Ghidul durerilor de urechi

Durerile de urechi pot fi temporare și în unele situații acestea pot dispărea de la sine. În literatura de specialitate durerea de ureche se numește otalogie. Este vorba în acest caz despre o senzație dureroasă și anume o presiune, junghi, o pulsație sau în unele cazuri o înțepătură, ea fiind resimțită în zona auriculară. Intensitatea durerii poate varia destul de mult. Orice durere care persistă sau se înrăutățește în timp trebuie investigată, dar și tratată medical. Acesta este motivul pentru care este important să apelați la ajutorul doctorilor atunci când durerea cu care vă confruntați este însoțită de alte simptome. În acest fel, veți reuși să combateți eficient această durere și veți trece mult mai ușor peste ea.

Care este anatomia urechii?

Anatomia urechii îndeplinește două roluri importante și anume capacitatea auditivă și capacitatea vestibulară.

În ceea ce privește capacitatea auditivă, auzul este reprezentarea acestei sensibilități. Urechea receptează sunete, dar și zgomote, aceasta având o frecvență cuprinsă între 20 – 20.000 Hz. Undele sonore captate de ureche ajung la pavilionul acesteia. Imediat după, ele sunt amplificate de canalul auditiv, acestea ajungând la timpan, ele devenind vibrații la scurt timp.

Imediat după, acestea ajung la fereastra ovală prin intermediul ciocănelului, a scăriței și a nicovalei. Sunt stimulați aici receptorii auditivi, iar vibrațiile ajung să se transforme în impulsuri nervoase. Atunci când impulsurile nervoase sunt transmise prin nervi acustico vestibulari spre aria auditivă din encefal, senzația de auz începe să apară.

Pe lângă capacitatea auditivă, urechea mai are și capacitatea vestibulară. Sensibilitatea vestibulară a urechii asigură echilibrul. Receptorii sunt în acest fel stimulați în funcție de modificarea poziției corpului, dar și a vitezei de mișcare. În acest fel se poate explica de ce apare senzația de rău de mișcare atunci când se desfășoară o călătorie îndelungată. Practic în acest moment se realizează o stimulare excesivă a receptorilor vestibulari, iar în acest fel apare și senzația de rău. Urechea este responsabilă așadar atât cu auzul, cât și cu echilibrul. Ea este formată din urechea externă, cea medie și cea internă.

Urechea externă este formată din pavilionul urechii, dar și din conductul auditiv exterior. Urechea medie este formată din membrana timpanică, trompa lui Eustachio, dar și din celulele mastoidiene. Urechea internă este alcătuită din vestibul, canale vestibulare, dar și din cohlee.

Cauze și simptome ale durerilor de urechi: cum să le recunoști și să le tratezi

Durerea de ureche poate fi atât primară, cât și secundară. În ceea ce privește durerea primară de ureche, aceasta are legătură cu urechea externă, medie sau chiar cu urechea internă. În acest caz, cel mai adesea este vorba despre otită sau despre o inflamație a urechii. Durerea secundară este cea care iradiază în zona urechii la nivel dentar, faringian, dar și temporomandibular. Durerea mai poate fi o consecință a unei nevralgii.

În momentul când apare o durere de ureche care persistă, trebuie mers neapărat la medicul ORL, iar în acest fel, el va investiga cauza. În acest caz, nu este recomandată automedicația pentru că durerea se poate anestezia, dar cauza nu vă fi rezolvată în acest fel. Se poate ajunge așadar la probleme din ce în ce mai grave, de aceea trebuie tratată în primul rând cauza apariției acestei dureri. Trebuie să știți că există două tipuri de durere care pot apărea la nivelul urechii. Durerea moderată de ureche externă, precum și durerea acută care are loc la nivelul urechii.

Durerea moderată este cea care apare în momentul schimbărilor bruște ale presiunii aerului și anume în timpul unei călătorii cu avionul de exemplu. De asemenea, aceasta mai poate apărea înainte de instalarea unei răceli. Formarea dopurilor de ceară poate să ducă la apariția unor anumite dureri moderate. La fel ca infecțiile, acestea pot afecta și ele starea de sănătate.

Durerea acută de la nivelul urechii poate fi însoțită și ea de diverse simptome asociate.

Febra

În situația în care durerea de ureche este însoțită de febră, este posibil să aveți de-a face cu o infecție a urechii. În cele mai multe dintre cazuri aceste infecții sunt produse de bacterii, ele fiind tratate cu antibiotice. Un consult la un medic specialist este recomandat din acest punct de vedere.

Vertij

În momentul în care se produce o infecție la nivelul urechii interne, atunci e posibil ca motivul durerii să fie vertijul. Infecția afectează în acest caz urechea internă și anume organul responsabil cu menținerea echilibrului. Acesta este motivul pentru care este important să mergeți cât mai curând la medic dacă vă confruntați cu o astfel de problemă.

Pierderea auzului

În situația în care pacientul resimte o pierdere parțială sau chiar totală a auzului, iar pe lângă această pierdere a auzului are de-a face și cu o durere de ureche, atunci e posibil să fie vorba despre o otită. Dacă nu este tratată sau nu e tratată la timp, simptomele acestei probleme de sănătate se pot agrava, lucru care poate duce la pierderea auzului. Dacă la nivelul urechii rămân blocate anumite lichide, infecția poate duce și la o pierdere temporară a auzului.

Scurgerile de la nivelul urechii

Aceste scurgeri mai pot provoca și ele diverse dureri. Numindu-se în literatura de specialitate otoree, acestea conțin lichid, ceară, puroi sau sânge. Aceste scurgeri pot avea drept cauze iritațiile, dar și infecțiile de la nivelul urechii. În situația apariției unor astfel de scurgeri, este recomandat ca pacientul să meargă la un consult ORL.

Deși acestea sunt cele mai importante simptome, mai există și alte manifestări asociate. Printre aceste manifestări se numără pierderea poftei de mâncare, iritabilitatea, insomnia, dar și anxietatea.

Care sunt cauzele durerii de ureche?

Există mai multe cauze pentru durerea de ureche, iar medicul specialist este cel mai în măsură să găsească cauza. Plecând de la simptomele resimțite de pacient, medicul va cere cel mai probabil unele investigații suplimentare pentru a afla care este cauza acestor probleme cu care se confruntă pacientul.

Infecția

Infecția este o primă cauză pe care orice persoană trebuie să o aibă în vedere. Infecțiile sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de ureche. Infecțiile auriculare pot fi de natură atât bacteriana, cât și de natura virală. În aceste cazuri nu este în nici un caz recomandată automedicația. Medicul este așadar cel mai în măsură pentru a stabili un tratament pe care pacientul să-l urmeze, astfel încât să treacă cu bine peste infecția cu care se confruntă. În funcție de tratamentul adecvat, pacientul va reuși să lupte mai bine cu infecția respectivă.

Traumatismele

În situația în care apar zgârieturi la nivelul canalului intern sau diverse iritații ale urechii, pacientul se poate confrunta și în aceste cazuri cu dureri de ureche.

Sinuzita

O altă cauză ale durerilor de ureche este sinuzita. Această situație apare pentru că fluidele care se acumulează la nivelul sinusurilor infectate sau inflamate în timp încep încetul cu încetul să pună presiune pe nervi. Acest lucru declanșează în cele din urmă o durere la nivel auricular, de aceea durerea de ureche este una resimțită de pacienții care se confruntă cu această problemă.

Otita

În situația în care apare o singură dată, otita poate fi acută. Ea mai poate fi însă și cronică atunci când infecția ajunge să se repete. Otita reprezintă de fapt o infecție care are drept cauză un virus sau o bacterie. Acestea afectează urechea medie și anume zona din spatele timpanului. Ea se întâlnește cel mai frecvent la copii, fiind o afecțiune gravă. Ea trebuie tratată cât mai rapid, astfel încât să se evite pe cât posibil complicațiile.

Corp străin în ureche

În această situație putem vorbi despre o folosire neadecvată a bețișoarelor de ureche sau chiar despre introducerea unor obiecte ascuțite în ureche. În aceste situații, obiectul poate fi scos din ureche, fiind nevoie de răbdare până în momentul în care rana ajunge să se vindece. Dacă nu se înregistrează ameliorări ale durerii, atunci trebuie mers la medic.

Durerea de dinți

Durerile de dinți pot declanșa și ele dureri de urechi. În această situație putem vorbi despre probleme stomatologice precum abcesul dentar, nevralgie și anume nevralgia de trigemen care cauzează dureri de ureche, precum și mialgie. În toate aceste situații, durerea ajunge la ureche și este resimțită destul de tare de persoanele care se confruntă cu această problemă.

Dopurile de ceară

Dopurile de ceară nu provoacă în general disconfort. Având proprietăți antibacteriene, ceara de urechi este benefică pentru organism. Rolul ei este dea proteja și curăța urechea. În general, aceasta se elimină singură. Atunci când nu ajunge să fie eliminată adecvat, se formează unele depozite de ceară, ele ajung să se constituie într-un dop.

În această situație apar mâncărimile de la nivelul urechii, afectarea auzului, dar și un țiuit de care pare că persoana respectivă nu mai poate scăpa. Dopurile de ceara sunt o consecință a purtării căștilor interne, dar și a aparatelor de auz. De asemenea, acestea mai pot apărea și la persoanele care se folosesc de bețișoare de urechi. Medicul specialist ORL îndepărtează dopurile de ceara folosindu-se de o tehnică specială. În acest caz se irigă urechea folosindu-se apă, astfel încât dopul să poată fi înmuiat. Imediat după, se îndepărtează dopul de ceară.

Cu toate că afecțiunile urechii ajung să se vindece de la sine, durerile ,dar și simptomele pot persista în unele situații. Pacientul se poate confrunta cu probleme din ce în ce mai mari din acest punct de vedere. Complicațiile pot fi unele dintre cele mai grave. Printre cele mai comune complicații se numără pierderea auzului, precum și întârzierea vorbirii în cazul copiilor.

De asemenea, infecția osului mastoidian poate fi o problemă cu care o persoană se poate confrunta. Meningita poate fi și ea o problemă și anume o infecție a membranei care învelește creierul, dar și măduva spinării. Perforarea timpanului este o altă problemă cu care persoanele pot avea de-a face.

Exista și unele grupuri de risc din acest punct de vedere, acestea fiind cele mai afectate de problemele care pot apărea la ureche.

Copiii sunt așadar cei mai afectați, în special din cauza faptului că tubul eustachian este complet abia după 4 ani. El se prelungește în acest timp, lucru care permite și intrarea bacteriilor în ureche. Daca un copil suferă de o infecție la ureche atunci când este mic, atunci infecția respectivă se va repeta.

Înotătorii sunt și ei predispuși la otită externă, aceasta apărând în urma infecției cu un virus, o ciupercă sau cu o bacterie. Este știut faptul că mediul umed reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea dacă obișnuiți să practicați această activitate, este important să țineți cont și de acest lucru.

Care sunt metodele de diagnostic?

Anatomia urechii

Diagnosticul este pus de către medicul ORL. Acesta este cel mai în măsură să vină cu un diagnostic, ținând cont de fiecare persoană în parte. Anamneza este realizată de către medicul specialist și anume pacientul își explică simptomele și precizează și momentul când aceste manifestări au început să apară.

Se poate efectua și un consult al pacientului folosindu-se instrumentele specifice. Se mai pot face și unele teste de auz, acestea ajutând la diagnosticarea durerii de ureche. Analiza secrețiilor ajută și ea la identificarea infecțiilor bacteriene. Se mai poate realiza și o tomografie computerizată în situația în care medicul are nevoie de o confirmare a diagnosticului. Un astfel de test imagistic este important pentru că ajută la vizualizarea osului mastoidian.

Care sunt principalele tratamente pentru durerea de ureche?

De cele mai multe ori, durerea de ureche se vindecă de la sine, iar daca durerea persistă este recomandat să apelați la un ORL-ist.

Antibiotice pentru durerea de ureche

Se pot folosi antibiotice pentru durerea de ureche, acestea fiind recomandate însă foarte rar. Doar medicul poate constata că otita este sau nu una de natură bacteriană, acesta propunând și tratamentul cel mai potrivit din acest punct de vedere. Antibioticele pot fi sub formă de picături de ureche sau în unele situații, ele mai pot fi sub formă de comprimate, capsule sau chiar tablete.

Picăturile de ureche

Medicul mai poate recomanda și picăturile de ureche, acestea fiind picături auriculare cu corticosteroide în situația în care pacientul se confruntă cu o inflamație. De asemenea, picăturile mai pot fi și auriculare antifungice, acestea fiind ideale pentru a trata o infecție fungică.

Analgezice

Medicul poate recomanda și unele analgezice în situația în care durerea este una puternică. Pe lângă celelalte medicamente, analgezicele sunt importante pentru că ameliorează durerile de orice fel.

Care sunt principalele reguli pentru o igienă cât mai corectă a urechii?

Urechile trebuie spălate, dar și curățate într-un mod adecvat. Este indicată renunțarea la bețișoarele de urechi pentru că acestea cresc riscul de infecție împingând secrețiile care conțin atât bacterii, cât și virusuri spre interiorul urechii.

Urechea are un sistem propriu de curățare, iar prin simplul fapt că mestecam, mișcăm maxilarul sau vorbim, eliminăm ceara din ureche. În mod normal, urechea elimină singură excesul de ceară care poate apărea. Tot ce trebuie să facă fiecare persoană in parte pentru a menține curățenia în ureche este să șteargă urechea prin tamponare cu un prosop curat. De asemenea, se mai poate folosi și de un jet cu aer cald pentru a curăța urechea.

Nu se recomandă nici irigarea urechilor cu diverse soluții de curățare, mai ales daca știți că suferiți de afecțiuni precum diabetul sau dacă aveți timpanul perforat. De asemenea, dacă este cazul, cereți mereu ajutor medical, astfel încât să vă curățați cât mai adecvat urechea. Medicul are instrumente potrivite, astfel încât să se elimine pe cât posibil surplusul de ceară, el recomandându-vă și produsele adecvate pentru a face acest lucru.

Tratamentul indicat în funcție de cauza infecției

Medicul ORL este cel care stabilește care este cel mai bun tratament pentru o anumită infecție a urechii.

Infecția în interiorul urechii

Dacă infecția are lor în interiorul urechii, atunci tratamentul se face în funcție de aceasta. De obicei, în cazul copiilor, vorbim despre o otită medie. Aceasta se vindecă de cele mai multe ori cu ibuprofen, precum și alte antiinflamatoare. Fie că vorbim despre adulți sau despre copii, dacă simptomele nu au dispărut după câteva zile, de la antiinflamator, atunci este nevoie de explorarea pe care un medic o poate face. Putem vorbi aici fie de medicul ORL, fie de medicul de familie, acesta prescriind un tratament specific. De foarte mult ori tratamentul este un antibiotic oral, acesta asociindu-se cu picăturile antibiotice.

Tratamentul otitei conține antibiotice doar în anumite situații. De obicei folosirea antibioticului este începută doar dacă infecția urechii nu începe să se amelioreze după o perioada de 3 zile. De asemenea, dacă aveți o secreție care iese din ureche, aceasta fiind cauzată de infecție, atunci antibioticul este în acest caz în formă de picături. Dacă aveți o boală care favorizează apariția de complicații precum diabetul sau fibroză chistică, atunci tratamentul otitei se face și în acest caz folosindu-se antibioticele.

De asemenea, antibioticele pot fi prescrise chiar și la copiii care au mai puțin de doi ani, dar care se confruntă cu o infecție la ambele urechi. În situațiile extrem de rare este necesară și o intervenție chirurgicală.

Infecțiile ale urechii externe

În situația în care vă confruntați cu infecțiile urechii externe, atunci medicul ORL mai poate prescrie și picături auriculare cu antibiotice. În acest fel, se poate trata o infecție bacteriană. Aceste picături asociază uneori și corticoizi astfel încât sa scadă inflamația. Pentru a se trata infecția fungica, se mai pot folosi și picături auriculare antifungice. De asemenea, dacă infecția este una severă, atunci se recomandă comprimate antibiotice.

În funcție de tipul de infecție cu care vă confruntați, medicul ORL poate decide să folosească și alte tipuri de tratamente, iar în unele situații acesta poate recomanda chiar și intervenția chirurgicală dacă se impune acest lucru.

Din păcate nu se pot preveni mereu infecțiile urechii, în special dacă este să vorbim despre infecțiile urechii medii cauzate de răceli și de gripă. Este important în acest caz să știți că există unele norme de precauție, astfel încât să preveniți apariția acestor probleme.În acest fel, pentru a preveni pe cât psoibil apariția infecțiilor la nivelul urechii mediii, este important ca bebelșul vostru să fie la curent cu toate vaccinările. De asemenea, copilul ar trebui ținut departe de fum și încercați pe cât posibil să-i oferiți copilului o suzeta după ce a împlinit 6 luni.

Pentru a ajuta la evitarea infecțiilor externe ale urechii, nu introduceți bucăți de vata sau degetele în urechi. De asemenea, nu folosiți dopuri de ureche atunci când mergeți la piscină, decât în situația în care aveți infecții recurente asupra urechilor sau ați suferit o intervenție chirurgicală. În alte situații acest lucru nu este necesar.

Încercați pe cât posibil să evitați ca apa sau șamponul să vă intre în urechi atunci când faceți duș sau baie. Acest lucru este valabil mai ales în situația în care obișnuiți să faceți infecții frecvent. Un alt lucru pe care îl puteți face este să tratați afecțiunile care vă afectează urechile, cum ar fi eczema sau o alergie la aparatele auditive.

Care este igiena corectă a urechii?

Atunci când vorbim despre o igiena urechii, trebuie ținut cont de modalitatea corectă de a îndepărtă ceara care se acumulează în ureche. Aceasta nu trebuie împinsă în canalul urechii. Este important să se practice și o igienă corespunzătoare din acest punct de vedere în ceea ce privește conductul auditiv extern. În mod normal, nu este necesară curățarea cearei care se adună în interiorul canalului auditiv. Se poate realiza o curățare cu degetul învelit într-un prosop, această curățare având loc la nivelul pavilionului urechii, dar și la intrarea în conductul auditiv. Nu este nevoie să introduceți nimic înăuntrul urechii. Ceara din interiorul canalului auditiv este normală, ea fiind o formă de protecție pe care urechea o are împotriva microorganismelor din jur. La anumite persoane se poate acumula un exces de ceară, formandu-se în acest caz un dop.

Se pot face anumite lucruri, astfel încât să se asigure o igienă corespunzătoare. Se pot aplica în acest caz câteva picături speciale pentru a înmuia ceara din ureche. Acest lucru îi vă permite cerei să iasă mult mai ușor. Aveți în vedere și faptul că medicii au instrumentele cele mai potrivite, dar și sigure în același timp pentru a aspira secrețiile și ceara.Este important să vă mai amintiți și că urechea are un sistem propriu de curățare, de aceea nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește curățarea acesteia. De asemenea, ceara din ureche se curăță datorită mișcărilor corpului. Ceara este așadar transportată în mod constant spre deschiderea urechii de către mestecare, vorbire, dar și de către mișcarea maxilarului. În acest fel, ea este eliminată în mod natural de către ureche.

Nici medicii nu recomandă folosirea bețișoarelor de urechi pentru că există în acest caz un risc ridicat să împingeți mai tare ceara spre timpan. Aceasta poate cauza așadar și unele răni în interiorul conductului sau chiar poate duce la perforarea timpanului.

Simptome care necesită vizita imediată la medic

durerile de urechi

Există câteva simptome pe care trebuie să le aveți în vedere și care să vă trimită cât mai curând la medic, în cazul în care le identificați.

O temperatură foarte ridicată este un lucru de care să țineți cont și în situația în care voi sau copilul are o temperatura mare, nu ezitați să contactați medicului. De asemenea, medicul ar trebui contactat și în situația în care simptomele nu încep să se îmbunătățească după 3 zile.

Dacă apar umflături în jurul urechii sau diverse secreții care ies din ureche, atunci este foarte important să contactați cât mai rapid un medic. Pierderea auzului sau diverse modificări ale acestuia sunt alte semnale de avut în vedere în ceea ce privește contactarea cât mai curând a unui medic care să vă ajute din acest punct de vedere. Stările de rău, durerile acute de gât, dar și amețelile sunt și ele alte aspecte de avut în vedere în ceea ce privește momentul când trebuie contactat medicul.

Este important să mai țineți cont și de infecțiile frecvente ale urechii, iar dacă vă confruntați cu această problemă, atunci trebuie să contactați un doctor. O afecțiune medicală de lungă durată precum diabetul zaharat sau diversele boli de inimă, rinichi, plămâni sau alte boli neurologice sunt alte lucruri de avut în vedere atunci când vine vorba despre contactarea unui medic. Dacă aveți aceste probleme, atunci nu ezitați să contactați un specialist. Un alt motiv de a contacta un medic și a efectua o vizită în cel mai scurt timp la acesta este daca aveți un sistem imunitar slăbit. Dacă de exemplu faceți chimioterapie, atunci este important să faceți o vizita la un medic.

Medicul folosește de cele mai multe ori o lumina mică și anume un otoscop pentru a privi în ureche. Unele otoscoape sunt folosite pentru faptul că suflă un mic puf de aer în ureche, iar acesta verifică dacă apar unele blocaje. În acest fel, se poate identifica rapid dacă apar unele infecții.

De ce este o infecție în ureche atât de dureroasă?

Infecția la ureche apare în momentul când o infecție bacteriană sau virală afectează atât urechea medie, cât și urechea externă. Sunt mai multe motive pentru care infecțiile urechii sunt dureroase, acestea fiind dureroase din cauza inflamației ,dar și a acumulării de lichide în urechea medie. Durerea se poate resimți și în spatele urechii. Inflamarea pielii conductului auditiv poate fi una dureroasă.

Care este motivul pentru care o infecție este mai dureroasă pe timp de noapte?

Se întâmplă adesea că durerile de acest fel să apară în special pe timp de noapte. De obicei, dacă acestea apar noaptea, ele sunt resimțite mult mai intens decât dacă ar apărea pe timp de zi. Acest lucru se întâmplă pentru că presiunea din ureche este la mai mare pe timp de noapte. Printre simptomele care mai însoțesc această problemă de sănătate se numără nasul curgător, tusea, febra, dar și nasul înfundat, vărsăturile, precum și amețelile. Pierderea auzului poate fi și ea un simptom destul de des întâlnit în acest caz. Pierderile permanente de auz pot fi provocate de infecțiile cronice, precum și de cele frecvente ale urechii.

Cum trece durerea de ureche?

Un consult de specialitate ORL este indicat în această situație, astfel încât să treceți ușor peste această problemă. Există și unele remedii naturiste pe care le puteți încerca acasă, de aceea puteți avea în vedere și compresele de apă caldă sau rece pentru a înlătura pe cât posibil durerea. De asemenea, consumul de usturoi, dar și anumite exerciții fizice pentru gât pot ajuta în a mai calma durerea de ureche. Cel mai indicat este totuși să mergeți la medicul ORL, iar acesta vă va spune cele mai bune modalități de a vă trata durerile de urechi.

Ce să faci dacă te doare urechea de la curent?

Dacă durerea este provocată de aerul rece, aceasta se ameliorează de la sine în decurs de doar câteva zile. În acest timp, puteți avea în vedere și consultarea medicului farmacist dacă doriți să vă administrați un medicament fără prescripție medicală, acesta reușind să amelioreze sau să trateze durerea de la nivelul urechii.

Puteți aplica anumite remedii naturiste precum compresele de apă rece sau caldă, dar și să consumați mai mult usturoi. De asemenea, este indicat să nu adormiți pe urechea care vă doare. Durerea produsă de aerul rece este cauzată de inflamarea articulației mandibulei, aceasta aflandu-se în fața urechii și nu în urechea propriu-zisă. Dacă observați că această durere apare mai frecvent, atunci este o idee bună să consultați un medic sau un dentist.

Care sunt remediile pe care le puteți încercă acasă pentru durerea de ureche?

Cum sa scap de durerea de ureche

Punga cu gheață

Punga cu gheață este un remediu frecvent întâlnit pentru a trata durerea de ureche. O pungă ținută la ureche poate reduce semnificativ o posibilă inflamație. Dacă țineți la ureche o pungă cu gheață sau chiar o cârpă rece și umedă timp de 20 de minute, aceasta poate ajuta la amorțirea durerii, dar și la reducerea posibilei inflamații.

Usturoiul

Fiind un remediu naturist foarte apreciat, aceasta se folosește de mii de ani pentru a trata diverse afecțiuni. Alicina, componenta usturoiului este recunoscută pentru tratarea infecțiilor, precum și a bacteriilor care pot cauza durerea urechii. Usturoiul crud este benefic pentru că reduce semnificativ durerea. Dacă este consumat însă în timpul unui tratament cu antibiotic, acesta poate anula efectul antibioticului, de aceea este important să consultați și un medic înainte de a începe să consumați usturoi.

Picăturile auriculare

Administrarea de medicamente antiinflamatoare este o soluție optimă de a scăpa de aceste dureri de ureche. Aceste picături sunt extrem de eficiente, mai ales dacă remediile naturiste nu prea au dat roade. Daca vă confruntați cu timpane perforate sau dacă ați trecut prin unele intervenții chirurgicale, atunci nu trebuie să luați astfel de substanțe fără a avea o prescripție medicală. Unele persoane sunt sfătuite să-și consulte medicul, astfel încât să afle care este cel mai potrivit remediu pentru ele. În acest fel, persoanele respective se pot bucură de tratamentul cel mai eficient, acesta fiind și cel mai indicat pentru o astfel de persoană.

Perna caldă electrică

O pernă care încălzește poate fi și ea o soluție importantă. De asemenea, o cârpă fierbinte poate fi ținută și ea pe ureche pentru 20 de minute. Aceasta vă ajută la ameliorarea temporară a durerii. Pungile de gheață ajuta la amorțirea durerii, dar și la reducerea inflamației, în timp ce pernele cu încălzire electrică sunt apreciate pentru că reușesc să relaxeze mușchii, ajutând în același timp la o mai bună circulație a sângelui.

Analgezicele

Analgezicele de tip ibuprofen sunt și ele indicate. De asemenea, se mai poate apela la antiinflamatoare nonsteroidiene, acestea fiind foarte eficiente în ameliorarea durerii. Totuși, aceste medicamente nu ar trebui utilizate pentru a masca durerea, mai ales dacă această durere este însoțită de o afecțiune gravă. Este așadar important să luați analgezice doar o perioadă scurtă de timp, iar după, dacă observați că problema cu care vă confruntați nu trece, să mergeți la un consult medical.

Guma de mestecat

Mestecatul gumei este foarte eficient în situația în care durerea de urechi are loc în timpul unui zbor cu avionul sau vă aflați la o înălțime foarte mare. Mestecatul gumei în aceste situații ajută mult la reducerea presiunii sau în momentul în care simțiți că vă „pocnesc” urechile.

Distragerea atenției

Această metodă funcționează în special în cazul copiilor. Metoda de distragere a atenției prin jocuri este așadar o modalitate de a-i face pe copii să uite de durerea cu care au de-a face.

Dormitul în poziție ridicată

Dacă vă doriți să reduceți presiunea acumulată în urechi, atunci dormitul în poziție ridicată este uneori recomandat.

Uleiul din arbore de ceai

Fiind utilizat în mai multe moduri, acest ulei este foarte benefic și pentru a combate durerile de urechi. Câteva picături din acest ulei fierbinte în fiecare zi poate reduce într-un mod semnificativ durerea de ureche. Se recomandă testarea pe piele, astfel încât să se verifice dacă există un risc de alergie înainte de a fi aplicat în ureche. De asemenea, se mai recomandă și diluarea uleiului din arbore de ceai cu uleiul de măsline sau cu cel de migdale. Uleiul din arbore de ceai are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, dar și antifungice.

Chiropractica

Aceasta este o abordare medicală alternativă, ea încercând să reducă din durerea urechii, precum și a altor afecțiuni medicale, lucrându-se mușchii, dar și oasele. Mulți cercetători sunt de părere că durerile de urechi apar în urma unor alinieri greșite ale oaselor din partea de sus a gatului. Chiropracticianul poate ajuta la realinierea oaselor, care poate duce ulterior la reducerea semnificativă a durerii.

Exercițiile pentru gât

Durerile de urechi mai pot fi cauzate și de tensiunea mușchilor din jurul canalului auditiv. Se exercită așadar presiune pe întreagă zonă. În acest caz, sunt recomandate unele exerciții pentru gât, acestea fiind importante pentru că ameliorează semnificativ disconfortul. Puteți așadar roti puțin gâtul, dar și capul, ridicând în același timp umerii până aproape de urechi. Puteți repeta aceste mișcări pe parcursul zilei, astfel încât să vă bucurați de cele mai bune beneficii.

Uleiul de măsline

S-a ajuns la concluzia că și uleiul de măsline are un rol important în îmbunătățirea stării de sănătate, fiind așadar folosit pentru a trata durerile de urechi. Câteva picături de ulei de măsline sunt așadar o modalitate eficientă, dar și sigură de a scăpa de durerile de urechi.

Apa oxigenată

Fiind folosită de foarte mult timp că un remediu pentru a trata durerile de urechi, apa oxigenată este apreciată pentru eficiența sa. Pentru a vă folosi de apa oxigenată, tot ce trebuie să faceți este să turnați 5-10 picături din această apă și apoi să vă așezați pe o parte cu urechea afectata în sus. Scurgeți apoi apa respectivă și clătiți cu apă rece. Nu vă speriați de bulele pe care apa oxigenatra le creează. Acestea sunt indicate pentru că ajuta la îndepărtarea excesului de ceară din ureche. Această metodă este așadar una eficientă și vă ajută să scăpați în cel mai scurt timp de ceara din ureche.

Uscătorul de păr

Imediat după ce faceți baie, este o idee foarte bună să vă folosiți de uscătorul de păr pentru a vă menține igiena urechii și a înlătura eventualele dureri de ureche. Setați uscătorul de păr la o temperatura mai mică și țineți-l la distanță de ureche. Continuați să procedați în acest fel pentru cel mult 5 minute. În acest fel, veți ține durerea de ureche la distanță.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai