Bună ziua, sunt doctorul Melania Crăciun medic primar chirurg la clinica Anastasios.
Aș dori să vă vorbesc astăzi despre afecțiunea frecvent întâlnită în special în rândul bărbaților, dar nu numai, și anume despre boala pilonidală.
Ce este boala pilonidală?
Boala pilonidală, cunoscută și sub numele de chist pilonidal este o afecțiune cronică ce se manifestă prin apariția la nivelul tegumentului interfesier, a unei formațiuni pseudotumorale care conține fire de păr și fragmente de tegument. Boala pilonidală nu este o afecțiune congenitală așa cum s-a presupus inițial și mai degrabă o afecțiune dobândită, apărută frecvent la bărbații tineri cu pilozitatea crescută la nivelul regiunii interfesiere sau care stau timp îndelungat în șezut. Atunci când firul de păr al regiunii interfesieri nu are capacitatea de a străbate pielea, pentru a crește la suprafața tegumentului, aceasta are tendința de a crea sinusuri sub tegument.
Frecarea și presiunea exercitată asupra pielii de îmbrăcămintea strâmtă, de mersul pe bicicletă, statul îndelungat pe scaun forțează pătrunderea firului de păr și mai adânc în piele. Organismul identifică părul ca fiind un corp străin și creează un chist în jurul lui. Cel mai adesea această leziune evoluează spre infectare și apare chistul pilonidal abcedat sau abcesul pilonidal. În dezvoltarea chistului pilonidal sunt implicați mai mulți factori predispozanți sau dobândiți, cum ar fi sexul și vârsta, pentru că el apare mai frecvent la bărbații tineri, obezitatea, excesul de păr, modul de viață sedentar și ocupația, sunt mai predispuse persoanele care stau un timp îndelungat pe scaun.
Semnele și simptomele bolii pilonidale
Semnele și simptomele bolii pilonidale sunt sărace la chistul pilonidal mai complicat acesta fiind adesea asimptomatic. Din nefericire însă, frecvent chistul pilonidal se infectează și apare abcesul, extrem de dureros, cu imposibilitatea pacientului de a se așeza pe scaun, cu irităm local, uneori poate apare febra sau secreție purulentă și mirosul neplăcut. Diagnosticul bolii pilonidale se stabilește cel mai adesea clinic, însă uneori medicul poate recomanda efectuarea investigațiilor imagistice suplimentare, precum CT-ul sau RMN, pentru a identifica unele cavități sinusale care s-ar fi putut forma sub tegument și care nu pot fi evidențiate la consultul clinic.
Care este tratamentul bolii pilonidale?
Tratamentul bolii pilonidale depinde de severitatea bolii, tratamentul chistului pilonidal necomplicat, fără semne și simptome de abces și a chistului pilonidal cronic este chirurgical și constă în excizia largă a sinusului în întregime, până în țesut sănătos cu sau fără sutura primară a plăgii sau acoperirea zonei cu lambouri cutanată, prin diferite proceduri, cum ar fi de exemplu tehnica Bascom Cleft Lift, care este la ora actuală Golden Standard în tratamentul bolii pilonidale. Rezultatele sunt variabile în funcție de particularitățile cazului și de tehnica folosită.
Tratamentul abcesului pilonidal
Tratamentul abcesului pilonidal, de asemenea este chirurgical și constă în incizia și evacuarea abcesului, eliminarea de detritusurilor, urmată de igienă și pansamentul zilnic al plăgii, până la vindecarea completă. Rata de recidivă după drenajul abcesului pilonidal se situează undeva la 40-50%, excizia în întregime în acest stadiu fiind dificilă și de multe ori incompletă din cauza procesului inflamator local, fapt care duce la recidiva bolii. De aceea la aceste cazuri ulterior va fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală conform ghidurilor actuale.
Pentru acești pacienți la care vindecarea este întârziată sau apare recidiva se folosește în ultimul timp tehnica Bascom Cleft Lift, aceasta devenind standardul de aur în chirurgie a bolii pilonidale, cu rezultate mult mai bune decât în abordarea tradițională. Cele mai importante beneficii ale acestei proceduri chirurgicale pentru boala pilonidală în comparație cu chirurgia pilonidală tradițională de excizie este riscul mai mic de recurență și anume, recidiva scade de la aproximativ 25% pentru chirurgia de excizie până la 5% pentru tehnica Bascom Cleft Lift.
De asemenea, îngrijirea postoperatorie este extrem de importantă pentru asigurarea succesului intervenției chirurgicale, îngrijirea corespunzătoare și prevenirea reapariției chisturilor pilonidale constă în igienă corespunzătoare pentru a menține zona curată, epilarea zonei interfesiere, de preferat epilarea definitivă, evitarea sedentarismului și a șezutului prelungit și scăderea în greutate.
Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă de sănătate vă aștept cu mare drag la clinica Anastasios, unde veți fi tratat cu mult profesionalism și responsabilitate. Vă mulțumesc.
Dr. Melania Crăciun
Medic Primar Chirurgie Generală
Pentru programări în cadrul departamentului de Chirurgie Generală, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Chirurgie Generală Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca