Cum ne pregătim pentru colposcopie?

YouTube player

Este colposcopia considerată o intervenție chirurgicală?

Colposcopia nu este o intervenție chirurgicală, dar biopsiile sunt considerate proceduri chirurgicale minore. Biopsiile au loc uneori ca parte a colposcopiei. Dacă medicul găsește anomalii în timpul colposcopiei, acesta poate îndepărta o mostră din țesutul suspect. Este o procedură nedureroasă care durează mai puțin de 30 de minute și nu necesită internare în spital.

Cum mă pregătesc pentru o colposcopie?

Transmiteți starea dumneavoastră de sănătate medicului, răspundeți sincer la întrebările pe care vi le adresează acesta și specificați dacă aveți alergii. 

Puteți face o colposcopie în timpul sarcinii, dar este posibil să aveți un risc mai mare de sângerare dacă doctorul efectuează o biopsie în timpul procedurii. Discutați aceste preocupări cu medicul ginecolog.

Programați-vă colposcopia pentru o perioadă în care nu sunteți la menstruație. Teoretic puteți efectua procedura în timpul menstruației, însă, ginecologului îi va fi mai ușor să vă vizualizeze colul uterin dacă nu există sângerări.

Evitați orice fel de penetrare vaginală timp de 48 de ore înainte de colposcopie. Nu folosiți tampoane sau medicamente vaginale, cum ar fi creme sau supozitoare. Toate aceste lucruri pot modifica rezultatele colposcopiei.

Luați un analgezic cu 30 de minute înaintea procedurii. Medicamentele care conțin paracetamol sau ibuprofen vă pot face să vă simțiți mai confortabilă în timpul colposcopiei.

La ce să vă așteptați în timpul colposcopiei?

cum ma pregatesc de colposcopie

Colposcopia poate avea loc într-un cabinet medical sau într-o clinică. Procedura durează, de obicei, între 10 și 20 de minute. Ar trebui să puteți pleca acasă în aceeași zi a procedurii.

Cum se simte colposcopia?

O colposcopie nu este, de obicei, mai inconfortabilă decât efectuarea unui test Papanicolau. Nu veți avea nevoie de anestezie sau medicamente pentru durere. Iată la ce să vă așteptați:

  • Veți sta întinsă pe o masă de examinare, cu picioarele în stative.
  • Doctorul ginecolog va introduce un instrument numit speculum care vă va lărgi vaginul astfel încât colul uterin să fie vizibil.
  • Doctorul va privi prin colposcop pentru a vă examina mai îndeaproape vaginul și colul uterin. Colposcopul are o lumină încorporată și lentile de tip binocular care îi permit ginecologului. să vă vizualizeze cu ușurință colul uterin în timp ce rămâneți așezată .Colposcopul va rămâne în afara vaginului dumneavoastră tot timpul.
  • Acesta va folosi un tampon de bumbac pentru a aplica o soluție de acid acetic (soluție de oțet) pe colul uterin. Este posibil să observați o ușoară senzație de arsură. Soluția ajută la evidențierea oricăror zone suspecte.
  • Dacă colposcopia arată una sau mai multe zone de țesut anormal, doctorul poate face o biopsie pentru a îndepărta țesutul pentru testare.

Cum se simte o biopsie?

Spre deosebire de un test Papanicolau, în care se răzuiește țesut din întregul col uterin, colposcopia permite medicului să preleveze mostre de țesut prin răzuirea celulelor din zone selectate. Se vor îndepărta bucăți mici de țesut și vor fi trimise la un laborator pentru a vedea dacă sunt prezente celule canceroase sau precanceroase. Este posibil să simțiți o ușoară presiune sau o ciupitură atunci când doctorul îndepărtează țesutul anormal.

Cât de dureroasă este o colposcopie?

O colposcopie este relativ nedureroasă. Este posibil să simțiți o ușoară presiune atunci când speculumul intră în vagin. De asemenea, este posibil să simțiți o ușoară arsură sau înțepătură atunci când soluția intră în contact cu colul uterin. Dacă aveți nevoie de o biopsie, este posibil să simțiți o ciupitură ascuțită sau o senzație asemănătoare cu o crampă menstruală atunci când proba de țesut este extirpată. Luarea de analgezice fără prescripție medicală înainte de examinare poate ajuta cu durerea.

Ce se întâmplă după colposcopie?

Ar trebui să vă puteți relua activitățile normale imediat după programare. Dacă nu vi s-a făcut o biopsie, este posibil să observați unele sângerări în următoarele două zile.

Dacă ați avut o biopsie, este posibil să aveți:

  • Sângerări vaginale ușoare care durează câteva zile.
  • Dureri ușoare în vagin care durează câteva zile.
  • Scurgeri vaginale care pot părea negre sau maro (de la soluția acetică).

Puteți folosi tampoane pentru a gestiona orice scurgere sau sângerare vaginală. Între timp, evitați să vă introduceți ceva în vagin. Acordați timp colului uterin să se vindece, evitând contactul sexual, tampoanele sau dușurile vaginale. Întrebați-vă ginecologul despre cât timp ar trebui să evitați aceste activități pentru a asigura un timp de recuperare adecvat.

Surse:

uptodate.com

mscwomenshealth.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai