Fisurile anale și tratamentul lor cu toxina botulinică tip A


Bună ziua, sunt Dr. Melania Crăciun, medic primar chirurg, doctor în medicină, cu o experiență de aproape 20 de ani în chirurgia generală.

Aș vrea să vă vorbesc despre o patologie des întâlnită, în special la persoanele tinere, dar și la celelalte categorii de vârstă, și care afectează calitatea vieții pacienților, și anume despre fisura anală.

Fisura anală – ce este și cum se manifestă?

Fisura anală este definită ca o ruptură a mucoasei la nivelul canalului anal distal. Afectează ambele sexe în mod egal și este localizată predominant la nivelul comisurii posterioare a canalului anal.

Deși patogeneza exactă a fisurii anale este încă neclară, studiile recente arată că ischemia locală are un rol crucial în patogenie.

Tonusul crescut al sfincterului anal intern influentează compresia prelungită a arterelor anodermice care trec prin mușchi și în acest fel apare o scădere a perfuziei sangvine locale.

De asemenea, în urma spasmelor, marginile fisurilor sunt retractate, ceea ce duce la îngreunarea vindecării lor. La următoarea defecație, spasmul va duce la repetarea ruperii mucoasei. Acest ciclu favorizează cronicizarea fisurii anale la aproximativ 40% din pacienții cu această problemă.

Factorii care influențează apariția fisurilor anale

Factorii care favorizează apariția fisurilor anale sunt:

  • Constipația sau efortul la eliminarea scaunului
  • Diareea cronică
  • Inflamația din zona anorectală, cauzată de boala Crohn sau alte boli inflamatorii intestinale
  • Nașterea

Care sunt simptomele fisurilor anale?

Cele mai frecvente simptome descrise de pacienți sunt durerea, sângerarea după defecație, mâncărimea sau iritația în jurul anusului, rana vizibilă pe pielea din jurul anusului.

Care sunt complicațiile fisurilor anale?

Ca și complicații întâlnim vindecarea greoaie (de exemplu după 6 săptămâni fisura anală se cronicizează), recidiva locală și ruptura extinsă la nivelul mușchilor învecinați.

Cum se pune diagnosticul fisurilor anale?

Diagnosticul se stabilește cel mai adesea clinic cu ajutorul tuseului rectal, care constă în introducerea în canalul anal a unui deget învelit în mănușă chirurgicală sau a unui anoscop, un instrument scurt, tubular care permite vizualizarea porțiunii terminale a anusului.

Sigmoidoscopia flexibilă, medicul va insera prin anus un tub flexibil prevăzut cu o cameră video și va examina rectul și colonul.

Sau uneori chiar colonoscopia, procedura ce implică examinarea colonului cu ajutorul colonoscopului. Este indicată celor cu vârstă peste 50 de ani, care au facori de risc pentru cancerul de colon și celor cu simptome precum durerea abdominală și diaree.

Care este tratamentul fisurilor anale?

Fisurile anale se pot vindeca în 1-2 săptămâni, dacă sunt luate măsuri privind menținerea unui scaun moale, prin aportul de fibre și lichide. De asemenea este important efortul fizic moderat, cel puțin 30 de minute pe zi. Băile de șezut în apă caldă timp de 10-20 de minute, după defecație, relaxează sfincterul anal, grăbind vindecarea. Aplicarea unor creme la nivelul anusului care ajută la scăderea durerii, relaxarea sfincterului și cicatrizare. Atunci când fisura anală devine cronică, tratamentul conservator nu mai este suficient și este necesar tratamentul chirurgical.

Până de curând, sfincterotomia internă a fost acceptată ca o procedură chirurgicală “golden standard” pentru fisura anală cronică. Însă riscul potențial al complicațiilor postoperatorii, inclusiv incontinența gazelor sau a scaunelor, i-a determinat pe chirurgi să se concentreze pe un abord mai puțin invaziv, cum ar fi sfincterotomia chimică. Utilizarea diferiților agenți farmacologici topici, a fost utilizată cu diferite rate de vindecare.

Cu toate acestea, dezavantajele fundamentale ale acestor terapii sunt eficacitatea pe termen scurt și frecvent apariția recidivei locale. De aceea, s-a încercat utilizarea unui alt tip de tratament, mai puțin invaziv, cu recuperare rapidă, fără complicații majore și cu rezultate mai bune pe termen lung, și anume, tratamentul cu toxina botulinică tip A.

Tratamentul fisurilor anale cu toxina botulinică tip A

Recent, toxina botulinică a fost folosită cu succes în tratamentul fisurii anale acute sau cronice.

Este deja cunoscut că injecția cu toxina botulinica duce la “paralizia” pe termen scurt a musculaturii, în acest caz a sfincterului anal, rezultând o scădere a tonusului, respectiv o sfincterotomie chimică temporară. Această relaxare permite o mai bună irigare cu sânge a zonei afectate, pe o perioadă de aproximativ trei luni, suficient cât să se producă vindecarea fisurii anale. Această procedura, de asemenea, poate fi oricând repetată.

Spre deosebire de sfincterotomie, a cărei principală complicație o reprezintă incontinența anală pentru materii fecale, la acest procedeu minim invaziv, nu au fost descrise cazuri de incontinență pentru materii fecale. De asemenea, riscul apariției incontinenței pentru gaze este foarte mic. Atunci când această incontinență pentru gaze este prezentă, ea va dispărea spontan pe măsură ce tonusul muscular revine la normal.

În concluzie, injecțiile cu toxină botulinică reprezintă o modalitate de tratament mai puțin invazivă decât sfincterotomia chirurgicală, cu un timp de recuperare imediat, cu o rată de success de până la 80% și care sunt repetabile și fără complicații.

Va mulțumesc și va doresc multă sănătate!

Dr. Melania Crăciun – Medic specialist Chirurgie Generală

Pentru programări în cadrul departamentului de Proctologie pentru tratamentul fisurilor anale, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Tratament Fisuri Anale Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Tratament Fisuri Anale Bacău | Centrul Medical Anastasios

Tratament Fisuri Anale Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai