Gastroenterologia – specializarea care se ocupă de sănătatea tractului digestiv

Gastroenterologia este considerată o disciplină medicală care se ocupă cu studiul, dar și cu diagnosticarea, precum și cu tratarea afecțiunilor tubului digestiv, dar și a glandelor anexe precum este pancreasul și ficatul. Ea este responsabilă așadar pentru tratarea bolilor care au un impact negativ asupra esofagului, duodenului, stomacului, dar și a ficatului, pancreasului sau a vezicii biliare.

Medicul gastroenterolog oferă o viziune detaliată a fiziologiei tuturor organelor componente ale tubului digestiv, precum și a funcționării intestinale și a tractului gastro-intestinal. Dacă întreg sistemul gastro-intestinal are o bună mobilitate, atunci se menține o stare a digestiei cât mai sănătoasă, lucru care duce și la îmbunătățirea capacității de absorbție a nutrienților, precum și la eliminarea deșeurilor. De asemenea, din acest punct de vedere procesele metabolice se desfășoară cât mai optim.

Cum funcționează tractul digestiv și de ce este important pentru sănătatea ta?

Este foarte important să învățăm să păstrăm sănătatea sistemului gastrointestinal, lucru care duce la o mai bună menținere a sănătății întregului organism. Multe studii au arătat că intestinele au o putere foarte mare de procesare, acestea procesând tone de alimente, dar și de băuturi de-a lungul vieții. Depunerea grăsimilor în aceasta zonă este așadar periculoasă pentru că poate genera afecțiuni grave, precum și o mulțime de boli digestive greu de tratat. Este important așadar ca fiecare persoana să aibă în vedere o cât mai bună igienă a sistemului digestiv. În acest fel, imunitatea persoanei respective crește și ea semnificativ.

componentele sistemului digestiv

Care sunt componentele sistemului digestiv?

Sistemul digestiv este realizat din organe care îndeplinesc funcțiile digestive, dar și de absorbție a elementelor care sunt ingerate. Acest sistem se mai ocupă și de eliminarea reziduurilor neasimilabile. El este format din tubul digestiv, acesta fiind compus dintr-o serie de organe, dar și de glande anexe, ele fiind prezente la diferite etaje ale tractului digestiv.

Având o lungime de 9 metri, tubul digestiv, se întinde de la cavitatea bucală, acesta ajungând până la anus. Alimentele suferă în acesta transformările necesare pentru a prepara hrana de care celulele corpului au nevoie. Aceste alimente sunt preparate folosindu-se mijloacele digestive chimice și fizice.

Dinții și limba reprezintă primele segmente ale cavității bucale. Se poate distinge în acest fel gustul, temperatura, dar și textura alimentelor pe care le consumăm. Dentiția, alături de salivă formează bolul alimentar. Bolul alimentar coboară prin faringe către esofag, această distanță măsurând 25 de centimetri, ea străbătând gatul și începând de la cartilajul cricoid. Trece printr-o porțiune mică din abdomen, până la orificiul cardia, aici conectandu-se cu stomacul.

Fiind un organ cavitar, stomacul se găsește în partea de jos gastrică din abdomen. Acesta este un segment foarte dilatat al tubului digestiv, acest segment fiind cel responsabil cu transformarea bolului alimentar în chim gastric. Acesta este stocat până în momentul în care poate fi evacuat de intestinul subțire. Intestinul subțire este și cel mai lung segment al tractului intestinal, acesta transformând chimul gastric în chil intestinal. În intestinul subțire sunt absorbiți aproape 90% din nutrienții de care organismul are nevoie. Aceasta parte a sistemului digestiv este formată din duoden, jejun și ileon.

Colonul sau intestinul gros este ultimul segment al sistemului digestiv. Acesta este cuprins între valvula ileo-cecala și anus. În această parte a sistemului digestiv are loc preluarea ultimilor nutrienți care au rămas neabsorbiti din chilul intestinal. Acesta este transformat ulterior sub formă de materii fecale.

Mai sunt și unele glande anexe care ajută la buna funcționare a sistemului intestinal. Printre acestea se numără glandele salivare, acestea fiind responsabile cu secreția salivei, ele servind la declanșarea procesului de digestie chimică. De asemenea, ficatul este cea mai mare glandă din corp. Sarcina acestuia este de a detoxifia sângele, el fiind implicat și în procesul de digestie, precum și de secreție a bilei. Fiind responsabil pentru secreția sucului pancreatic, ficatul are așadar un rol foarte important în digestie, acesta degradând toate tipurile de substanțe alimentare.

Care este rolul sistemului digestiv?

Sistemul digestiv este cel care se ocupă de extragerea nutrienților din alimentație, dar și de transformarea lor în energia de care fiecare persoană are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi. Sănătatea colonului este și ea extrem de importantă pentru că aceasta preia vitaminele, nutrienții, dar și sarea din alimentele nedigerabile, eliminând în același timp toxinele din organism și dizolvând alimentele care nu sunt digerabile de către intestinul subțire.

Un tract digestiv sănătos este așadar unul crucial pentru o buna funcționare a corpului. Nutrienții din alimente ajutând la o bună funcționare a corpului. Ei ajuta la menținerea unei sănătăți optime celulare, precum și la furnizarea de energie necesară pentru a funcționa. De asemenea, alimentele mai joacă și un rol important în menținerea sistemului imunitar al organismului, lucru care duce și la combaterea bolilor, precum și a infecțiilor.

Un stil de viață sănătos ajută așadar starea generala a organsimului, iar acest stil de viață este menținut printr-o dieta echilibrată, dar și prin exerciții fizice regulate. De asemenea, este indicată și limitarea consumului de alcool și de tutun. Este important că toate persoanele să aibă în vedere și consumul de alimente bogate în fibre cum ar fi legumele, fructele, precum și cerealele integrale. De asemenea, nucile sunt și ele importante pentru o sănătate intestinală cât mai bună, dar și pentru prevenirea problemelor digestive.

Principalele afecțiuni ale tractului digestiv și cum le putem trata în cadrul gastroenterologiei

gastroenterologie cluj

Care sunt bolile comune ale sistemului digestiv?

Gastrita

Gastrita este cea mai comună boala, aceasta fiind o inflamație a mucoasei stomacului. Ea este cauzată în special de consumul de alimente alterate, precum și de mâncăruri fierbinți. De asemenea, ea mai este cauzată și de consumul de iritanți precum alcoolul sau de supraîncărcarea stomacului. Tutunul și substanțele caustice pot provoca și ele această problemă de sănătate.

De obicei, gastrita se manifestă prin regurgitări, greață, dar și prin dureri gastrice, dureri de cap, indispoziție generală, precum și vărsături. Dacă această problemă de sănătate este lăsată netratată, se poate ajunge și la cronicizare.

Hepatita

Această inflamație a ficatului poate fi una cronică, ea fiind de mai multe feluri. Există hepatită acută, aceasta evoluând în mai puțin de 3 luni, precum și hepatita virală A, B sau C. Mai există și hepatita cronică, cu virus B sau C. Hepatita mai poate fi și medicamentoasă, toxică și autoimună. Ea este cauzată de cele mai multe ori de virusuri hepatice, aceasta manifestându-se în mai multe feluri.

În principiu, aceasta se manifestă prin tulburări digestive, materii fecale decolorate, icter, urină închisă la culoare, oboseală, precum și o mărire în volum a ficatului. În funcție de hepatita cu care se confruntă pacientul, tratamentul este și el diferit. Hepatita B are de exemplu un tratament diferit față de hepatita C.

Ulcerul Gastro-Duodenal

Aceasta leziune multiplă sau unică în stomac sau în duoden este cauzată de acțiunea corozivă a acidului clorhidric, ea fiind prezentă la nivelul ulcerațiilor, dar a bacteriilor Helicobacter pylori, ele fiind responsabile pentru faptul că mucoasa stomacală este atacată. Acestea sunt rezistente la acțiunea HCL, ajungând în stomac prin alimente nespălate.

Toxiinfecția alimentară

Consumul de băuturi sau de alimente contaminate poate duce la apariția acestei afecțiuni. Aceste produse sunt de obicei contaminate cu microorganisme patogene precum paraziții, bacteriile sau virusurile. Este important să se evite consumul de alimente necunoscute, precum ciupercile neavizate, ouăle de rață nefierte sau a laptelui nefiert. Toxiinfecția alimentară se manifestă cel mai des prin greață, vărsături, dar și prin dureri abdominale.

Apendicita

Acest sindrom este unul acut sau cronic, el fiind determinat de inflamația aseptica sau septică a apendicelui ileocecal. Inițial acest proces inflamator debutează cu congestie, dar și cu edem, el evoluând până la gangrena, peritonita, dar și perforație localizată sau generalizată. Poate să mai evolueze și către o cronicizare. De obicei problema se manifestă în primul rand prin temperatura, dureri mari în partea dreapta a abdomenului, dar și prin greață și vărsături.

Care sunt simptomele caracteristice ale acestor boli?

Daca sistemul tău digestiv nu funcționează corespunzător, pot apărea unele probleme de sănătate, corpul rămânând cu un exces de toxine. Acestea conduc la diverse simptome precum oboseala, constipația, durerile de cap, flatulență, indigestia, precum și la cancerul de colon.

Daca se acumulează un număr mare de deșeuri, iar acestea nu sunt eliminate corespunzător, colonul devine în timp un organ slăbit, lucru care duce la apariția constipației. Acumularea aceasta de deșeuri se întărește pe pereții colonului, iar în acest fel se împiedică mișcările naturale ale acestuia. Astfel, în loc să absoarbă nutrienții, mâncarea ajunge să putrezească creând în acest fel condiții toxice. Fiind canalul principal de scurgere al organismului, colonul este foarte important pentru că acest organ este și cel responsabil cu eliminarea toxinelor. El poate fi ajutat prin acțiunea anumitor suplimente, de aceea trebuie să aveți și acest lucru în vedere.

Care sunt afecțiunile tratate de medicii gastroenterologi?

Exista o serie de tratamente pe care medicii le pot face, astfel încât să se ajungă la o ameliorare, o tratare, dar și o vindecare a afecțiunilor sistemului digestiv. Printre acestea se numără refluxul gastro-esofagian, diareea, gastrita, constipația, boala Crohn, pancreatita, colecistita, cancerul gastric, precum și cel esofagian, boala esofagiană Barret, polipii din colon, colita, dar și problemele metabolice și de nutriție.

Având în vedere că sistemul digestiv este o componentă a organismului dificil de investigat, este important ca medicii să se folosească de cele mai bune tehnologii pe care le au la dispoziție pentru a crește calitatea, dar și complexitatea investigațiilor medicale de specialitate. Medicii știu așadar că trebuie să ofere o evaluare promptă a stadiului bolii, realizând un consult gastroenterologic inițial, acesta fiind dublat de o serie de explorări funcționale digestive, acestea având rolul de a tranșa, dar și de a pune un diagnostic cât mai corect.

Aparatura de care dispun medicii este una care poate face o gamă largă de analize endoscopice, dar și imagistice, iar această aparatură oferă în același timp și o imagine de ansamblu mult mai clară asupra funcționalității organelor interne, precum și a mortalității intestinale. Se pune un diagnostic așadar asupra bolilor digestive.

Când trebuie să apelezi la un astfel de doctor?

Devine necesar să te prezinți la specialistul gastroenterolog, chiar de la primele manifestări neplăcute care încep să apară pentru că acestea pot fi primele semne ale prezenței unei boli. Nu evitați să apelați la sfatul specializat, mai ales daca aveți de-a face frecvent cu arsuri de esofag sau cu arsuri în capul pieptului. Dacă sesizați că aceste arsuri ajung să se acutizeze, atunci este foarte important să aveți în vedere sfaturile medicului.

Fiți foarte atenți și la senzațiile de greață, de gust acru sau amar, precum și la vărsături sau la dureri abdominale. De asemenea, aveți în vedere și tulburările tranzitului intestinal, precum și stările de oboseala, dar și de balonare. Toate acestea sunt motive de a consulta medicul specialist în gastroenterologie.

Cum se asigură o bună funcționare a sistemului digestiv?

Gastroenterologia

Un prim lucru de avut în vedere atunci când se dorește o sporire a atenției asupra sistemului digestiv este alimentația. Alegerile de alimente sănătoase trebuie să primeze mereu. Este important așadar alegerea de alimente pline de fibre sănătoase care să ofere corpului aportul de energie de care acesta are nevoie, astfel încât colonul să se bucure de o stare cât mai bună de sănătate.

Ideal ar fi să se reducă semnificativ alimentele procesate și lipsite de fibre. Este o idee foarte bună să renunțați la alimente cu mult zahăr alb, produse de patiserie, precum și la alcool, tutun, dar și băuturi carbogazoase. Ideal ar fi ca în dieta să se introducă alimente neprocesate și pline de vitamine, minerale, precum și de fibre. Ele trebuie să fie și cât mai puțin alterate, de aceea este o idee foarte bună să introduci în alimentație fructe, legume, nuci, semințe, dar și sucurile naturale.

Pentru a te bucura de o stare cât mai bună de sănătate, mișcarea trebuie să devină prioritară pentru tine. Este cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt importante, acestea aducând un tonus bun, dar și sânge bogat în oxigen către intestine. În acest fel, se revitalizează celulele. De asemenea, exercițiile fizice sunt benefice și pentru faptul că stimulează mișcările peristaltice. Ideal ar fi totuși să nu faci exerciții fizice imediat după ce ai mâncat pentru că digestia are nevoie de o cantitate foarte importantă de energie.

Curele de detoxifiere sunt foarte importante pentru organism și ar trebui și ele să fie avute în vedere. Este așadar o idee foarte bună că de doua ori pe an să țineți cont de o astfel de cură de detoxifiere. Acest proces natural este important pentru eliminarea, dar și pentru neutralizarea toxinelor care pot apărea în organism.

Atât colonul, cât și plămânii, ficatul, rinichii, precum și pielea sunt organe care joacă un rol foarte important în detoxifiere. Dieta trebuie așadar restructurată, astfel încât să se crească aportul de fibre din organism. De asemenea, se mai poate introduce în regimul alimentar, atât fructe, cât și legume crude. Nu uitați de cei 2 litri de apa pe zi, precum și de sucurile proaspete mixte, dar și naturale. Curele de detoxifiere trebuie efectuate periodic, astfel încât să se elimine toxinele din organism. Aceste toxine ajung în organismul nostru prin alimentele pe care le consumăm, apa potabilă, medicamentele consumate, precum și prin cosmeticele pe care le întrebuințăm.

Ideal ar fi să mergi la medic atunci când observi că sănătatea ta începe să sufere și nu amâna până în ultimul moment pentru a face acest lucru, mai ales daca organismul începe să dea semne de o slabă funcționare. Ai așadar aceste lucruri în vedere atunci când vine vorba despre sănătatea organismului tău.

Este și foarte important să îți faci o rutina din a merge în fiecare dimineață la toaletă. Adoptă o poziție cât mai naturala, astfel încât să încurajezi eliminarea. Daca identifici din timp anumite probleme, poți vedea rapid daca ai de-a face cu o boală. Ideal ar fi că organismul să se debaraseze cât mai ușor de deșeuri, de aceea colonul trebuie să fie cât mai curat, dar și funcțional în orice moment. Un colon sănătos are un impact major asupra stării tale de sănătate atât fizică, cât și mentală. De asemenea, el mai are și un impact asupra stării de spirit a fiecărui individ, de aceea trebuie să ții cont și de acest lucru.

Ce recomandări mai trebuie să ai în vedere în ceea ce privește o bună funcționare a sistemului digestiv?

Pentru a-i asigura sistemului digestiv o mai bună funcționare, este foarte important să ai în vedere alimentele pe care le consumi.

Ideal ar fi să adopți o dietă bogată în fibre și anume o dietă care este caracterizată prin cereale integrale, fructe, legume și leguminoase este una benefică pentru organismul tău. O astfel de dietă este benefică pentru că ajută organismul să mențină în mișcare alimentele în tractul digestiv, lucru care reduce riscul de constipație. Această dietă mai ajută și la prevenirea, dar și la tratarea afecțiunilor digestive precum hemoroizii, diverticuloza, precum și a sindromului de colon iritabil. În acest fel, îți vei putea menține o greutate cât mai normală.

Este important să se consume atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Atunci când fibra solubilă intra în contact cu apa, ea devine un material vâscos, lucru care întârzie semnificativ absorbția alimentelor în intestinul gros. Acest lucru duce la apariția senzației de plin, ea fiind prezentă pe o perioadă mai lungă de timp. Această fibră ajută și la captarea moleculelor de grăsime, ea prevenind în același timp și absorbția grăsimilor. O astfel de fibră este utilă pentru persoanele care suferă de constipație pentru că ea crește volumul, favorizând mișcarea intestinului.

Printre cele mai apreciate surse de fibre se numără orzul, lintea, ovăzul, fasolea albă, amarantul, castanele, coacăzele, semințele de dovleac și mazărea.

Pe cât posibil este important să eviți alimentele cu conținut mare de grăsimi. Alimentele grase tind să încetinească procesul digestiv, acesta ajungând să se constipe. Cu toate acestea însă, grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru dietă, de aceea este recomandată asocierea alimentelor grase cu alimente bogate în fibre, astfel încât bolul alimentar să se deplaseze mult mai bine.

Carnea albă trebuie și ea aleasă, aceasta fiind o sursă de proteine recomandată. Daca nu se poate evita carnea de porc, este recomandat să se consume doar părțile care au puțină grăsime sau o cantitate redusă de grăsime. Carnea fără piele este recomandată de a fi consumată în cazul puilor. Grăsimea poate duce de cele mai multe ori la disconfort digestiv, de aceea este recomandat că să se limiteze pe cât posibil cantitatea de carne din farfurie. Proporția mai mare trebuie să fie în orice moment la legume.

Nu uitați și să consumați probiotice și prebiotice și anume bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în tractul digestiv. Acestea sunt apreciate pentru că îmbunătățesc absorbția de nutrienți, ele contribuind și la descompunerea lactozei. De asemenea, acestea mai întăresc și sistemul imunitar, ajutând în același timp și la tratarea sindromului de colon iritabil. Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurtul cu un conținut scăzut de grăsimi, precum și kefirul.

Prebioticele sunt și ele foarte utile în procesul de digestie, acestea acționând ca hrană pentru probiotice. Ele se întâlnesc într-o mare varietate de fructe, legume, dar și cereale integrale. De asemenea, acestea se mai găsesc și în ovăz, banane, dar și în ceapă și leguminoase.

Ideal ar fi să respectați pe cât posibil un orar fix al meselor și să nu uitați să consumați și gustări sănătoase, ca parte dintr-un program regulat. În acest fel, veți putea constata că sistemul digestiv va fi în orice moment în formă. Hidratarea este și ea importantă, de aceea nu uitați să vă hidratați cât mai corect, astfel încât să mențineți cât mai bine sănătatea sistemului digestiv. O hidratare corespunzătoare ajuta la dizolvarea grăsimilor, dar și a fibrelor solubile.

Un alt lucru pe care să-l faceți este sportul. Este important să faceți sport regulat, astfel încât sistemul digestiv să funcționeze cât mai bine. Exercițiile fizice contribuie așadar și ele la stimularea mișcărilor naturale ale intestinului, ele ajutând și la o mai buna absorbție a substanțelor nutritive, precum și la un tranzit intestinal mult mai eficient.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai