Ce presupune un consult proctologic?

YouTube player

Proctologii sunt chirurgi specializați în tratarea afecțiunilor care implică colonul și rectul. Colonul este cunoscut și sub numele de intestin gros, iar rectul este ultima secțiune a intestinului gros, cea mai apropiată de anus.

Proctologii au cunoștințe în tratamentul chirurgical și nechirurgical al afecțiunilor colonului și a rectului. Aceștia pot efectua endoscopii pentru a examina intestinele, pot diagnostica și gestiona afecțiunile intestinelor și pot efectua intervenții chirurgicale pentru a trata aceste afecțiuni. Unele afecțiuni pe care le tratează proctologii includ hemoroizii, infecțiile, bolile inflamatorii intestinale, afecțiunile anale, cancerul de colon și rectal.

Ce face un proctolog?

Medicii proctologi au abilitățile și cunoștințele necesare despre sistemul intestinal pentru a gestiona o persoană pe parcursul întregului parcurs al unei boli intestinale – de la diagnosticare, la tratament și intervenție chirurgicală, până la îngrijirea postoperatorie. De asemenea, aceștia efectuează screening-uri și controale de rutină pentru a verifica sănătatea intestinală și pentru a preveni bolile colonului și rectale.

Ce afecțiuni tratează un proctolog?

Un doctor procolog poate diagnostica și trata cancerul care afectează intestinul gros sau rectul. De asemenea, proctologii pot ajuta la gestionarea constipației și a incontinenței (incapacitatea de a controla trecerea gazelor sau a scaunelor). Alte afecțiuni comune pe care un doctor procolog le poate trata sunt:

  • Polipi: Acestea sunt creșteri anormale în pereții intestinului gros sau rectului. Îndepărtarea acestor polipi reduce riscul de cancer de colon și rectal
  • Boala inflamatorie intestinală (IBD): Două tipuri de BII sunt colita ulcerativă și boala Crohn. Acestea cauzează inflamații și deteriorarea intestinelor.
  • Diverticulita: Aceasta este o boală care cauzează mici umflături sau saci pe pereții intestinului gros, care pot provoca dureri abdominale și infecții.
  • Anomalii ale planșeului pelvian: Acestea sunt un grup de boli care include rectocelul (o slăbire a țesutului dintre rect și vagin) și sindromul levator (când mușchii din apropierea anusului au spasme și provoacă durere). Aceste afecțiuni cauzează dureri pelviene și afectează modul în care oamenii experimentează mișcările intestinale.
  • Hemoroizi: Acestea sunt vase de sânge mărite și dureroase în și în jurul anusului și rectului.
  • Abces și fistulă: Acestea sunt infecții care pot apărea dacă glandele din apropierea anusului se înfundă. Un abces este o pungă de puroi. O fistulă este o infecție a unui tub care leagă interiorul anusului de piele.
  • Infecții cu transmitere sexuală (ITS): Ar putea exista complicații ale ITS, cum ar fi virusul papiloma uman și verucile anale.

Proceduri pe care le efectuează un proctolog

Medicii proctologi pot efectua o varietate de proceduri pentru tratament și diagnosticare. Acestea variază de la proceduri minim invazive la intervenții chirurgicale majore.

Endoscopii

O endoscopie este o procedură în care un medic folosește o cameră mică numită endoscop pentru a examina porțiuni ale intestinelor și alte părți ale tractului gastrointestinal. Endoscopiile sunt efectuate pentru a pune un diagnostic sau pentru a face o verificare de rutină a unei afecțiuni. Procedura de imagistică este uneori utilizată în timpul intervențiilor chirurgicale.

Există mai multe tipuri de endoscopii, fiecare denumită diferit în funcție de zonele din corp pe care le examinează. Chirurgii de colon și rect sunt de obicei pregătiți pentru colonoscopie (colon, rect și anus) și sigmoidoscopie (rect și partea inferioară a intestinului gros).

Operații chirurgicale

consult proctologic

Medicii proctologi pot efectua intervenții chirurgicale pentru a trata multe boli, inclusiv cancerul de colon și rectal, hemoroizii și polipii.

Un tip de intervenție chirurgicală pe care aceștia o efectuează este rezecția. Operația de rezecție presupune îndepărtarea unei porțiuni sau a întregului intestin. Acest lucru ar putea fi necesar din cauza cancerului de colon, rectal sau anal sau din cauza complicațiilor legate de BII sau diverticulită. În unele cazuri, rezecțiile chirurgicale au ca rezultat plasarea chirurgicală a unei pungi de ostomie, o pungă care se află în afara corpului și este folosită pentru a colecta scaunul.

Medicii proctologi pot efectua, de asemenea, o polipectomie. Această procedură presupune îndepărtarea polipilor din pereții intestinului gros sau ai rectului ca măsură de prevenire a cancerului. Chirurgii pot, de asemenea, să îndepărteze hemoroizii printr-o procedură cunoscută sub numele de hemoroidectomie.

Pentru a trata un abces, medicul poate face o incizie pentru a drena chirurgical abcesul. Pentru a trata o fistulă, chirurgii pot efectua o fistulomie. Această procedură presupune deschiderea fistulei pentru a-i permite să se vindece.

Examene digitale rectale

Examenele rectale digitale pot fi efectuate ca un test de diagnosticare prin care un specialist proctology introduce un deget înmănușat și lubrifiat în anus pentru a examina dacă există excrescențe sau umflături neobișnuite. Acest examen poate fi folosit pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului anal și a cancerului de prostată la bărbați.

Dacă aveți simptome legate de afecțiuni ale colonului și rectului, vizitați un specialist proctolog. Simptomele pot include:

  • Dureri abdominale sau crampe
  • Diaree continuă
  • Constipație cronică
  • Sânge în scaun care apare în mod regulat
  • Scurgere din pielea din jurul anusului
  • Infecții în jurul anusului
  • Arsuri și iritații ale pielii la nivelul și în jurul anusului

Ce presupune un consult proctologic?

În timpul primei vizite, medicul vă poate examina istoricul medical, inclusiv simptomele care v-au determinat să faceți programarea, și vă poate întreba despre dieta dumneavoastră zilnică.Doctorul poate efectua, de asemenea, un examen fizic, care poate include un examen rectal digital pentru a verifica dacă există creșteri sau noduli anormali.

Dacă este necesar, medicul ar putea să vă ceară să faceți teste care necesită necesitatea unor probe de sânge și de scaun.

Cum să vă pregătiți pentru o vizită la un proctolog

Dacă vă prezentați pentru o endoscopie, va trebui să vă curățați în prealabil intestinele, urmând un plan aprobat în prealabil de către medicul dumneavoastră. Această pregătire intestinală este necesară pentru ca medicul să vă examineze clar intestinele. Pregătirea va include probabil schimbarea dietei timp de câteva zile înainte de programare și administrarea de laxative pentru a elimina scaunul.

Surse:

onphospitals.com

sciencedirect.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai