Ce sunt noduli tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt umflături neobișnuite pe glanda tiroidă. Glanda tiroidă este o glandă endocrină mică, în formă de fluture, situată în gât, sub mărul lui Adam. Aceasta produce hormonii tiroxină (numită și T4) și triiodotironină (numită și T3). Acești hormoni joacă un rol în anumite funcții corporale, inclusiv:
- Metabolismul.
- Temperatura corpului.
- Starea de spirit și excitabilitatea.
- Pulsul și ritmul cardiac.
- Digestia.
Nodulii tiroidieni sunt clasificați ca:
- Solitari (un singur nodul).
- Multiplu (mai mulți noduli).
- Chistic (plin de lichid).
- Solizi.
Mai mult de 90% dintre nodulii detectați la adulți sunt necanceroși (benigni), dar pot reprezenta un cancer tiroidian în aproximativ 4,0% până la 6,5% din cazuri. Chiar dacă majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cancerigeni, aceștia pot fi uneori un semn și/sau cauza unei boli tiroidiene.
Pe cine afectează nodulii tiroidieni?
Oricine poate avea un nodul tiroidian, inclusiv copiii și adulții. Cu toate acestea, sunt de aproximativ patru ori mai frecvente la persoanele de sex feminin la naștere decât la persoanele de sex masculin.
De asemenea, apar mai des la persoanele care trăiesc în țări în care alimentele nu sunt îmbogățite cu iod. (Iodul este necesar pentru ca glanda tiroidă să producă hormoni).
Alți factori care duc la un risc crescut de noduli tiroidieni includ:
- Antecedente de radiații tiroidiene.
- Antecedente familiale de noduli tiroidieni sau cancer tiroidian.
- Creșterea vârstei.
- Anemie cu deficit de fier.
- Fumatul.
- Obezitate.
- Sindromul metabolic.
- Consumul de alcool.
- Niveluri crescute ale factorului de creștere asemănător insulinei-1 (un hormon).
- Fibroame uterine.
Cât de frecvenți sunt noduli tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt frecvenți. Medicii endocrinologi îi detectează la aproximativ 5% până la 7% dintre adulți în timpul unei examinări fizice. Imagistica cu ultrasunete relevă că între 20% și 76% dintre adulți au noduli tiroidieni.
Nodulii tiroidieni sunt mai puțin frecvenți la copii.
Când ar trebui să mă îngrijorez în legătură cu noduli tiroidieni?
În majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar, chiar dacă marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, unii noduli tiroidieni conțin cancer tiroidian.
Din acest motiv, ar trebui să vă consultați doctorul endocrinolog pentru ca acesta să poată evalua nodulul pentru a fi sigur că este benign. Ca în toate cazurile de cancer, cu cât poate fi diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât mai bine.
Simptome și cauze
Ce simptome pot provoca nodulii tiroidieni?
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu provoacă simptome. Cu toate acestea, dacă aveți mai mulți noduli sau noduli mari, este posibil să îi puteți vedea.
În cazuri rare, nodulii pot crește suficient de mari pentru a provoca următoarele simptome:
- Dificultăți la înghițire sau respirație.
- Răgușeală sau modificări ale vocii.
- Durere în partea din față a gâtului.
- Mărirea glandei tiroide (gușă).
Nodulii tiroidieni hiperfuncționali pot duce la o supraproducție de hormoni tiroidieni, cunoscută și sub numele de hipertiroidism. Simptomele hipertiroidismului includ:
- Bătăi rapide ale inimii (palpitații).
- Senzație de tremurat și/sau nervozitate.
- Pierderea în greutate.
- Creșterea poftei de mâncare.
- Diaree și scaune mai frecvente.
- Dificultăți de somn.
- Glanda tiroidă mărită (gușă).
- Perioade menstruale ușoare sau lipsă de menstruație.
Nodulii tiroidieni pot fi, de asemenea, asociați cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism). Simptomele hipotiroidismului includ:
- Oboseală.
- Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor.
- Creșterea în greutate.
- Piele și păr uscat și aspru.
- Constipație.
- Depresie.
- Perioade menstruale frecvente și abundente.
Care sunt cauzele nodulilor tiroidieni?
Cercetătorii nu știu de ce se formează majoritatea nodulilor tiroidieni. Nodulii se pot forma din diverse motive și există diferite tipuri, printre care:
- Noduli coloizi: Aceștia sunt una sau mai multe excrescențe de țesut tiroidian normal. Aceste excrescențe nu sunt cancerigene (benigne). Ele pot crește mari, dar nu se răspândesc dincolo de glanda tiroidă. Acestea constituie cel mai frecvent tip de noduli tiroidieni.
- Chisturi tiroidiene: Acestea sunt excrescențe care sunt umplute cu lichid sau sunt parțial solide și parțial umplute cu lichid. Nodulii chistici prezintă un risc scăzut de cancer (maligni) și sunt fie monitorizați, fie supuși unei biopsii dacă sunt mai mari de 2 centimetri.
- Noduli inflamatori: Acești noduli se dezvoltă ca urmare a umflării (inflamației) pe termen lung (cronice) a glandei tiroide. Aceste excrescențe pot provoca sau nu durere.
- Gușă multinodulară: Uneori, o tiroidă mărită (gușă) este alcătuită din mai mulți noduli (care sunt de obicei benigni).
- Noduli tiroidieni hiperfuncționali: Acești noduli produc hormoni tiroidieni în plus, ceea ce poate duce la apariția hipertiroidismului. Hipertiroidismul necesită tratament.
- Cancerul tiroidian: Cancerul este cea mai mare îngrijorare atunci când se formează noduli tiroidieni. Din fericire, cancerul tiroidian este foarte rar – se găsește în mai puțin de 6,5% din toți noduli tiroidieni.
Diagnosticul nodulilor tiroidieni
Cum se diagnostichează nodulii tiroidieni?
Uneori puteți simți sau vedea singur un nodul tiroidian, sau doctorul endocrinolog îl poate descoperi în timpul unui examen fizic. De asemenea, medicul dumneavoastră poate descoperi un nodul cu ajutorul unui test imagistic efectuat din alt motiv.
Chiar dacă nodulii tiroidieni sunt aproape întotdeauna necanceroși (benigni), șansa mică ca acesta să fie cancer înseamnă că majoritatea nodulilor tiroidieni necesită un anumit tip de evaluare.
Ce teste se vor face pentru a diagnostica și evalua nodulii tiroidieni?
Medicul endocrinolog poate solicita oricare dintre următoarele teste pentru a ajuta la diagnosticarea și evaluarea unui nodul tiroidian:
- Test de sânge: Acest test verifică nivelurile de hormoni tiroidieni din sângele dumneavoastră. Nivelurile hormonilor sunt de obicei normale chiar dacă aveți noduli, dar pot fi anormale în unele cazuri și indică o boală tiroidiană.
- Ecografie tiroidiană: Acesta este un test de imagistică care folosește unde sonore pentru a crea imagini ale glandei tale tiroide. Acesta poate determina dacă un nodul este solid sau un chist umplut cu lichid. (Riscul de cancer este mai mare în cazul nodulilor solizi.) Acest test verifică, de asemenea, creșterea nodulilor și ajută la găsirea nodulilor care sunt greu de simțit. În plus, medicinii folosesc uneori ultrasunetele pentru a ajuta la ghidarea plasării acului în timpul unei biopsii cu ac fin.
- Biopsia cu ac fin: Cu acest test, medicul folosește un ac foarte subțire pentru a lua o mostră de celule de la unul sau mai mulți noduli tiroidieni. Apoi, acesta trimite probele la un laborator pentru evaluare. Majoritatea nodulilor sunt necanceroși. Cu toate acestea, dacă rezultatele testului nu sunt concludente, endocrinologul poate repeta acest test. De asemenea, aceștia vă pot sugera să vă supuneți unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta nodulii pentru a stabili un diagnostic precis.
- Scanare tiroidiană: În cadrul acestui test, luați pe cale orală o cantitate mică de iod radioactiv. Doctorul va verifica pentru a vedea cât de mult iod radioactiv absorb nodulii tiroidieni și cât de mult este absorbit de țesutul tiroidian normal. Acest lucru va oferi informații suplimentare despre noduli tiroidieni, ajutându-l pe medicul specialist endocrinolog să determine probabilitatea de cancer.
Tratamentul nodulilor tiroidieni
Cum sunt tratați nodulii tiroidieni?
Tratamentul depinde de tipul de nodul tiroidian. Opțiunile de tratament includ:
Niciun tratament/se observă și se așteaptă: Dacă nodulii nu sunt canceroși, dumneavoastră și medicul dvs. puteți decide că nu este nevoie să fiți tratat în acest moment. Vă veți vedea medicul în mod regulat, astfel încât acesta să poată verifica dacă există modificări ale nodulilor.
Iod radioactiv: Doctorul endocrinolog poate folosi iod radioactiv pentru a trata noduli tiroidieni hiperfuncționali și gușa cu mai mulți noduli. Glanda dvs. tiroidă absoarbe iodul radioactiv, ceea ce face ca nodulii să se micșoreze.
Intervenție chirurgicală: Intervenția chirurgicală pentru a scoate nodulii este cel mai bun tratament pentru nodulii care sunt canceroși, cauzează simptome obstructive, cum ar fi probleme de respirație sau de înghițire, și sunt “suspecți” (nu pot fi diagnosticați fără a fi îndepărtați și examinați chirurgical.
Prevenire
Pot fi preveniți nodulii tiroidieni?
Deoarece cercetătorii nu știu care sunt cauzele majorității nodulilor tiroidieni, nu îi puteți preveni în majoritatea cazurilor.
Puteți, totuși, încerca să vă diminuați riscul de a-i dezvolta prin gestionarea anumitor factori de risc. De exemplu, dacă suferiți de obezitate, discutați cu medicul dvs. despre atingerea unei greutăți sănătoase. Dacă fumați țigări, încercați să renunțați la ele.
De asemenea, este important să vă asigurați că aveți suficient iod în dieta dumneavoastră. Dacă folosiți sare de masă iodată, probabil că consumați suficient.
Studiile au arătat că persoanele care iau anticoncepționale orale și/sau statine pot avea un risc redus de a dezvolta noduli tiroidieni.
Prognosticul pentru noduli tiroidieni necanceroși (benigni) este mare. Adesea, aceștia nu au nevoie de tratament și doar aproximativ 1% dintre nodulii tiroidieni benigni cauzează o boală tiroidiană, care poate fi tratată.
Prognosticul pentru noduli tiroidieni canceroși (maligni) variază foarte mult în funcție de mai mulți factori, printre care:
- Tipul de cancer.
- Vârsta dumneavoastră la momentul diagnosticării.
- Dimensiunea nodulului/tumorului.
- Dacă s-a răspândit la țesuturile din apropiere, cum ar fi ganglionii limfatici.
- Dacă s-a răspândit (metastazat) în părți îndepărtate ale corpului dumneavoastră.
- Dacă aveți cancer tiroidian, medicul endocrinolog vă va putea oferi un prognostic mai precis.
Când ar trebui să mă consult cu un doctor în legătură cu un nodul tiroidian?
Dacă observați o umflătură pe tiroida dvs., este important să vă consultați medicul de familie sau un medic endocrinolog. Chiar dacă majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni și nu cauzează alte simptome, este totuși important ca nodulul să fie evaluat, în mica șansă ca acesta să fie cancer.
Dacă ați fost diagnosticat cu un nodul tiroidian și adoptați abordarea “urmăriți și așteptați”, va trebui să vă consultați medicul în mod regulat, astfel încât acesta să poată monitoriza nodulul pentru orice modificări.
Cum afectează noduli tiroidieni copiii?
Nodulii tiroidieni sunt mult mai puțin frecvenți la copii decât la adulți, dar cercetătorii nu sunt siguri de cifrele exacte.
Există un risc crescut de cancer tiroidian în cazul nodulilor găsiți la copii și adolescenți în comparație cu adulții. Cu toate acestea, peste 75% din nodulii găsiți la copii și adolescenți sunt necanceroși (benigni).
Simptomele, diagnosticul și tratamentul nodulilor tiroidieni pentru copii sunt aceleași ca și în cazul adulților.
Surse: