Hemoroizii sunt vene dilatate care apar la nivelul rectului sau al anusului, acestea fiind asemănătoare cu pernuțele vasculare sau cu săculeții plini cu sânge. Fiind o patologie destul de des întâlnită, boala hemoroidală afectează aproape jumătate dintre adulți, aceștia confruntându-se cu această problemă cel puțin o data până la vârstă de 50 de ani. Aceste simptome mai pot fi declanșate uneori chiar de traumatisme minore precum trecerea unor materii fecale care au și o consistență mai crescută. Acesta este motivul pentru care hemoroizii trebuie diagnosticați, dar și tratați cât mai rapid.
Cum să previi apariția hemoroizilor și a fisurilor anale?
În ceea ce privește cauzele apariției acestei probleme de sănătate, de cele mai multe ori hemoroizii apar ca urmare a substratului genetic, acesta fiind moștenit de la părinți. Exista însă și unii factori care predispun la apariția hemoroizilor.
Care sunt acești factori?
Printre factorii cel mai frecvent întâlniți se numără constipația, efortul crescut de a defeca, obezitatea, sarcina, statul prelungit în șezut, consumul redus de alimente bogate în fibre, consumul de alcool sau de alimente picante, ridicarea greutăților, precum și vârsta de peste 50 de ani.
Ce simptome pot apărea?
În ceea ce privește simptomele, boala hemoroidală este o patologie a cărei simptomatologie este prezentă încă din primele stadii de evoluție. În acest fel, ea este caracterizată în primul rând prin sângerare, acesta fiind și cel mai des întâlnit simptom atunci când o persoană are de-a face cu această problemă. Sângerarea care apare în cazul hemoroizilor nu se amestecă cu materiile fecale, ea fiind observată pe hârtia de la toaletă, având un aspect roșu aprins.
Pruritul anal este una dintre manifestările frecvent întâlnite, aceasta manifestare fiind asociată cu apariția unei secreții anale sau uneori cu o senzație neplăcută de presiune anală. Pruritul este un simptom al hemoroizilor externi. Apariția unei proeminențe la nivelul rectului este un alt simptom și anume că acestea pot genera disconfort în timp ce persoana care se confruntă cu această problemă stă în șezut.
O altă problemă care ar putea apărea este durerea. Cu toate că acesta ar părea că este un simptom destul de comun în acest caz, ea apare totuși destul de rar. Se asociază cu diareea sau cu constipația, efortul fizic intens, dar și cu sexul anal. De cele mai multe ori durerea apare cu precădere la persoanele cu hemoroizi externi.
Ce sunt hemoroizii interni?
Hemoroizii interni sunt vene dilatate, acestea fiind situate în interiorul rectului și anume la limita dintre rect și anus. Ei nu pot fi observați, dar cu toate acestea cauzează sângerări în momentul în care materiile fecale trec. Sângerarea în acest caz este frecvent evidențiată pe hârtia de toaletă.
În ceea ce privește alte manifestări ale hemoroizilor interni, prolapsul este o altă manifestare caracteristică. Prolapsul reprezintă o exteriorizare a acestora în timpul defecației. Atunci când dispare efortul, aceștia reintră de obicei la nivelul rectului sau necesită introducerea manuala. Daca hemoroizii se reintroduc dificil în rect, pacientul poate avea de-a face cu o durere de intensitate crescută.
Ce sunt hemoroizii externi?
Formandu-se sub limita joncțiunii anorectale, hemoroizii externi apar în zona orificiului anal, fiind situați sub tegument. Sângele care se afla în acești hemoroizi externi poate forma trombi, acest lucru ducând la apariția unor proeminențe dureroase. Aceste proeminențe au de cele mai multe ori o tentă albăstruie, ele fiind însoțite de prurit.
Mai există și alte tipuri de hemoroizi?
Atunci când vorbim despre alte tipuri de hemoroizi, mai există și unele tipuri suplimentare despre care orice persoană ar trebui să știe. Hemoroizii mixti se formează așadar prin confluarea hemoroizilor interni în stadiul avansat sau cei externi. De asemenea, hemoroizii prolabați sunt un alt tip de hemoroizi, aceștia exteriorizându-se în timpul defecației. Ulterior, aceștia pot reveni în poziția inițială, iar în unele situații, ei necesită o reintroducere manuală.
Care sunt stadiile de evoluție ale hemoroizilor?
Pentru a studia diagnosticul, dar și a stabili tratamentul de care un pacient care se confruntă cu hemoroizi are nevoie, s-a realizat și o clasificare în ceea ce privește severitatea evoluției hemoroizilor. În acest fel, s-a ajuns la concluzia că există patru stadii în ceea ce privește evoluția bolii hemoroidale.
Stadiul I al bolii este cel caracterizat prin vene dilatate, acestea aflandu-se în lumenul canalului anal. În acest caz, venele nu se prolabează și anume nu se exteriorizează în timpul defecației. Cel de-al doilea stadiu este cel în care hemoroizii prolabeaza, dar se reduc spontan, adică își reiau localizarea din lumenul canalului anal.
În cel de-al III-lea stadiu al bolii, hemoroizii prolabeaza, dar nu se mai reduc spontan, iar reducerea manuala se impune în acest caz. Ultimul stadiu este reprezentat de prolapsul spontan. În acest caz, hemoroizii pot prolaba, atât în timpul defecației, cât și în afara acesteia. Cu toate acestea ei pot fi reduși manual.
Care sunt principalele complicații care pot apărea?
Daca o persoana se confrunta cu bolile hemoroidale, complicațiile apar destul de rar, dar exista și unele cazuri în care pot apărea și unele complicații. Anemia este una dintre complicațiile cele mai frecvente care pot apărea. Aceasta se poate instala ca urmare a pierderii repetate de sânge. De asemenea, durerea severă cauzată de strangularea hemoroidului este o altă problemă cu care se confruntă unele persoane. În acest caz, se oprește fluxul sanguin către hemoroid, lucru care duce la apariția unei dureri severe.
Hemoroizii în sarcină
Sarcina poate favoriza și ea apariția hemoroizilor, mai ales daca vorbim despre ultimul trimestru. Problema hemoroizilor apare ca urmare a presiunii exercitate de uterul care își mărește în mod constant volumul. Printre factorii suplimentari care contribuie la apariția hemoroizilor se numără constipația, dar și perioadele lungi petrecute pe scaun.
Cum se previne apariția hemoroizilor?
În ceea ce privește prevenirea apariției hemoroizilor, este important ca persoanele care se confruntă cu aceștia să evite pe cât posibil constipația. De asemenea, sedentarismul trebuie și el evitat pentru că obezitatea este un factor care favorizează apariția hemoroizilor. Un stil de viață caracterizat printr-un regim echilibrat care este bogat în fibre este ceva de care să țineți cont. Un astfel de regim stimulează tranzitul intestinal, de aceea el este și recomandat.
Un alt lucru de avut în vedere este hidratarea corespunzătoare, precum și menținerea unei toalete riguroase. Ideal ar fi să folosiți mereu o hârtie igienică uscată și simplă și să evitați să folosiți hârtia parfumată sau șervețelele umede. De asemenea, nu stați mai mult timp pe vasul de toaleta decât este nevoie și nu vă forțați prea mult. Toate aceste lucruri pot duce în final la apariția hemoroizilor.
În cazul sarcinei, constipația este principalul factor care duce la apariția hemoroizilor. Nivelul crescut de progesteron, precum și lipsa exercițiilor fizice poate duce la apariția acestei probleme. De asemenea, dieta săracă în fibre, precum și lipsa aportului de lichide sunt alte motive pentru care hemoroizii pot apărea la persoanele însărcinate. În același timp, greutatea mare a fătului, precum și creșterea în greutate a mamei pot duce la apariția hemoroizilor în sarcină. În acest caz, pentru a calma disconfortul creat de hemoroizi se recomandă băile de șezut cu apă călduță, precum și compresele pe zona afectata cu gheață, precum și o igienă cât mai atentă.
Opțiuni de tratament pentru hemoroizi și fisuri anale: ce să alegi și când
Există mai multe opțiuni de tratament pe care o persoana le poate avea în vedere atunci când se confruntă cu hemoroizii.
Hemoroizii interni
În cazul hemoroizilor interni, se recomanda în primul rând băile calde la șezut. Acestea au în primul rând rolul de a reduce inflamația și de a relaxa sfincterul anal. Având în vedere temperatura ușor crescută, fluxul sanguin în acea zona este stimulat, iar simptomele precum pruritul, precum și senzația de arsură se diminuează semnificativ.
Cremele sau unguentele care ameliorează simptomatologia sunt și ele indicate persoanelor care se confruntă cu această problemă. Unguentele special realizate pentru hemoroizi, dar și cremele de acest tip conțin anumite substanțe precum hidrocortizonul, precum și lidocaină, acestea diminuând disconfortul, precum și durerea. Ele sunt și printre primele soluții pe care medicii le recomandă, astfel încât durerea să scadă. Aceste creme și unguente mai conțin și unele ingrediente precum acidul hialuronic, el facilitând regenerarea celulară. De asemenea, acesta mai favorizează și vindecarea mucoaselor.
În unele cazuri însă sunt indicate și intervențiile chirurgicale, acestea fiind stabilite de către medic, ele având rolul de a vă ajuta în a trece cu ușurință peste problema cu care vă confruntați.
Mai ales în primele stadii ale evoluției hemoroizilor, scleropatia este indicată. Principiul acestei metode este unul simplu, el constând în injectarea unei substanțe cu efect sclerozant. Această substanță are rolul în a cicatriza țesutul respectiv. În acest fel, fluxul sanguin în acea zonă este redus semnificativ, iar simptomatologia poate dispărea în acest fel. Soluțiile saline, precum și fenolul sunt doua substanțe care se injectează de obicei în zona respectivă, astfel încât efectele să se diminueze.
O altă metodă foarte des întâlnită pentru a trata hemoroizii interni este coagularea. Coagularea hemoroizilor este o metodă care presupune folosirea de lumină infraroșie sau a laserului. Această metodă determina fibrozarea hemoroidului. În acest fel, cicatricea care rămâne în urma procedurii împiedică dilatarea altor vene la nivelul canalului anal. Terapia de coagulare este în acest fel utilă pentru hemoroizii de dimensiuni mai reduse.
Medicii mai pot recomanda în unele situații și legătura cu benzi de cauciuc. Această intervenție constă în plasarea unor benzi de cauciuc în jurul hemoroidului. O astfel de intervenție are și rolul de a opri circulația sanguină de la nivelul hemoroidului. În acest fel, hemoroidul se va usca într-o săptămână și vă cădea. Imediat după ce această procedură este finalizată, pacienții prezinta de obicei sângerări. Eficiența procedurii este una care nu trebuie ignorată, această procedura fiind apreciată pentru eficiența sa ridicată pe termen lung.
Tratamentul cu radiofrecvență este și el unul foarte des întâlnit, acest tratament utilizând tehnologia cu radiofrecvență. Procedura este în acest fel una de durată scurtă, iar pacientul își poate relua activitatea în cel mai scurt timp, poate chiar și în aceeași zi.
Capsarea hemoroizilor este o alta metoda des întâlnită. Această metodă este apreciata pentru faptul că întrerupe fluxul de sânge care vine către acești hemoroizi. Se formează în acest fel un țesut cicatricial. Recidiva este însă una crescută imediat după efectuarea acestei proceduri. De asemenea, mai poate apărea și o retenție urinară. Cu toate acestea, o astfel de procedură este una care se realizează într-o perioadă scurtă de timp, iar în ceea ce privește recuperarea, această perioadă de recuperare este una foarte scurtă.
Hemoroizi externi
În cazul hemoroizilor externi, tratamentul include aplicarea locală de creme, dar și unguente, acestea conținând substanțe active, astfel încât să se amelioreze pe cât posibil disconfortul. Băile cu apă caldă sunt și ele utile din acest punct de vedere, astfel încât să se reducă inflamația, precum și pruritul sau durerea. Hemoroizii pot apărea de la sine în unele situații, iar daca simptomele acestora nu se ameliorează sau chiar se agravează, este important să cereți ajutorul unui medic.
Daca nu vă doriți să agravați simptomatologia, este o idee foarte bună să înlocuiți hârtia de toaletă cu șervețelele umede, astfel încât să vă curățați în mod eficient zona anală. În acest mod, puteți preveni iritarea suplimentară a zonei afectate.
Electrocoagularea, precum și hemoroidectomia sunt alte doua metode de tratament recomandate persoanelor care doresc să nu mai aibă de-a face cu acești hemoroizi externi.
Această procedură constă în excizia completă a hemoroizilor externi. Pentru a putea fi realizată, o astfel de procedură are nevoie de o anestezie locală, dar și de sedare. De asemenea, medicul mai poate lua decizia de a efectua o anestezie epidurală sau una generală, în funcție de fiecare situație în parte. Aceasta este și cea mai eficientă metodă de tratament, iar mulți medici o au în vedere și o recomandă pacienților. Una dintre posibilele complicații ale acestei proceduri consta în golirea incompletă a vezicii urinare. În acest fel, crește semnificativ riscul de a dezvolta și unele infecții urinare.
O altă intervenție chirurgicală recomandată în cazul hemoroizilor externi este trombectomia. Aceasta presupune realizarea unei incizii la nivelul hemoroidului extern, ea presupunând și drenarea trombului și a sângelui conținut de acesta. Ea poate fi realizată doar prin anestezie locală, iar acest tip de procedură este una mai rar utilizata.
Un alt lucru pe care trebuie să-l știți despre aceste tratamente este că și tratamentul igieno-dietetic este important. Este esențial așadar ca pacienții, prin intermediul dietei pe care o au să evite constipația pe cât posibil pentru că această problemă de sănătate le poate agrava simptomatologia bolii hemoroidale.
De asemenea, fiecare persoana predispusă la apariția acestor probleme trebuie să consume alimente bogate în fibre precum cerealele integrale, orezul nedecorticat, precum și legume. Consumul optim de lichide este și el foarte important, iar necesarul zilnic de lichide de care are nevoie fiecare pacient în parte este realizat înmulțind numărul de kilograme cu 0,5.
Cum pot fi tratați hemoroizii care apar în sarcina?
Femeile care trec prin perioada sarcinei, sunt predispuse la hemoroizi că urmarea creșterii uterine. Este important totuși de menționat că după naștere, simptomele acestea se ameliorează sau chiar dispar complet. Pe durata sarcinii însă, este util să cunoașteți metodele prin care puteți diminua intensitatea simptomelor. Printre aceste metode se număra băile la șezut cu apă călduță.
De asemenea, se mai pot aplica și comprese cu gheață, acestea reducând inflamația, dar și tumefacția. Igiena locală, precum și aplicarea cremelor sau unguentelor speciale sunt alte doua modalități de a trata hemoroizii. În acest caz este recomandat să se utilizeze doar produse care sunt sigure pentru a fi folosite în sarcină. Alimentele bogate în fibre precum pâinea, cerealele integrale, orezul brun, fructele, fasolele, dar și legumele crude sunt indicate.
Este important ca o femeie însărcinată să bea o cantitate optimă de lichide și să efectueze mișcări constant. În același timp, femeia însărcinată trebuie să-și stabilească și un program de mers la toaleta pentru că mișcările intestinale sunt mai active după ce aceasta a mâncat, de aceea este o idee buna că ea să meargă la toaleta atunci. Femeia trebuie să mai evite și perioadele lungi de stat pe scaun. Medicul poate veni și el în ajutor cu diverse sfaturi, chiar de la apariția primelor simptome. În acest fel, femeia va beneficia de cele mai bune sfaturi, dar și cele mai indicate opțiuni de tratament, ea evitând orice fel de complicație.
Ce medic trateaza hemoroizii?
Medicul chirurg cu specializare în chirurgia colorectală, precum și medicul proctolog pun diagnosticul. Specialiștii determină așadar daca diagnosticul respectiv este corect, imediat după ce se realizează anamnezia, examenul clinic, precum și investigațiile paraclinice.
Examenul dintr-o clinică de hemoroizi în Cluj constă în efectuarea unui tușeu rectal, iar pentru a realiza acest lucru, medicul introduce cu blândețe degetul îmbrăcat în mănușa, dar și lubrifiat cu gel care are în compoziția sa anestezic, la nivelul anusului. În acest fel, medicul poate palpa canalul anal și să stabilească un diagnostic prezumtiv. Imediat după, el poate face mai multe recomandări și e posibil să mai ceară și anumite investigații suplimentare.
Anuscopia este o procedură care permite vizualizarea rectului. În acest mod, sunt diagnosticați, dar și stadializati hemoroizii interni. De asemenea, se mai poate realiza și o colonoscopie. Colonoscopia are un rol important în a determina prezenta hemoroizilor interni. De asemenea, ea mai poate identifica în cel mai scurt timp și existența altor surse de hemoragie. În acest fel, se pot exclude alte patologii precum cancerul de colon, polipii sau colita. Mai poate fi efectuată și o variantă specială de tomografie computerizată, ea fiind cunoscută sub denumirea de colonoscopie virtuală.
Ce trebuie să mai știți despre hemoroizi?
Trebuie ținut cont de faptul că daca tocmai ce ați trecut printr-o operatie de hemoroizi, trebuie să evitați pe cât posibil constipația. Indicate din acest punct de vedere sunt băile la șezut. Pentru a face o baie la șezut, trebuie să puneți apă caldă într-un lighean. Mai puteți pune și ceai de coada șoricelului, precum și mușetel și să stați în acest lighean pentru 10-15 minute. Acest proces se repetă de mai multe ori pe zi. Băile la șezut sunt importante pentru că ajuta la reducerea umflăturilor, relaxând în același timp și sfincterul. Acestea sunt ideale mai ales după procesul defecației.
Mai pot fi folosite și unele șervețele speciale, ele fiind concepute în acest sens. Se găsesc de obicei la raionul de hârtie igienică, ele fiind îmbibate cu substanțe antiinflamatoare. Acestea ajuta mult în ceea ce privește usturimea, dar și mâncărimea. Înainte de a le cumpăra totuși, asigurați-vă că acestea nu conțin alcool și parfum. Aveți în vedere că aceste substanțe ar putea fi iritante și ar putea agrava simptomele.
Compresele reci sunt și ele indicate din acest punct de vedere. Acestea sunt utile pentru că amorțesc zona și ajuta la retragerea umflăturii. Nu e indicat totuși să abuzați de utilizarea compreselor reci. Acestea se aplică pentru maximum 15 minute pe anus, astfel încât să se calmeze umflăturile. Pentru hemoroizii mai mari, acest lucru poate fi un tratament pentru hemoroizi destul de eficient. Gheața se pune într-un tifon steril sau într-un prosop, dar nu se aplică niciodată direct pe piele.
Dieta bogată în fibre este și ea ceva de care să țineți cont. Chiar daca ar putea părea banal, dar totul începe de la dietă. Cu cât dieta este mai sănătoasă, cu atât problema hemoroizilor nu ar trebui să mai existe. Legumele, nucile, cerealele integrale, dar și fructele ar trebui să fie consumate în mod obligatoriu. Consumul de apă, dar și de fibre este necesar, astfel încât să se asigure o înmuiere optimă a scaunelor. Pentru revenirea completă este indicat așadar consumul de apa, dar și de fibre și nu cel de laxative pentru că acestea pot provoca diaree, ea iritând mucoasa. Mai sunt și unele suplimente naturale pentru înmuierea scaunelor, acestea fiind sub forma de pastile, capsule, dar și sub formă de pulbere. Ele se administrează sub supravegherea medicului.
Un alt tratament recomandat pentru tratarea hemoroizilor este aloe vera. Prin proprietățile sale antiinflamatorii, Aloe vera poate ajuta la reducerea inflamațiilor. Iaurtul, kefirul, dar și alimentele fermentate sunt și ele esențiale, acestea asigurând organismului o funcționare optimă. Ele mai ajută și la îmbunătățirea stării tractului intestinal, aducând și un plus de ajutor întregului proces de digestie.
Nu în ultimul rând, hainele de bumbac sunt și ele indicate, mai ales atunci când vă confruntați cu această problemă. Este o idee bună sa evitați hainele strâmte sau poliesterul. De asemenea, nu utilizați detergenți parfumați pentru că aceștia pot agrava simptomele.