Bună ziua, numele meu este Rodica Goța și sunt medic specialist gastroenterolog în cadrul clinicii Anastasios din Cluj-Napoca.
Colonoscopia este o investigație dedicată intestinului gros care se recomandă pacienților cu dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal și sânge în scaun. Efectuarea unei colonoscopii după vârsta de 50-55 de ani este foarte importantă, chiar dacă nu prezentați niciunul dintre aceste simptome. Ea se efectuează cu scopul de a detecta din timp și de a exciza polipii din care se poate dezvolta cancerul colonic.
În postarea de astăzi vă prezint pe scurt cum vă pregătiți pentru o astfel de investigație. Curățarea riguroasă a intestinului este absolut necesară pentru vizualizarea corespunzătoare a mucoasei. Așadar, este absolut necesar respectarea tuturor etapelor de pregătire. Cu 2-3 zile înainte de investigație se scot din meniu fructele și legumele. Tot ce este cu coajă și semințe se elimină mai greu din intestin. Cu o zi înainte de investigație începe pregătirea propriu-zisă. Aceasta constă în respectarea unui interval de foame, de câteva ore, urmat de consumul unei soluții care va curăța intestinul.
Singura masă pe care o puteți lua în ziua respectivă este micul dejun de la ora 8:00, în rest toată ziua se consumă doar apă plată, iar de amiază cel mult o supă strecurată transparentă. Pacienții diabetici pot folosi bomboane de supt, în cazul în care le scade glicemia, iar cei ce fac tratament cu insulină vor respecta indicațiile medicului gastroenterolog. De asemenea, tratamentul anticoagulant se oprește cu două zile înainte de investigație.
Există mai multe soluții care se folosesc pentru curățarea intestinului, în general acestea sunt sigure și nu produc reacții adverse. Provocarea cea mai mare constă în faptul că trebuie să consumați o cantitate mare de lichide în decurs de câteva ore. Cea mai folosită soluție se numește Fortrans. Sunt patru plicuri de pulbere care se dizolvă în 4 litri de apă și se consumă decurs de patru ore, începând cu ora 16:00 după masă. Pentru a preveni greața și vărsăturile este bine să nu vă grăbiți în timp ce înghițiți soluția. De asemenea, timpul de pregătire poate fi prelungit până la maxim șase ore. Gustul și mirosul soluției este plăcut. Totuși unii pacienți îl tolerează mai greu. În această situație se poate adăuga miere sau zeamă de lămâie pentru a putea fi consumat mai ușor.
La aproximativ două ore de la debutul pregătirii încep să apară primele scaune, care treptat devin din ce în ce mai apoase. Este posibil să aveți și câteva crampe abdominale, care se ameliorează pe măsură ce intestinul se golește. Ca și alternativă a soluției de pregătire se poate folosi Picoprep. Cutia conține două plicuri cu pulbere. Un plic se dizolvă într-o cană cu apă care se consumă la ora 16:00, apoi în decursul de două ore se beau 2 litri de apă plată. Urmează o pauză de o oră, apoi se prepară și se consumă al doilea plic plus 2 litri de apă plată în două ore.
Această schemă de pregătire este valabilă atunci când ați obținut o programare pentru colonoscopie până la ora 12 a zilei următoare. Dacă programarea dumneavoastră este după masă, atunci 2 litri de soluție se consumă seara de la 17 la 19, iar restul soluției a doua zi, de la 7:00 la 9:00. Acestea sunt informațiile de care trebuie să aduceți cont atunci când urmează să faceți o colonoscopie. Dacă mai aveți întrebări în legătură cu acest subiect vă rog să le lăsați în comentariile videoclipului de mai sus. În măsură disponibilității vă voi răspunde la ele. Până data viitoare multă sănătate numai bine.
Dr. Rodica Goța – Medic Specialist Gastroenterolog
Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Bacău
Gastroenterologie Centrul Medical Anastasios Zalău
Pentru mai multe informații despre colonoscopie puteți citi și articolele următoare:
De ce și când este necesară colonoscopia? | Dr. Tudor Mocan
Cancerul Colorectal și Prevenția Prin Colonoscopie
Colonoscopia | Este dureroasă? Cât durează procedura? De ce și când trebuie făcută procedura?