Ce este sforăitul și cum afectează calitatea somnului

Fiind zgomotul produs de fluxul de aer care circulă între nas, gură și plămâni, sforăitul obstrucționează căile aeriene, iar de aici până la unele probleme de sănătate nu mai este decât un pas. Mai mult de jumătate dintre persoane sforăie din când în când și se estimează că în momentul de față există un număr de aproximativ 40% dintre bărbați și 24% dintre femei care sforăie.

Sforăitul și apneea de somn

Respirație normală vs apnee de somn
Respirație normală vs apnee de somn

Există mai multe tipuri de sforăit, în funcție de frecvența apariției acestui fenomen. Primul tip de sforăit este sforăitul ocazional, acesta fiind influențat de oboseală, dar și de ingestia de alcool sau poziția de somn. Acesta poate apărea la oricine.

Pe lângă sforăitul ocazional, mai există și sforăitul habitual, acesta fiind legat de sindromul de apnee în somn, el având o rezistență crescută pe căile respiratorii superioare. Sforăitul sever mai poate apărea și el din când în când la unele persoane, acesta fiind legat de lipsa acută de aer în timpul somnului. Acest tip de sforăit este unul care poate duce la mai multe probleme daca o persoană are de-a face cu el.

De obicei, sforăitul primar apare din când în când, acesta nefiind o problemă atât de gravă de sănătate. Cu toate acestea însă, trebuie să fiți atenți la sforăitul de lungă durată pentru că acesta poate fi simptomul unei afecțiuni serioase. În acest caz, vorbim despre situația în care sforăitul primar se asociază cu alte manifestări, acesta fiind asociat cu trezirile nocturne sau cu oboseala diurnă, fiind necesar în acest caz un consult de specialitate care este realizat de către medic.

Care sunt cauzele sforăitului?

Daca este să vorbim despre cauze, trebuie să știți că acestea sunt destul de numeroase. Daca este să ne referim din punct de vedere morfologic, tulburările de somn pot fi provocate de anumiți factori ce țin în special de anatomie. Persoanele care au un gât scurt și mic, un val palatin hipoton, lueta alungită, hipertrofia amigdalelor palatine, dar și amigdala linguală, malformații, obstrucție nazală de diferite cauze sau retrognatism pot avea de-a face cu o astfel de problemă.

Obstrucția nazală determină creșterea rezistenței nazale atunci când are loc respirația. Secrețiile existente pe suprafața mucoasei tractului aero-digestiv superior pot determina o creștere a tensiunii superficiale, iar din acest moment și până la apariția sforăitului nu mai este decât un pas. De asemenea, fenomenele inflamatorii, fie că vorbim despre nivelul mucoasei cavității nazale, dar și de cel al mucoasei faringolaringiene, toate acestea determină reducerea calibrului căilor aeriene superioare, dar și apariția apneei, precum și a sforăitului, acestea fiind și ele o cauză a apariției acestei probleme.

Care sunt principalii factori de risc?

Primul și cel mai important factor de risc îl reprezintă obezitatea, aceasta poate duce așadar la apariția tulburărilor de somn. De asemenea, dacă este să vorbim despre consumul de alcool sau de tutun, această problemă este și ea una care poate provoca sforăitul. Medicația tranchilizantă sau sedativă, precum și sexul pacientului sunt factori de risc dacă este să vorbim despre sforăit. Incidența mai mare apare în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, iar după această vârstă, prevalența tinde să se egaleze.

În situația sindromului de apnee obstructivă în somn și anume SAOS, principalii factori de risc îl reprezintă obezitatea, dar și consumul de alcool seara. Fumatul, sexul masculin, dar și istoricul familial pot influența apariția acestui sindrom. Poziția decubit dorsal și anume dormitul pe spate poate influența apariția apneei în somn. Obstrucția anatomică a căilor aeriene superioare, dar și comorbiditățile precum afecțiunile cardiovasculare, bolile endocrine, pulmonare, din sfera ORL, dar și bolile metabolice pot provoca toate aceste probleme de sănătate.

Parasomniile, insomnia, dar și diverse tulburări de somn pot provoca și ele aceste probleme. Sindromul picioarelor neliniștite, apneea și sforăitul mai pot apărea și la femeile gravide din cauza creșterii în greutate, dar și a modificărilor hormonale sau a poziției diafragmului și a fătului. Sarcina mai determină și apariția modificărilor de la nivelul sistemului respirator și anume hiperemie, edem, rinita de sarcină, precum și hipersecreție, dezvoltându-se în acest caz predispoziția la sforăit, dar și la obstrucția căilor respiratorii superioare.

Cel mai frecvent, sforăitul la copii apare din cauza obstrucției nazale și anume a rinitei acute sau cronice, hipertrofie a adenoizilor, deviații de sept, precum și a hipertrofiei amigdaliene și a obezității.

Ce simptome mai însoțesc sforăitul?

Sforăitul mai este asociat și cu dificultăți, dar și cu tulburări ale somnului, ca și sindromul de rezistență a căilor respiratorii superioare, sindromul de apnee în somn, dar și cu cel de hipoventilație asociat obezității.

Cea mai gravă afecțiune care se asociază cu sforăitul este apneea obstructivă în somn și anume OSA. Nu toate persoanele care sforăie se confrunta cu OSA, dar dacă sforăitul este însoțit de câteva simptome, atunci este recomandat consultul medical. Printre aceste simptome se numără pauzele de respirație din timpul somnului, dar și somnolența excesivă în timpul zilei. De asemenea, printre aceste cauze mai apar și durerile de cap dimineața, dificultatea de concentrare, durerea în gât la trezire.

Impactul asupra sănătății și soluții de tratament

Somnul agitat, precum și gâfâitul sau senzația de sufocare în timpul somnului pot semnala o problemă de sănătate. În același timp, tensiunea arterială crescută, precum și durerile toracice noaptea sunt alte semne care ar trebui verificate.

În situația copiilor, sforăitul determina apariția dificultăților de concentrare, dar și a rezultatelor mai slabe școlare sau a problemelor comportamentale.

Diagnosticare

Diagnosticul este pus de medicul ORL, pe baza unei serii de investigații.

Acesta realizează o anamneză și verifică istoricul afecțiunii în familie. Acest lucru este esențial pentru că poate spune mai multe despre somnul pacientului, dacă acesta este sau nu fragmentat. Daca apar microtreziri și mai poate spune și care este momentul apariției sforăitului. Analiza aceasta mai verifică și periodicitatea, dar și poziția de somn, precum și dacă somnul este asociat cu momente de oprire respiratorie.

Medicul determină și factorii de risc, dacă pacientul are de-a face cu unele alergii sau daca fumează. De asemenea, medicul mai verifică și dacă mai apar unele comorbidități ca și hipotiroidism, hipertensiune arterială, tahicardie, astm, boli coronariene, aritmii, dar și afecțiuni neuromusculare.

Se realizează în acest fel un examen clinic pentru a se determina gradul de obezitate, dar și indicele de masă corporală, precum și circumferința gâtului și a abdomenului. Se mai realizează și un examen la un medic specialist ORL, cu o rinoscopie anterioară, dar și posterioară, astfel încât să se determine existența factorilor locali mecanici sau inflamatorii ce determină obstrucția nazală. Se determină dacă pacientul suferă de deviație de sept nazal, hipertrofia cornetelor nazale, hipertrofia vegetațiilor adenoide, dar și polipoza nazală. În funcție de aceste lucruri se iau măsurile cele mai bune pentru a trata această problemă.

Examenul clinic mai poate presupune și bucofaringoscopia, aceasta examinând orofaringele, dar și gradul de vizualizare a bazei limbii, valului palatin, amigdalelor, dar și a luetei.

Se mai pot face și unele examinări paraclinice ca și o endoscopie nazală, ea ajutând la identificarea cauzelor patologiei rinosinusale sau faringo-laringiene, aceasta determinând o apariție a sforăitului, dar și a altor tulburări în somn. Polisomnografia reprezintă standardul pentru diagnosticarea tulburărilor de somn. Rinomanometria se poate face și ea în acest caz, acesta fiind un test obiectiv pentru a determină gradul obstrucției nazale.

Există și un diagnostic diferențial?

Prezența sforăitului primar trebuie diferențiată de cea care însoțește apneea în somn și anume că pacientul care semnalizează existența sforăitului primar nu se confruntă de obicei cu alte probleme de sănătate. El este așadar de cele mai multe ori sănătos, de aceea nu trebuie să-și facă griji cu privire la nevoia unor investigații suplimentare.

Tratamentul în cazul acestui pacient este scăderea în greutate, dar și evitarea decubitului dorsal și anume o terapie pozițională pe care acesta o poate avea în vedere, astfel încât să-și trateze problema. O igienă mai bună a somnului este și ea recomandată în cazul acestui pacient. Cu toate acestea însă, daca pacientul spune că are de-a face cu semnele somnolenței diurne, atunci sunt necesare investigații suplimentare. Țineți cont că această patologie a somnului intră în sfera de interes a mai multor medici specialiști. Printre aceștia se numără medicii pneumologi, cei ORL-iști, neurologi, diabetologi, interniști, endocrinologi, dar și medicii de familie.

Care este tratamentul în acest caz?

Există mai multe metode de tratament pe care pacienții le pot avea în vedere, astfel încât să se vindece sforăitul, dar și alte tulburări de somn. Aceste tratamente sunt multiple, ele depinzând destul de mult de severitatea patologiei cu care pacientul are de-a face. Combaterea sforăitului cronic se poate face prin diverse metode conservatoare, dar și chirurgicale sau chiar prin metode complementare.

Regulile principale de igienă ale somnului

Fiecare persoană ar trebui să țină cont de aceste reguli de igienă ale somnului, indiferent dacă se confruntă sau nu cu problema sforăitului pentru că somnul este foarte important. În primul rând, menținerea unui orar de somn cât mai regulat este un lucru pe care orice persoană trebuie să-l aibă în vedere. Fie că vorbim de programul de somn din timpul săptămânii sau de cel din weekenduri, acesta ar trebui menținut cât mai exact. Ar trebui să aveți mereu aceeași ora de culcare, dar și de trezire în fiecare zi.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că mediul în care dormiți este unul cât mai propice. Vă trebuie așadar întuneric, dar și o temperatură optimă de somn. De asemenea, mai aveți nevoie de liniște, dar și de confort atunci când vă odihniți, astfel încât să vă simțiți cât mai bine. Pe cât posibil ar trebui să evitați fumatul, dar și consumul de alcool sau de cafea. De asemenea, este o idee bună să reduceți pe cât posibil consumul de medicamente înainte de culcare, să nu mai consumați contraceptive orale, diuretice, dar și antidepresive sau anumite suplimente nutritive, decât în situația în care acestea sunt recomandate de un anumit medic.

Evitați pe cât posibil mâncărurile prea grele, dar și picante sau dulci, în special înainte cu 4-6 ore de culcare. Un alt lucru pe care trebuie să-l faceți este să stabiliți un ritual pentru ora de somn și anume să vă spălați pe dinți, să citiți înainte de a adormi, dar și să faceți o baie călduță pentru că toate aceste lucruri vă ajută să vă odihniți mai bine.

Mai puteți să aveți în vedere și practicarea unor exerciții fizice cu câteva ore înainte de somn și să vă relaxați înainte de a merge la somn. Pe cât posibil ar trebui să evitați ațipitul, dar și somnul de după-amiază, astfel încât să puteți să vă odihniți mai mult noaptea. Daca de exemplu nu puteți adormi, deși v-ați pus în pat de 30 de minute, specialiștii recomandă să efectuați o activitate mai simplă care să stimuleze somnolență. Ideal ar fi daca doriți să vă odihniți în timpul zilei, să vă odihniți într-o singură repriză de maximum o oră, iar aceasta să fie făcută înainte de ora 15:00.

Terapiile poziționale sunt și ele o soluție

În ceea ce privește terapiile poziționale este recomandat să evitați dormitul pe spate pentru că acesta poate duce la turtirea căilor aeriene, acest lucru fiind unul dintre principalele cauze ale sforăitului. Terapiile poziționale vin astfel în ajutor, iar pe piață se găsesc anumite dispozitive care vă ajută din acest punct de vedere, astfel încât să vă bucurați de un somn cât mai odihnitor pe care să-l apreciați. De exemplu, ați putea introduce o minge de tenis într-un buzunar cusut pe spatele pijamalei, astfel încât să evitați poziția de dormit pe spate. De asemenea, mai puteți avea în vedere pernele special concepute, astfel încât să vă simțiți cât mai bine atunci când vă odihniți.

O altă soluție pe care o puteți considera o constau alarmele poziționale și anume că atunci când persoana respectivă se pune pe spate, să pornească o alarmă pentru a-și schimba poziția. Cu toate acestea însă, o astfel de soluție nu este atât de indicată pentru că ea poate duce la o întrerupere a somnului, lucru care îl poate fragmenta și să nu-l mai facă atât de odihnitor.

Stilul de viață este și el un lucru important

Trebuie să aveți în vedere și un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să vă bucurați de un somn odihnitor. De exemplu scăderea în greutate, dar și schimbarea stilului de viață sunt două lucruri de avut în vedere, astfel încât să vă simțiți cât mai bine. Puteți așadar efectua exerciții fizice, astfel încât să vă bucurați de o stare de sănătate bună. Este așadar indicat să evitați analgezicele, miorelaxantele, dar și sedativele pe cât posibil. Dispozitivele orale pot fi și ele avute în vedere, astfel încât să vă bucurați de beneficiile acestora. Puteți folosi în acest fel orteze avansate linguale, dar și mandibulare.

Chirurgia ORL

Mai există și alte soluții pentru a trata aceste probleme de somn. De exemplu somnoplastia este un tratament eficient care poate ajuta pacientul să se simtă mult mai bine. Această terapie se realizează prin radiofrecvență aplicată pe valul palatin, permițând în același timp retractarea palatului moale cu diminuarea semnificativă a sforăitului. Această tehnică se realizează cu anestezie generală, în ambulatoriu, dar ea este totuși o tehnică pe care orice persoană ar trebui să o aibă în vedere pentru a scăpa de problema sforăitului.

Implanturile în palat plasate în grosimea palatului moale. Chirurgia nazală este și ea una care vizează eliminarea cauzelor obstrucției, ea asigurând o permeabilitate nazală mai bună. Aceasta poate include o septoplastie și anume o chirurgie a valvei nazale. De asemenea, aceasta mai poate include și o mucotomie inferioară, dar și mijlocie.

Prin intermediul radiofrecvenței se mai poate reduce baza limbii, iar chirurgia de lărgire a faringelui, precum și micșorarea valului palatin sunt alte doua soluții pe care pacienții le mai pot avea la îndemână pentru a scăpa de problema de sănătate cu care se confruntă. Mai există și alte tehnici chirurgicale pe care medicii le pot recomandă pacienților, astfel încât aceștia să scape de problemele pe care le au.

Pot apărea complicații?

Sforăitul poate crea o serie de astfel de complicații. Daca este să ne legam de sindromul de apnee în somn, pot apărea unele complicații în timpul zilei. De asemenea, problemele de concentrare pot fi și ele destul de comune la persoanele care au de-a face cu această problemă de sănătate. Senzațiile continue de furie, dar și de frustrare, precum și problemele de învățare sau cele comportamentale pot și ele să fie provocate de problema sforăitului. De asemenea, mai pot apărea și probleme de învățare, dar și unele boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale dacă vorbim despre sindromul de apnee în somn.

Un indice de grăsime normal este primul lucru pe care orice persoana trebuie să-l aibă în vedere, astfel încât să trateze o astfel de problemă. Aveți în vedere că sforăitul primar nu se asociază și cu alte simptome sau complicații.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai