Având în vedere că bolile sistemului digestiv sunt cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, este important ca orice persoană să stie cum poate preveni afecțiunile gastroenterologice printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Aceasta problemă de sănătate este una caracteristică și la noi în țară și anume că la nivel național un procent de 5,9% dintre decesele care apar, survin din cauza afecțiunilor aparatului digestiv. Aceste date provin de la Organizația Mondială a Sănătății, dar și de la Institutul Național de Statistică.
În ultimii ani, patologia digestivă a început să fie una în creștere, acest lucru datorându-se cu precădere stilului de viață modern, acesta concentrandu-se pe alimente foarte procesate. De obicei, aceste alimente sunt și foarte bogate în grăsimi saturate, dar și în zaharuri concentrate cu absorbție rapidă și sare.
Având în vedere un raport publicat în 2019 de către Uniunea Gastroenterologică Europeană, s-a ajuns la concluzia că peste 52% din populația cu vârstă mai mare de 18 ani din statele membre ale Uniunii Europene este catalogată ca fiind obeză. În același timp, unul din trei copii de vârstă școlară este supraponderal. Acest lucru este așadar unul destul de periculos pentru populația Uniunii Europene, de aceea trebuie luate unele măsuri, astfel încât această problemă să se diminueze și să se prevină apariția afecțiunilor de acest tip.
În ceea ce privește incidența obezității infantile, România se situează pe locul al doilea, lucru care va însemna că pe viitor problemele de sănătate vor începe să crească în rândul adulților din țară. În momentul de față, la noi în țară populația adultă este cea mai puțin afectata de aceasta problemă de sănătate. Un procent de 9,4% din populația țării este afectată de obezitate.
Care sunt bolile sistemului digestiv?
Patologia digestivă apare în momentul în care apar unele dereglări la nivelul tractului digestiv, dar și la nivelul organelor anexe. Intră aici totalitatea bolilor hepatice, gastro-intestinale, dar și pancreatice. Printre aceste boli se numără în special constipația, dar și sindromul intestinului iritabil. Cu toate că aceste patologii nu sunt neapărat boli considerate a fi grave sau care pot amenința viața, acestea sunt factori care pot duce la scăderea calității vieții. Mai există și unele patologii precum cancerul colorectal, această patologie fiind considerată a fi una foarte serioasă pentru organism.
La noi în țară, bolile digestive au fost cauza unui procent de 5,9% dintre decese, așa cum a arătat raportul demografic al Institutului Național de Statistică.
Țineți cont de faptul că aparatul digestiv este format din tract digestiv și anume cavitate bucală, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros, rect și anus. De asemenea, la acestea se mai adaugă și organele anexe precum glandele salivare, ficatul, pancreasul, dar și vezicula biliară. Acestea asigură transportarea, dar și procesarea alimentelor, astfel încât organismul să se bucure de toate elementele nutritive de care are nevoie.
Greața și vărsăturile
Vărsăturile apar în urma unei contracții puternice a stomacului, printre cauzele apariției grețurilor, dar și a vărsăturilor se poate număra sarcina, gastrita, dar și bolile neurologice, precum și cancerele. Toxiinfecțiile alimentare, precum și infecțiile cu diverse virusuri pot provoca și ele aceasta problemă.
Atunci când grețurile, dar și vărsăturile nu apar pe fondul unei afecțiuni specifice, ele pot fi tratate prin hidratarea la 30 de minute după ultimul episod de vărsătură. Consultul specialistului este recomandat doar în momentul în care apar semnele deshidratării, dar și confuzia, durerile de cap, precum și balonarea.
Un prim episod de greață sau de vărsătură care se remite rapid nu este neapărat un semn de îngrijorare. Trebuie așadar mers la un medic specialist în gastroenterologie în situația în care simptomatologia continuă sau dacă apar și alte simptome.
Pentru a preveni episoadele de greață, dar și de vărsături trebuie să se evite excesele alimentare, dar și a consumului exagerat de alcool. De asemenea, trebuie ținute sub control și patologiile endocrinologice cunoscute.
Constipația
Constipația este o problemă comună pentru multe persoane, aceasta caracterizandu-se prin existența a mai puțin de trei scaune în decursul unei săptămâni. Ea poate fi dură, fiind realizată cu efort și cu durere. Constipația apare de cele mai multe ori din cauza lipsei de fibre, dar și dacă persoana respectivă nu consumă o cantitate suficientă de apă. Această problemă de sănătate mai poate apărea și în situația în care persoana are de-a face cu o schimbare a rutinei sau duce o lipsa de activitate fizică. Medicamentele administrate pot duce și ele la apariția anumitor probleme de sănătate de acest fel.
Medicul specialist în gastroenterologie recomandă de cele mai multe ori laxative pentru a combate aceasta problemă, ele fiind diferite în funcție de fiecare situație în parte. Laxativele de volum absorb apa și se umflă, iar în acest fel scaunul este unul mult mai voluminos, dar și mai moale, stimulându-se mobilitatea intestinului secundar și astfel scaunul este mult mai ușor de evacuat.
Laxativele care înmoaie sunt și ele folosite, acestea lubrifiind scaunul. Mai există și laxative stimulante, acestea accelerând mișcarea și iritând intestinul. Acesta este și motivul pentru care acest tip de laxativ nu este unul atât de recomandat.
Constipația poate fi prevenită prin consumul unei cantități suficiente de lichide. De asemenea, se mai pot include și în dietă cel puțin 20 de grame de fibre. Exercițiul fizic regulat, precum și ieșirea la toaletă în momentul în care simțiți nevoia sunt alte lucruri pe care trebuie să le luați în considerație. În acest fel, veți ține constipația la distanță și veți ajunge sa vă simțiți mult mai bine.
Diareea
Aceasta este semnalată de prezența unui număr de trei sau mai multe scaune moi pe parcursul unei zile. În același timp, ea este însoțită de crampe, precum și de creșterea numărului de scaune față de numărul care are loc de obicei într-o anumită zi. Acesta poate fi cauzată de un număr mai mare de factori. Ea poate fi cauzată așadar și de unele infecții cu anumite bacterii sau virusuri, acestea fiind preluate din unele alimente contaminate.
Produsele lactate pot provoca și ele această problemă, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu intoleranță la lactoză. Cofeina provoacă și ea în unele situații diaree, iar administrarea unor medicamente, precum sunt antibioticele poate avea un impact negativ asupra organismului, acest lucru ducând la apariția diareei.
Daca diareea este una acută și anume daca persistă mai mult de două săptămâni, atunci nu este recomandată automedicația pentru că se pot produce anumite infecții. Este foarte important ca pacientul în această perioadă să se hidrateze cât mai bine. Se recomandă și consumul de alimente bogate în potasiu, astfel încât să se înlocuiască electroliții pierduți. Antidiareicul se prescrie doar către medic, imediat după eliminarea unor cauze infecțioase.
Diareea cronică care persistă mai mult de patru săptămâni este caracteristică în special unor anumite boli inflamatorii intestinale sau chiar a cancerului. În acest caz este necesar și consultul medicului, pentru că paleta de boli care pot produce acest simptom este extrem de largă, depășind sfera gastro-intestinală.
Tratamentul acesteia implică și un regim de restabilire, consumul de lichide fiind în acest caz unul ridicat. În acest fel, se pot înlocui lichidele pierdute în timpul defecarii frecvențe. De asemenea, sărurile de rehidratare pot fi și ele o soluție din acest punct de vedere. Trebuie evitate pe cât posibil in această perioadă produsele lactate, dar și sucurile de fructe. De asemenea, mai trebuie evitate și băuturile carbogazoase pentru că diareea poate fi înrăutățită de lactoză, cofeină, dar și de zahăr.
Medicația poate fi eficientă în cazurile ușoare de diaree care nu durează mai mult de doua zile. Dacă problema persistă, este indicat mersul la un medic.
În ceea ce privește prevenția, este recomandată o igienă cât mai bună a mâinilor, dar și a alimentelor. De asemenea, calitatea apei potabile folosite la prepararea mâncării trebuie să fie și ea cât mai bună. Se mai recomandă și un regim alimentar echilibrat, precum și evitarea consumului de îndulcitori artificiali. Se mai pot evita și alimentele care pot produce diaree, ținând cont de sensibilitățile pe care le are fiecare persoană în parte.
Alimente și nutrienți cheie pentru un sistem digestiv sănătos
Daca suferiți de aciditate stomacală, probleme digestive, dar și arsuri, este bine să vă schimbați cât mai curând stilul de alimentație, astfel încât să evitați eventualele neplăceri care pot apărea din cauza acestor probleme. Ideal ar fi să evitați pe cât posibil produsele pline de conservanți, aditivi chimici, hormoni, dar și ingrediente artificiale pentru că aceste produse vă pot provoca o mulțime de probleme de sănătate.
Indigestia este cea care apare cel mai frecvent în acest caz, ea referindu-se la sentimentul de sațietate, dar și de disconfort care apare după masă. Mai poate apărea și senzația de arsură sau chiar de durere în partea superioară a abdomenului. Greața și balonarea sunt și ele alte simptome care pot apărea daca se consumă alimente care nu oferă nici un fel de beneficiu sănătății. Lipsa activității fizice, dar și consumul unei cantități mari de alimente rafinate poate contribui la o stare de sănătate precară a colonului, lucru care poate duce în final la agravarea problemelor digestive cu care vă confruntați. În acest fel, este important să aveți mai multe lucruri în vedere, astfel încât să evitați aceste probleme de sănătate.
Indigestia apare de obicei care urmare a intervalelor neregulate în care este luată masa sau în momentul în care apar pauze lungi între mese. De asemenea, ea mai apare și la supraalimentare, precum și la consumul excesiv de alimente picante, dar și fast food sau alimente prăjite, precum și produse alimentare. Ea mai poate apărea în momentul in care se abuzează de alcool și de tutun, dar și când se realizează un consum excesiv de cofeina și anume de cafea sau de ceai. Indigestia mai este provocată și de ulcerele gastrice, precum și de boala de reflux gastroesofagian sau chiar de ulcerul duodenal.
Fructele
Fructele sunt cele mai utile digestiei, acestea conținând fibre foarte utile în evitarea indigestiei. Aceste fibre ajută la reglarea mișcărilor intestinale, ele stimulând în același timp și procesul digestiv. Acestea ajută la prevenirea bolilor coronariene, a diabetului zaharat, dar și a cancerului colorectal.
Papaya este unul dintre fructele cele mai apreciate din acest punct de vedere. Acest fruct conține enzime benefice, ele stimulând digestia și calmând stomacul. Fructul de papaya este apreciat pentru că formează o enzimă digestivă care contribuie la formarea mediului acid prin descompunerea proteinelor.
Fiind foarte ușor digerabilă și laxativă, banana este fructul cel mai indicat atunci când apare indigestia. Bananele sunt apreciate pentru neutralizarea supra-acidității provocate de sucurile gastrice, acestea contribuind semnificativ și la o reducere a iritației provocate de ulcerul gastric prin acoperirea mucoasei stomacului. Fiind o fibră solubilă care se găsește în banană, pectina ajuta atât în cazuri de diaree, cât și în situația în care aveți de-a face cu constipația.
Printre fructele benefice care mai pot fi consumate se numără merele, perele, dar și strugurii.
Lichidele
Este important să se bea cât mai multe lichide, astfel încât digestia să fie una cât mai bună. De aceea este o idee bună să includeți cât mai multă apa, dar și lapte bătut în dieta voastră. În acest fel, veți putea combate într-un mod eficient simptomele declanșate de aciditate și veți putea fi siguri de faptul că vă veți simți mult mai bine. Daca beți suficiente lichide, particulele de deșeuri se vor dizolva în apă, acestea trecând în tractul digestiv fără nici un fel de problemă. Digestia vă fi așadar una normală zi de zi și nu vă veți mai confrunta cu problemele de sănătate.
Coriandru
Coriandrul este apreciat și pentru faptul că poate contribui la menținerea sănătății stomacului, acesta reușind în același timp să amelioreze flatulența. El mai crește și secreția de sucuri digestive, dar și de enzime din stomac, acesta fiind indicat pentru a reuși să se trateze unele probleme.
Coriandrul proaspăt poate fi adăugat la laptele bătut, alături de frunzele de mentă, dar și de chimen, acestea fiind și ele extrem de benefice în ceea ce înseamnă tratarea tulburărilor digestive, dar și ale indigestiei. De asemenea, se mai pot trata și stările de greață, dar și senzațiile de arsură, precum și de balonare.
Ghimbir
Uleiul din rădăcină de ghimbir este și el foarte benefic, acesta fiind adăugat în preparatele alimentare, îmbunătățind semnificativ digestia. Acesta este un remediu excelent pentru durerile de stomac, el fiind alegerea cea mai bună și pentru deranjamentele stomacale, dar și pentru flatulență. Acesta este așadar o alegere pe care orice persoană o poate avea în vedere, astfel încât să rezolve problemele cu care se confruntă.
Nucșoara
Un alt remediu apreciat este nucșoara, aceasta fiind utilizată pentru a trata și calma flatulența. Ea stimulează procesele digestive, iar praful de nucșoară amestecat cu ghimbir, dar și cu coriandru este un remediu excelent pentru digestie. Fiind adăugată în ceai, aceasta ajută mult la alinarea durerilor de cap cauzate de indigestie.
Chimen
Înmuierea semințelor de chimen în apă peste noapte, urmată de consumarea apei obținute este un remediu perfect pentru persoanele care au de-a face cu aciditatea în stomac, dar și pentru cele care se confruntă frecvent cu stări de balonare. Este indicat așadar să se aibă în vedere acest aliment, astfel încât persoana respectivă să se simtă mult mai bine.
Cum pot fi ameliorate mai rapid problemele digestive?
Atunci când stomacul este gol, acizii încep să acționeze asupra peretelui stomacului, lucru care duce la probleme, de aceea este indicat să se consume mese mici în care se va mânca frecvent. Daca acest efect este unul prelungit, atunci se poate ajunge la ulcer stomacal, dar și la sângerarea stomacului. Este important așadar să se aibă în vedere o gustare mica o data la doua-trei ore, astfel încât excesul de acid să scadă treptat.
Pe cât posibil, este important să evitați consumul de alimente prăjite, dar și de băuturi carbogazoase. De asemenea, limitați și consumul alimentelor picante pe cât posibil, dar și al ceaiului sau al cafelei. Toate acestea pot duce la o aciditate crescută în stomac, dar și la dureri de stomac, precum și la flatulență. Indigestia în acest caz este o problemă cu care vă puteți confrunta.
Mestecați cât mai bine alimentele și evitați pe cât posibil excesele alimentare. Digestia începe de la nivelul gurii, ea continuând în intestinul subțire, de aceea este foarte important să se asigure o masticație cât mai buna a mâncării.
Diminuați și consumul excesiv de alcool, precum și obiceiul fumatului pentru că și acestea pot contribui la o stare de sănătate precară, care poate duce în final la malnutriție. Acest lucru cauzează un stres suplimentar pentru organism.
Pe timpul nopții ar trebui să dormiți cât mai bine, astfel încât să vă odihniți mintea, dar și corpul. Tehnicile de relaxare precum meditația, dar și yoga sunt doua lucruri pe care le puteți avea în vedere. Ideal ar fi să nu lăsați stresul să vă influențeze pentru că acesta este de cele mai multe ori vinovat pentru problemele de sănătate, dar și de malnutriție care pot apărea.
Ce soluții simple aveți la dispoziție pentru o digestie cât mai bună?
Ideal ar fi să mâncați cât mai încet și să acordați o atenție suplimentară mestecatului. Mâncând mai încet, în gura cantitatea de saliva se va acumula, lucru care va ajuta la descompunerea suplimentară a alimentelor.
Este important și să aveți o dieta echilibrată, de aceea trebuie să consumați alimente sănătoase, dar și diverse, acestea fiind bogate în nutrienți ușor de digerat. Aceste alimente ușurează semnificativ efortul depus pentru digestie, iar nivelul zahărului prezent în sânge crește și el treptat, dar și pe termen lung. Alimentarea echilibrata este importantă pentru că încurajează o circulație optima a oxigenului, dar și a substanțelor nutritive la celule.
Consumați și o cantitate suficientă de apă. Începeți așadar ziua cu 1-2 pahare de apă și continuați acest lucru pe tot parcursul zilei. Consumați apa pentru a evita deshidratarea la nivelul intestinelor. Daca vă confruntați cu disconfort în momentul urinarii sau atunci când eliminați fecalele, consumul de apa vă poate ajuta foarte mult, de aceea includeți cât mai multă apă în alimentația voastră.
Faceți un efort pentru a vă relaxa, de aceea nu uitați să faceți și o meditație pe parcursul zilei, aceasta durând timp de 10 minute. Mai puteți face și o ședință de 30 de minute de exerciții fizice, astfel încât să vă simțiți mai bine.
Ținând cont de aceste obiceiuri, veți ajunge să aveți parte de starea de sănătate dorită și să vă simțiți excelent în același timp.
Exerciții fizice și obiceiuri pentru a preveni afecțiunile
Exercițiile de stretching sunt cele mai populare exerciții, acestea stimulând receptorii sistemului nervos. Se reduce în același timp și producția de hormoni ai stresului din organism. De asemenea, aceste exerciții eliberează tensiunea, crescând și fluxul sanguin către mușchi.
Pilates este un alt exercițiu pe care îl poți avea în vedere, astfel încât să te ferești de orice problemă de sănătate. Acesta antrenează mintea, corpul, dar și spiritul, controlând în acealsi timp și nivelu lde stres. Scopul acestui tip de exercițiu este de a îmbunătăți flexibilitatea, dar și rezistența, ținând în același timp și echilibrul între cele doua. Aceste exerciții vizează și anumite grupuri musculare, fie că vorbim despre mușchi abdominali, sau alte grupuri musculare, de aceea în unele situații, aceste exerciții pot ajuta la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de sindrom de intestin iritabil.
Exercițiile cardio sunt și ele foarte importante, acestea ajutând și ele foarte mult. Mersul pe jos, mersul cu bicicleta, dar și alte tipuri de activități fizice sunt utile, ele fiind moduri foarte eficiente de detensionare, de aceea ele trebuie să fie incluse zilnic în activități, astfel încât organismul să aibă parte de detensionarea de care are nevoie.
Exercițiile de respirație sunt și ele importante și anume că respirația profundă ajută plămânii să primească o cantitate mai mare de oxigen, reușind să stimuleze semnificativ mișcările intestinale. Acest tip de exercițiu reduce tensiunea de la nivelul abdomenului, dar și tensiunea intestinală. Acest lucru poate ajuta la evitarea problemelor care sunt cauzate de obicei de către intestine.
Yoga este și ea benefică, existând mai multe tipuri de yoga pe care le puteți avea în vedere. Toate tipurile de yoga presupun și combinarea respirației cu mișcările specifice. În acest fel, se atinge un nivel maxim de relaxare. Puteți face yoga cu ușurință urmărind cursuri de yoga. De asemenea, aveți în vedere că aceste cursuri de yoga să fie cât mai ușoare pentru început, astfel încât să ajungeți să vă simțiți mult mai bine. Exista însă și cursuri de yoga pentru avansați, aceștia făcând exerciții, dar și tehnici mai complexe. Cu toate acestea însă, daca sunteți la început, este foarte bine să practicați yoga la un nivel începător, astfel încât să vă obișnuiți în primul rând cu mișcările de bază.
Nu uitați și de activitățile care vă fac plăcere. Daca vă place să faceți o anumită activitate, atunci vă vor crește și șansele de a face acea activitate un timp mai îndelungat. Este mereu o idee foarte bună să puteți face anumite exerciții care vă fac să vă simțiți foarte bine și să nu vă simțiți obligați să le faceți. Daca vă confruntați de exemplu cu sindromul colonului iritabil, atunci este mai indicat să faceți exerciții mai ușoare care vă vor oferi ceea ce vă doriți. În acest fel, exercițiile nu vor afecta și starea voastră de sănătate.
Este important și să vă programați antrenamentele cât mai bine, la cel puțin o oră după masă. Evitați sa consumați multe alimente înainte de a face orice activitate fizică mai intensă. În acest fel, veți evita pe cât posibil apariția simptomelor sindromului de intestin iritabil. Ideal ar fi să faceți exercițiile la aceeași oră în fiecare zi. De asemenea, puteți evita să faceți antrenamentele cu o ora înainte, dar și după masă. Alegeți și exerciții care vă fac plăcere și optați pentru acestea. Aceste exerciții se potrivesc cel mai bine cu stilul vostru de viață, dar și cu constituția voastră fizică, deci ele vor fi și alegerea cea mai buna pentru voi.
Ce sfaturi trebuie să urmați dacă vă confruntați cu o problemă gastroenterologică?
Cum efectuarea de exerciții fizice este o decizie foarte bună pe care orice persoană trebuie să o urmeze, astfel încât să aibă un stil de viață cât mai sănătos, dar și o greutate corporală normală, este foarte important să se țină cont și de starea de sănătate a persoanei respective înainte de a opta pentru un anumit tip de exercițiu fizic.
Pentru unele persoane, în special pentru cele care obișnuiesc să facă sport mai intens, există riscul apariției refluxului acid din stomac în esofag. Acesta este motivul pentru care o astfel de persoană poate ține cont de anumite lucruri, astfel încât să nu se confrunte cu toate aceste probleme.
Idea ar fi că pentru că aceste persoane să se simtă mai bine, să nu efectueze exercițiile fizice în primele doua ore de după masă. În situația în care stomacul este plin, presiunea existentă la nivelul sfincterului esofagian poate fi una mai mare, iar acest lucru poate duce în final și la apariția refluxului gastroesofagian.
De asemenea, trebuie să aveți grijă și la alimentele pe care le consumați și anume că acestea trebuie să fie cât mai ușoare înainte de a efectua exercițiile fizice. Mâncărurile care sunt de obicei asociate cu un risc crescut al apariției refluxului acid, ar trebui pe cât posibil evitate. Este de evitat așadar consumul ciocolatei, băuturilor cofeinizate, sucurilor din citrice, precum și a mâncărurilor foarte condimentate sau chiar grase. În același timp, mai este recomandată și optarea pentru alimente cât mai sărace în proteine, dar și în grăsimi bogate în carbohidrați. În acest fel se vă menține o stare de sănătate cât mai bună și astfel vor fi preîntâmpinate anumite riscuri care ar putea apărea.
Hidratarea este și ea un lucru de avut în vedere, aceasta fiind foarte importantă. Pe tot parcursul efectuării exercițiilor fizice este recomandată o hidratare optimă și anume consumul unei cantități semnificative de apă. În acest fel, organismul se menține hidratat, iar digestia poate avea și ea loc în niște condiții cât mai optime.
Daca vă confruntați cu durere în piept atunci când faceți anumite exerciții, nu ignorați acest lucru și luați durerea respectivă în serios. Orice durere în piept trebuie investigată de un gastroenterolog , iar acesta vă va spune cel mai bine cu ceea ce vă confruntați, astfel încât să știți daca aveți unele probleme de sănătate neidentificate.
Medicamentele trebuie și ele să fie luate în mod regulat. În cazul în care arsurile retrosternale apar în mod constant atunci când au loc exercițiile fizice, trebuie luate unele medicamente înainte. Se recomandă așadar în unele situații consumarea blocantelor de receptori histaminici de tip 2, aceste medicamente fiind eliberate fără prescripție medicală. În situația în care simptomele sunt severe, atunci medicul de familie este cel care eliberează o prescripție pentru un anumit medicament.
Mai puteți avea în vedere și unele activități fizice mai puțin intense. Țineți cont de faptul că orice activitate caracterizată prin efectuarea mai multe mișcări oscilatorii, dar și sărituri poate duce și la riscul crescut al aparițiilor simptomelor bolii de reflux gastroesofagian. Activitățile mai puțin solicitante pot fi așadar o soluție din acest punct de vedere. Mersul este o alegere bună, acesta având o probabilitate mai mică de a cauza anumite probleme, el fiind așadar o soluție indicată pentru orice persoana care dorește să se mențină în formă.
Continuarea efectuării exercițiilor fizice este foarte importantă, chiar și pentru persoanele care au de-a face cu anumite probleme de sănătate, pentru că acestea contribuie la o bună funcționare a organismului. Exercițiul fizic are așadar o serie de beneficii importante, de aceea este important ca acestea să fie inclus de fiecare dată în activitățile de zi cu zi pe care o persoană le face. În acest fel, starea de sănătate a persoanei respective se vă îmbunătăți semnificativ.