
2)    terapia secvențială
3)    cvadrupla terapie cu Bismut
4)    cvadrupla terapie fără Bismut

Medicul de familie, în urma unei consultații inițiale, va aprecia metoda de testare care vi se potrivește cel mai mult și vă va recomanda un tratament în funcție de rezultatul acestora. Pe de altă parte, ținând cont de situația dumneavoastră particulară, acesta poate să decidă să vă îndrume direct către un medic specialist.

Cum pot ameliora simptomele infecției cu Helicobacter Pylori?

Pe perioada tratamentului vă recomand să evitați alimentele care pot duce la creșterea acidității, cum ar fi cele de tip fast-food (care au aditivi alimentari), prăjeli, afumături, băuturi carbogazoase și condimentarea excesivă a mancării. Acest regim alimentar vă ajută să vă ameliorați simptomele.

Fumatul și consumul de alcool sunt alți factori care cresc aciditatea gastrică, de aceea vă recomand să renunțați la aceste obiceiuri nesănătoase, de altfel această condiție crește foarte mult șansele de eradicare a infecției.

Și nu în ultimul rând, vreau să vă menționez și componenta emoțională a vieții noastre, este știut faptul că stresul are o influență negativă asupra stării de sănătate, iar unul dintre efectele negative pe care le are asupra tubului digestiv este creșterea acidității. De aceea menținerea unei igiene emoționale adecvate vă va ajuta cu siguranță să ameliorați simptomele.

Sper că am răspuns la cele mai frecvente întrebări despre infecția cu Helicobacter Pylori, și că am reușit să vă prezint aceste informații într-un format cât mai simplu astfel încât să vă puteți folosi de ele.

În încheiere, va doresc multă sănătate, și vă încurajez să fiți cât mai vigilenți când vine vorba despre sănătatea proprie, pentru că nimic nu este mai important pe această lume decât o minte sănătoasă într-un trup sănătos.

Vă mulțumesc!

Doctor Rodica Goța – Medic Specialist Gastroenterolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Gastroenterologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Gastroenterologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai