Ce este menstruația? Totul despre ciclul menstrual

Menstruația este o sângerare vaginală normală care apare în cadrul ciclului lunar al femeii. În fiecare lună, corpul se pregătește pentru sarcină. Dacă nu are loc nicio sarcină, uterul, sau pântecele, își elimină mucoasa. Sângele menstrual este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului. Acesta iese din corp prin vagin. Menstruația mai este cunoscută și sub numele de perioadă menstruală, ciclu menstrual sau perioadă. Sângele menstrual – care este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului – curge din uter prin colul uterin și iese din corp prin vagin.

Menstruația este determinată de hormoni. Hormonii sunt mesageri chimici în corpul dumneavoastră. Glanda pituitară (din creier) și ovarele (parte a sistemului reproducător) produc și eliberează anumiți hormoni în timpul ciclului menstrual.

Acești hormoni determină îngroșarea mucoasei uterine. Acest lucru se întâmplă pentru ca, în cazul în care ar avea loc o sarcină, un ovul să se poată implanta în mucoasa uterină. De asemenea, hormonii fac ca ovarele dumneavoastră să elibereze un ovul (ovulație). Ovulul se deplasează în jos în trompele uterine, unde așteaptă spermatozoizii. Dacă un spermatozoid nu fertilizează acel ovul, nu are loc o sarcină. Căptușeala uterului se descompune și se elimină.

Dureri menstruatie

Ce este un ciclu menstrual?

Ciclul menstrual este un termen pentru a descrie secvența de evenimente care au loc în corpul dvs. în timp ce se pregătește pentru posibilitatea unei sarcini în fiecare lună. Ciclul menstrual este perioada de timp cuprinsă între prima zi a menstruației și prima zi a următoarei menstruații. Ciclul fiecărei persoane este ușor diferit, dar procesul este același.

Cât de lung este un ciclu menstrual normal?

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu poate avea o durată de la 21 de zile până la aproximativ 35 de zile și totuși poate fi normal.

Câte zile între două menstruații sunt normale?

Numărul de zile dintre menstruații reprezintă lungimea ciclului menstrual. Ciclul menstrual mediu durează 28 de zile. Cu toate acestea, ciclurile care durează doar 21 de zile sau până la 35 de zile pot fi normale.

Cât durează o menstruație normală?

Majoritatea oamenilor au menstruația (sângerarea) între trei și șapte zile.

Este normală o menstruație de trei zile?

O menstruație este normală dacă durează între trei și șapte zile. În timp ce la capătul mai scurt al intervalului, unele persoane au o perioadă menstruală de trei zile. Acest lucru este în regulă.

Care sunt cele patru faze ale ciclului menstrual?

Creșterea și scăderea hormonilor declanșează etapele ciclului menstrual. Hormonii dvs. determină organele tractului reproducător să răspundă în anumite moduri. Evenimentele specifice care au loc în timpul ciclului menstrual sunt:

Faza menstruației: Această fază începe în prima zi a menstruației. Este momentul în care mucoasa uterului se elimină prin vagin, dacă nu a avut loc o sarcină. Cele mai multe persoane sângerează timp de trei până la cinci zile, dar o menstruație care durează doar trei zile până la șapte zile nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Faza foliculară: Această fază începe în ziua în care vă vine ciclul și se termină la ovulație (se suprapune cu faza menstruală și se termină când ovulați). În această perioadă, nivelul hormonului estrogen crește, ceea ce face ca mucoasa uterului (endometrul) să crească și să se îngroașe. În plus, un alt hormon – hormonul de stimulare a foliculilor (FSH) – determină creșterea foliculilor din ovare. În zilele 10-14, unul dintre foliculii în dezvoltare va forma un ovul (ovul) complet matur.

Ovulația: Această etapă are loc aproximativ în ziua 14 dintr-un ciclu menstrual de 28 de zile. O creștere bruscă a unui alt hormon – hormonul luteinizant (LH) – determină ovarul să elibereze ovulul. Acest eveniment este ovulația.

Faza luteală: Această fază durează de la aproximativ ziua 15 până la ziua 28. Ovulul dvs. părăsește ovarul și începe să călătorească prin trompele uterine până la uter. Nivelul hormonului progesteron crește pentru a vă ajuta să vă pregătiți mucoasa uterină pentru sarcină. Dacă ovulul este fertilizat de spermatozoizi și se atașează de peretele uterin (implantare), rămâneți însărcinată. Dacă sarcina nu are loc, nivelul de estrogen și progesteron scade și mucoasa groasă a uterului se elimină în timpul menstruației.

Calendar menstruatie

La ce vârstă începe de obicei menstruația?

Femeile încep să aibă menstruația la vârsta medie de 12 ani. Cu toate acestea, poți începe să ai menstruația încă de la 8 ani sau până la 16 ani. În general, cele mai multe persoane au menstruația la câțiva ani după ce le cresc sânii și părul pubian.

Persoanele de sex feminin încetează să mai aibă menstruație la menopauză, care apare în jurul vârstei de 51 de ani. La menopauză, nu mai produceți ovule (nu mai ovulați). Ați ajuns la menopauză atunci când nu v-a mai venit ciclul de un an.

Care sunt simptomele apariției menstruației?

Unele persoane prezintă simptome ale menstruației, iar altele nu. De asemenea, intensitatea acestor simptome poate varia. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de crampe. Crampele pe care le simți în zona pelviană reprezintă contracția uterului pentru a-și elibera mucoasa.

Alte semne ale menstruației sunt:

  • Schimbări ale dispoziției.
  • Probleme de somn.
  • Dureri de cap.
  • Pofte de mâncare.
  • Balonare.
  • Sensibilitate a sânilor.
  • Acnee.

Cum se schimbă menstruația în timp?

Intarziere menstruatie

Ciclul menstrual se poate schimba de la adolescență până la 40 sau 50 de ani. Când apare prima dată menstruația, este normal să existe cicluri mai lungi sau un flux menstrual mai abundent. Poate dura până la trei ani pentru ca tinerele să aibă cicluri regulate după ce încep să aibă menstruație. Un ciclu menstrual normal este un ciclu care:

  • Are loc aproximativ la fiecare 21 până la 35 de zile.
  • Provoacă sângerări între trei și șapte zile.

De la 20 de ani, ciclurile devin mai consistente și mai regulate. Odată ce corpul începe tranziția spre menopauză, perioadele se vor schimba din nou și vor deveni mai neregulate.

Este, de asemenea, normal ca menstruația să se schimbe în timpul altor evenimente de viață care vă afectează hormonii, cum ar fi după naștere sau când alăptați.

Ce se consideră o perioadă neregulată?

  • O menstruație neregulată descrie orice lucru care nu este o perioadă menstruală normală. Câteva exemple de menstruație neregulată sunt:
  • Perioade care apar la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile distanță.
  • Lipsa unei menstruații timp de trei luni (sau 90 de zile).
  • Flux menstrual care este mult mai abundent sau mai ușor decât de obicei.
  • Sângerări menstruale care durează mai mult de șapte zile.
  • Perioade care sunt însoțite de dureri severe, crampe, greață sau vărsături.
  • Sângerări sau pete care apar între menstruații.

Cât de mult ar trebui să sângerez în timpul menstruației?

Vă puteți aștepta să pierdeți între două și trei linguri de sânge în timpul menstruației. Unele semne de sângerare neregulată ale perioadei sunt:

  • Sângerare prin tampon sau absorbant la fiecare una sau două ore.
  • Trecerea de cheaguri de sânge mai mari de un sfert de dolar.
  • Sângerare mai lungă de șapte zile de fiecare dată când aveți menstruația.

Este normal să aveți unele variații în cantitatea de sângerare în fiecare ciclu. De asemenea, este important să vă amintiți că normalul dvs. poate fi diferit de cel al altcuiva. Încercați să nu faceți comparații. Discutați cu un ginecolog dacă vă îngrijorează sângerările neregulate sau severe din timpul menstruației.

Cum îmi urmăresc ciclul?

Este o idee bună să fiți conștientă de perioada menstruală. Faptul că nu aveți o menstruație poate să nu pară o mare problemă, dar o menstruație neregulată poate fi un semn al unei boli. Doctorul va întreba despre cea mai recentă menstruație și despre ciclurile menstruale.

Urmărirea menstruației poate fi, de asemenea, utilă pentru a ști când ovulați, care este momentul în care aveți cele mai mari șanse să rămâneți însărcinată. De asemenea, vă poate ajuta să vă planificați din timp sau să vă pregătiți pentru sângerări menstruale în timpul unui eveniment special sau al unei vacanțe.

Pentru a vă urmări menstruația:

  • Marcați prima zi a menstruației pe un calendar cu un X. Aceasta este prima zi.
  • Continuați să marcați fiecare zi în care sângerați cu un X. Opriți marcarea atunci când sângerarea se oprește.
  • Când sângerarea începe din nou, marcați-o cu un X. Aceasta este din nou prima zi.
  • Puteți număra apoi numărul de zile dintre fiecare prim X pentru a obține durata ciclului. Numărați numărul de X-uri pentru a vedea câte zile durează sângerarea.
  • Există, de asemenea, aplicații care fac toate acestea pentru dvs. și pe care le puteți descărca pe telefon sau tabletă.
Menstruatie neregulata

Când ar trebui să-mi fac griji în legătură cu ciclul meu?

Contactați-vă medicul ginecolog dacă:

  • Nu ați avut o menstruație până la vârsta de 16 ani.
  • Nu vă vine ciclul timp de trei luni sau mai mult.
  • Sângerați brusc timp de mai multe zile decât de obicei.
  • Sângerați mult mai ușor sau mult mai abundent decât de obicei.
  • Aveți dureri puternice în timpul menstruației.
  • Aveți sângerări între menstruații.
  • Vă simțiți rău după ce folosiți tampoane.
  • Credeți că ați putea fi însărcinată – de exemplu, ați avut relații sexuale și menstruația dvs. a întârziat cel puțin cinci zile.
  • Nu v-a revenit ciclul în trei luni de la întreruperea pilulelor contraceptive și știți că nu sunteți însărcinată.
  • Aveți întrebări sau preocupări legate de menstruația dumneavoastră sau de o posibilă sarcină.

Ciclul dumneavoastră menstrual oferă informații valoroase medicului despre sănătatea dumneavoastră reproductivă. Un ciclu menstrual normal poate dura între 21 și 35 de zile. Vă puteți aștepta să sângerați între trei și șapte zile de fiecare dată când vă vine ciclul. Contactați doctorul ginecolog dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la ciclul dumneavoastră menstrual. În unele cazuri, un ciclu neregulat ar putea însemna că aveți o afecțiune care necesită tratament.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai