Urticaria: cauzele apariției, simptome și tratament

Ce este urticaria?

cum arata urticaria

Urticaria este o umflătură roșie sau o pată pe piele. Reprezintă un tip de umflături la suprafața pielii și apar atunci când organismul are o reacție alergică. Reacțiile alergice apar atunci când sistemul tău imunitar intră în contact cu un alergen. Alergenii sunt proteine care sunt inofensive pentru mulți oameni, dar care provoacă o reacție alergică la persoanele sensibile.

Urticaria prezintă adesea mâncărimi, dar este posibil să simți și arsuri sau înțepături. Acestea pot fi mici cât un vârf de deget sau chiar mai mari.

Uneori, umflăturile de la urticarie se unesc și se extind, creând zone mai extinse. Urticaria tinde să dispară în 24 de ore, deși poate fi vizibilă timp de câteva zile sau mai mult.

Tipuri de urticarie

Urticaria acută se referă la urticaria care nu durează foarte mult timp (mai puțin de șase săptămâni). Urticaria cronică se referă la urticaria care apare de cel puțin două ori pe săptămână timp de mai mult de șase săptămâni.

Urticaria spontană este denumirea pentru urticaria cronică care nu are o cauză evidentă. O denumire mai veche pentru această afecțiune este urticarie cronică idiopatică.

Există, de asemenea, o afecțiune numită urticarie indusă. Acestea pot apărea atunci când ești expus la frig, la căldură sau la soare. Unii oameni reacționează la presiune, la exerciții fizice sau la transpirație. Urticaria fizică apare, de obicei, în decurs de o oră după expunere. Acest tip de urticarie poate fi, de asemenea, cronică.

Care este diferența dintre urticarie și o erupție cutanată?

O erupție cutanată este o afecțiune a pielii care implică ceva ieșit din comun, cum ar fi pete, umflături, mâncărimi sau roșeață. Urticaria este un exemplu de erupție cutanată, dar nu toate erupțiile cutanate sunt urticarie.

Cine este afectat de urticarie?

tratament urticarie

Oricine poate fi predispus la a dezvolta această afecțiune. Dacă ești o persoană care reacționează la mai multe tipuri de alergeni, este posibil să dezvolți urticarie frecvent. Alte persoane care nu reacționează la alergeni pot face urticarie o dată sau de câteva ori în viața lor.

Există, de asemenea, o relație între urticaria acută și afecțiuni precum astmul, rinita alergică și dermatita atopică, în special la copii. De asemenea, este posibil să fii afectat de urticarie în perioadele de stres extrem.

Cât de frecventă este urticaria?

În jur de 20% din populație va face urticarie cel puțin o dată. Aproximativ 1% până la 3% din populație are urticarie cronică.

Simptome

Care sunt simptomele urticariei acute?

Urticaria arată diferit în funcție de persoană și de situație. Acestea pot apărea oriunde pe corp. Semnele de urticarie acută includ:

  • Umflături ridicate pe piele. Umflăturile pot părea roșiatice pe pielea mai deschisă la culoare.
  • Albirea urticariei (centrul urticariei devine palid atunci când este apăsat).
  • Mâncărimi ale pielii.
  • Umflături sub piele (angioedem).
  • Odată cu ea pot se pot umfla și buzele, ochii sau interiorul gâtului.

Care sunt simptomele urticariei cronice?

În multe privințe, urticaria cronică și urticaria acută pot arăta la fel: poate fi vorba de mâncărimi, de umflături în relief, care devin mai deschise în centru și la presiune. Cu toate acestea, urticaria cronică poate:

  • Să-și schimbe dimensiunile și formele.
  • Să apară, să dispară și apoi să reapară cel puțin o dată la câteva zile pentru perioade lungi de timp, chiar luni sau ani.
  • Să apară împreună cu căldura, exercițiile fizice sau stresul.

Care sunt cauzele urticariei?

Urticaria acută este adesea o reacție alergică la ceva ce introduci în organism, cum ar fi alimente, băuturi sau medicamente, sau la ceva pe care îl atingi. Pielea are celule imunitare numite mastocite. Atunci când aceste celule intră în acțiune, ele eliberează substanțe chimice, inclusiv una numită histamină. Histamina este motivul pentru care se formează urticaria.

De asemenea, poți dezvolta urticarie dintr-o varietate de alte motive. Unele dintre acestea includ faptul că ai o infecție, ești stresat sau se exercită presiune fizică asupra pielii. Nu este neobișnuit ca medicul dermatolog să nu poată determina exact ce a cauzat urticaria.

Spre deosebire de urticaria acută, urticaria cronică nu este de obicei cauzată de alergii. Acestea pot fi cauzate de infecții cauzate de bacterii sau viruși, sau ca urmare a altor afecțiuni medicale, cum ar fi lupusul. Este posibil ca medicul să nu descopere o cauză exactă. În aceste cazuri, se spune că urticaria cronică este idiopatică sau spontană.

Urticaria cronică durează perioade lungi de timp, dar de obicei nu este permanentă. Ele pot fi inconfortabile, dar nu pun viața în pericol.

Este urticaria contagioasă?

simptome urticarie

Spre deosebire de alte afecțiuni ale pielii, urticaria nu este contagioasă. Dar dacă dezvolți urticarie pentru că pielea ta este expusă la secrețiile unei plante, cum ar fi iedera otrăvitoare, poți răspândi produsul vegetal alergen la alte persoane până când îl speli de pe piele.

Diagnostic

Cum se diagnostichează urticaria?

Medicul specialist poate diagnostica urticaria și angioedemul prin examinarea pielii. Testele de alergie pot ajuta la identificarea a ceea ce declanșează o reacție, dar acest lucru este valabil în primul rând pentru urticaria acută. Cunoașterea cauzei te poate ajuta să eviți alergenii și urticaria care vine cu ei. Testele de alergie pentru diagnosticarea urticariei includ:

  • Teste cutanate: În timpul acestui test, medicul testează diferiți alergeni pe pieleata. Dacă pielea se înroșește sau se umflă, înseamnă că ești alergic la acea substanță. De obicei, testul cutanat nu se face pentru urticaria cronică.
  • Teste de sânge: Un test de sânge verifică prezența unor anticorpi specifici în sângeletău. Corpul produce anticorpi pentru a lupta împotriva alergenilor. Dacă organismul produce prea mulți anticorpi, poți dezvolta urticarie și umflături.

Tratament

Cum se tratează sau se gestionează urticaria?

De cele mai multe ori, urticaria dispare fără tratament. Medicul îți poate recomanda medicamente și îngrijire la domiciliu pentru a te ajuta să te simți mai bine și pentru a reduce șansele de a dezvolta din nou urticarie. Tratamentele includ:

  • Medicamente pentru alergii: Medicamentele numite antihistaminice blochează efectele histaminei. Acestea pot fi luate pe cale orală (o pastilă) sau topică (puse pe pielea afectată). Antihistaminicele ameliorează mâncărimile cauzate de urticarie și fac ca reacțiile alergice să dispară sau să devină mai puțin severe. În funcție de cât de severă este urticaria, medicul poate recomanda medicamente zilnice pentru alergii.
  • Injecții pentru alergii: Pentru urticaria cronică greu de tratat, specialistul poate discuta despre injecții lunare de medicamente care blochează reacțiile alergice. Persoanele cu alergii severe produc prea multă Imunoglobulină IgE. Aceste injecții blochează sistemul imunitar să producă IgE.
  • Tratamente la domiciliu: Pentru a ameliora urticaria, poți face o baie sau un duș rece, poartă haine largi și aplică comprese reci. O cremă fără prescripție medicală cu hidrocortizon sau antihistaminice poate ameliora mâncărimile și umflăturile.
  • Steroizi pe cale orală: Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, pot ameliora simptomele afecțiunii care nu răspund la antihistaminice sau la steroizii topici.
  • Epinefrina: Reacțiile alergice acute severe pot duce la o afecțiune care pune în pericol viața, numită anafilaxie. Simptomele includ urticarie, umflarea feței, a gurii sau a gâtului, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, vărsături și tensiune arterială scăzută. Anafilaxia pune în pericol viața și oricine are acest tip de reacție are nevoie de o injecție imediată de epinefrină pentru a deschide căile respiratorii umflate.

Complicații ale urticariei

Orice persoană care are o reacție alergică acută severă ar putea avea o umflătură a căilor respiratorii – gât și plămâni – care îi poate pune viața în pericol. Această afecțiune este cunoscută sub numele de anafilaxie. Ea poate închide potențial căile respiratorii, ducând la moarte.

Anafilaxia este adesea declanșată de o reacție alergică severă la un anumit aliment, cum ar fi alunele și nucile, sau la o înțepătură de albină. Dacă suferi de anafilaxie, este necesară o injecție imediată de epinefrină.

Prevenire

Cum pot preveni apariția urticariei?

Urticarie acută

Medicul poate folosi rezultatele testelor de alergii pentru a te ajuta să îți dai seama ce substanțe îți provoacă urticarie acută. Odată ce cunoșți factorii declanșatori, îi poți evita. Este necesar să iei în considerare următoarele:

  • Să elimini anumite produse alimentare din dietă.
  • Să reduci expunerea la alergeni din aer.
  • Schimbă detergenții și săpunurile cu cei fără parfumuri sau coloranți.
  • Evită schimbările extreme de temperatură.
  • Relaxează-te și ia o pauză atunci când te simți stresat sau suprasolicitat.
  • Poartă haine lejere și dintr-un material natural.

Unele dintre aceste sfaturi te pot ajuta și în cazul urticariei cronice.

Urticarie cronică

Este posibil să nu fie posibil să previi urticaria cronică. Ia în considerare faptul că ea poate face parte dintr-o afecțiune medicală mai mare care îți afectează sistemul imunitar.

Urticaria este modul în care organismul răspunde la o substanță (alergen) la care este sensibil. Aceste reacții pot fi inconfortabile, dar de cele mai multe ori nu sunt grave. De cele mai multe ori, aceste reacții dispar într-o zi sau două. Dacă ești predispus la aceste reacții, discutați cu medicul pentru a te testa și a descoperi eventualele cauze. Odată ce știi ce declanșează alergiile, poți lua măsuri pentru a evita factorii declanșatori și pentru a trata reacțiile.

Urticaria cronică nu va dispărea în câteva săptămâni. Poate dura mult mai mult timp. Asigură-te că anunți doctorul dermatolog dacă tratamentul nu funcționează.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai