Totul despre cancerul tioridian – cauze, simptome si tratament

YouTube player

Ce este cancerul tiroidian?

Cancerul tiroidian se dezvoltă în tiroidă, o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Această glandă produce hormoni care reglează metabolismul (modul în care organismul utilizează energia).

Hormonii tiroidieni ajută, de asemenea, la controlul temperaturii corpului, al tensiunii arteriale și al ritmului cardiac. Cancerul tiroidian, un tip de cancer endocrin, este, în general, foarte ușor de tratat, cu o rată de vindecare excelentă.

Care sunt tipurile de cancer tiroidian?

Specialiștii clasifică cancerul tiroidian în funcție de tipul de celule din care se dezvoltă cancerul. Tipurile de cancer tiroidian includ:

  • Papilar: Până la 80% din toate cancerele tiroidiene sunt papilare. Acest tip de cancer crește lent. Deși cancerul tiroidian papilar se răspândește adesea la ganglionii limfatici din gât, boala răspunde foarte bine la tratament. Cancerul tiroidian papilar este foarte curabil și rareori este fatal.
  • Folicular: Cancerul tiroidian folicular reprezintă până la 15% din diagnosticele de cancer tiroidian. Este mai probabil ca acest cancer să se răspândească la oase și organe, cum ar fi plămânii. Cancerul metastatic (cancerul care se răspândește) poate fi mai dificil de tratat.
  • Medular: Aproximativ 2% dintre cancerele tiroidiene sunt medulare. Un sfert dintre persoanele cu cancer tiroidian medular au un istoric familial al bolii. O genă defectuoasă (mutație genetică) poate fi de vină.
  • Anaplastic: Acest cancer tiroidian agresiv este cel mai greu de tratat. Poate crește rapid și se răspândește adesea în țesuturile înconjurătoare și în alte părți ale corpului . Acest tip de cancer rar reprezintă aproximativ 2% din diagnosticele de cancer tiroidian.

Care sunt stadiile cancerului tiroidian?

Specialistii folosesc un sistem de stadializare pentru a determina dacă și cât de departe s-a răspândit cancerul tiroidian. În general, atunci când celulele canceroase din tiroida  fac metastaze, acestea se răspândesc mai întâi la structurile și ganglionii limfatici din apropiere. După aceea, cancerul se poate răspândi la ganglioni limfatici, organe și oase îndepărtate.

Stadiile cancerului tiroidian variază de la 1 (I) la 4 (IV). În termeni simpli, cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult s-a răspândit cancerul. Pentru a afla mai multe despre stadializarea cancerului și cum se aplică la diagnosticul dvs. specific, discutați cu specialistul endocrinolog.

Simptome și cauze

Care sunt semnele de avertizare ale cancerului tiroidian?

Primul semn poate fi o umflătură sau o excrescență (nodul tiroidian) în gât. Nu vă panicați dacă aveți un nodul tiroidian. Majoritatea nodulilor sunt benigni (nu sunt cancerigeni). Doar aproximativ 3 din 20 de noduli tiroidieni se dovedesc a fi canceroși (maligni).

Alte simptome ale cancerului tiroidian includ:

  • Dificultăți de respirație sau de înghițire.
  • Pierderea vocii (răgușeală).
  • Noduli limfatici umflați în gât.
  • Care sunt semnele care arată că cancerul tiroidian s-a răspândit?
  • Dacă aveți cancer tiroidian care s-a răspândit (metastazat) în alte zone ale corpului, puteți avea simptome precum:
  • Oboseală.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Greață și vărsături.
  • Pierdere neașteptată în greutate.

Care sunt cauzele cancerului tiroidian?

cauze cancer tiroidian

Experții nu sunt siguri de ce unele celule devin canceroase (maligne) și vă atacă tiroida. Anumiți factori, cum ar fi expunerea la radiații, o dietă săracă în iod și genele defectuoase pot crește riscul. Alți factori de risc includ:

  • Tiroida mărită (gușă).
  • Antecedente familiale de boală tiroidiană sau cancer tiroidian.
  • Tiroidită (inflamarea glandei tiroide).
  • Mutații (modificări) genetice care cauzează boli endocrine, cum ar fi neoplazia endocrină multiplă de tip 2A (MEN2A) sau sindromul de tip 2B (MEN2B).
  • Aport scăzut de iod.
  • Obezitatea (indice de masă corporală ridicat).
  • Radioterapie pentru cancerul capului și gâtului, în special în timpul copilăriei.
  • Expunerea la precipitații radioactive provenite de la arme nucleare sau de la un accident la o centrală electrică.

Cum se diagnostichează cancerul tiroidian?

Dacă aveți un nodul tiroidian mărit sau alte semne de cancer tiroidian, medicul dvs. poate solicita unul sau mai multe dintre aceste teste:

  • Teste de sânge: Un test de sânge pentru tiroidă verifică nivelul de hormoni și măsoară dacă tiroida  funcționează corect.
  • Biopsie: În timpul unei biopsii prin aspirație cu ac fin, medicul îndepărtează celule din tiroida  pentru a testa dacă există celule canceroase. O biopsie a ganglionului santinelă poate determina dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici. Doctorul endocrinolog poate folosi tehnologia cu ultrasunete pentru a ghida aceste proceduri de biopsie.
  • Scanarea cu radioiod: Acest test poate detecta cancerul tiroidian și poate determina dacă cancerul s-a răspândit. Înghițiți o pastilă care conține o cantitate sigură de iod radioactiv (iod radioactiv). Timp de câteva ore, glanda dvs. tiroidă absoarbe iodul. Medicutilizează un dispozitiv special pentru a măsura cantitatea de radiații din glandă. Zonele cu mai puțină radioactivitate au nevoie de mai multe teste pentru a confirma prezența cancerului.
  • Scanări imagistice: Scanarea cu iod radioactiv, tomografia computerizată (CT) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET) pot detecta cancerul tiroidian și răspândirea cancerului.

Cum este gestionat sau tratat cancerul tiroidian?

Tratamentele pentru cancerul tiroidian depind de mărimea tumorii și dacă cancerul s-a răspândit sau nu. Tratamentele includ:

  • Chirurgia: Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul tiroidian. În funcție de mărimea și localizarea tumorii, un chirurg poate îndepărta o parte din glanda tiroidă (lobectomie) sau toată glanda (tiroidectomie). Chirurgul îndepărtează, de asemenea, orice ganglion limfatic din apropiere unde s-au răspândit celulele canceroase.
  • Terapia cu iod radioactiv: Cu terapia cu iod radioactiv, înghițițiți o pastilă sau un lichid care conține o doză mai mare de iod radioactiv decât cea utilizată în cadrul unei scanări de diagnosticare cu iod radioactiv. Iodul radioactiv micșorează și distruge glanda tiroidă bolnavă împreună cu celulele canceroase. Acest tratament este foarte sigur. Glanda dvs. tiroidă absoarbe aproape tot radioiodul, iar restul corpului dvs. are o expunere minimă la radiații.
  • Radioterapie: Radiațiile ucid celulele canceroase și le opresc din creștere. Radioterapia externă utilizează un aparat pentru a trimite fascicule puternice de energie direct la locul tumorii. Radioterapia internă (brahiterapia) presupune plasarea de semințe radioactive în interiorul sau în jurul tumorii.
  • Chimioterapia: Medicamentele de chimioterapie intravenoase sau orale ucid celulele canceroase și opresc creșterea cancerului. Foarte puține persoane diagnosticate cu cancer tiroidian vor avea nevoie de chimioterapie.
  • Terapia hormonală: Acest tratament blochează eliberarea de hormoni care pot provoca răspândirea sau revenirea cancerului.

Care sunt complicațiile cancerului tiroidian?

simptome cancer tiroidian

Cancerul tiroidian se poate răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului , cum ar fi ficatul, plămânii sau oasele. Depistarea și tratarea cancerului tiroidian în stadii incipiente reduce riscul de metastaze.

Cancerul tiroidian poate recidiva (reveni), chiar și după tratament. Deoarece cancerul tiroidian se dezvoltă lent, ar putea dura până la 20 de ani pentru a reveni. Recidiva se întâmplă în până la 30% din cazurile de cancer tiroidian.

În general, prognosticul (perspectivele) cancerului tiroidian este pozitiv. Dar este important de știut că, după o intervenție chirurgicală sau tratamente pentru tiroidă, organismul are în continuare nevoie de hormoni tiroidieni pentru a funcționa. Veți avea nevoie de terapie hormonală de substituție tiroidiană pe viață. Hormonii tiroidieni sintetici iau locul hormonilor tiroidieni pe care organismul nu îi mai produce în mod natural.

Cum afectează cancerul tiroidian sarcina?

Cancerul tiroidian este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la persoanele însărcinate (cancerul de sân este primul). Aproximativ 10% dintre cancerele tiroidiene se dezvoltă în timpul sarcinii sau în primul an după naștere. Experții cred că fluctuația nivelurilor hormonale din timpul sarcinii poate declanșa cancerul.

Dacă primiți un diagnostic de cancer tiroidian în timpul sarcinii, medicul endocrinolog poate discuta opțiunile de tratament. În funcție de tipul de cancer și de gravitatea acestuia, acesta vă poate recomanda să amânați tratamentul până după ce nașteți copilul. Dacă tratamentul nu poate aștepta, majoritatea oamenilor pot fi supuși în siguranță unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta glanda canceroasă. Nu ar trebui să vă supuneți la teste de diagnosticare sau tratamente radioactive atunci când sunteți însărcinată sau alăptați.

Cât durează recuperarea după tratamentul cancerului tiroidian?

Recuperarea depinde de mai mulți factori, inclusiv de vârsta dvs., de mărimea și stadiul tumorii tiroidiene și de tipul de tratament pe care l-ați primit. Discutați cu specialistul endrocrinolog despre ce vă puteți aștepta în timpul și după tratamentul pentru cancerul tiroidian.

Pot să previn cancerul tiroidian?

Mulți oameni dezvoltă cancer tiroidian fără niciun motiv cunoscut, așa că prevenirea nu este cu adevărat posibilă. Dar dacă știți că aveti un risc ridicat de cancer tiroidian, este posibil să puteți lua în considerare:

Intervenția chirurgicală preventivă (profilactică): Testele genetice pot determina dacă sunteți purtător al unei gene modificate (o mutație) care vă crește riscul de cancer medular tiroidian sau de neoplazie endocrină multiplă. Dacă aveți gena defectă, puteți opta pentru o intervenție chirurgicală preventivă (profilactică) pentru a vă îndepărta glanda tiroidă înainte de apariția cancerului.

Care este rata de supraviețuire a cancerului tiroidian?

Opt din 10 persoane care au cancer tiroidian dezvoltă tipul papilar. Cancerul tiroidian papilar are o rată de supraviețuire la cinci ani de aproape 100% atunci când cancerul se află în glanda lor (localizat). Chiar și atunci când cancerul se răspândește (metastazează), rata de supraviețuire este de aproape 80%. Această rată înseamnă că, în medie, aveți aproximativ 80% mai multe șanse de a trăi cel puțin cinci ani după diagnosticare decât o persoană care nu are cancer tiroidian papilar metastatic.

Ratele de supraviețuire la cinci ani pentru alte tipuri de cancer tiroidian includ:

  • Folicular: Aproape 100% pentru localizat; în jur de 63% pentru metastază.
  • Medulară: Aproape 100% pentru localizare; aproximativ 40% pentru metastază.
  • Anaplastic: Aproape 31% pentru localizare; 4% pentru metastază.

Este cancerul tiroidian curabil?

Da, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt vindecabile prin tratament, mai ales dacă celulele canceroase nu s-au răspândit în părți îndepărtate ale corpului . În cazul în care tratamentul nu vindecă complet cancerul tiroidian, furnizorul  de servicii medicale poate concepe un plan de tratament pentru a distruge cât mai mult din tumoare și pentru a preveni reapariția sau răspândirea acesteia.

Când ar trebui să mă consult cu medicul endrocrinolog?

Ar trebui să apelați la medic dacă aveți cancer tiroidian și vă confruntați cu:

  • Umflătură în gât.
  • Ritm cardiac rapid.
  • Pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate.
  • Oboseală extremă.

Surse:

mayoclinic.org

nhs.org

cancer.gov

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai