Primul consult ginecologic după sarcină – Totul despre controlul postpartum

YouTube player

Cu atât de multe schimbări care se petrec în corpul și în viața dumneavoastră într-un timp atât de scurt, este reconfortant – și necesar – să mergeți la controalele postpartum programate la medicul ginecolog. În acest fel, acesta se poate asigura că totul decurge așa cum trebuie și puteți primi orice ajutor, sfat, sau îngrijire.

Când are loc primul control postnatal?

Deși anterior era de rutină să aveți primul și singurul control postpartum în jurul a patru până la șase săptămâni după naștere (unele mame, cum ar fi cele care au avut cezariană sau afecțiuni ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia, mergând mai devreme), acum se recomandă ca femeile să se vadă cu ginecologii sau obstetricienii în termen de 7-14 zile de la naștere.

Ce este un control postpartum?

Un control postpartum este o întâlnire cu doctorul ginecolog după naștere pentru a verifica cum vă simțiți din punct de vedere fizic, mental și emoțional după ce ați născut.

Medicul dumneavoastră vă va examina pentru a se asigura că aveți o recuperare normală din punct de vedere fizic și vă va pune, de asemenea, întrebări despre cum vă descurcați în viața cu un nou-născut.

Este posibil să aveți doar una/două sau să aveți mai multe vizite la medic după ce nașteți, în funcție de situația și circumstanțele dumneavoastră specifice.

Mai există un control postpartum de șase săptămâni?

În timp ce unii ginecologi pot rămâne la programarea unui control postpartum în termen de șase săptămâni de la naștere, recomandarea oficială este ca dumneavoastră și specialistul ginecolog să aveți această întâlnire mai devreme, în termen 7-14 zile de la nașterea copilului.

În cadrul controlului la 7-14 zile de la naștere, se verifică gradul de involuție al uterului, starea plăgilor perineale sau abdominale, cu suprimarea eventualelor fire de sutură, tensiunea arterială și temperatura

După acest prim consult ginecologic, urmează controlul postnatal de 6 săptămâni, când se încheie perioada de lăuzie. După acest interval, organele genitale revin la formă și dimensiunile avute înainte de sarcina. Acest control presupune un examen clinic și o ecografie transvaginala.

Cum să vă pregătiți pentru controalele postpartum

primul control postnatal

Cum vă puteți pregăti pentru întâlnirea cu doctorul ginecolog după ce ați născut? Aduceți o listă cu întrebările și preocupările dumneavoastră, astfel încât să nu uitați nimic .

Nu uitați să vă ocupați din timp de îngrijirea copiilor dacă nu aveți de gând să vă aduceți bebelușul (și/sau alți copii) cu dumneavoastră.

Pot să-mi aduc copilul la controalele postnatale?

Da, de obicei, vi se va permite și veți putea să vă aduceți bebelușul la controlul sau controalele postnatale, deși ar trebui să vă întrebați din timp medicul dacă acest lucru este în regulă. Încercați să programați programarea când bebelușul dvs. nu este prea obosit sau flămând.

Dacă vă aduceți micuțul, împachetați-vă geanta de scutece cu lucrurile esențiale obișnuite: scutece și șervețele, un biberon sau două dacă îl hrăniți cu biberonul, orice consumabile pentru alăptare pe care le folosiți, o bavetă sau haine de schimb pentru bebeluș.

Dacă decideți să nu alegeți ca bebelușul să fie însoțitorul dvs., ar trebui să aranjați din timp ca cineva să aibă grijă de micuțul dvs., astfel încât să nu vă agitați când va fi timpul să plecați.

Ce se întâmplă la controlul postnatal de 6 luni?

Pe lângă faptul că va răspunde la toate întrebările pe care le aveți, iată ce va mai face medicul la consultația (consultațiile) postpartum:

La 6 luni de la naștere, se recomandă efectuarea testului citologic  Babeș Papanicolau.

De asemenea, specialistul ginecolog va efectua teste generale- de exemplu, verificarea greutății și a tensiunii arteriale – și vă va pune întrebări legate de dietă și nutriție pentru a determina dacă aveți nevoie de suplimente precum calciu și fier.

Dacă ați avut o afecțiune în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, medicul vă poate testa glicemia sau vă poate sugera modificări ale dietei sau medicamentelor.

Surse:

nhs.uk

pregnancybirthbaby.org.au

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai