Bună ziua, numele meu este Teodora Radu și sunt medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.
Astăzi vom discuta despre fibromul uterin. Voi prezenta ce este fibromul uterin, care sunt cauzele acestuia, simptomele determinate de prezența fibromului uterin, tipurile principale de fibrom uterin, problemele de fertilitate legate de această patologie, cum este diagnosticat fibromul uterin și cum se tratează.
Ce este un fibrom uterin?
Acesta reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă din sfera ginecologică, afectând aproximativ 70-80% dintre femei, și duce la creșterea dimensiunilor uterului sau doar a unor porțiunii din peretele uterin .
3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vieții, însă, cele mai multe dintre ele nu sunt conștiente de prezența acestora deoarece în cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. Boala afectează, cu precădere, femeile cu vârste între 35 și 55 de ani.
Doar 20-40% dintre femeile cu vârsta până în 35 de ani sunt expuse la a dezvolta un fibrom uterin, în timp ce, odată cu înaintarea în vârstă, incidența acestei afecțiuni crește până la 70-80%.
Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?
Cauzele care duc la apariția fibromului uterin sunt necunoscute , însă principalii factori care au fost direct asociați cu apariția acestuia sunt:
- Dezechilibrul hormonal
- Moștenirea genetică- femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu fibroame uterine, prezintă, la rândul lor, riscul de a dezvolta aceste formațiuni
- Rasa- s-a remarcat o predispoziție mai mare la femeile de culoare
- Sarcina și nașterea- pentru femeile care au avut cel puțin o sarcină, respectiv, naștere, riscul apariției unor fibroame uterine este mult mai scăzut
- Obezitatea- influențează semnificativ evoluția fibroamelor uterine, astfel că femeile supraponderale prezintă incidența crescută a bolii
- Menarha- (prima menstruație) la vârstă mică-10 ani;
- Hipertensiune arterială
- Stilul de viață nesănătos- consumul frecvent de alcool și alimentația nesănătoasă (în special lipsa din dietă zilnică a fructelor și legumelor și consumul excesiv de carne) sunt factori care pot stimula creșterea fibroamelor uterine.
Simptomele determinate de prezența fibromului uterin
Manifestarea clinică depinde de mărimea formațiunilor tumorale care poate varia de la dimensiuni microscopice până la 20 de cm. Cele mai întâlnite simptome cauzate de fibroamele uterine sunt reprezentate de:
- Sângerare– poate varia de la menstre mai lungi, abundente până la sângerări continue. În timp, această sângerare poate duce la deficit de fier și, ulterior, la anemie
- Senzația de presiune pelvină – apare mai ales în cazul fibroamelor de mari dimensiuni, care se dezvoltă spre abdomen și pot crea disconfort
- Balonare, constipație, senzația de urinare imperioasă- apar ca urmare a presiunii abdominale exercitate de fibroamele uterine voluminoase;
- Durere pelvină- la contact sexual sau spontană, sau durerea apărută în cazul torsionării fibroamelor uterine (condiție medicală care necesită intervenție chirurgicală de urgență!)
- Dureri în zona lombară- de cauză renală se manifestă ca urmare a presiunii exercitate asupra ureterului de către fibrom
- Infertilitatea- în anumite situații fibromul uterin cu dezvoltare în cavitatea intrauterină împiedică implantarea sarcinii, poate cauza pierderea sarcinii sau determina declanșarea nașterii înainte de termen
Tipurile principale de fibrm uterin
Fibroamele uterine se pot dezvolta în diferite zone ale uterului: în interiorul cavității uterine, în peretele uterin, în exteriorul uterului, la nivelul ligamentelor care susțin uterul și la nivelul colului uterin.
În funcție de aceste localizări fibromul uterin poate fi :
- Fibrom submucos- dezvoltat în cavitatea interioră a uterului
- Fibrom intramural- localizat în grosimea miometrului, este cel mai des întâlnit tip de fibrom
- Fibrom subseros- localizat în exteriorul uterului
- Fibrom intraligamentar sau cervical (cazuri mai rare) – ce se pot dezvolta la nivelul ligamentelor care susțin uterul și respectiv, la nivelul colului uterin
Problemele de fertilitate
În general, femeile care au fibrom uterin pot rămâne însărcinate. Totuși, există cazuri în care fibromul afctează posibilitatea de concepere, însă acest lucru depinde și de poziționarea sa. Un fibrom situat în cavitatea uterină sau care bombează în cavitate, poate cauza infertilitate.
Pe de altă parte, fibroamele situate în afară uterului sau poziționate spre exterior nu influențează fertilitatea decât dacă au dimensiuni mai mari de 10-15 cm.
La femeile mai în vârstă, prezența unui număr mai mare de fibroame poate duce la infertilitate.
Femeile cu fibroame uterine care au reușit să rămână gravide au un risc mai mare de avort spontan, oprire în evoluție a sarcinii sau naștere prematură, decât femeile care nu prezintă această patologie.
Cum este diagnosticat fibromul uterin?
Diagnosticul fibromului uterin se stabilește în cadrul consultului ginecologic pe baza anamnezei pacientei și al examenului clinic al acesteia. Investigațiile imagistice care confirmă diagnosticul sunt reprezentate de către:
- Ecografia transvaginală
- Sonohisterografie cu ser fiziologic
- Histeroscopia diagnostică
- Rezonanță magnetică nucleară sau computer tomograf al pelvisului
- Alte investigații – de exemplu, pentru excluderea unei patologii maligne uterie, poate fi nevoie de testul Papanicolau, biopsia mucoasei uterine, markeri tumorali
Tratamentul fibromului uterin
Opțiunile terapeutice sunt influențate de vârsta pacientei și de dorința acesteia de a procrea, dimensiunea și localizarea fibroamelor uterine dar și severitatea simptomatologiei clinice.
Nu toate fibroamele necesită terapie. Expectativa se bazează pe faptul că la menopauză toate fibroamele uterine scad în dimensiuni, dar acest lucru depinde de mărimea fibromului sau a fibroamelor, simptomatologia și vârsta pacientei.
Opțiunile de tratament medicamentos sunt reprezentate de către:
- Terapia hormonală- care se administrează simptomatologiei produsă de fibroamele uterine cu scopul reducerii pierderilor de sânge sau a reduce în dimensiune fibroamele în scopul unei intervenții chirurgicale, însă aceasta nu este o terapie pe termen lung deoarece la oprirea acestor terapii, fribomul revine la dimenziuni normale sau poate să crească chiar la dimesiuni mai mari.
- Agenții antifibrinolitici reduc pierderile de sânge;
- Antiiflamatoarele nesteroidiene ameliorează durerile.
Tratamentul chirurgical este indicat în prezența sângerărilor importante însoțite de anemie, formațiunilor uterine de dimensiuni importante, infertilitate sau istoric sacini pierdute și sunt reprezentate de către:
- Histerectomie totală- îndepărtarea totală a uterului
- Miomectomia- îndepărtarea formațiunilor cu păstrarea uterului utilizată la pacientele care își doresc sarcini în viitor
- Ablația de endometru- îndepărtarea mucoasei care căptușește uterul la interior pentru controlarea sângerărilor abundente
- Embolizarea arterelor uterine- utilizată la pacientele care nu și mai doresc copii însă nu vor histerectomie
- Mioliza- coagularea termică sau crioablatică a fibroamelor
De cele mai multe ori, fibromul uterin nu evoluează într-o problemă gravă de sănătate. Important este să te adresezi doctorului de la primele simptome (menstre abundente, durere intensă) și să menții un stil de viață sănătos.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
Doctor Teodora Radu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rog să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Obstretică-Ginecologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios