Bună ziua, numele meu este Delia Daisa și sunt Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie.
Subiectul despre care vreau să vă vorbesc astăzi este unul destinat femeilor, și anume infecția cu HPV, după care vom discuta despre cea mai bună metodă de prevenție a cancerului de col uterin, și anume depistarea timpurie a afecțiunilor precanceroase prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau.
Astăzi voi încerca să vă prezint cele mai importante aspecte legate de infecția cu HPV, cancerul de col uterin, și bineînțeles, testul Babeș-Papanicolau.
Inițial voi începe prin a vă descrie anatomia colului uterin, ca să putem înțelege cum este structurat el, și în special unde se localizează această infecție cu HPV ce poate duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.
Ce este colul uterin?
Colul uterin reprezintă porţiunea inferioară a uterului care proemină în vagin, și are două porţiuni: una externă, denumită exocol, care se continuă cu vaginul şi una internă, denumită endocol, care face legătura cu cavitatea uterină.
Colul uterin sau cervixul reprezintă porțiunea inferioară a uterului, fiind parte componentă a aparatului genital feminin. Fiind graniţa dintre mediul intrauterin şi cel intravaginal, acesta este accesibil explorării şi vizualizării directe prin colposcopie. Colposcopia este o metodă simplă, nedureroasă, de investigare a colului uterin în vederea depistării afecțiunilor precanceroase sau a cancerului invaziv.
De asemenea colul uterin poate fi expus agresiunii factorilor externi precum infecţiile şi microtraumatismele. Colul uterin este de formă aproximativ cilindrică, de obicei de 2 – 3 cm lungime și 2 cm grosime, suportând modificări în timpul sarcinii. Canalul cervical realizează legătura dintre cavitatea uterină și canalul vaginal, fiind o zonă de tranziţie unde se localizează cel mai frecvent leziunile displazice şi cancerul.
Când facem primul control ginecologic?
Personal recomand ca primul control ginecologic să fie făcut după începerea vieții sexuale. Există situații pentru care fetele se prezintă mai devreme și de obicei sunt legate de ciclul menstrual sau alte patologii care nu au legătură cu cancerul de col uterin.
Ce este infecția cu HPV și de ce apare?
Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor fi infectate cândva în cursul vieții lor. HPV genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală.
Aceasta include și atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex. Infecţiile persistente cu tulpini de risc înalt ale acestui virus sunt cele mai frecvente la femeile care îşi încep viața sexuală la vârste destul de mici sau care au parteneri sexuali multipli.
Alte cauze favorizante ale cancerului de col uterin sunt: nașterile multiple, un sistem imunitar slăbit, țigările, contraceptivele orale, obezitatea, dieta săracă în fructe și legume.
Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani, de aceea este dificil să determinăm cu exactitate momentul infectării. De multe ori, virusul HPV este eliminat natural de către organism, astfel prezența virusului HPV în organism nu înseamnă întotdeauna că persoana respectivă va dezvolta cancer de col uterin.
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile tinere din ţara noastră, cu vârste cuprinse între 15 – 44 ani. Apariţia bolii este precedată de leziuni precanceroase, care pot fi depistate din timp prin testul Babeş – Papanicolaou (testul PAP).
Infecţia cu HPV nu înţeapă, nu doare, nu sângerează, iar când apar aceste simptome, este prea târziu, cancerul fiind deja invaziv. Cancerul de col uterin este considerat o boală periculoasă care face victime. În România peste 2.000 de femei își pierd viața anual din cauza faptului că această boală este depistată foarte târziu.
Controlul ginecologic, împreună cu testul Babeș-Papanicolau, sunt cele mai importante și eficiente investigații ginecologice pe care o femeie trebuie să le facă anual pentru a fi sigură că este bine.
Ce este testul Babeș Papanicolau?
În 1927, medicul de origine română Aurel Babeș a preconizat depistarea precoce a cancerului genital feminin, prin examinarea frotiului citovaginal. Metoda a fost propusă în anul următor și de morfopatologul grec Georgios Papanikolaou. Testul cunoscut astăzi că Testul Babeș-Papanicolau (PAP) a salvat până acum milioane de vieți, reducând numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu mai mult de 70%.
Testul Babeș Papanicolaou este un examen microscopic morfologic al unui frotiu celular obținut prin exfoliere cu o periuță la nivelul colului uterin. Scopul acestui test este reprezentat de detecția celulelor anormale (atipice) care apar în leziunile precanceroase.
Cine trebuie să facă testul Babeș Papanicolau?
Toate femeile care și-au început viața sexuală trebuie să efectueze periodic acest test, împreuna cu un control ginecologic. Studiile arată că testul PAP efectuat anual crește sensibilitatea de detectare a leziunilor.
În cazuri speciale, în funcție de statusul fiziologic și medical, acest interval trebuie stabilit de medicul ginecolog.
Colegiul American al medicilor ginecologi recomandă ca testul Babeș-Papanicolau să fie făcut după cum urmează:
- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani;
- pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani;
- pentru femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani, testul este recomandat anual;
- pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă:
- au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
- nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
Testul PAP este recomandat, chiar dacă ai fost vaccinată împotriva HPV.
Cum se face testul Babeș Papanicolau?
În cadrul prezentării la medicul ginecolog, se va efectua un examen în care cu ajutorul unui specul de unică folosință și o periuță fină, se vor recolta celule de pe colul uterin. Această analiză nu este dureroasă. Pentru o examinare mai rapidă și mai puțin inconfortabilă, este recomandat să fiți cât mai relaxată. În momentul în care specialistul are o imagine bună a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului.
Cum ne pregătim pentru acest test?
Este recomandat pacientei ca înainte de testare să nu exagereze cu metode cosmetice și spălături vaginale în ideea păstrării unei igiene perfecte. Aceste metode pot distruge flora existentă la nivelul vaginului/colului, astfel consultul propriu-zis și prelevarea fiind afectate.
Prelevarea de probe pentru testul PAP impune pacientei un set de reguli de care trebuie să țină cont înainte de a se prezenta pentru testare. Nerespectarea lor poate duce la rezultate fals pozitive, ce poate induce o stare de anxietate accentuată.
Astfel:
- Recoltarea se face la distanță de cel puțin 3 zile față de ultima zi a menstruației
- Recoltarea se face cu maxim o săptămână înainte de următoarea menstruație
- Înainte cu 48 de ore, nu se efectuează spălături vaginale și contactele sexuale trebuie evitate
- Înainte de recoltare, nu e necesar ca pacienta să meargă la cosmetică
- În cazul pacientelor aflate la menopauză, recoltarea se poate face oricând, cu respectarea regulilor de mai sus
- În cazul pacientelor care au născut, prelevarea se face la 3 luni postpartum
- În cazul pacientelor cărora li s-a practicat histerectomie totală, medicul curant va decide necesitatea recoltării ulterioare de pe bontul vaginal, în funcție de indicația intervenției
- În cazul pacientelor gravide, cu un test anterior în limite normale, prelevarea se va face după naștere; în cazul pacientelor cu un rezultat nefavorabil care rămân gravide, repetarea testului se face în trimestrul 2 și managementul se va face în funcție de caz
- În cazul pacientelor care au parteneri de același sex, recoltarea se face după regulile descrise anterior
- Post-recoltare, poate exista o sângerare minimă determinată de periuța de recoltare
Cum se interpretează rezultatele testului?
Rezultatul testului Papanicolau este gata, de regulă, în două săptămâni de la recoltare și poate arăta astfel:
Normal – atunci când nu există celule anormale
Inflamație – indică existența unor celule ușor anormale, care se pot datora unei inflamații/infecții
Anomalii – indică existența unor celule anormale, care pot însemna modificări precanceroase.
Dacă testul găsește modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste suplimentare. Acestea pot include:
- Tipizaj HPV
- Colposcopia: medicul folosește un instrument numit colposcop pentru a vedea în detaliu celulele vaginului și ale colului uterin.
- Chiuretajul endocervical: medicul ia un eșantion de celule din canalul endocervical cu un mic instrument în formă de lingură, numit chiuretă.
- Biopsia: doctorul prelevează un mic eșantion de țesut cervical. Eșantionul este trimis la un laborator pentru a fi studiat la microscop.
Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat.
Importanța testului Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste pe care le poate efectua o femeie. Și asta pentru că prin acest test pot fi identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin.
Efectuat regulat, acest test poate semnala sau preveni apariția celulelor canceroase. Este indicat ca acest test să fie efectuat după începerea vieții sexuale, înainte și după fiecare naștere, chiar o dată la șase luni în perioada de premenopauză.
Este necesar să știți că această analiză vă poate salva viața. Reamintim, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultima vreme. Tot cu ajutorul testului Papanicolau se identifică infecțiile gentiale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.
În concluzie, este foarte important ca o femeie să se prezinte regulat la medicul ginecolog pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau. Eu vă aștept cu drag pentru întrebări, un consult și testul Babeș Papanicolau. O zi buna!
Doctor Delia Daisa
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie la consultații, vă rog să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Obstretică-Ginecologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios