Hiperplazia benignă de prostată – ce este, cauze și diagnostic

Ce este hiperplazia benignă de prostată?

Hiperplazia benignă de prostată

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) face ca prostata să crească în dimensiune. Este cea mai frecventă problemă de prostată la bărbați și la persoanele desemnate de sex masculin la naștere, afectându-i pe aproape toți pe măsură ce îmbătrânesc. Simptomele includ dificultăți la urinare și o nevoie bruscă de a urina. Tratamentul include medicamente, intervenții chirurgicale și proceduri minim invazive.

Prostata este o glandă care se află sub vezica urinară și în fața rectului. Este de mărimea unei nuci și înconjoară o parte din uretră. Uretra este un tub care transportă urina și lichidul seminal în afara corpului.

Dacă prostata crește în dimensiune, poate împiedica urina și ejacularea să treacă prin uretră. HBP nu reprezintă o afecțiune canceroasă. Cu toate acestea, simptomele HBP pot indica afecțiuni mai grave, inclusiv cancerul de prostată.

Riscul de cancer la prostată crește odată ce dezvolți HBP?

Cercetările arată că a avea HBP nu crește riscul de a dezvolta cancer de prostată. Cu toate acestea, HBP și cancerul de prostată au simptome similare. Dacă suferi HBP, este posibil să ai în același timp și cancer de prostată nedetectat.

Pentru a ajuta la depistarea cancerului de prostată în stadii incipiente, fiecare persoană cu prostată ar trebui să facă un screening de prostată în fiecare an între 55 și 69 de ani. Există un risc crescut de a dezvolta dacă ai un istoric familial de cancer de prostată.

Pe cine afectează hiperplazia benignă de prostată?

HBP este cea mai frecventă problemă de prostată la bărbați.

prostata

Cât de frecventă este hiperplazia benignă de prostată?

Hiperplazia benignă de prostată este frecventă. Până la vârsta de 60 de ani, aproximativ 50% dintre bărbați vor avea unele semne de HBP. Până la vârsta de 85 de ani, aproximativ 90% vor avea semne ale acestei afecțiuni.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu HBP vor dezvolta simptome care necesită tratament.

Simptomele HBP

Prostata înconjoară uretra, iar aunci când HBP face prostata să crească, aceasta poate cauza blocarea uretrei. Ca urmare, simptomele timpurii ale HBP includ:

  • Lentoare sau picurare atunci când uirinezi.
  • Dificultate în a urina
  • Scurgeri (incontinență).
  • Nevoie bruscă de a urina.
  • Nevoia de a te ridica noaptea pentru a urina.
  • Incapacitatea de a goli complet vezica urinară.
  • Durere după ejaculare sau în timpul urinării.
  • Urina își schimbă culoarea.

Ce se întâmplă dacă lași prostata mărită netratată?

Fără tratament, HBP poate provoca o nouă obstrucție a uretrei, iar simptomele se pot agrava. De asemenea, poate provoca:

  • Infecție a tractului urinar.
  • Pietre la vezica urinară.
  • Sânge în urină.
  • Leziuni renale din cauza refluxului de urină din vezică până la rinichi. Refluxul de urină crește presiunea asupra rinichiului.

Care sunt cauzele hiperplaziei benigne de prostată?

Încî nu există o cauză clară a apariției acestei afecțiuni.

O teorie este că, pe măsură ce îmbătrânești, cantitatea de testosteron din corp scade. În același timp, nivelul de estrogen rămâne același. Aceste modificări hormonale pot determina creșterea celulelor prostatei. Cu toate acestea, persoanele care iau suplimente de testosteron pot dezvolta sau agrava HBP.

Bărbații mai în vârstă dețin niveluri mai ridicate de dihidrotestosteron (DHT). DHT este o formă mai puternică de testosteron care crește dimensiunea prostatei.

Ce tip de medic tratează hiperplazia benignă de prostată?

Urologul este cel care se ocupă cu diagnosticul și totodată investigarea acestei boli. Un urolog este un medic specializat în tratarea afecțiunilor care afectează sistemul urinar.

Diagnostic

Cum se diagnostichează hiperplazia benignă de prostată?

Medcicul specializat va analiza istoricul medical, va pune întrebări și va efectua un examen fizic. O parte a examenului fizic implică un examen rectal digital.

În timpul unui examen rectal digital, medicul introduce degetul în rect. Aceștia vor simți marginile și suprafața prostatei, vor estima dimensiunea prostatei și vor detecta orice zonă dură care ar putea fi cancer.

Acesta poate, de asemenea, să solicite:

  • Un sondaj pentru a evalua severitatea simptomelor.
  • Un test de debit de urină pentru a măsura viteza jetului urinar.
  • Un studiu pentru a detecta câtă urină rămâne în vezică după ce ai terminat de urinat.
  • Cistoscopie pentru a examina vezica urinară.

Tratament

Hiperplazia de prostata

Poate fi vindecată hiperplazia benignă de prostată?

Nu există un tratament permanent pentru HBP. Cu toate acestea, sunt disponibile opțiuni alternative pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cum se tratează hiperplazia benignă de prostată?

Dacă prezinți simptome ușoare, este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament. Specialist gastroenterolog poate recomanda o abordare de așteptare vigilentă, în care mergi regulat pentru a te asigura că HBP nu se agravează.

Opțiunile de tratament includ:

Medicamente

Cele mai frecvent prescrise medicamente relaxează mușchiul din prostată, ceea ce reduce tensiunea asupra uretrei.

Unele medicamente scad producția hormonului DHT, care poate încetini creșterea prostatei. Aceste medicamente sunt cele mai benefice pentru persoanele cu prostata mai mare.

În același timp, îți pot fi prescrise medicamente combinate care ajută la tratarea simptomelor, precum și la îmbunătățirea fluxului de urină.

După ce începi un tratament, poate dura între una și opt săptămâni pentru ca simptomele să se amelioreze.

Chirurgie

Mai multe tipuri diferite de intervenții chirurgicale pot îndepărta țesutul prostatic care blochează uretra. Acestea includ:

  • Rezecția transuretrală a prostatei. Urologul introduce un instrument special (rezectoscop) prin uretră, care îi permite să vadă și să îndepărteze țesutul prostatic.
  • Incizia transuretrală a prostatei. Urologul face două incizii mici în prostată și în locul unde se unesc uretra și vezica urinară (gâtul vezicii urinare) pentru a lărgi uretra și a îmbunătăți fluxul de urină.
  • Electrovaporizarea transuretrală. Urologul folosește un electrod pentru a încălzi țesutul prostatic. Acest lucru transformă celulele de țesut din zonele mărite ale prostatei în abur.

După o procedură chirurgicală, ar trebui să îți poți relua activitățile normale în câteva zile sau o săptămână.

Tratamente minim invazive

Noile tratamente pentru HBP sunt mai puțin invazive și mai puțin dăunătoare pentru țesuturile sănătoase decât intervenția chirurgicală. În general, cele mai multe dintre aceste tratamente sunt proceduri ambulatorii, ceea ce înseamnă că poți pleca acasă în aceeași zi cu procedura. De asemenea, sunt mai ieftine, au mai puține efecte secundare și permit o recuperare mai rapidă. Cu toate acestea, deoarece aceste tehnici sunt noi, nu există prea multe informații despre efectele sau complicațiile pe termen lung ale acestora.

Care este cel mai bun tratament pentru hiperplazia benignă de prostată?

Rezecția transuretrală a prostatei este cel mai eficient tratament pentru majoritatea cazurilor de HBP.

Cu toate acestea, la adulții de 65 de ani și mai în vârstă, sunt de preferat medicamentele și tratamentele minim invazive. Pacienții mai în vârstă pot avea mai multe complicații și un timp de recuperare mai lung după operație.

Ce pot/nu pot mânca/bea dacă am hiperplazie benignă de prostată?

Fructele, legumele și grăsimile sănătoase pot fi benefice pentru sănătatea prostatei. Ia în considerare urmarea dietei mediteraneene sau încorporarea mai multor dintre următoarele în mesele tale:

  • Fructe de pădure.
  • Broccoli.
  • Citrice.
  • Nuci.
  • Roșii.
  • Turmeric.

O dietă săracă poate agrava HBP. Dacă suferi de HBP, este o idee bună să eviți alimentele procesate, zaharurile și cantitățile mari de carbohidrați, precum și:

  • Alcoolul.
  • Cofeina.
  • Lactatele.
  • Carnea roșie.
  • Sodiul (sarea).

Poate o prostată mărită să revină la normal?

La unele persoane cu HBP ușoară, simptomele au dispărut fără tratament. Dacă simptomele nu dispar în după o perioadă de așteptare, ar trebui să discuți cu medicul urolog opțiunile de tratament.

Prevenire

Cum îmi pot reduce riscul de a dezvolta hiperplazie benignă de prostată?

Cele mai bune modalități de a reduce riscul de a dezvolta HBP sunt de a face schimbări în stilul de viață care să îmbunătățească sănătatea prostatei și a inimii și de a lua suplimente.

  • Efectuarea de exerciții fizice cel puțin 30 de minute în fiecare zi poate ajuta la prevenirea HBP sau la încetinirea creșterii prostatei. Menținerea unui nivel normal al colesterolului, al tensiunii arteriale și al zahărului din sânge este, de asemenea, importantă.

Următoarele suplimente pe bază de plante pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a HBP:

  • Beta-sitosterol. Beta-sitosterolul este un micronutrient din plante care poate ajuta la menținerea sănătății inimii.
  • Semințe de in. Inul este o sursă bună de fibre alimentare și acizi grași omega-3 care pot ajuta la scăderea colesterolului.
  • Ulei de semințe de dovleac. Uleiul din semințe de dovleac provine din semințele de dovleac. Acesta poate ajuta la micșorarea prostatei.

Discută cu medicul înainte de a lua orice supliment nou. Acestea pot reacționa negativ la alte suplimente sau medicamente pe care le luați în prezent.

La ce mă pot aștepta dacă am hiperplazie benignă de prostată?

Perspectiva pentru persoanele cu HBP este foarte bună. HBP nu are leac, dar tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Este posibil ca simptomele ușoare să nu necesite tratament. Medicamentele, intervențiile chirurgicale și tratamentele minim invazive pot trata cazurile mai severe.

Când ar trebui să mă consult cu medicul specialist?

Dacă ai oricare dintre următoarele simptome, apelați imediat la urolog:

  • Durere în partea inferioară a abdomenului sau a organelor genitale în timp ce urinezi.
  • Dificultăți la urinare sau incapacitatea de a urina.
  • Sânge în urină.

Care este diferența dintre cancerul de prostată și hiperplazia prostatică benignă?

Cancerul de prostată este un tip comun de cancer care se dezvoltă în glanda prostatică. Cancerul de prostată în stadiu incipient cauzează rareori simptome. Cu toate acestea, pe măsură ce avansează, acesta împărtășește multe dintre aceleași simptome ca și HBP. Aceste simptome includ un flux urinar slab, durere la ejaculare sau la urinare și nevoia frecventă urina. Cancerul de prostată se poate răspândi la oase, la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului. Opțiunile de tratament includ radioterapia și intervenția chirurgicală.

Simptomele HBP sunt similare cu simptomele cancerului de prostată. Cu toate acestea, HBP nu este cancer și nu crește riscul de a dezvolta cancer. Nu se va răspândi în alte părți ale corpului

Care este diferența dintre hiperplazia prostatică benignă și mărirea benignă a prostatei?

HBP este numele unei afecțiuni care determină creșterea dimensiunii prostatei.

Extinderea benignă a prostatei este un termen pe care furnizorii de asistență medicală îl folosesc pentru a descrie dimensiunea crescută a prostatei dumneavoastră din cauza HBP.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai