Cum se interpretează rezultatele unei colposcopii?

YouTube player

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură de diagnosticare care îi permite medicului ginecolog să verifice cervixul (partea inferioară a uterului) și peretele vaginului pentru a depista eventuale țesuturi anormale. În timpul procedurii, un microscop special cu lumină, numit colposcop, mărește țesutul care vă căptușește colul uterin și vaginul. Dacă doctorul observă vreo anomalie, acesta poate lua mostre de țesut (biopsii) care pot fi testate într-un laborator pentru a depista celule canceroase sau precanceroase.

Ce testează colposcopia?

Colposcopiile verifică în primul rând dacă există celule canceroase sau celule care ar putea deveni cancer dacă nu sunt tratate (numite și displazie cervicală). Medicul va căuta aceste celule în colul uterin, vagin și organele genitale externe (vulva). Colposcopiile pot, de asemenea, să testeze verucile genitale și creșterile necanceroase numite polipi.

Uneori, doctorul poate recomanda o colposcopie pentru a evalua alte simptome, cum ar fi sângerările vaginale anormale sau mâncărimile vulvare.

De ce ar avea nevoie o femeie de o colposcopie?

rezultate polcoscopie

Femeile pot avea nevoie de colposcopie pentru a investiga rezultatele testelor care pot indica anomalii. Specialistul ginecolog poate recomanda o colposcopie dacă:

  • Ați avut rezultate anormale la testul Papanicolau, sau frotiu Papanicolau.
  • Ați avut rezultate anormale în timpul unui examen pelvian.
  • Ați avut un test HPV (virusul papiloma uman) pozitiv.

Ar trebui să fiu îngrijorată dacă am nevoie de o colposcopie?

Nu ar trebui să vă faceți griji. Sunt șanse mari să nu aveți cancer. Iar dacă aveți celule precanceroase, este improbabil ca acestea să devină canceroase în timp ce așteptați programarea. O colposcopie poate permite doctorului ginecolog să identifice și să trateze celulele precanceroase la timp, astfel încât să nu trebuiască să vă faceți griji cu privire la un diagnostic de cancer.

Cine efectuează o colposcopie?

Ginecologul poate efectua o colposcopie. Uneori, specialiști instruiți, numiți colposcopiști, efectuează procedura. Cercetările sugerează că efectuarea procedurii de către un medic specialist cu experiență crește probabilitatea ca celulele precanceroase să fie depistate la timp.

Cum se interpretează rezultatele colposcopiei?

Rezultatele colposcopiei și ale biopsiei vor determina dacă aveți nevoie de vreun tratament. Aproximativ 40% dintre persoane primesc rezultate care nu raportează niciun semn de celule anormale. Aproximativ 60% au nevoie de un anumit tip de tratament pentru a remedia o anomalie. Exemple de anomalii includ mase pe colul uterin, vagin sau vulvă.

Ce se întâmplă dacă colposcopia este anormală?

Să presupunem că rezultatele biopsiei colposcopice dezvăluie cazuri timpurii de anomalie, cum ar fi displazia cervicală ușoară. În acest caz, medicul va cere să repetați periodic testul Papanicolau. Displazia ușoară poate dispărea de la sine (țesutul revine la normal fără tratament). Tratamentele pentru celulele precanceroase mai avansate includ:

  • Procedura de incizie electrochirurgicală în buclă (LEEP). O buclă de sârmă alimentată cu energie electrică distruge orice celule anormale.
  • Biopsia conică. O mostră de țesut în formă de con care include celulele anormale este îndepărtată din colul uterin.
  • Crioterapie. Substanțele chimice reci, cum ar fi azotul lichid, distrug orice celule anormale.
  • Operație cu laser. Un fascicul laser încălzit distruge orice celule anormale.
  • În cazuri mai grave, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta întregul uter. Întrebați doctorul despre orice test care este necesar după operație.

Când ar trebui să aflu rezultatele testului?

Rezultatele sosesc de obicei în termen de două până la 10 zile. Întrebați medicul specialist despre când ar trebui să vă așteptați la rezultate și despre modul în care vă vor fi comunicate principalele constatări.

Când ar trebui să apelez la medicul ginecolog?

Colposcopia este o procedură relativ sigură, cu puține efecte secundare. Dar ar trebui să apelați la medicul ginecolog dacă observați oricare dintre următoarele simptome:

  • Durere severă în pelvis sau în partea inferioară a abdomenului.
  • Sângerări abundente (mai multe pierderi de sânge decât cele pe care le aveți de obicei în timpul menstruației).
  • Simptomele unei infecții, cum ar fi o secreție vaginală urât mirositoare și mai groasă decât de obicei, febră și frisoane.

Surse:

nhs.uk

jotrust.ork.uk

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai